Annons
På den nedre avsatsen är bänkarna byggda av lärkträ. Med bordsskivorna i betong blir det en intressant kombination. Berget sticker fram nedanför och i skrevorna växer lavendel och heliotroper för fjärilar och bin.
På den nedre avsatsen är bänkarna byggda av lärkträ. Med bordsskivorna i betong blir det en intressant kombination. Berget sticker fram nedanför och i skrevorna växer lavendel och heliotroper för fjärilar och bin. Foto: Thérèse B

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign

Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Annons
Det vackra läget är högt och utsatt för väder och vind. Jorden här är ganska mager. För inte så länge sedan låg här en liten förfallen sommarstuga - nu har man byggt ett bekvämt permanentboende med stor uteplats för familj, vänner och husdjur.

Trädäcket på baksidan har två nivåer och ett vindpinat utseende. Genom att skura det med maskin och såpa varje år blir det slätt och fritt från stickor och smuts. Urban och Eva gillar det naturliga utseendet framför den mörka nyans som man får av oljat tryckimpregnerat trä.


I krukorna har man planterat säljträd, vintergröna murgrönor. Klematis och vildvin i de stora lådorna astillbe (perenn) som först är röd , sedan övergår i brunt och får sitta kvar. Annars är olika sorters gräs, lavendel och suckulenter favoriter i trädgården.

Egengjuten betong

Vajern är ett dekorativt räcke och skymmer inte utsikten. Ett riktigt segel är stadigt förankrat i husväggarna för att skydda mot både stark sol och regn. Urban har byggt ett stort och stadigt grillbord, anpassat till två klotgrillar från Veber. Och här grillas året om.

En bordsskiva med hål för grillarna gjöts med neddragna kanter för ett grövre intryck. För att komplettera det grova formspråket byggde han ett underrede med kraftiga ben.

Efter flera, lite mindre lyckade försök lyckades de till slut.

– När vi göt den första urnan rann betongen rakt ut minns Eva. De små skavanker som blev doldes med träprofiler, vilket blev en snygg detalj.

Det bästa materialet för gjutformar är formplyfa, som är ett blankt skivmaterial anpassat för betonggjutning. Man bygger formar med ytter- och innerväggar. Ett tips är att använda skruv, istället för att spika ihop formen, då kan man enklare lossa formen från betongen och det är lättare att återanvända delarna eftersom de inte går sönder. Det går åt mycket betong. Det bästa är om man har tillgång till en betongblandare.

Betongmuren och krukorna tål köldgrader och är alldeles för tunga för att flytta, så de står ute året runt. För dränering i botten, ligger ett 25 cm tjockt lager singel, sedan bra planteringsjord som toppas med ny varje vår. Krukorna är utsatta för blåst, så det gäller att vattna ordentligt.


Den rostiga eldstaden har fått en snygg naturlig patina av väder och vind. Betongkrukan med trälister är egentligen en olycka i arbetet med den första gjutningen, men det blev en snygg detalj, tycker Eva.

Fakta om trädgården:

Det bästa med trädgården: Utsikten

Favoriter: Vintergröna växter ex. murgröna, bambu, klematis, vildvin som ändrar färg på hösten, likaså astillbe. Lavendel för fjärilar, olika grässorter i krukorna, de överlever vintern.

Gillar att röka räkor i en rök med tidningspapper och träspån ( ek i vatten).

Tema: Gammal sommarstugetomt

Annons

Förutsättningar/sämsta: bergig mager jordmån

Drömmer om: garageuppfart med betongplattor och bergsytor som sticker fram.


Bänken och betongkrukorna med sten och suckulenter är ett vilsamt stilleben. Bambu och infälld spotlight mjukar upp formerna och lyser upp om kvällen.

Utnyttja de naturliga förutsättningarna. De olika höjderna på berget gör naturliga avsatser och terrasseringar, som skapar fin rumslighet. Ljuslyktor i olika former är inköpta hos Elviras värld.

Terrassen är inramad med stålvajer på olika höjder, en lägre vid sol-och matplatsen för att ge bästa utsikt. Lite högre vid den brantare delen av tomten, som kan kännas lite tryggt.

Ett stadigt grillbord som används året om, är konstruerat av Urban med ett par klotgrillar från Veber, en gjuten bordsskiva med neddragen sarg och ett träunderrede. Vackra träskålar från Elviras värld.

Köpinformation:

Elviras värld 08- 715 54 50

Mer om betong:

Klicka på länken för att se alla våra artiklar om betong och hur man gjuter i betong!

 

4 mars 2011

0 Kommentarer

4

Fälla eller inte fälla?

Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

0

Boktips - trädgård

Härliga tider! Trädgårdstider! Här är böcker som prunkar av idéer och inspiration.

0

Boktips - trädgårdsböcker

Äntligen är trädgårdssäsongen i gång på allvar! Här är några boknyheter att inspireras av.

0

Köp årets trädgårdsbok!

Nu kan du köpa "Medelhavsträdgård på svenska". En underbar bok med sommarkänsla och mycket inspiration för din egen trädgård.

0

Funkis i trädgården

Avskalat och sparsmakat är ledorden för en funkisträdgård. Här får du veta hur du skapar en funkisträdgård, oavsett i vilken växtzon du bor.

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

0

Vi målar fram vår trädgård!

Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna...

0

Trädgårdar för alla smaker!

På Nordiska trädgårdsmässan finns det något för alla smaker. Allt ifrån lökar och frön till godisremmar och däremellan rosa gräsklipparmaskiner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons