Så funkar det: Automatbevattning

Automatisk bevattning ger dig mer tid över – och en grönare trädgård!



När behövs det?

När du inte hinner vattna. När du tröttnat på vattenkannor och vattenslangar. Eller vill kunna resa bort utan att trädgården vissnar.

Hur gör man?

Gör först en skiss över trädgården. Vilka ytor behöver bevattnas? Hur mycket vatten behövs? Fråga i plantskolan efter växternas behov.

Bevattningssystemen kopplas till vattentappen i trädgården, utom vissa system för till exempel altan och växthus, som består av behållare som fylls med vatten och som sakta avges till växterna. Kolla upp vattentillgången i villan. Ett flöde på 30 liter/minut är lagom för en tomt på 700 kvadratmeter.

– Har huset kommunalt vatten är detta vattentryck oftast tillräckligt, säger Tomas Hågbäck på Waterboys AB.

Till större gräsmattor passar pop up-spridare – helautomatiska sprinklersystem som grävs ner i gräsmattan och skjuts upp över markytan av vattentrycket. Du kan alltså lugnt klippa gräset när de inte är i drift.

Vattenspridare finns annars i många utföranden som växlar snabbt i riktning eller styrka. Nackdelar är att vattnet även hamnar där det inte ska – och att det är lätt att glömma stänga av när det är färdigvattnat.

Underjordisk droppbevattning passar bra till buskar, häckar, mindre gräsmattor, odlingar, perenn- och rosenrabatter. Lite grävjobb krävs vid själva installationen, men fördelar är att den ger växterna vatten direkt vid rötterna. Du kan anpassa mängden vatten till varje planta. Risken för svampsjukdomar på växterna minskar. Du sparar på vattnet och får dessutom mindre ogräs, eftersom du inte bevattnar jordytan och dess ogräsfrön.

Till nyplanteringar och trädgårdsland passar svettslangen bra. Den ligger ovanpå marken och svettas ut vattendroppar längs med slangen. Vattenmängden avgörs av trycket i kranen och kan vara mellan 0-20 liter/meter.

För altanen, uterummet eller växthuset finns exempelvis automatisk droppbevattning som kan tillföra 5-100 liter vatten/dygn.

Komplettera gärna med regnsensorer, programmeringsbara tidur eller bevattningsdator om du har flera parallella system.

Vad kostar det?

Spridare för gräsmattor och rabatter kostar från 200 kronor och uppåt. Pop up-spridare kostar från 110 kronor, till detta kommer anläggningsrör från cirka 600 kronor.

Halvautomatisk bevattning för altanen, uterummet eller växthuset (två vattenbehållare, droppmunstycken och fem meter vattenslang) kostar cirka 200 kronor.

Kompletta droppbevattningssystem med slang under jord finns från cirka 400 kronor.

Svettslangar kostar från 200 kronor och uppåt beroende på längd.

Vem kan hjälpa till?

Är trädgården riktigt stor kan du rådgöra med ett bevattningsföretag om ett lämpligt system. Du får ett prisförslag efter hembesök. Men oftast klarar du planering och installation själv.

Vad kan gå fel?

Tänk på att inte övervattna. Om du har kommunalt vatten kan vattenkostnaden annars bli hög, varnar Tomas Hågbäck.

– Ett vanligt misstag är också att man vattnar för länge in på hösten. Det är resursslöseri när växtligheten ändå börjat avta.

Och glöm inte att tömma ut vattnet innan vintern.

– Annars riskerar systemet att frysa sönder och du förlorar många tusenlappar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar