Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!


Test av åtta grästrimmers

När du har parkerat gräsklipparen och pustar ut med en fika, så ser du ändå ett par tuvor och tottar som inte har klippts – längs husväggen, runt några träd, vid kökslandet och trädgårdsgången. Det är först när kanterna har klippts som jobbet är klart, så du måste ta fram kantsax och spade för att avsluta. Det slipper du om du har en grästrimmer.

Vi har testat åtta grästrimmers för att få en uppfattning om hur bra de är. Eftersom det finns både bensindrivna och nätanslutna så tog vi fyra av varje. Det finns visserligen också batteridrivna grästrimmers. De fick stå över denna gång men testades i Gör Det Själv nr 8/21012. Kan du inte hitta tidningen, så ligger testet här.

Vilken slags trimmare du ska välja beror på hur stor tomten är, för det är jobbigt att släpa med sig skarvsladd. Klipper du gräs ofta klarar du dig med en liten smidig eltrimmer, låter du gräset bli till en äng, krävs det säkert en bensintrimmer för att klara kanterna. Ta det av vårt test så är du välinformerad när du ska köpa en ny.

Så här har vi testat

En grästrimmer ska kunna flera saker. Den ska både kunna klippa gräset längs fasaden och den ska kunna snygga till kanterna längs rabatterna.

För att verkligen testa våra åtta grästrimmers tog vi med dem till en ganska vildvuxen gräsmatta, som till på köpet var våt. När gräset är vått är det segt. För att undersöka om trimmarna kan användas som gräsklippare beslöt vi att röja undan tät vegetation med brännässlor.

Till bägge uppgifterna använde vi medföljande trimmertråd. Om det var möjligt att använda både enkeltråd och dubbeltråd, så gjorde vi det. Vi provade också hur det kändes med skaften inställda på olika längder för att känna hur bekväma de olika trimmarna var. Samtliga inställningsmöjligheter användes och vi klippte därför gräs och trimmade kanter med alla möjliga – och omöjliga – kroppsställningar och ur de märkligaste vinklar.

Under arbetet med de åtta maskinerna undersökte vi om det var något som underlättade eller försvårade klippningen, t.ex. handtagens utformning, storlek och inställningsmöjligheter, halksäker beläggning, skaftets vinkling etc.

Läs mer: Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Dessa grästrimmare testades:

  • HUSQVARNA 122 C
  • BILTEMA GT 25
  • RYOBI RLT 26 CDS
  • STIGA ST 28 J
  • RYOBI RLT 6030
  • BOSCH ART 30 COMBI
  • GARDENA POWERCUT 500
  • BLACK+DECKER ST 5530

Varifrån kommer gräsmattor? Och grästrimmers?

De första gräsmattorna skapades på medeltiden i Frankrike och England runt riddarborgar. Det låga gräset gjorde det svårt för fienden att nalkas borgen utan upptäckt. För att gräset inte skulle växa för mycket lät man får och kreatur beta på marken. Inte hästar – de var värdefulla som transportmedel och arbetsredskap och i krig.

Omkring 1830 uppfanns en sorts mekanisk gräsklippare. De välbärgade människor, som hade råd att anställa folk för att hålla gräsmattorna fina, började beträda gräsmattorna. Nu fanns det ju ingen risk att trampa i något överraskande. Kanterna hölls snygga med sax och spade. På 1950-talet presenterade Husqvarna världens första röjsåg och så småningom utvecklades en lättare modell: grästrimmern.

Smarta detaljer på grästrimmers

Du bestämmer själv om du vill klippa med en eller två trådar när du använder grästrimmern från Bosch. Det är smart och bytet går både snabbt och lätt eftersom extraspolen har sin fasta plats under handtaget.

På de elektriska trimmarna sitter en kort sladd med hankontakt och det är på den skarvsladden ska monteras. Risken att kontakterna dras isär är rätt stor. Black+Decker har löst problemet med en fast hankontakt och ett lås, som håller fast skarvsladden på ett säkert sätt.

När du ska trimma kanter ska tråden arbeta lodrätt. Då kan du på de elektriska modellerna vrida hela trimmerhuvudet i förhållande till skaftet, vilket ger en bra arbetsställning.

På några modeller, Bosch Combi och Gardena Powercut, kan trimmerhuvudet vinklas och då blir det lättare att klippa under buskar. För att vinkla huvudet ska en knapp tryckas in.

Viktiga detaljer på grästrimmern

Startspärr. Det är viktigt att man inte råkar starta trimmern av misstag. I allra värsta fall kan tråden klippa av en tå! Därför är det bra att trimmern har en startspärr, som ska tryckas in inför start.

Startknappen bör vara en del av handtaget och det ska vara lätt att komma åt den samtidigt som man trycker in startspärren.

Handtag. Det ska vara så stort att en grov hantverkarnäve med handske får plats.

Stödhandtag. Loophandtaget framför trimmerns fasta handtag används för att styra maskinen under arbetet och för att dra den i sidled. För att man ska få så bekväm arbetsställning som möjligt bör det kunna vinklas och flyttas upp och ner på skaftet.

Skaft. Vi är inte lika långa och därför ska man kunna justera längden på skaftet/skaften. Under alla omständigheter bör det vara så långt att en vuxen person kan sköta trimmern utan att böja ryggen.

Skyddsbygel. För att inte skada främst träd ser bygeln till att tråden inte kan komma i kontakt med stammen. Bygeln ska kunna tas loss så att man kan klippa tätt intill grundmuren, ett stengärde eller liknande.

Trådspole. Spolen kan innehålla en resp. två trådar. Med två trådar går det lite snabbare. Det viktigaste är dock att det är lätt att ladda spolen med ny tråd och att den är lätt att ta loss och sätta på. Prova gärna i affären innan du köper en maskin.

Skyddskåpa. Den ser till att småstenar inte slungas iväg mot din kropp. Använd skyddsglasögon om du är rädd om din syn!

Stödhjul. Om du klipper på fast underlag är det smart att kunna rulla trimmern i stället för att bära den.

Läs mer: Test gräsklippare

En del grästrimmers kan bli bättre

Det är stor skillnad mellan trimmarna när det gäller byte av spole och påfyllning av tråd. Biltemas bensinmodell är en av de besvärligaste.

Bränslepumpen ser till att det kommer fram bensin till förgasaren innan motorn startas. På Stigas modell är det svårt att komma åt primerknappen.

Skaften ska sättas ihop mycket noga för att tråden ska kunna snurra. Det är svårt på Stigas och Biltemas modeller.

Klicka på nästa sida för att se vilka grästrimmer som fick bäst betyg.

BILTEMA GT 25 BENSIN – Klipper hyfsat bra men väsnas ordentligt 

 

En hyfsat bra maskin om du inte störs av högt motorljud och besvärligt trådbyte.

Biltema har snålat lite med materialen till trimmern. Motorn är endast delvis inkapslad och därför kan t.ex. förgasaren skadas. Motorn är stark och klippresultatet är utmärkt så länge trådspolen sitter kvar. Den lossnar ett par gånger för oss.

Grästrimmer med automatiskt trådmatning

Skaftet är långt, 145 cm, och kan tas isär. Bra om trimmern ska transporteras. Den automatiska trådmatningen fungerar men det är besvärligt och tar tid att byta spole när tråden är slut.

Genomskinlig bensintank

Utmärkt utformning av handtag och stödhandtag, men de är hårda och släta. Startspärren sitter bra till och nås lätt tillsammans med startknappen. Bensintanken är genomskinlig så man ser hur mycket soppa som finns kvar. Bra balans men motorn väsnas förfärligt.

Motoreffekt: 750 watt

Varvtal, max.: 9 000 v/min

Tank: 0,5 liter

Klippbredd: 38 cm

Vikt utan bränsle: 5,0 kg

Prisbild: 799 kr

www.biltema.se

Testbetyg: 5,3

RYOBI RLT 6030 NÄTANSLUTEN – billig och utmärkt i en liten trädgård 

En bra trimmare för små tomter, men du får inte ha för stora händer.

Skaftet är kraftigt och långt och därför kan även långa personer använda trimmern. Handtag och kanthjul är lite klena.

Arbetar utmärkt i långt och vått gräs, men pedalsystemet för vinkling av trimmerhuvudet fungerar inte som det ska. Det fasta kanthjulet är bra när kanter ska jämnas till, men placeringen av hjulet gör att man får en obekväm arbetsställning.

Tung motor

Handtaget är litet och trångt, men ger bra grepp. Vi saknar en startspärr. Stödhandtagets vinkel kan ändras genom att det kan skjutas upp och ner på skaftet. Motorn är tung och sitter framtill, varför det är svårt att styra trimmaren när den förs från sida till sida. Det är lätt att fylla på tråd och byta spole. Men ljudnivån är hög.

Motoreffekt: 600 watt

Varvtal, max.: 9500 v/min

Längd, skaft: 105-125 cm

Klippbredd: 42 cm

Vikt: 3,5 kg

Prisbild: 795 kr

www.ryobitools.se

Testbetyg: 6,1

BLACK+DECKER ST 5530 NÄTANSLUTEN – mycket lätt och smidig men för kort

Låg vikt och låga varvtal, men ger besvärlig ställning vid trimning av kanter.

Rejäl plast överallt, kraftigt skaft av aluminium och en skyddskåpa som fångar stenar och grenbitar. Bra styrka som gör att den klarar både vått gräs och våta nässlor.

Justerbart skaft, men det får gärna vara längre – framför allt om man är lång. Trimmerhuvudet kan vinklas 90° för kantklippning, men det är svårt att se om man klipper rakt för skyddskåpan är i vägen. Automatisk matning av tråden fungerar bra och det gör också spärren som låser stödhandtaget när det vinklas.

Halksäkert handtag

Handtaget har halksäker beläggning men är lite trångt. Stödhandtaget är stort och ställs enkelt in. Det är enkelt att byta tråd och fylla på ny tråd. Den låga vikten på 2,5 kg gör maskinen ganska behändig.

Motoreffekt: 550 watt

Varvtal, max.: 7 500 v/min

Längd, skaft: 85-115 cm

Klippbredd: 30 cm

Vikt: 2,5 kg

Prisbild: 895 kr

www.blackdecker.se

Testbetyg: 6,4

BOSH ART 30 COMBI NÄTANSLUTEN – effektiv trimmer, men den är lite för kort

Arbetar utmärkt, främst med spole med två trådar. Lite för kort maskin.

Känns lite plastig och pedalen verkar klen. Klipper fint med en tråd, men arbetar mycket effektivare om spole med två trådar monteras.

Skaftets längd kan justeras men 115 cm är för kort och det ger en obekväm arbetsställning. Skaftet kan vinklas. Bra när man klipper kanter. Det medföljer stödhjul, men det är svårt att sätta på och ta loss. I gengäld fungerar det bra vid kantklippning.

Lätt grästrimmer

Utmärkt handtag och den stora kontakten kan skötas även med handskar på. Vi saknar startspärr. Handtag och stödhandtag har ingen halksäker beläggning. Viktfördelningen ger bra balans i trimmaren och den låga vikten är ett plus. Men motorn väsnas markant för att vara elektrisk.

Motoreffekt: 600 watt

Varvtal, max.: 11 500 v/min

Längd, skaft: 80-115 cm

Klippbredd: 30 cm

Vikt: 3,2 kg

Prisbild: 895 kr

www.bosch.se

Testbetyg: 7,0

HUSQVARNA 122 C BENSIN – bra och behaglig trimmer men för kort

Maskinen klarar sig mycket bra, bortsett från nässlorna. Men den ger ryggskott.

En mycket bra trimmer, men tyvärr med ett par små fel. Skaftet är för kort (135 cm) om man är lång och det orsakar ryggskott. Den klipper utmärkt även om radien är ganska liten. Sega nässlor släpper inte utan fastnar runt axeln.

Automatisk frammatning av tråden är en bra idé och Husqvarna får det att fungera. Men kniven som ska skära av tråden är för slö. Efter slipning går det bättre. Handtaget har plats för en grov näve och stödhandtaget är bra. Men inget av handtagen har halkskyddande beläggning.

Lätt och ljudlös grästrimmer

Trimmern startar på första rycket även om motorn är kall. Det är lätt att komma åt tändstift och choke. Ljudet är dämpat och vikten är låg så man kan arbeta länge med maskinen.

Motoreffekt: 600 watt

Varvtal, max.: 7800 v/min

Tank: 0,36 liter

Klippbredd: 34 cm

Vikt utan bränsle: 4,4 kg

Prisbild: 1695 kr

www.husqvarna.se

Testbetyg: 8,0 

STIGA ST 28 J BENSIN – stark och bra kvalitet, men den är för tung

Trimmar och klipper allt den ska. Den höga vikten är den enda nackdelen.

Stor klippbredd, långt skaft och en stadig och rejält utförd maskin. Trimmern klarar både långt, vått ängsgräs och segt ogräs. Tack vare det 145 cm långa skaftet får man stor arbetsradie och den halvautomatiska frammatningen av tråden – ett slag mot marken – fungerar utan några som helst problem.

Skaftet kan delas men det är svårt att sätta ihop det. Handtaget kräver en rätt stor hand för annars kan man inte nå startspärr och startknapp samtidigt.

Grästrimmer med stödhantag

Stödhandtaget kan flyttas upp och ner på skaftet, men det kräver en insexnyckel. Motorn startar lätt oavsett om den är kall eller varm. Eftersom trimmern är tung vill vi inte arbeta flera timmar med den. Ljusnivån är behagligt låg.

Motoreffekt: 700 watt

Varvtal, max.: 8500 v/min

Tank: 0,65 liter

Klippbredd: 42 cm

Vikt utan bränsle: 6,5 kg

Prisbild: 1295 kr

www.stiga.se

Testbetyg: 8,0

GARDENA POWERCUT 500 NÄTANSLUTEN – lättskött maskin som klipper

Arbetar bra och tyst och är dessutom lättskött. Det gör den till ett bra köp.

Rejäl och hållbar trimmer som arbetar effektivt, också när den pressas extra hårt i långt, vått och vildvuxet gräs.

Enkel justering av skaftets längd och blixtsnabb omställning till kantklippare. Bra och stora stödhjul som lätt fälls in eller tas loss. Högt varvtal och perfekt frammatning – och klippning – av tråden.

Bra stödhandtag

Huvudet kan vinklas till tre lägen så att man kan komma åt under buskar och bänkar. Stort och rymligt handtag med jättestor kontakt och startspärr. Bra stödhandtag som kan vinklas på ett enkelt sätt och fälls in mot skaftet. Inget handtag har halksäker beläggning.

Låg vikt och bra balans. Ljudnivån är så låg att också grannen blir nöjd med maskinen.

Motoreffekt: 500 watt

Varvtal, max.: 12300 v/min

Längd, skaft: 90-120 cm

Klippbredd: 27 cm
Vikt: 3,0 kg


Prisbild: 1195 kr

www.gardena.se

Testbetyg: 8,3

RYOBI RLT 26 CDS BENSIN – bäst i test

Även långa och sega nässlor fälls effektivt av trimmaren som är vår testvinnare.

Hela maskinen verkar robust och hållbar. Den har en kraftig skyddskåpa och rejäla knappar. Högt varvtal och stor klippbredd resulterar i en mycket effektiv klippning, även när gräset är långt och vildvuxet.

Det 144 cm långa skaftet ger möjlighet för en bekväm arbetsställning. Tråden matas automatiskt fram när man slår ner spolhuvudet mot marken.

Halksäker beläggning

Skaftet kan delas och det är praktiskt när trimmern ska tas med till stugan. Handtaget känns skönt med halksäker beläggning. Är lite svårstartad när motorn är kall, men när motorn är varm startar den genast. Låg vikt och bra balans gör det lätt att arbeta med trimmern och styra. Har ögla för sele, som dock inte ingår.

Motoreffekt: 650 watt

Varvtal, max.: 12 000 v/min

Tank: 0,26 liter

Klippbredd: 43 cm

Vikt utan bränsle: 4,3 kg

Prisbild: 1545 kr

www.ryobitools.se

Testtbetyg: 8,4

Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar