Kul lek i trädgården

Trädgårdsredskap

Äntligen sommar! Varför inte glädja barnen med lite nya leksaker för trädgården? Om barnen är sysselsatta blir det dessutom lättare för dig att få tid att måla huset, fixa staketet eller skrapa vindskenorna. Här kan du läsa om trädgårdsleksaker

För ett par år sedan började studsmattorna invadera våra trädgårdar. I år är det vattenleksakerna som är på offensiv. Det finns även gott om andra spännande saker att leka med i trädgården – utbudet har aldrig varit större eller mer varierat. Fotbollsmål, basketkorg, sandlåda och gungor är klassiska, men varför inte vara lite annorlunda och köpa (eller bygga) en klättervägg, en gungbräda eller något annat?

Lek i trädgården är rolig, men kan även vara farlig ibland. För offentliga miljöer råder tuffa regler vad gäller exempelvis underlaget för gungor och andra lekredskap. Så icke för trädgårdar, men vidta ändå rimliga försiktighetsåtgärder så blir sommaren inte bara roligare utan även tryggare.

1) Krokodil för vattenglada

Croco splash från Magtoys är en krokodil som kan spruta vatten på flera olika sätt och håll. Det är lätt för barnen att bestämma vilken stråle det ska vara. Krokodilen ansluts till en trädgårdsslang med vanlig koppling. Pris cirka 200 kronor, finns bland annat på ICA Maxi.

2) Snabbt och blött

Vattenglidbanan ser ut att bli en av sommarens stora favoriter. Wham-O Slip’n slide, som finns hos Toys”R”Us, erbjuder dubbla banor så att man kan tävla om man vill. Glidbanan har längden 7,3 meter och ansluts till en vanlig vattenslang. Pris 249:50 kronor.

3) Vattenland för småttingar

Barndomens runda, uppblåsbara pool är om inte försvunnen så åtminstone marginaliserad. Numera finns pooler i alla möjliga former och storlekar. Playground pool från Toys”R”Us är en uppblåsbar lekplats med rutschbana, basketkorg med bollar, plaskdamm och palm med dusch. Allt på en yta av 229x229 centimeter och till ett pris på 299:50 kronor.

4) Sandlåda i byggsats

Sandlådan från Magtoys är gjord i plast och 120 centimeter i diameter. Den är uppdelad i sektioner, vilket gör den lätt att flytta om man skulle vilja. Dess kant har formen av en bilbana och det följer med en bil, överdrag och plastbotten. Cirkapris 400 kronor. Vill du skydda barnen mot solen kan du komplettera med ett soltält (128x128x130 cm) för cirka 200 kronor.

5) Gunga eller klättra

Hörby Bruks Trägunga 250 har den klassiska konfigurationen med två enkelgungor och en dubbelgunga, men har dessutom ett klätterrep utanför den ena gaveln som en kul bonus. Trästativet är tryckimpregnerat, benfästena och knutpunkterna i stål är helsvetsade. Förankringsdon medföljer. Trägunga 250 är 2,5 meter hög och 3 meter lång, och kostar strax över 2 000 kronor. Gungan finns även i en vanlig variant, utan klätterrep.

6) Prata underjordiskt

Det finns gott om lekutrustning för offentlig miljö och en del av den fungerar bra även i en vanlig villaträdgård. Talrören från Hags låter dig prata med en kompis en bit bort via en slang som grävs ner i marken. Tratten sitter på 0,9 meters höjd, rören är gjorda i elförzinkat och pulverlackerat stål och slangen kan fås i önskad längd. Pris ca 2 400 kronor per rör, slang 150 kronor per meter.

7) Snurrigt värre

Blues från Nifo-Lappset är en minikarusell som passar barn från två år och uppåt. Förutom att ha kul tränar barnen motorik och balans. Karusellen gjuts fast i marken och kan placeras på sand eller gräs. Den behöver en yta om 10 kvadratmeter som är fri från stenar, träd etc. Blues är 80 centimeter hög över mark, 48 centimeter i diameter och kostar 6 250 kronor.

8) Stuga för funkisar


Röd med vita knutar och en liten veranda. Den svenska standardlekstugan är sällan fel, men det finns alternativ. Trädgårdshus 1 erbjuder en lekstuga i funkisstil, med ett runt och två rektangulära fönster, kiosklucka och valmat tak med korta uthäng. Dörr, lucka och fönster är monterade i väggarna, vars placering du bestämmer vid monteringen. Stugans yttermått är 1,7x1,7x1,75 meter och grundpriset 12 475 kronor.

PS) Kolla UV-strålningen

Undrar du hur mycket solljus ditt barn egentligen utsätter sig för i trädgården? Med UV-varnaren från Bosieboo får du koll på läget. Du ställer in vilken solskyddsfaktor du smort barnet med och fäster UV-varnaren på barnet (eller i närheten). En timer räknar ner och varnar dig när solskyddet är förbrukat. UV-varnaren är batteridriven och kostar 245 kronor.

Köpinformation trädgårdsleksaker:
Bosieboo, www.bosieboo.com
Hags, www.hags.se
Hörby bruk, www.horbybruk.se
Magtoys, www.magtoys.se
Nifo-Lappset, www.nifo-lappset.se
Toys”R”Us, www.toysrus.se
Trädgårdshus 1, www.tradgardshus.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 juni 2006
 
Mer om Trädgårdsredskap

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.