Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna. Se bara själv! 


Test av slangvindor för väggmontering

Slangvindor är inte högteknologiska produkter, men de ska ända ha ett par tekniska finesser. Det ska vara relativt lätt att dra ut så mycket slang som behövs och vindan ska lika lätt rulla tillbaka slangen och vinda den fint i kassetten så att slangen inte låser sig – utan att du måste hålla emot.

Vi beställde åtta slangvindor (en av dem har till på köpet en inbyggd motor) för att testa dem ordentligt för att se om de klarar just det som vi tycker är väsentligt. Samtliga vindor är mer praktiska är de är snygga, så därför ska de ofta sättas upp där de inte syns så väl. Eller också ska de tas ner efter användning.

Vindan ska alltså kunna rulla in och släppa ut slang. Själva slangen ska vara av bra kvalitet, smidig, helst armerad och i varje fall så stark att den inte viker sig och stänger av vattnet.

Ta del av Gör det självs test och se hur bra eller dåligt de åtta slangvindorna klarade av testets olika moment. Då blir det betydligt lättare för dig att välja rätt slangvinda när du ska köpa en.

Läs mer: Vattna rätt på många sätt

Dessa slangvindor testades

  • BILTEMA 14048
  • CLABER 8990
  • COCRAFT 14-7913
  • GARDENA 25 (8023)
  • GARDENA 35 LI (8025)
  • GROUW
  • HOZELOCK 25-2385
  • KÄRCHER CR7 220 AUTOMATIC

Så här har vi testat

Vi har naturligtvis också sprutat vatten med slangarna men vi har först och främst dragit i slangarna och kassetterna för att kolla styrkan i dem.

Vi har monterat kassetterna på medföljande beslag och med tillhörande skruvar. Vi fäste slangvindorna på en stuga med klassisk fasadpanel och drog och ryckte sedan i kassetterna för att bedöma styrkan i beslagen. Vi undersökte också om beslagen skulle kunna monteras på en tegelvägg.

Varje slang drogs ut i flera längder medan vi undersökte hur stor returkraften var. Den var mellan 4 och 7 kg. Man ska ju inte behöva vara två för att dra ut lagom mycket slang.

Upprullningen fungerar på samma sätt som i dammsugare. Man ska först frigöra låsspärren med ett litet ryck i slangen och därefter dras slangen automatiskt in i kassetten. Vi kollade hur fort detta gick och om slangarna rullades upp som de skulle.

Vi drog slangarna i sidled för att se hur slangföraren reagerade och om den kunde hålla. Vi bedömde också slangarna genom att vika dem hårt för att se om de rätade ut sig.

3 goda råd till dig som funderar på att köpa en slangvinda

1. Returfjädern, som ska se till att slangen rullas in i kassetten, måste vara spänd och justerad redan vid leverans. Om du får problem med fjädern, t.ex. att den inte låser utan hela tiden vill dra hem slangen, så ska du reklamera din slangvinda. Försök inte att själv justera fjädern. Risken är stor att den skadas.

2. Kom ihåg att lyfta av slangvindan från sitt fäste när frosten kommer på hösten och ta in den så att slangen inte spricker om vattnet fryser till is.

3. När du har använt slangen är det frestande att bara släppa den och låta fjädern dra hem den. Gör inte det utan håll i slangen medan den matas tillbaka för annars kan slangen slå upp och skada kassetten. Gå med slangen till kassetten medan den matas in, så håller slangvindan i många år.

Läs mer: Vattna smartare i sommar

Smarta detaljer

Eftersom en slangvinda kan väga upp till 15 kg med fylld slang ska beslaget vara starkt och tåla att kassetten dras i sidled. Gardena sänder med ett mycket rejält beslag och det är mycket enkelt att haka fast respektive lyfta av slangvindan från fästet.

Gardena och Kärcher har gjort plats i beslagen för olika munstycken som passar till slangen. Då blir det lätt att hålla ordning bland dem. Det tycker vi är en mycket bra lösning.

Vi tycker att handtaget ska vara så stort att en stor näve med handskar får plats och handtaget ska dessutom vara slätt och fint så att man inte skär sig på någon vass kant eller skarv.

Är du bekväm av dig kan du köpa Gardenas batteridrivna vinda. Då behöver du inte rycka till i slangen för att låsa spärren. Bara dra ut och vattna. När du är klar trycker du på en knapp så drar vindan in slangen automatiskt.

Viktig fakta om slangvindor:

Väggbeslag måste vara starkt

En slangvinda med 25–30 meter slang väger 10–12 kg och är det vatten i slangen blir vikten högre. Det ställer stora krav på väggbeslaget som måste vara starkt och så stort att skruvarna inte tvingas sitta för tätt intill varandra – för det kan orsaka problem i en tegelvägg.

Robust kassett

Den kassett som slangen ligger i ska vara så lätt som möjligt så att vindan kan flyttas, men den ska ändå vara hållbar och robust. Fjädern som drar in slangen ska vara stark och lagom spänd för att inte stoppa slangen vid de spärrar som du märker när slangen dras ut.

Kolla slangen innan köp

Kolla slangen innan du köper en slangvinda. Några av de billiga viker sig lätt och det kan vålla en del problem när slangen rullas in.

Rejält handtag

När du lyfter loss slangvindan för att sätta undan den över vintern eller när du flyttar den mellan olika kranar så är det bra om slangvindan har ett rejält handtag. Balansen ska också vara bra med tanke på vindans vikt.

Anslutningsslang

Det räcker om denna slang är cirka 2 meter för du kan ju alltid förlänga den med en slangkoppling och därmed inte vara tvungen att montera slangvindan precis intill kranen.

Slangstopp

Ska se till att slangen inte försvinner in i kassetten. Är ofta en kula av plast eller gummi som har klämts fast runt slangen.

Bra slangförare

För att slangen ska rullas upp över hela rullen i kassetten är det nödvändigt att styra slangen. Den uppgiften har slangföraren som glider från sida till sida i öppningen. Är slangföraren klen eller för stor kan den hoppa loss från den skena eller rulle som styr. Och då är risken stor att de sista metrarna av slangen inte får plats förrän du har rullat ut hela slangen och hjälper den att rullas tillbaka. Kolla slangföraren före köpet.

En del kan bli bättre

Ett par tillverkare tillhandahåller mycket billiga slangvindor, men du får inget gratis. Biltema har så tunn slang att den viker sig och de vassa skarvarna borde ha slipats bort. Grouw har en för klen slangförare att styra slangen när den dras in i kassetten. Det resulterar i att slangen rullas upp ojämnt och hamnar på ena sidan i kassetten och då får slangen helt enkelt inte plats. Det kunde ha gjorts lite bättre.

Läs mer: Så funkar det – automatbevattning

COCRAFT 40-7913 – Beslaget håller inte riktigt fast 

Robust kassett och utmärkt slang som tyvärr måste hjälpas tillbaka i kassetten.

Slangen rätar ut sig själv om den av någon orsak viks hårt. Men det klena beslaget av stålplåt är inte så bra för kassetten sitter lite löst.

Redan efter några meter går det trögt att dra ut slangen. Och åt andra hållet går det helt galet för man måste hjälpa slangen in i kassetten. Det är svårt att få slangspärren att låsa slangen när man drar ut den. Å andra sidan låser den hela tiden när slangen ska in igen. Irriterande.

Det är besvärligt att sätta fast kassetten men lätt att lyfta av den. Det stora handtaget är bra och balansen är fin. Det finns en öppningsbar lucka på kassetten så att man kan rensa bort blad och kvistar. Bra lösning.

Efter testets avslutning har det kommit en ny, bättre modell.

Slanglängd: 20 + 2,25 m

Slang: Armerad, bra

Fjäderstyrka: 6,5 kg

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt: 9,0 kg

Prisbild: 699 kr

www.clasohlson.se 

Testbetyg: 5,0

Grouw – Klen slangvinda med dålig slang 

Varken slangkvalitet eller utrullning imponerar. Håller säkert inte så länge. 

Det går rätt lätt att dra ut den billiga plastslangen de första 8–10 metrarna, men därefter måste man ta i för att få ut mer slang. Spärren har svårt att hålla slangen och vill dra in den. När man själv vill ha in den måste man hålla emot på ett nästan komiskt sätt. Om slangen viks eller knäcks så rätar den inte ut sig av sig själv.

Beslaget är tunt och bör inte användas för montering på porösa väggar. Det är dessutom svårt att sätta fast kassetten på beslaget. Det stora handtaget upptill verkar bra – på avstånd. Det för litet för en stor hand och man kan riva sig på de vassa kanterna. Slangkopplingarna ser ut att vara av acceptabel kvalitet, men vi tror inte att slangvindan håller särskilt länge.

Slanglängd: 20 + 1,9 m

Slang: Armerad, billig

Fjäderstyrka: 6 kg

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt: 7,5 kg

Prisbild: 925 kr

www.hpschou.com 

Testbetyg: 5,4

HOZELOCK 25-2385 – Fungerar men håller nog inte så länge

Rätt klen konstruktion. Har försetts med en spärr som kan vara praktisk. 

Slangvindan har försetts med en säkerhetsspärr som kan ha både för- och nackdelar. Spärren gör det möjligt att låsa slangen i utdraget läge – och det är bra. Men den verkar överflödig när slangen sitter i kassetten.

Slangen förblir platt och vikt om den råkar vika sig. Slangföraren verkar vara lite för klen. Väggbeslaget är för litet och borde vara kraftigare.

Det går lätt att dra ut slangen från kassetten men låsningen fungerar inte helt optimalt när man inte vill ha ut mer slang. Då är det bra att det finns en säker- hetsspärr att låsa slangen med.

Det är lätt att lyfta av vindan från beslaget men besvärligt att sätta på den. Det går att låsa den så att den inte stjäls. Handtaget är lite för litet men ger bra grepp.

Slanglängd: 25 + 2 m

Slang: Billig kvalitet

Fjäderstyrka: 4 kg

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt: 8 kg

Prisbild: 1295 kr

www.hozelock.se 

Testbetyg: 6,7

CLABER 8990 – Toppkvalitet med högt pris och skönhetsfel

Kraftig slangvinda med en något speciell mekanik. Vansinnigt högt pris. 

Verkligen elegant utförd och utan några som helst vassa skarvar. Kraftig armerad slang och stort beslag som håller fast slangvindan hur den än vrids. Det är helt klart en vinda som håller länge. Slangen rätar lätt ut sig själv även om den har vikts och trasslat till sig.

Det kan vara knepigt att dra ut slangen. Meningen är nämligen att man ska dra ut så mycket slang som behövs och sedan lägga den på marken för att spärren ska slå till. Det låter enkelt men det fungerar inte varje gång och då dras slangen in. Det är lätt att sätta fast kassetten på beslaget och ta av den. Men det finns inget handtag på kassetten och ett sådant behövs för att det ska vara lätt att bära kassetten.

Slanglängd: 20 + 2 m

Slang: Armerad, kraftig

Fjäderstyrka: 6 kg

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt:11kg

Prisbild: 3615 kr

www.allox.se 

Testbetyg: 6,9

BILTEMA 14048 – Billig men du får mycket för pengarna

Hyfsad kvalitet och en fantastisk ut- och inrullning gör slangvindan intressant. 

Det är helt klart en lågprisprodukt, men den är absolut inte så dålig som priset skulle kunna få oss att tro. På ett eller annat sätt har Biltema fått en hyfsat bra produkt. Det går lika lätt att dra ut och rulla in slangen som på mycket dyrare konkurrerande modeller.

Kopplingarna är robusta och fungerar bra, men slangen viker sig lite för lätt och kassetten har vassa kanter man kan riva sig på.

Beslaget kan vålla en del problem, främst för att det är så litet att skruvarna hamnar tätt intill varandra. Det blir därför mycket svårt att fästa beslaget på t.ex. lättbetong.

Det är lite knepigt att sätta fast kassetten på beslaget och att lyfta av den när den ska tas in över vintern eller flyttas.

Slanglängd: 20 + 2 m

Slang: Armerad, tunn

Fjäderstyrka: 6 kg

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt: 8 kg

Prisbild: 549 kr

www.biltema.se 

KÄRCHER CR7 220 AUTOMATIC – Bra och rejäl med kraftig upprullning

Robust och lättskött modell, men med en kanske lite för hårt spänd fjäder. 

Här får du både kvalitet och robusthet och en kassett utan vassa kanter eller skarvar. Kassetten kan låsas fast i sex lägen (30, 60, 90, 120 och 150 grader) eller svänga löst på beslaget. Det är praktiskt.

Den kraftiga och armerade slangen rätar upp sig själv om man råkar vika den och upprullningen går perfekt tack vare en bra slangförare. Men fjädern är nog lite för hård spänd för det går trögt att dra ut och man måste hålla fast slangen när den ska rullas tillbaka.

Beslaget är stort och rejält med ögla för ett hänglås. Kassetten har två handtag, ett som används när man lyfter av den från beslaget och ett som används när man bär den. Det är faktiskt ganska smart.

Slanglängd: 20 + 2 m

Slang: Armerad, kraftig

Fjäderstyrka: 7 kg

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt: 9,5 kg

Prisbild: 1700 kr

www.karcher.se 

Testbetyg: 8,3

GARDENA 25 8023 – Gedigen kvalitet men den kostar

Rejäl och kraftig kvalitet. Lättskött med perfekt upprullning. Högt pris. 

Allt verkar vara av god kvalitet och hållbart. Slangföraren ser till att slangen rullas upp som den ska när vi drar lite i slangen och lossar spärren. Det är inte nödvändigt att ta i för att rulla ut hela slangen. Den kraftiga och armerade slangen rätar ut sig själv när den lagt sig i veck.

Det är smart och praktiskt att det finns plats på beslaget för olika munstycken.

Trots att slangvindan är tung går det lätt att lyfta av den från beslaget när den ska flyttas eller hängas in över vintern. För att inte klåfingriga typer ska stjäla slangvindan kan man låsa den på beslaget genom att dra åt en väl dold insexskruv.

Handtaget är lagom stort och slangkopplingarna fungerar utan några som helst problem.

Rejäl och kraftig kvalitet. Lättskött med perfekt upprullning. Högt pris.

Slanglängd: 25 + 2 m

Slang: Armerad, kraftig

Fjäderstyrka: 5,5 kg

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt: 11kg

Prisbild: 1275 kr

www.gardena.se 

Testbetyg: 9,0

GARDENA 35 LI 8025 – bäst i test

Bra och robust kvalitet. Försedd med motor som drar in slangen automatiskt. 

En slangvinda av bra och rejäl kvalitet, som är vanligt för produkter från Gardena. Man kan beskriva slangvindan som en manuell modell som försetts med batteridriven motor.

Tack vare motorn rullas slangen in automatiskt när man trycker på en knapp. Eftersom slangvindan saknar fjäder finns det heller inget motstånd i slangen när den rullas ut.

Enligt uppgift ska litiumjonbatteriet klara cirka 25 inrullningar innan det ska lyftas ut och laddas. Det är ok.

Beslaget , som ska skruvas fast på en vägg, kan som alla andra vridas 180 grader. Det har plats för extra munstycken. Det är lätt att lyfta av vindan från beslaget och automatiken följer med. Fastsättning går också lätt.

Slanglängd: 25 + 2 m

Slang: Armerad, kraftig

Fjäderstyrka: Motor

Beslag: Vridbart, 180 grader

Vikt: 12,5 kg

Prisbild: 1900 kr

www.gardena.se 

Testbetyg: 9,7

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar