Annons

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap

Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig att klippa och beskära på smarta sätt.

Annons

Visst kan man köpa en sekatör för en femtiolapp och använda den till att klippa av eller bort det mesta i trädgården. Men allt går ju så mycket enklare och bättre med saker som är skapade för sina specifika ändamål. Tänk också på att ju mer du använder dina redskap, desto viktigare är det att de är ergonomiskt genomtänkta.

Det finns verktyg för att ansa det mesta i trädgården, från små blad till grova grenar. Nedan hittar du ett antal handredskap som hjälper dig att hålla styr på växtligheten på tomten.


Klipp i tre steg

Denna sekatör från Fiskars har en så kallad PowerStep-teknik som automatiskt väljer hur många klipp som behövs i ett till tre steg, beroende på hur tjock grenen är (upp till 20 mm). Det ergonomiska handtaget passar både höger- och vänsterhänta. Sekatören är gjord i ett starkt lättviktsmaterial och väger bara 140 gram. Den kostar ca 299 kr.


Skräddarsy sekatören

Bahcos ergonomiska sekatör PXR kan du skräddarsy efter dig och dina arbetsuppgifter. Såväl handtaget som skärhuvudet finns nämligen i tre olika storlekar (S, M och L) – det största klarar grenar upp till 30 mm. Modellen har roterande undre skänkel som följer med handens rörelse vid klippning, vilket ska minska tröttheten. Pris ca 700-800 kr.


Håll formen

Har du en buxbom eller någon annan buske som du formklipper? Comfort Buxbomsax från Gardena är speciellt anpassad för detta. Den är 40 cm lång (bladet 18 cm) och väger endast 615 gram, har en ergonomisk design samt stötdämpning i form av Technogel-kuddar. Buxbomsaxen har även inbyggd grenkapare och kostar ca 259 kr.


Klipp som ett proffs

Bahcos häcksax P51 är en klassisk modell med härdade och slipade, tunna stålskär. Bakre delen på det ena skäret är sågtandad för att kraftiga grenar upp till 15 mm ska hållas fast när man klipper. Tack vare gummibuffertar absorberas stöten när man klipper igenom. P51 kostar ca 650-750 kr (finns även i en modell med längre skaft, P51H).


Trimma bladen

Fiskars bladtrimmer är en smidig liten sax som kan användas till att ansa bonsaiträd, krukväxter och gröna växter; inomhus, på balkongen eller i växthuset. Den är 12 cm lång och kostar ca 129 kr.

Annons

Öka hävstångseffekten

Gardenas Comfort Teleskopisk Grensax 650 BT ger bättre räckvidd och större hävstångseffekt, om du så önskar, tack vare 25 cm extra teleskoparmar i aluminium. Grensaxen har precisionsslipade, klibbskyddade blad som håller fast grenen i optimal klipposition och ska vara idealisk för klippning av färskt trä. Den är lättskött och underhållsfri och kostar ca 399 kr.


Klipp rejält

Grövre grenar upp till 50 mm i diameter ska Bahcos grensax P19 klara. Den har skär med två olika skärvinklar för snabb och kraftfull klippning samt rent och jämnt snitt. Skänklarna är av aluminium, medan det fasta motskäret är i smidesstål och format som en krok för att greppa om grenen vid klippningen. Kostar ca 1 350-1 500 kr.


Fixa kanterna upprätt

Du behöver inte ligga och kravla i gräset för att få snygga kanter på gräsmattan. Gardenas långskaftade Comfort Grässax låter dig arbeta i upprätt position. Bladen, som är klibbskyddade, kan roteras 90 grader åt båda hållen. Även handtaget kan vinklas. Hjulen gör förflyttningen enkel. Pris ca 429 kr.


Klipp med dubbel effekt

Fiskars multigrenklippare passar för både höga och låga grenar. Klipphuvudet kan justeras upp till 230 grader och den klarar grenar upp till 22 mm. Skaftet är långt och i plast. Parallellgreppet passar även mindre händer och gör det möjligt att klippa med båda händerna samtidigt. Multigrenklipparen kostar ca 319 kr (finns även i en längre version).


Skippa stegen

Med Fiskars universalklippare med teleskopskaft kan du nå högt och slippa balansera på en stege. Den har dubbla klipphandtag och klippandet kan utföras med valfritt handtag. Skaftet är steglöst ställbart mellan 2,4 och 4 meter, medan klipphuvudet kan vridas 230 grader. Som tillbehör finns såg och fruktplockare. Pris ca 1 100 kr.

Köpinformation

Bahco, www.bahco.se
Fiskars, www.fiskars.se
Gardena, www.gardena.se

25 mars 2010

1 Kommentarer

2010-04-07
johnsilver
1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

3

Test: batteridrivna gräsklippare

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

3

Slipp skottningen med ny slunga

Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid –...

1

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna...

0

Smidig bevattning i sommar

Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattnin...

0

Nytt & Nyttigt juni 09

Bygg en miljövänlig altan med värmebehandlat trä.

3

Dags för beskärning!

Ljuva, tidiga höstdagar är bästa tiden att ge dina buskar och träd en snabb liten översyn. För nu, i de sista så kallade JAS-månaderna (JAS=Juli, August...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons