Annons

Underbar trädgård på liten yta!

Trädgårdsdesign

Många radhusägare har huvudbry när det gäller att få ordning på sin lilla täppa. Men visst går det att göra en oas även av en liten trädgård!

Annons


En cirkelformad damm har fått en central plats i trädgården. Genom stolpar med överliggare som placerats parvis har trädgården fått höjd. Olika typer av slingrande växter ger grönska åt arrangemanhget. Foto Malm reklam & Bild

I en stor trädgård är det i regel enklare att skapa det man vill, man kan låta växter ta plats och breda ut sig och man har ofta olika valmöjligheter när det exempelvis gäller växtplats. I en liten trädgård är det lätt att stöta på problem eftersom ytan kanske inte räcker till och det ser rörigt ut med allt för mycket olika växter. Men låt dig inte nedslås - en liten trädgård kan bli minst lika vacker som en stor!

Begränsa färgskalan

I den lilla trädgården bör man försöka begränsa färgvalet till några få färger så att det inte ser rörigt ut. Istälelt för att välja blommande växter kan man kombinera olika typer av bladverk och barrväxter så att det skapar spänning i rabatterna.

Utnyttja höjden

Fundera ut ett tema eller en stil för trädgården som passar in i omgivningen och med huset. Vill du ha en romantisk, stilren eller kanske bara en lättskött trädgård? Vilka färger tycker du om? Försök dock att inte blanda allt för många färger och växtsorter - det blir lätt rörigt. Kanske kan du låta trädgården övergå i naturen och utnyttja det som redan finns. Träd ger till exempel "tak" och skapar rumskänsla till din trädgård.
Har du bergig tomt kan du vinna på att låta stenen bli en del av trädgården och vara en dekoration i sig. Dessutom kan sten sänka klimatzonen ett steg. Har du zon tre kan det vara zon två intill stenen, vilket innebär att du kan odla känsligare växter intill. Större stenar skyddar mot hårda vindar och svepande frostknäppar.

Ofta kommer man också långt genom att utnyttja höjden. Använd väggar, staket och träd som du till exempel låter växterna klättra på, det frigör mer plats under för andra odlingar. Häng upp amplar och balkonglådor - det finns massor av olika varianter och material att välja mellan. Krukor och odlingsbänkar kan ersätta rabatter och du kan flytta runt dem och på så sätt möblera om i trädgården. Har du bra kontakt med grannen kanske ni till och med kan dela på trädgårdslandet och på så sätt spara lite dyrbar yta!


Har du en stor altan kan du också utnyttja den som trädgård. En "infälld" damm och rabatt är en spännande lösning. Foto Janne Olsson

Stenläggningar och gångar


Plattor istället för sten är effektfullt och ett bra sätt slippa gräsklippning. Mellan plattorna kan du odla allt möjligt eller bara låta gräset växa vilt. Tänlk på att sänka ned stenarna något under marknivån om du trots allt vill kunna köra över dem med gräsklipparen. Foto Janne Olsson


Trött på gräsklippning? Stenplattor med prunkande inramning är ett effektfullt alternativ till gräsmattan. Foto Christa Holm

Annons


I den här trädgården på endast 200 kvadrat finns inga sommarblommor, utan i stället får olika bladverk kontrastera mot varandra och skapa spännande effekter. Barrväxter, klätterhortensia, syrenhortensia, kaprifol, rödlönn, murgröna och rododendron är några av växterna som är noga utvalda för sina former och färger. Klot av buxbom i kruka ger vacker inramning till trädgårdens ingång och kan flyttas runt efter behag. Stenplattor har fått ersätta gräsmattan vilket ger ett sofistikerat intryck. Foto Magnus Selander

Odla på höjden och i krukor


Leta i gamla gömmor - det kan ge god utdelning. Det mesta går att odla i och gör dessutom din rabatt personlig. Gamla kokkärl, tunnor och hinkar är några exempel. Foto Malm Reklam & Bild

Vill du ha hjälp med planeringen?

Då kan en trädgårdsarkitekt vara lösningen. Riksförbundet Svensk Trädgård kan förmedla kontakter, 08-792 23 40. Om du är ute efter trädgårdsanläggare, alltså de som i allmänhet utför själva jobbet (stenläggning, bygga murar, anlägga gräsmatta och rabatter osv.) kontakta STAF, Sveriges trädgårdsanläggares förbund, 040-756 20.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 april 2003

0 Kommentarer

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

1

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

0

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

1

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

0

Trädgårdsskötsel ger mig energi

I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

0

Planera din trädgård

Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

0

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons