Gör det själv testar 8 gräsklippare.
Gör det själv testar 8 gräsklippare. Foto: Gör det själv

Test: batteridrivna gräsklippare

Trädgårdsredskap

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

 

Annons
 • 1. Test av prisvärda batterdrivna gräsklippare

  De batteridrivna gräsklipparna blir bara bättre och bättre. Om din gräsmatta är något så när plan och inte alltför stor är de ett utmärkt val. Gör det själv har testat batteridrivna gräsklippare ett par gånger och varje gång överraskas de av hur bra klipparna hade blivit sedan sist.

  Om du har en liten eller mellanstor gräsmatta på upp till 600–700 m2 – och då talar vi enbart om gräsmattans storlek, inte om tomtens storlek – så är den batteridrivna klipparen ett bra alternativ till bensinklipparen och den nätanslutna, vars sladd alltid är i vägen.

  När du köper en gräsklippare som ska köras framför dig (det är enbart sådana vi testar) är det viktigt att den inte är för tung och att den lätt kan styras. Men det kostar ofta kvalitet för det är i regel de tyngsta klipparna som är mest hållbara. Det ska du tänka på om det finns många buskar och träd på gräsmattan.

  
Vi har valt åtta klippare med förnuftiga priser. Det finns flera mycket dyrare och mer avancerade, men om du inte har en egen golfbana så är de inte relevanta. Ta del av vårt test och överväg vad som är viktigt för dig så blir det lättare att välja.

  Dessa gräsklippare testades:

  • AL-KO
   38,4 LI COMFORT
  • BLACK+DECKER
   CLM 3820 L2 
  • BOSCH
   ROTAK 43 LI 
  • STIGA
   COMBI 40 AE
  • VIKING
   MA 443
  • MAKITA
   DLM 380 Z
  • BILTEMA
   BLM 37
  • RYOBI
RLM
   36X 46L 5F 


  Så här har vi testat:

  De åtta gräsklipparna har testats på samma slags gräs och i samma väderlek för att vi skulle kunna jämföra dem med varandra.

  Vi har klippt mycket gräs, dels på en gräsmatta med vanligt halvhögt gräs, dels på en matta med rejält högt gräs. Samtliga maskiner ställdes in på samma klipphöjd för att ge oss ett intryck av hur starka de är och hur snyggt resultatet blev. Vi fortsatte testet med att köra klipparna på en nyklippt gräsmatta för att jämföra hur många kvadratmeter varje maskin klarar på ett fullt laddat batteri. Därefter kontrollerade vi hur lång tid laddningen tog.

  Vi har satt på uppsamlarna och lossat dem ett par gånger. Det har vi också gjort med batterierna. Och vi har fällt ihop handtagen, fällt upp dem igen och kollat vilka inställningsmöjligheter de erbjuder. Vi har också provat samtliga reglage. Inställning av klipphöjd har utförts med hård hand för att vi skulle få en uppfattning av hur hållbar mekaniken är. Vi har också undersökt hur lätt eller svårt det är att styra klipparna runt hinder och hur mycket de väsnas. 

  Batteriklipparna blir bättre och bättre varje gång vi testar

  Det som överraskade oss mest denna gång var hur starka de batteridrivna gräsklipparna har blivit. De kan dock ännu inte konkurrera med bensindrivna modeller, men efter testet undrar vi om det överhuvud taget lönar sig att köpa en nätansluten klippare. De två typerna är ungefär lika starka men med batteri slippar man snubbla på skarvsladden – eller klippa av den.

  Du känner kanske igen någon av de testade maskinerna och det kan vi förstå. Några har nämligen varit med förr i våra tester, medan andra är helt nya modeller. Gemensamt för alla i testet är att de använder litiumjonbatterier – och de blir både starkare och lättare. Vikten på klipparna ligger rent generellt kring 15–16 kg, och då orkar man styra dem runt hinder på mattan.

  Smarta detaljer på gräsklipparen

  När du arbetar med en batteridriven gräsklippare är det praktiskt om du har fler än ett batteri. Då kan du ha ett på laddning medan det andra arbetar. Men det är också viktigt att lätt kunna se hur mycket ström som finns kvar i batteriet. Ryobi har placerat sin batteriindikator på klipparens handtag, alltså framför ögonen. Det är bra och praktiskt.

  Du brukar kanske inte ställa in klipphöjden på din gräsklippare, men det bör du göra. Ibland ska du låta gräset vara högt, t.ex. när det är mycket torrt och varmt och när det är mycket högt. Ibland ska gräset klippas kort, precis som på greenen på en golfbana. För att kunna göra det ska höjdjusteringen vara enkel att hanteraoch helst ska alla fyra hjulen justeras med en enda spak eller ratt. Skalan ska vara tydlig så att du ser hur högt gräset blir när du har klippt det. AL-KO har en skala med millimeterangivelse och det underlättar mycket.

  Funktioner som hade kunnat vara bättre

  Det stora handtaget, som du håller i när du kör klipparen framför dig, ska kunna ställas in på olika höjder och vinklar. Men det ska vara enkelt och därför är det bäst med ett bygelhandtag som låses med en ratt. Men det förutsätter att ratten kan dras åt ordentligt och att bygelhandtaget är tillräckligt rejält. Det var de inte på Makitas och Ryobis maskiner, så det kan bli bättre.

  Det ska vara lätt att komma åt batteriet så att man snabbt och enkelt kan byta ut det mot ett laddat om det har tömts. Och man ska förstås kunna se på en batteriindikator hur mycket ström som finns kvar.

  Att behöva ta loss batteriet för att se hur mycket ström som finns kvar är inte genomtänkt av tillverkaren. Det tvingades vi till på maskinerna från Bosch och Stiga. Bägge företagen har så stor erfarenhet av batterimaskiner att de borde veta bättre! 

  Viktiga tips när du ska köpa gräsklippare 

  • Dubbel startknapp. Med två startknappar är risken liten att du råkar starta klipparen av misstag. Det ska dock vara lätt att komma åt knapparna – helst med endast en hand – och det ska vara lätt att hålla dem intryckta medan du klipper. De ska sitta så att du kan andra greppet under arbetet.
  • Höjdjustering. De fyra hjulen ska helst kunna justeras med en enda ratt eller spak. Annars blir det besvärligt att ändra klipphöjden. Kolla detta i butiken.
  • Batteriindikator. Du ska snabbt kunna se hur mycket ström som finns kvar i batteriet. Och naturligtvis utan att ta loss batteriet.
  • Bärhandtag. Du kommer säkert att behöva lyfta klipparen någon gång, t.ex. för att ta med den i bilen eller bära in den på verkstan. Då krävs ett rejält bärhandtag och när du lyfter ska klipparen vara i balans. Det är bäst med två bärhandtag.
  • Handtag. Även om det inte uppstår särskilt kraftiga vibrationer på en batteriklippare så ska handtagen vara behagliga. Du ska lätt kunna byta grepp för att slippa hålla på samma sätt under klippningen.
  • Uppsamlare. Det är nödvändigt med en stor och rejäl uppsamlare. Det ska vara lätt att ta loss den, tömma den och sätta tillbaka den. Det ska också vara lätt att tvätta av den.
  • Stora hjul. Manöverdugligheten bestäms till en stor del av hur hjulen ser ut. Stora och kraftiga bakhjul är nödvändiga för att lätt styra klipparen. De främre får också gärna vara rätt stora. Hjulen ska visserligen mest köras på gräs men de ska också tåla att rulla tvärs över en grusplan eller infart. Det bästa är om hjulen är försedda med mjuka däck eller är av ett mjukt material. Då river du inte upp gräsmattan så lätt som med hårda plasthjul när du vänder klipparen.
  • Det stora handtaget, som du håller i när du skjuter klipparen framför dig, ska kunna ställas in på olika höjder och vinklar. Men det ska vara enkelt och därför är det bäst med ett bygelhandtag som låses med en ratt. Men det förutsätter att ratten kan dras åt ordentligt och att bygelhandtaget är tillräckligt rejält. Det var de inte på Makitas och Ryobis maskiner, så det kan bli bättre.
  • Det ska vara lätt att komma åt batteriet så att man snabbt och enkelt kan byta ut det mot ett laddat om det har tömts. Och man ska förstås kunna se på en batteriindikator hur mycket ström som finns kvar.

  Klicka på nästa sida för att se de åtta gräsklipparna och vilken som fick bäst betyg. 

Visa allt innehåll
11 maj 2016

3 Kommentarer

2016-05-14
Roland
2016-05-14
tage
1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

3

Slipp skottningen med ny slunga

Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid –...

1

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna...

0

Smidig bevattning i sommar

Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattnin...

0

Nytt & Nyttigt november -08

Pauline Josephson tipsar om det allra senaste.

0

Nytt & Nyttigt juni 09

Bygg en miljövänlig altan med värmebehandlat trä.

3

Dags för beskärning!

Ljuva, tidiga höstdagar är bästa tiden att ge dina buskar och träd en snabb liten översyn. För nu, i de sista så kallade JAS-månaderna (JAS=Juli, August...