Utsikten nedåt i trädgården mot den japanska bron. Närmast i bild fiskarnas barnkammare som också fungerar som reningsverk för de nedre dammarna.
Utsikten nedåt i trädgården mot den japanska bron. Närmast i bild fiskarnas barnkammare som också fungerar som reningsverk för de nedre dammarna. Foto: Thérèse B

Trädgård med många hemligheter

Trädgårdsdesign

Efter en brant stigning på en slingrig och bergig liten väg välkomnar en grind med portal. Först verkar det som en ganska vanlig tomt, men den överraskar med storslagenhet och snille – detta är ett paradis som har det mesta!


Tomten är bergig och öppnar upp med en grusplan framför huset och en långsmal vacker damm. En brunn, keramikankor och tranor, vatteniris och stora stenblock, ramar in dammen med koi-fiskar och vackra näckrosor i flera färger. Dammen, som har en nedre nivå, rinner vidare utför en liten anlagd bäck, kantad med ostron- och snäckskal, förbi en magnolia sieboldi och olika vindspel, vidare under verandan nedanför huset. Plötsligt öppnar sig hela trädgården som en solfjäder med en inbäddad utsikt från 15 meter nedåt, utåt.

– Dammarna är barndomsminnen för mig med vattenlek vid bäckar i skogen, ett ställe där man får vara sig själv, berättar Horst som har anlagt dammsystemen och som också är hans stora fritidsintresse.

Han berättar gärna om pumpsystem, växter och fiskar som koi, guld- och blåid och kräftor. Förr fanns här till och med stör. Den stora inspirationskällan, och handelsträdgårdens Zetas grundare, Folke Mattsson hade en härlig devis; ”En trädgård ska absolut inte vara dammfri”.

I den här trädgården görs alla anläggningsarbeten med stor lust, improvisation och känsla allt eftersom idéerna kläcks. Här finns inga krav på perfektionism, ty perfekt är man i vardagen på arbetet. I trädgården, som ska ge avkoppling, är det ett långsiktigt arbete och utan riskfyllda investeringar, lite i taget med uthållighet, är filosofin. För trettio år sedan fanns här två rododendronbuskar och en massa bergsknallar. Många gör misstaget att göra ALLT på en gång och då riskerar man att tröttna och göra felplaneringar. Rom byggdes inte på en dag.

Filtreringsdammen och dammen under den höga verandan är naturliga reningsverk med underbara näckrosor och vattenväxter och fungerar samtidigt som barnkammare.
Det var den första dammen som anlades. Längs vattnets väg finns ett litet vattenfall vid lusthuset och det kommer slutligen ner till den stora ovala dammen med den japanskinspirerande bron. Här kan man sitta i lusthuset med en kopp te och titta på duggregn och koi-fiskar de dagar man inte har lust att gräva i trädgården. Vid sidan av lusthuset växer ett ginko bilobaträd och en raritet - magnolia macrophylla, som har de största bladen och blommorna i hela magnolia-släktet.


Bergväggen som alstrar solvärme ligger inbäddad bakom grönskan, ovanför ligger köksträdgården.

Den övre dammen pryds av skulpterade Hägrar. Verandan skymtar innan sluttningen och vattnet rinner sakta nedåt till de lägre dammarna.

Avskildhet med trappor i olika etage

Den nedre delen av trädgården med sina gröna gångar, gör att man lätt försvinner in i grönskan. Exotiska barrväxter och klematis beblandar sig med acaciaträd (frön från Ukraina) och gamla härdiga rosor, som man för länge sedan glömt namnen på. Vid den andra sidan av bergväggen går en täckt gångtunnel med pergola övervuxen av blåregn, mini-kiwi och björnbär. På andra sidan gången möts man av köksträdgården, som inramas av blomsterbäddar (allt efter årstid av t ex tulpaner, riddarsporre, rosenskära, stockros, gul och brun fingerborgsblomma, akleja, ringblomma), med olika sorters jordgubbar, gula hösthallon, örter, potatis, kronärtskockor, jordärtskockor, squash, sallad, schalotten- och röd lök samt lila klätterbönor. Därtill ett växthus med tomater, chili (alltifrån svag till djävulsk hetta), citrongräs, aubergine samt slanggurkor, vilket gör att man under säsongen är helt självförsörjande.

Mitt i allt ihop står en härlig fågelskrämma. Så har promenadcirkeln slutits i den underbara trädgården. Filosofin är enkel; här finns alltid något som blommar. Välskötta gräsmattor är tråkigt och trist. Inga pekpinnar och allt är möjligt. En undran om vattning får ett brutalt men rakt svar; det som inte överlever för egen maskin utan det vatten som regnar ner, passar inte här. Det som överlever överlever.

Köksträdgård med grund av sprängsten

Köksträdgården är Ninas skötebarn. Bergväggen av sprängsten, som är grunden till köksträdgården, byggdes med tålamod och råstyrka.

– Jag plockade sprängsten varje dag som jag tog med i bilen på väg hem från jobbet, berättar Horst.

Här alstras värmen, då solen ligger på hela dagen. Även här rinner vatten längs med berget i en liten kaskad mot den större nedre dammen. Det skapar ett skyddat område, ett skönt mikroklimat.


Vid sidan av det japansktinspirerade lusthuset växer ett ginko bilobaträd och en raritet magnolia macrophylla.

Stolt och glad står fågelskrämman mitt bland grönsaker och stockrosor.

Fem bästa trädgårdstipsen:

1. Skapa olika rum i trädgården för återhämtning och njutning av det man skapat.

2. Växthuset grävdes ur 40 cm, ett golv lades för att odla i stora murartråg, vilket gör att man inte behöver vattna så mycket, samt att näringen stannar kvar utan att rinna ut i jorden omkring.

3. Samla frön och byt med vänner och bekanta, speciellt om man har ovanliga sorter.

4. Laga mat utomhus, samtidigt som man njuter av naturen och umgås med övriga familjemedlemmar.

5. Gör ditt eget örtte. Nina plockar en liten påse varje dag med färska örter och dricker på jobbet. Använd till exempel blad från vinbär och hallon, timjan, citronmeliss, citrongräs, pepparmynta, salvia etc. Plocka, torka och lägg i tättslutande glasburkar inför vintern.


Nina och Horst lever med sin passion för trädgården.

Fakta om trädgården:

Tema: Bergstomt med stor köksträdgård och dammar

Här bor: Nina och Horst

Zon: 2, ibland förskjuten växtperiod till 1 (man prövar sig fram)

Förutsättningar: Mycket kuperad och bergig tomt med sol hela dagen som skapar bra växtkraft

Styrkor/Bästa:
Mikroklimatet gör att höstsäsongen förlängs med 2-3 veckor, höjdskillnaderna att man kan stå på verandan och titta ner i trädgårdens olika rum. Det är alltid något som blommar.

Svagheter/Sämsta: Gräsmattan

Drömmer om: Vi är nöjda med vad vi skapat; det är bra som det är.

Plantlista: fruktträd (aprikos, persika, plommon, päron, svart mullbär), björnbär, hösthallon, vindruvor, mini-kiwi, busk- och klängklematis, magnolia, hortensia, klätterhortensia, blåregn, gullregn, frilandshibiskus, näckrosor, vattenväxter, rosor, perenner, pioner, rhododendron, barrväxter (cypresser, tujor, ginko biloba, blå lärkträd, blågran med enormt stora kottar, mammutträd, kinesisk sekvoja), bambu, elefantgräs, syréner, acacia, samt på våren alla sorters lökväxter.

I växthuset och köksträdgården: fikon, tomater, aubergine, chili, paprika, basilika, citrongräs, slanggurka, squash, bönor, potatis, kronärtskockor, jordärtskockor, lök, sallad, jordgubbar samt allehanda kryddväxter.

Djurliv: koi, kräftor, sländor, fjärilar, grodor, salamander, rikt fågelliv samt sjöfågeln kricka, som häckar på våren i en stor holk som sonen Marcus en gång i tiden snickrat i skolan.26 april 2011
 
Mer om Trädgårdsdesign

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på annat ställe och skapa en ny rabatt för dem när våren kommer.

Att göra i sommar (kanske...)

Trädgårdsdesign Tips på vad du kan hitta på i sommar. Om du vill...

Mina blommor lyser i skymningen - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign På Sirkka Luomanperäs gårdstun i Helsingfors prunkar rosorna i ett vitt och rosa blomsterhav. Färgskalan är vald för att synas också på kvällen.

Piffa upp i trädgården

Trädgårdsdesign Det är roligt att släppa loss sin kreativitet bland blommor och blad. Du kan göra mycket bara med en färgburk, pensel och fantasi!

Vinnarträdgården

Trädgårdsdesign Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Vi målar fram vår trädgård!

Trädgårdsdesign Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna odlare som använder konsten som inspiration.

Vårens bästa trädgårdsböcker!

Trädgårdsdesign Uträtta fixiga gör-det-självprojekt, anlägg harmonierande perennrabatter eller insup inspiration för hängmattan… Vi har botaniserat och valt ut de...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.