Annons

Strål & stril

Trädgårdsredskap

En förutsättning för allt liv är vatten. En förutsättning för ett bra människoliv, är semester. Här får du bästa tipsen på hur du klarar bevattningen i trädgården, även när du är bortrest.

Annons


Visst är vi villaägare privilegierade som kan njuta av sommaren i egen trädgård, men ibland behöver man ju luftombyte. Det besvärliga med detta är att det kan kännas svårt att lämna trädgården mitt i den känsliga växtsäsongen. Men vågar man lita på tekniken finns en hel del att tillgå.


Bevattningsarsenalen som klarar det mesta. Slangvinda Autoreel med strålpistol. På väggen stavsprinkler och ampelvattnare. Allt från Hozelock.

Nummer ett när det gäller bevattning är en bra vattenslang. Den ska klara minst 35 bars tryck och vara armerad. Billiga slangar utan armering är sällan ett bra köp, de håller inte för temperaturväxlingar. Undvik också transparenta slangar, de blir gärna en utmärkt grogrund för alger och annat smått och gott om den får ligga ute i solen.

Att montera flera vägganslutningar är också en bra investering. Utrusta dem med snabbkopplingar så kan du enkelt växla mellan olika behov. Du kan till exempel ha en utkastare för att fylla vattenkannor, en för vattenspridaren och kanske en på andra sidan huset. Då slipper du kånka kannan runt eller ha jättelånga slangar.

Slangvindor

Det här är en ypperlig uppfinning för dig som tycker att det brukar kännas som att sticka handen i ett ormbo när det är dags att vattna. Det finns två varianter, antingen på hjul eller väggfast. Förra året introducerade Hozelock en väggfast slangvinda med automatiskt returspolning, Auto Reel för ungefär 1100 kronor. Den fungerar precis som en dammsugarsladd, mycket smidigt!

I år kommer lillebrorsan, Miniautoreel. Den har 10 meter slang istället för de 20 meter som sitter i den stora modellen.
Gardena har också en praktisk mobil slangvagn som lindar upp slangen automastiskt när man för vagnen framåt.

Slangstyrning

Det här är en billig och bra metod att hålla slangen på rätt plats, så att den inte kapar dina växter när man sträcker ut över jordlotterna. Placeras i hörnor på rabatter och byggnader, så slangen smiter förbi utan att förstöra något på sin framfart.

Sprut- och strålpistoler

Att gå omkring och vattna med slang är en trevlig sysselsättning, oftast använder man då någon typ av sprut eller strålpistol. Dessa finns i en rad olika modeller där den ena finessen avlöser den andra. Priserna ligger på från cirka 69 kronor upp till 200 kronor.

Rotvattnare

Vill du komma åt rotsystemet, exempelvis vid nyplanteringar, är det här en smart lösning. Dessutom fungerar den mycket bra när det varit torka och marken har en hård yta. Med rotvattnaren kommer du ordentligt ner till rotsystemet. Anordningen består av ett handtag med slanganslutning samt ett rör med utlopp, som man sticker ner i marken.


Med en stavsprinkler kommer man lättare åt längst bak i rabatterna. Denna komemr från Gradena och kostar cirka 130 kronor.

Annons

Stavsprinklers

Är det svårt att komma åt, till exempel längst bak i rabatten passar en stavsprinkler bra med sitt långa handtag. Finns med flödeskontroll och/ eller perlator, som blandar luft och vatten, för att få vattenflöde med hög volym och lågt tryck. Pris ungefär 130 kronor.

Ampelvattnaren

Det här är ett speciellt munstycke framtaget för amplar och fönsterlådor. Den är cirka 120-150 cm lång med en böjd topp, så att man lätt kan komma åt bl.a. hängande amplar. går mycket bra att använda vid annan typ av bevattning också, då den lämnar en mjuk stråle. Den är också försedd med flödeskontroll.

Bevattningstimer

Det här var tidigare en lyxpryl, man har nu blivit en del i systemet och är en riktig semesterräddare. Bevattningskontrollen finns i olika modeller från ett program per dag, till fem program per dag. Vid köp av kompletta set för olika områden, ingår timer.

En nackdel bara, alla går med batteri, så byter man inte i tid blir det torrt...
Man undrar varför man inte kan ansluta en adapter som i sin tur går på 220v, så att man inte behöver vara orolig för strömbortfall.
Men när det fungerar är det en god investering.

Sprinklerslang/Svettslang

Det här är slangar som är perforerade och som ska läggas i rabatter och i lådor för etablering av unga plantor. De passar också bra i rabatter som kontinuerligt behöver vatten.

Droppbevattningssystem/MicroDrip system

Dessa system finns i olika varianter hos de största tillverkarna, Gardena och Hozelock. Systemen bygger man själv ihop, efter sina egna behov, med anläggningsrör och fördelarrör, .olika typer av sprinklers, droppspridare, rotorspridare med mera. Runt femhundra kronor brukar ett normalstort system gå på. De kan vara lite pillriga att montera, men när det är klart, har man en fungerande bra anläggning, som även kan styras med automatik.


Spridare ur Gardenas MicroDrip bevattningssystem.

De flesta trädgårdsvänner med självaktning har väl någon form av vattenspridare, men det finns många olika modeller.

Fyrkantsspridare styrs med en automatväxlad motor och kan ställas in på standardbevattning eller fin dimma. Yttäckning cirka 8-18 meter beroende på inställning.

Oscillatorspridare är en kombinerad spridare som har jetstrålmunstycke och strålmunstycke. Denna spridare består av en trumma där15- 25 olika jetstrålmunstycken (beroende på vilken modell man köper) i kombination med ett antal strålmunstycken på motsatt sida ger olika bevattningsmöjligheter. Den billigaste modellen kostar ungefär en hundralapp, den dyraste ungefär tre gånger så mycket. Yttäckning ca 200-350 kvm, beroende på storleken på spridaren.

Roterande vattenspridare, kallas även rundspridare, och finns både med fasta munstycken och inställbara. Den här spridaren passar bra när man har mindre vattentryck att tillgå. Yttäckning cirka 5-20 meter.

Sektorspridare/Cirkelspridare finns mänger av olika designer och utföranden, från den enkla spraysprinklern till sofistikerade cirkelspridare med olika inställningsmöjligheter av yttäckning från 9 till över 20 meter.

Pulsatorspridaren skjuter ut sina strålar med rejäl kraft, upp till 28 meter.
Munstyckena kan förses med benställning upp till en meters höjd, vilket passar perfekt för bevattning av höga plantor. Munstycken finns också för seriekoppling. Själva spridaren brukar vara tillverkad av helgjuten plast med aluminiumhuvud.

Popupsystemen är en permanent installation av flera spridare som du gräver ned i jorden. Automatiskt dränering gör systemet frostsäkert. Finns i olika styrkor och med en rad olika tillbehör.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 juni 2003

0 Kommentarer

1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

3

Test: batteridrivna gräsklippare

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

3

Slipp skottningen med ny slunga

Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid –...

1

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna...

0

Smidig bevattning i sommar

Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattnin...

0

Nytt & Nyttigt juni 09

Bygg en miljövänlig altan med värmebehandlat trä.

3

Dags för beskärning!

Ljuva, tidiga höstdagar är bästa tiden att ge dina buskar och träd en snabb liten översyn. För nu, i de sista så kallade JAS-månaderna (JAS=Juli, August...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons