Annons

Strål & stril

Trädgårdsredskap

En förutsättning för allt liv är vatten. En förutsättning för ett bra människoliv, är semester. Här får du bästa tipsen på hur du klarar bevattningen i trädgården, även när du är bortrest.

Annons


Visst är vi villaägare privilegierade som kan njuta av sommaren i egen trädgård, men ibland behöver man ju luftombyte. Det besvärliga med detta är att det kan kännas svårt att lämna trädgården mitt i den känsliga växtsäsongen. Men vågar man lita på tekniken finns en hel del att tillgå.


Bevattningsarsenalen som klarar det mesta. Slangvinda Autoreel med strålpistol. På väggen stavsprinkler och ampelvattnare. Allt från Hozelock.

Nummer ett när det gäller bevattning är en bra vattenslang. Den ska klara minst 35 bars tryck och vara armerad. Billiga slangar utan armering är sällan ett bra köp, de håller inte för temperaturväxlingar. Undvik också transparenta slangar, de blir gärna en utmärkt grogrund för alger och annat smått och gott om den får ligga ute i solen.

Att montera flera vägganslutningar är också en bra investering. Utrusta dem med snabbkopplingar så kan du enkelt växla mellan olika behov. Du kan till exempel ha en utkastare för att fylla vattenkannor, en för vattenspridaren och kanske en på andra sidan huset. Då slipper du kånka kannan runt eller ha jättelånga slangar.

Slangvindor

Det här är en ypperlig uppfinning för dig som tycker att det brukar kännas som att sticka handen i ett ormbo när det är dags att vattna. Det finns två varianter, antingen på hjul eller väggfast. Förra året introducerade Hozelock en väggfast slangvinda med automatiskt returspolning, Auto Reel för ungefär 1100 kronor. Den fungerar precis som en dammsugarsladd, mycket smidigt!

I år kommer lillebrorsan, Miniautoreel. Den har 10 meter slang istället för de 20 meter som sitter i den stora modellen.
Gardena har också en praktisk mobil slangvagn som lindar upp slangen automastiskt när man för vagnen framåt.

Slangstyrning

Det här är en billig och bra metod att hålla slangen på rätt plats, så att den inte kapar dina växter när man sträcker ut över jordlotterna. Placeras i hörnor på rabatter och byggnader, så slangen smiter förbi utan att förstöra något på sin framfart.

Sprut- och strålpistoler

Att gå omkring och vattna med slang är en trevlig sysselsättning, oftast använder man då någon typ av sprut eller strålpistol. Dessa finns i en rad olika modeller där den ena finessen avlöser den andra. Priserna ligger på från cirka 69 kronor upp till 200 kronor.

Rotvattnare

Vill du komma åt rotsystemet, exempelvis vid nyplanteringar, är det här en smart lösning. Dessutom fungerar den mycket bra när det varit torka och marken har en hård yta. Med rotvattnaren kommer du ordentligt ner till rotsystemet. Anordningen består av ett handtag med slanganslutning samt ett rör med utlopp, som man sticker ner i marken.


Med en stavsprinkler kommer man lättare åt längst bak i rabatterna. Denna komemr från Gradena och kostar cirka 130 kronor.

Annons

Stavsprinklers

Är det svårt att komma åt, till exempel längst bak i rabatten passar en stavsprinkler bra med sitt långa handtag. Finns med flödeskontroll och/ eller perlator, som blandar luft och vatten, för att få vattenflöde med hög volym och lågt tryck. Pris ungefär 130 kronor.

Ampelvattnaren

Det här är ett speciellt munstycke framtaget för amplar och fönsterlådor. Den är cirka 120-150 cm lång med en böjd topp, så att man lätt kan komma åt bl.a. hängande amplar. går mycket bra att använda vid annan typ av bevattning också, då den lämnar en mjuk stråle. Den är också försedd med flödeskontroll.

Bevattningstimer

Det här var tidigare en lyxpryl, man har nu blivit en del i systemet och är en riktig semesterräddare. Bevattningskontrollen finns i olika modeller från ett program per dag, till fem program per dag. Vid köp av kompletta set för olika områden, ingår timer.

En nackdel bara, alla går med batteri, så byter man inte i tid blir det torrt...
Man undrar varför man inte kan ansluta en adapter som i sin tur går på 220v, så att man inte behöver vara orolig för strömbortfall.
Men när det fungerar är det en god investering.

Sprinklerslang/Svettslang

Det här är slangar som är perforerade och som ska läggas i rabatter och i lådor för etablering av unga plantor. De passar också bra i rabatter som kontinuerligt behöver vatten.

Droppbevattningssystem/MicroDrip system

Dessa system finns i olika varianter hos de största tillverkarna, Gardena och Hozelock. Systemen bygger man själv ihop, efter sina egna behov, med anläggningsrör och fördelarrör, .olika typer av sprinklers, droppspridare, rotorspridare med mera. Runt femhundra kronor brukar ett normalstort system gå på. De kan vara lite pillriga att montera, men när det är klart, har man en fungerande bra anläggning, som även kan styras med automatik.


Spridare ur Gardenas MicroDrip bevattningssystem.

De flesta trädgårdsvänner med självaktning har väl någon form av vattenspridare, men det finns många olika modeller.

Fyrkantsspridare styrs med en automatväxlad motor och kan ställas in på standardbevattning eller fin dimma. Yttäckning cirka 8-18 meter beroende på inställning.

Oscillatorspridare är en kombinerad spridare som har jetstrålmunstycke och strålmunstycke. Denna spridare består av en trumma där15- 25 olika jetstrålmunstycken (beroende på vilken modell man köper) i kombination med ett antal strålmunstycken på motsatt sida ger olika bevattningsmöjligheter. Den billigaste modellen kostar ungefär en hundralapp, den dyraste ungefär tre gånger så mycket. Yttäckning ca 200-350 kvm, beroende på storleken på spridaren.

Roterande vattenspridare, kallas även rundspridare, och finns både med fasta munstycken och inställbara. Den här spridaren passar bra när man har mindre vattentryck att tillgå. Yttäckning cirka 5-20 meter.

Sektorspridare/Cirkelspridare finns mänger av olika designer och utföranden, från den enkla spraysprinklern till sofistikerade cirkelspridare med olika inställningsmöjligheter av yttäckning från 9 till över 20 meter.

Pulsatorspridaren skjuter ut sina strålar med rejäl kraft, upp till 28 meter.
Munstyckena kan förses med benställning upp till en meters höjd, vilket passar perfekt för bevattning av höga plantor. Munstycken finns också för seriekoppling. Själva spridaren brukar vara tillverkad av helgjuten plast med aluminiumhuvud.

Popupsystemen är en permanent installation av flera spridare som du gräver ned i jorden. Automatiskt dränering gör systemet frostsäkert. Finns i olika styrkor och med en rad olika tillbehör.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

03 juni 2003
 
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons