Annons

Trädgårdsmöte: Sparsmakat japanskt möter engelsk frodighet

Trädgårdsdesign

Paradgräsmatta, lusthus och damm - en ovanligt varierad trädgård som både rymmer det välkrattade japanska såväl som en användbar kompost.

Annons


Maffig gräsmatta och mysigt lusthus. Men det började med ett besök av en landskapsarkitekt för trettio år sedan...

Här möter sparsmakat japanskt engelsk frodighet. Välkomststenen finns på plats, singeln är nykrattad, ljustenens låga brinner och den lilla tallriksfontänen porlar. Stig in i en ovanligt varierad och fascinerande trädgård.

I Kårsta i Vallentuna kommun finns en villa med gult fasadtegel på en stor triangulär tomt. Redan vid entrén ser man att trädgården är annorlunda - här finns en nyanlagd japansk del med trampstenar, grovkrattat grus, dekorativa naturstenar och nonfigurativ konst. Vid sidan om börjar Gräsmattan med stort G. Den är precis så välklippt, moss- och ogräsfri som vi andra kan drömma om, när vi ser vår egen ovårdade, fläckiga och ojämna. Och längre in väntar andra spännande partier av trädgården. Allt är väl genomtänkt, kanske inte så konstigt, eftersom husets herre är utbildad ingenjör.


Hemligheten med den fina grönytan är flitig klippning och användande av cylindergräsklippare försedd med en motor ovanpå. Det är mycket jobb, men resultatet blir fantastiskt.

Paradgräsmatta

Här bor Ulla och Mike Hewer sedan decennier tillbaka. För mer än trettio år sedan kom en trädgårdsarkitekt på besök med en första idé till gestaltning. Eftersom tomten är formad som en triangel ville han inte ha rabatterna i en lång rad efter tomtgränsen, utan delade upp dem i bitar parallella med huset. Då blev dessa triangulära, och det är de ännu idag.

Den perfekt klippta gräsmattan inramas av perenner som blommar hela växtsäsongen, här och där uppblandade med sommarblommor. Hemligheten med den fina grönytan säger Mike är flitig klippning och användande av cylindergräsklippare - men den han har är försedd med en motor ovanpå. Kanske mycket jobb, men resultatet är fantastiskt. - Och som engelsman vill jag ha en paradgräsmatta, säger Mike, som bott i Sverige i fyrtio år. För inte så länge sedan såg det betydligt stökigare ut här - under den ligger nämligen slangar för jordvärmepumpen i huset.

Lusthus för sköna stunder

Vi rundar huset och beundrar en liten skuggig hörna med lågväxande perenner, fågelbad och en bänk för alltför soliga dagar i hägnet av en yvig hängbjörk. Nu kommer något helt annat i sikte - lusthuset. Det köptes som byggsats av en norrländsk firma i slutet av 1980-talet, och levererades komplett med bord och bänkar. Järnbeslagen bytte Mike omgående ut mot sådana av koppar. Det är åttkantigt och målas om med några års mellanrum. Det går att sitta här när det är litet svalt ute också, men det blir nästan väl hett när två 500 W infravärmare och en värmefläkt för fötterna slås på.


I dammen bor koikarparna. Dammen får inte bottenfrysas, så varje vinter förses den med en täckning av frigolit. I denna finns ett rör för att gaser från förmultnande löv och annat skräp på dammens botten med hjälp av en akvariepump ska drivas ut. 

Bebodd damm

Invid lusthuset finns en fin damm med tillhörande vattenfall. Den är byggd med hjälp av den typ av dammduk man hittar i trädgårdsbutikerna och kantas av skifferplattor, natursten och fuktälskande växter. I dammen porlar en fontän, som liksom vattenfallet drivs av en liten pump. Dammen är bebodd också, här simmar två stora gula koikarpar, några mindre i rött med inslag av vitt och en mört, som väl numera tror han är en i koifamiljen. Dessutom kläcks grodrom i den varje år, och ett okänt antal smågrodor kravlar iväg för att utforska omgivningarna i början av augusti. En stor trollslända svävar också över dammen, som är blickfång när man sitter på terrassen intill.

Fiskarna får inte bottenfrysa, så varje vinter förser Mike dammen med en täckning av frigolit. I denna finns ett rör för att gaser från förmultnade löv och annat skräp på dammens botten med hjälp av en akvariepump ska drivas ut.

Terrassen har Mike också byggt själv, golvet är lagt med betongsten och närmast dammen har han pusslat ihop olikstora bitar av ölandssten. Den mur som kantar terrassen är ett bra exempel på återbruk, byggd av skifferplattor som visade sig vara för tunna för terrassen närmast huset. Dessutom har Mike murat in en så kallad skrattsten, hemförd under en av de många englandsresorna, och några större naturstenar för att få variation i murytan. Ovanpå har han placerat en rad italienska krus, som ser ut att vara halvt nedsänkta i murkrönet. Här finns också ett originellt solur, som från början var en skorsten ovanpå köket till Mikes viktorianska barndomshem!

Även från den övre terrassen närmast huset kan man beundra dammen och dess näsmaste omgivning, men vi rundar husknuten och får två nya inslag i sikte.


Muren är gjord av tunna skifferplattor. Inmurade styenar ger liv åt ytan.


En hemgjord kratta gör böljande spår i trädgårdens japanska del.

Annons

Sex meter kompost

Till höger löper en lååång slänt efter husets norrfasad, kantad av gamla slipers med rundade kanter från Roslagsbanan inte långt därifrån. Slänten är i sin helhet planterad med ölandstok och månadssmultron. Närmare huset är buskarna vit- eller rosablommande, i den dominerande mittdelen gul- och i den främre raden röd- eller orangeblommande. Så är det tänkt i alla fall, men tokarna i främre raden längs månadssmultronen trilskas och vill inte blomma lika rikt som de övriga.

Till vänster har vi köksavdelningen, som har tre huvudattraktioner. En innefattar Ullas odlingslådor för grönsaker och kryddväxter, där tomtens trekantiga form ännu en gång återspeglas.

Nästa är ett växthus för söta och goda tomater och gurka, försett med automatisk bevattning och ventilation. När vattnet slås på brukar en padda, som bor i närheten, komma in och duscha!

Den sista är en sex meter lång rännformad kompostbinge, som Mike hittat på själv och som fungerar alldeles utmärkt. I ena änden står en kompostkvarn för kvistar och grenar, och här hamnar också allt annat trädgårdsavfall. Vartefter makas kompostmaterialet iväg mot den andra änden, och här hittar vi en sikt på en vals, som underlättar sållningen av den färdiga kompostjorden. Det som blir kvar i sikten hamnar förstås på nytt i början av rännan. Mike berättar att temperaturen när det nyligen påförda kompostmaterialet börjar "brinna" är för hög för att maskar ska trivas, men när väl förmultningen kommit igång kryllar det av dem. I slutändan, när jorden är nästan klar, är det än en gång nästan maskfritt.

Längs komposten löper en lika lång odlingslåda för potatis. När Mike satt den på våren lägger han över fönster, tätt i ena änden och allt glesare vartefter, vilket gör att potatisen växer olika fort och kan skördas under lång tid. Han använder sig av den utmärkta tidiga sorten Rocket, men när den första delen är avröjd sätter han en omgång till med en senare sort.


Soluret vid uteplatsen är ursprungligen en viktoriansk skorsten.

Japansk touche

Rundar vi ännu en husknut är vi tillbaka vid den japanska avdelningen. Mike har gjort en kratta med riktigt glesa piggar, så att man verkligen ser ränderna i singeln, som markerar vatten. Krattan är tillverkad av vinkeljärn, järnrör, lieklämmor och en kraftig syll från Roslagsbanan.

Den inledningsvis nämnda välkomststenen är kopierad från en bok om japanska trädgårdar. Gången med trampstenar in mot huset är krokig - traditionen säger att onda andar hålls borta då. Vattenplasket kommer från en originell "tallrik", specialtillverkad av en lokal krukmakare. Under finns en stor vattenfylld keramikkruka med ett tunnlock, och en liten pump för upp vattnet genom ett runt plaströr.

Ett par nonfigurativa konstverk, föremål av svart smide från orten, hållare för värmeljus, lyktor på smala stänger och en natursten med inborrat hål för en oljelampa kompletterar det hela.
Kanske du på vår väg genom trädgården blivit inspirerad till att översätta en eller flera idéer till din egen trädgård. Se litet närmare på bilderna, så kanske du hittar fler detaljer du kan få användning för?

Foto: Christer Vallstrand

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
7 maj 2002

0 Kommentarer

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

1

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

0

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

1

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

0

Trädgårdsskötsel ger mig energi

I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

0

Planera din trädgård

Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

0

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons