Annons
En snöslunga i full aktion är en härlig syn.
En snöslunga i full aktion är en härlig syn. Foto: IstockPhoto

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap

Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Annons

För garageuppfarten, mindre snömängder på max ett par decimeter och lösare snö klarar du dig bra med en enstegsslunga. För större ytor, större snömängder och packad snö är tvåstegsslungan ett bättre alternativ. Den kastar längre än enstegsslungan och har kraftigare motorer.

Enstegsslungan matar in snön och slungar ut den i ett moment. Tvåstegs-slungan matar först in snön och mal sönder den, därefter trycks snön ut av en fläkt och slungas iväg i utkastarröret.

Och medan enstegs-slungan arbetar sig fram med rotorn och du själv brukar få skjuta på, har tvåstegsslungan hjul- eller banddrift med växlar både framåt och bakåt.

Men är det någon vits att investera i en snöslunga med tanke på klimatförändringarna? Kommer vi överhuvudtaget att få någon snö i södra och mellersta Sverige i framtiden?

– Även om det finns en osäkerhetsfaktor, pekar det mesta på att det kommer att bli varmare, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

– Men detta behöver inte betyda att snömängderna minskar. Snö uppstår i mötet mellan varm och kall luft. Bara kall eller varm luft - ingen snö. Redan idag ser vi ett gränsområde i Sydsverige med milda vintrar, och den effekten kan öka. Det betyder att frekvensen av snövintrar i Sydsverige kan minska


 

Tre frågor om snöslungor till Stefan Frisk, Svensk Maskinprovning AB:

 

1. Vilka risker finns det med snöslungor?

– Det gäller att vinkla utkastarröret så att inte snön slungas iväg och träffar människor, djur, bilar, fönster och så vidare. Snön kan ju innehålla småsten och is. Dels gäller det – om snön klumpar ihop sig – att aldrig rensa när snöslungan är igång. Folk har ofta för bråttom och försöker rensa med handen eller foten. Kniven kan komma farande med full kraft när snön lossnar, och då kan det gå illa.

2. Vad ska man titta efter vid köp?

– Det viktigaste du bör tänka på är hur stor yta som ska rengöras, hur djup snön brukar vara och vilken typ av snö det handlar om. Har du en liten garageuppfart räcker enstegsslungan väldigt långt. Den gör ett bra jobb, men se till att snön inte blir för djup genom att slunga oftare.

– Har du en sommarstuga där du ska få bort snön någon gång per vinter behöver du större grejer. Här passar en tvåstegsslunga av den mindre modellen fint. Den skär sönder snön innan den slungar. Den har dessutom drift på hjulen.

Annons

– Bor du på landet och har större ytor att röja behöver du en större tvåstegs-slunga. Modeller med hjul går fortare än bandgående modeller. Banden är skonsammare mot underlaget än hjul försedda med slirskydd av metall. Det finns också modeller med arbetsbelysning – en fördel när det är mörkt ute.

3. Hur använder jag snöslungan så miljövänligt som möjligt?

– Idag har alla nya snöslungor i handeln fyrtaktsmotorer som uppfyller EU:s emissionskrav. Tanka med alkylatbensin och välj ett miljövänligt alternativ när du byter olja.

 

Se upp!

  • Använd sunt förnuft! Snön slungas verkligen bort med full kraft, ofta tiotalet meter bort. Stenar och andra små projektiler som far iväg i snön kan ställa till stor skada om det vill sig illa. Därför är snöslungan inte bästa valet i ett tätbebyggt villaområde.
  • Rikta bort utblåset! Se under alla omständigheter till att rikta utblåset bort från människor, djur, hus och bilar!
  • Ställ upp slungan! Om underlaget är mjukt eller grusat, ställ upp slungan några centimeter från marken.

Behändig! HS 550 Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 50x30 cm. 37 kg. Honda, 9 290 kronor

Elstart! McCulloch, MSB 121 E Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 53 cm. 34,5 kg. Elstart. Husqvarna, rekommenderat cirkapris 4 995 kronor

Lätt! Toro CCR Quick Clear 6053 Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 53 cm. 38 kg. Toro, 6 995 kronor

Lättstartad! Snow Prisma, Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 55 cm. Vikt 45 kg. Elstart. Quick chute på handtaget med vilken man justerar kastriktningen. GGP Group, kampanjpris 7 995 kronor inklusive pannlampa säsongen 2010/2011

Användarvänlig! Partner, PSB 240 Vad? Tvåstegsslunga Hur? Röjbredd 61 cm. Steglös transmission - från stillastående till full fart. 108 kg. Snökedjor finns som tillbehör. Husqvarna, rekommenderat cirkapris 9 995 kronor

Kraftfull! MTD ME66, Vad? Tvåstegsslunga när du behöver extra röj. Hur? Röjbredd 66 cm. Vikt 105 kg. Elstart, belysning och en tvåvägs joystick. Snökedjor och överdrag finns som tillbehör. MTD Trädgårdsmaskiner, 12 995 kronor (kampanjpris t o m 310111).

Varma handtag! Jonsered, ST 2109 E, Vad? Tvåstegsslunga med elstart Hur? Röjbredd 68 cm. 119 kg. Snökedjor finns som tillbehör. e Husqvarna, rekommenderat cirkapris 17 900 kronor

Röjig! ST 268EP, Vad? Tvåstegsslunga Hur? Röjbredd 68 cm. -Elektrisk start, variabel driftoch diffstyrning. Husqvarna, 18 900 kronor

Lättstyrd! Toro Power Max 11.28 OXE, Vad? Tvåstegsslunga Hur? Röjbredd 71 cm. 117 kg. Hjulen kan frikopplas - gör det enkelt att svänga, backa och styra. Belysning, snökedjor, snövallsbrytare, förvaringsöverdrag. Toro, 19 995 kronor

Köpinformation:

GGP Sweden AB/Stiga www.stiga.se 0140-67700

Honda Power Equipment Sweden www.honda.se 040-600 23 00

Husqvarna www.husqvarna.se 036-14 65 00

Jonsered www.jonsered.se 0774-48 48 48

MTD Trädgårdsmaskiner www.mtd-garden.eu 0515-171 00

Partner www.partner.biz/se 036-14 67 00

Toro www.toro.com 035-10 00 00

12 november 2010

3 Kommentarer

2010-11-16
Jonas
2010-11-17
Mia
2010-11-19
Anders
1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

3

Test: batteridrivna gräsklippare

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

1

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna...

0

Smidig bevattning i sommar

Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattnin...

0

Nytt & Nyttigt november -08

Pauline Josephson tipsar om det allra senaste.

0

Nytt & Nyttigt juni 09

Bygg en miljövänlig altan med värmebehandlat trä.

3

Dags för beskärning!

Ljuva, tidiga höstdagar är bästa tiden att ge dina buskar och träd en snabb liten översyn. För nu, i de sista så kallade JAS-månaderna (JAS=Juli, August...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons