Annons

Vattna rätt och lätt

Trädgårdsredskap

Du kan inte skämma bort växter med vatten, men att vattna på fel sätt gör större skada än nytta.

Annons

Det viktiga är att under torrperioder vattna mycket rikligt några få gånger. Att skvätta lite vatten flera gånger i veckan ger bara bekymmer


Du kan vattna med sprutmusnstycke, men ha en mjuk stråle och vattna länge.

Växter behöver vatten för att kunna växa, blomma och ge skörd. Vill du att blommor, rosor och grönsaker ska ge goda resultat måste de vattnas regelbundet. Låter du bli att vattna stannar tillväxten av, plantan kanske överlever men skörden blir mindre.

Ibland har man inget val, är det vattningsförbud så är det. Viktigt är att då vattna de växter som verkligen behöver det - och inte gräsmattan. Även om den blir gul överlever den. Visst är det trevligt om gräsmattan är grön, men kanske inte på bekostnad av rosorna och dina sommarblommor.

Vattna så här

Växterna behöver vatten nere i jorden där rötterna är. Därför måste du vattna så mycket att inte bara jordytan är blöt, utan vätan måste träng a långt under den. Stick ner ett finger och känn efter, ofta är jorden bara blöt till någon centimeters djup och det gör ingen som helst nytta.

För att vattnet ska komma dit det behövs måste du vattna rikligt, men ganska långsamt. En fördjupning runt busken eller trädet är bra. Den kan du fylla med vatten, som sakta kan sippra ner i jorden utan att det rinner åt sidan.

Spridare fungerar också bra. En sådan med fina droppar, som ger lite vatten under så lång tid, att det hinner rinna ner i jorden, är bäst. Sätt ut en regnmätare och se efter hur mycket du vattnar, 30 mm vid ett tillfälle är lagom, kanske något mer.

Nya slangar ger långtidsvattning

Ett annat sätt att vattna är använda nya sorters slangar, som släpper ifrån sig lite, lite vatten under lång tid. De kallas för porslangar, ser ut att vara av skumgummi och de "svettas" ut vatten. Man rullar ut dem längs med häcken, i en rabatt eller kring en buske. Sedan slår man på vattnet och slangen får ligga och svettas under ett halvt dygn eller mer. Allt vatten hamnar där det gör nytta, inget kommer på trottoaren, garageuppfarten eller gräsmattan.

Ytterligare en typ av slangar har små hål och ger en fin dusch av vatten. Även de fungerar bra eftersom det inte kommer så mycket vatten i taget och det kommer som ett fint regn.


Porslangen "svettas" ut vatten där du vill att det ska komma till nytta.

Ingen dusch, tack

Undvik att vattna med dusch- och sprutmunstycke. Ofta sprutar man med alldeles för hårt tryck så att vattnet nästan spolar bort jorden kring rötterna. Dessutom duschar man för kort stund och med för mycket vatten. Vattnet hinner inte rinna ner i jorden, utan stannar på ytan och rinner åt sidan.

Sänker du trycket och sprutar med strilen, kan du genom att stå där en god stund och vattna få ett rätt bra resultat, men då krävs att du håller på minst 10 - 15 minuter. Av erfarenhet vet jag att det sällan fungerar. Använd i stället duschen för att fylla vattenkannorna och vattna med dem. Drar du med sig slangen så blir det inte så tungt att bära dem. Dessutom vet du hur mycket vatten plantorna får.

Vad ska man vattna?

Alla växter i trädgården behöver inte vattnas. Stora träd som stått under många år, uppvuxna buskar och häckar liksom gräsmattan klarar sig bra, om det inte blir en extrem torr sommar. Blommor i krukor, sommarplantor i rabatter och rosor behöver däremot mycket vatten. Växter i rabatter ska du ge 30 - 40 liter vatten en gång i veckan per kvadratmeter.

Rosor och små buskar ska ha 30 liter per planta en gång i veckan. Krukor med blommor brukar man behöva vattna flera gånger i veckan. Plantera i stora krukor och med bra jord, så blir det mindre besvärligt.

Nyplanterade växter behöver också mycket vatten. Alla växter du planterat under hösten, våren och sommaren räknas som nyplanterade hela första sommaren. Vattna dem en gång per vecka med omkring 30 liter vatten per planta.

Annons

Spridare till grönsakerna

Grönsakslandet och potatisen kan också behöva vatten. Enklast där är att sätta en liten spridare, som ger ett fint regn, och dosera med hjälp av regnmätare. 30 - 40 mm en gång per vecka är bra, har du fri tillgång till vatten och det är torrt kan du ge lika mycket två gånger i veckan.

Kom ihåg att en liten spridare som ger fina droppar är bättre en jättelik, som ger ett kraftigt "slagregn" och sprider över stora ytor. Behöver potatisen väta gör en vattning strax innan den börjar blomma störst nytta.


Om du använder spridare kan du dosera med hjälp av en vattenmätare.

Vattna när det regnar

Har du tur och det kommer en liten sommarskur, passa på att vattna då. Då utnyttjar du regnet, som annars bara skulle torka bort efter några minuters sol.

Själva regnfallet blöter upp jordytan och all växtlighet, så att det vatten som kommer från vattenkanna eller spridare verkligen kan komma ner i jorden och bli till nytta för växten. Ofta innehåller en sommarskur bara 2-3 mm regn så den räcker inte till för växterna.

Spara vatten

Vatten kan vara dyrt, eller det kan råda vattningsförbud och torka. Hur som helst är det viktigt att hushålla med vatten. Du kan spara vatten genom att välja hur du vattnar, när du vattnar och vad du vattnar.

Spartips:

* Vattna med en liten spridare som stänker vatten över en liten yta. Mindre mängd hamnar på fel plats och det blir mindre som blåser bort med vinden.

* Vattna i samband med regn, då har vattnet störst effekt.

* Vattna långsamt med porslang eller droppslangar som låter vattnet sippra ner i jorden vid just den växt som ska vattnas.

* Vattna inte gräsmattan, uppvuxna träd och buskar eller äldre häckar.

* Vattna nyplanterade växter, rosor, rabatter, sommarblommor och grönsaksland.

* Odla gärna i krukor som visserligen måste vattnas ofta men där kommer vattnet till de växter som ska ha det och inte till "grannar".

* Vattna helst när det är vindstilla och lite mulet eller på sena eftermiddagen. När du vattnar i gassande solsken är det mycket som dunstar bort.

Tyvärr är det så att växterna behöver vattnet mest när solen strålar och det är också så att växterna inte mår bra av att stå blöta under natten. Det ökar risken för svampsjukdomar, potatisbladmögel, svartfläcksjuka på rosor och liknande.

Ett alternativ är porslangarna eller slangarna som sipprar ut vatten. De ligger nere på marken och mindre väta försvinner av solens strålar.

* Vattenkannan är oöverträffad. Du vet hur mycket vatten växterna får och du kan genom att slå på flera kannor med några minuters mellanrum se till att allt vatten verkligen kommer växten till godo.

Köp ett par bra och bekväma vattenkannor av plast, 12 eller 5 liter beroende på hur mycket du orkar bära. Plastkannorna är kanske inte så vackra, men definitivt bekvämare än plåtkannor. När du vattnat klart fyller du kannorna direkt och låter dem stå. På så vis får i alla fall några av växterna ett varmare vatten vid nästa vattning. Du kan också tillsätta flytande näring direkt i vattenkannan för att sommarblommor och rosor ska kunna blomma rikligt.

Materialinformation

Gardena och Hozelhock har bägge ett stort sortiment av bevattningsattiraljer. Bägge har porslangar i sortimentet. Porslangarna fungerar enbart vid mycket lågt vattentryck. De innehåller därför vanligen en tryckreducerare som sköter detta.

Tänk på att köpa en dyrare armerad slang där slangen ska ligga med vatten på under lång tid. Matarslangen fram till porslangen eller spridaren utsätts för ett högt tryck och kan ligga kanske under flera dygn med vattentryck på. Särskilt viktigt är detta om du använder så kallade stoppkopplingar i slangens ände. Är slangen av dålig kvalité kan den spricka när vattnet trycker på. Alternativt kan stoppkopplingen släppa och vattnet rinner ut i hela trädgården.
Nytt hos Hozelhock är en automatisk slangvinda som drar in och rullar upp samt rengör slangen, ungefär som sladden på en dammsugare.

Foto: Lennart Dannstedt, Christer Lundin

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 juni 2001

1 Kommentarer

2013-06-12
jessica
1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

3

Test: batteridrivna gräsklippare

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

3

Slipp skottningen med ny slunga

Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid –...

1

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna...

0

Smidig bevattning i sommar

Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattnin...

0

Nytt & Nyttigt juni 09

Bygg en miljövänlig altan med värmebehandlat trä.

3

Dags för beskärning!

Ljuva, tidiga höstdagar är bästa tiden att ge dina buskar och träd en snabb liten översyn. För nu, i de sista så kallade JAS-månaderna (JAS=Juli, August...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons