Klippare med klös

Trädgårdsredskap

Den batteridrivna gräsklipparen gör det mycket roligare att klippa gräsmattan. Du slipper bensinångor och störande ljud, och behöver inte kladda med olja. Vi testade sex batteriklippare och hittade en vinnare som lätt kan konkurrera med bensindrivna modeller.

Annons

Redan efter din första provklippning med en batteridriven gräsklippare har du bestämt dig. Du kommer aldrig mer att använda en bensindriven. Så var det för våra testpersoner. De slapp rök och bensinångor, buller och kladd med olja.

Testet pågick i flera månader och de sex gräsklipparna har kört på torra mattor med högt och kort gräs och på våta mattor med högt och segt gräs. Det fick ett par av maskinerna att ge upp. Orken tog helt enkelt slut i batteriet.

Bioklippfunktion

Samtliga klippare levererades med uppsamlare, men de fylldes så snabbt att vi tog bort dem och valde bioklippning, där gräset verkligen finklipps och får ligga kvar på gräsmattan tills det förvandlas till naturligt gödsel. Tyvärr hade inte alla klipparna bioklippfunktion, och den som inte hade det, hade dessutom den minsta uppsamlaren.

Batteritid

Vi testade också batteriernas arbetstid och den varierade förstås en del beroende på vad som skulle klippas. Men det var rätt tydligt att de klippare som hade gammaldags batterier (påminner om bilbatterier) var de som påminde mest om en bensindriven klippare när det gäller prestation och ork. Litiumjonbatterier är smarta, lätta och laddas snabbt, men de töms också snabbt på kraft och orkar inte så mycket. Då är det en fördel med ett extra batteri.

Just nu läser andra: 10 svar om luft/luftvärmepump

Så testades gräsklipparna

Styrka väger in med 40 %
Vi har klippt både torrt och fuktigt gräs med olika längder. Under arbetet har vi värderat styrka, klippfunktioner och hur effektivt gräset klipptes. Vi har undersökt hur länge klipparen kan arbeta på en laddning och hur lång tid det tar att ladda fullt. Och vi har undersökt om tillverkarens upplysningar på förpackningen stämmer.

Hantering väger in med 40 %
Vi kollade hur lätt det var att ladda batteriet och om det skulle tas loss först. Vi undersökte hur det var att skjuta klipparna över en grusad gård och hur det var att skjuta dem på gräsmattan under klippning. Vi testkörde för att se hur lätt klipparna kunde svänga och dras ut bakåt från t.ex. en häck. Vi kollade om det fanns skydd mot oavsiktlig start, och om uppsamlaren tog hand om allt klippt gräs och hur lätt det var att tömma uppsamlaren.

Ergonomi väger in med 20 %
Vi undersökte följande: Hur besvärligt är det att lyfta klipparen in och ut ur bagageutrymmet? Kan handtaget vinklas och lätt fällas ihop? Är det jobbigt att hålla in dödmansgreppet? Kan klipphöjden lätt justeras?

Så här tolkas resultatet:
9–10: Toppkvalitet. Inga anmärkningar.
7–8: Mycket bra. Utmärkt kvalitet.
4–6: Medel. Genomsnittsprodukt.
2–3: Dålig. Under medel, bör undvikas.
0–1: Usel. Låt bli – köp inte!

Se resultat: Bästa batteridrivna gräsklipparen

 

25 april 2014

3 Kommentarer

2014-04-26
Larsbi
2014-12-04
Gräsklipparguiden
2

Test: batteridrivna gräsklippare

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Vill ha-prylarna till trädgården just nu

Många trädgårdsprylar är väldigt praktiska, men ibland vill man sätta guldkant på tillvaron. Här är tre vill ha-prylar där flärd har kombinerats med...

I samarbete med Stiga

Det här kommer att förändra din syn på batteridrivna gräsklippare

För klen motor, för kort batteritid, passar bara radhustäppor – nej, de argumenten mot batteridrivna klippare håller inte längre. Utvecklingen har gått...

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

1

Premiär för utelivet!

Vässa sekatören och impregnera trallarna, för nu är det äntligen dags för nystart i trädgården!

0

Kul lek i trädgården

Äntligen sommar! Varför inte glädja barnen med lite nya leksaker för trädgården? Om barnen är sysselsatta blir det dessutom lättare för dig att få tid...

0

Strål & stril

En förutsättning för allt liv är vatten. En förutsättning för ett bra människoliv, är semester. Här får du bästa tipsen på hur du klarar bevattningen i...