Med snörakan kan man nå en god bit.
Med snörakan kan man nå en god bit. Foto: Janne & Eva Olsson

Håll undan snön från klena tak

Trädgårdsredskap

Att hålla tak och trädgård någorlunda snö- och isfria kan vara ett knog. Men det är ett nödvändigt ont snörika vintrar för att undvika skador.

Annons

Ett snölandskap kan vara hur vackert som helst, men för fastighetsägare innebär snön också en hel del arbete. Det är väl inte så vanligt att tak störtar in på grund av tyngden från snö. Men de senaste snörika vintrarna har gjort att det funnits all anledning att se upp.

När det blir stora snömängder måste åtgärder sättas in. Då börjar kanske också dörrar att kärva, på grund av snötyngden, vilket förstås verkligen är en varningsklocka.Värt att tänka på är att snön kan driva och snömängden därför kan variera en hel del mellan olika takytor.

Säkerheten först

Att ta ner istappar och snö som börjat tina är viktigt för att ingen ska komma till skada.

Antingen kan man hyra in hjälp att få bort snön eller förstås göra det själv. Väljer man det senare är det viktigt att sätta säkerheten först. Livlina måste räknas som obligatorisk. Det är väldigt lätt att halka och ramla ner från taket.

Förutom snöspade kan man ha god hjälp av en teleskopisk snöraka. Med den kan man nå ganska långt, vilket är en stor fördel när snön ska väck.

Särskilt besvärlig är förstås tung blötsnö som väger flera gånger så mycket som nyfallen pudersnö. Det är ju också en aspekt att ta hänsyn till. För det är ju betydligt lättare att skotta bort lätt nysnö än att vänta tills det börjat tina och snön blir tung.

Takets lutning viktig

En annan sak att ta hänsyn till är takets lutning. Ju mer det lutar, desto större chans att snön ska rasa ner. Men det är förstås inte heller enbart av godo, eftersom någon kan få det över sig. Så därför är det bästa att avlägsna såväl snö som istappar från taket.

Nu är det inte bara tak som kan knäckas av snötyngden. Även träd och buskar kan behöva bli av med övervikt för att inte brytas. Det kan enkelt undvikas genom att man då och då tar ett varv i trädgården och ruskar av snö. Att det kan bli en del snö innanför kragen, ja det får man väl ta.

Annons

Även trädgårdens träd och buskar kan behöva ruskas av så att inga grenar bryts.

Lätt och tung snö

Torr nysnö beräknas ha en vikt på 30-100 kg per kubikmeter, medan fuktig nyfallen snö väger 100-200 kg per kubikmeter.

Tösnö i slutet av säsongen lär kunna väga uppåt 400 kg per kubikmeter. Det skulle innebära att om du har 10 cm blötsnö på ditt garagetak om 20 kvm, kan du räkna med en totalvikt upp till 80 kg.

13 november 2013

0 Kommentarer

2

Test: batteridrivna gräsklippare

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Vill ha-prylarna till trädgården just nu

Många trädgårdsprylar är väldigt praktiska, men ibland vill man sätta guldkant på tillvaron. Här är tre vill ha-prylar där flärd har kombinerats med...

I samarbete med Stiga

Det här kommer att förändra din syn på batteridrivna gräsklippare

För klen motor, för kort batteritid, passar bara radhustäppor – nej, de argumenten mot batteridrivna klippare håller inte längre. Utvecklingen har gått...

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

1

Premiär för utelivet!

Vässa sekatören och impregnera trallarna, för nu är det äntligen dags för nystart i trädgården!

0

Kul lek i trädgården

Äntligen sommar! Varför inte glädja barnen med lite nya leksaker för trädgården? Om barnen är sysselsatta blir det dessutom lättare för dig att få tid...

0

Strål & stril

En förutsättning för allt liv är vatten. En förutsättning för ett bra människoliv, är semester. Här får du bästa tipsen på hur du klarar bevattningen i...