Annons
På den nedre avsatsen är bänkarna byggda av lärkträ. Med bordsskivorna i betong blir det en intressant kombination. Berget sticker fram nedanför och i skrevorna växer lavendel och heliotroper för fjärilar och bin.
På den nedre avsatsen är bänkarna byggda av lärkträ. Med bordsskivorna i betong blir det en intressant kombination. Berget sticker fram nedanför och i skrevorna växer lavendel och heliotroper för fjärilar och bin. Foto: Thérèse B

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign

Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Annons
Det vackra läget är högt och utsatt för väder och vind. Jorden här är ganska mager. För inte så länge sedan låg här en liten förfallen sommarstuga - nu har man byggt ett bekvämt permanentboende med stor uteplats för familj, vänner och husdjur.

Trädäcket på baksidan har två nivåer och ett vindpinat utseende. Genom att skura det med maskin och såpa varje år blir det slätt och fritt från stickor och smuts. Urban och Eva gillar det naturliga utseendet framför den mörka nyans som man får av oljat tryckimpregnerat trä.


I krukorna har man planterat säljträd, vintergröna murgrönor. Klematis och vildvin i de stora lådorna astillbe (perenn) som först är röd , sedan övergår i brunt och får sitta kvar. Annars är olika sorters gräs, lavendel och suckulenter favoriter i trädgården.

Egengjuten betong

Vajern är ett dekorativt räcke och skymmer inte utsikten. Ett riktigt segel är stadigt förankrat i husväggarna för att skydda mot både stark sol och regn. Urban har byggt ett stort och stadigt grillbord, anpassat till två klotgrillar från Veber. Och här grillas året om.

En bordsskiva med hål för grillarna gjöts med neddragna kanter för ett grövre intryck. För att komplettera det grova formspråket byggde han ett underrede med kraftiga ben.

Efter flera, lite mindre lyckade försök lyckades de till slut.

– När vi göt den första urnan rann betongen rakt ut minns Eva. De små skavanker som blev doldes med träprofiler, vilket blev en snygg detalj.

Det bästa materialet för gjutformar är formplyfa, som är ett blankt skivmaterial anpassat för betonggjutning. Man bygger formar med ytter- och innerväggar. Ett tips är att använda skruv, istället för att spika ihop formen, då kan man enklare lossa formen från betongen och det är lättare att återanvända delarna eftersom de inte går sönder. Det går åt mycket betong. Det bästa är om man har tillgång till en betongblandare.

Betongmuren och krukorna tål köldgrader och är alldeles för tunga för att flytta, så de står ute året runt. För dränering i botten, ligger ett 25 cm tjockt lager singel, sedan bra planteringsjord som toppas med ny varje vår. Krukorna är utsatta för blåst, så det gäller att vattna ordentligt.


Den rostiga eldstaden har fått en snygg naturlig patina av väder och vind. Betongkrukan med trälister är egentligen en olycka i arbetet med den första gjutningen, men det blev en snygg detalj, tycker Eva.

Fakta om trädgården:

Det bästa med trädgården: Utsikten

Favoriter: Vintergröna växter ex. murgröna, bambu, klematis, vildvin som ändrar färg på hösten, likaså astillbe. Lavendel för fjärilar, olika grässorter i krukorna, de överlever vintern.

Gillar att röka räkor i en rök med tidningspapper och träspån ( ek i vatten).

Tema: Gammal sommarstugetomt

Annons

Förutsättningar/sämsta: bergig mager jordmån

Drömmer om: garageuppfart med betongplattor och bergsytor som sticker fram.


Bänken och betongkrukorna med sten och suckulenter är ett vilsamt stilleben. Bambu och infälld spotlight mjukar upp formerna och lyser upp om kvällen.

Utnyttja de naturliga förutsättningarna. De olika höjderna på berget gör naturliga avsatser och terrasseringar, som skapar fin rumslighet. Ljuslyktor i olika former är inköpta hos Elviras värld.

Terrassen är inramad med stålvajer på olika höjder, en lägre vid sol-och matplatsen för att ge bästa utsikt. Lite högre vid den brantare delen av tomten, som kan kännas lite tryggt.

Ett stadigt grillbord som används året om, är konstruerat av Urban med ett par klotgrillar från Veber, en gjuten bordsskiva med neddragen sarg och ett träunderrede. Vackra träskålar från Elviras värld.

Köpinformation:

Elviras värld 08- 715 54 50

Mer om betong:

Klicka på länken för att se alla våra artiklar om betong och hur man gjuter i betong!

 

4 mars 2011

0 Kommentarer

4

Fälla eller inte fälla?

Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

0

Kunskap på nät och skiva

Böcker är visserligen svårslagna, men ibland kan det vara kul att förkovra sig i 3D på datorn. Så varsågod, ett urval tips på matnyttig kunskap för...

0

Barnens trädgård

Drömträdgården är väl den där alla kan trivas, stora som små. Där de vuxna kan njuta av kaffet i bersån medan barnen går på upptäcktsfärd, påtar i sitt...

0

Lyckan är en vårträdgård - Nordiska trädgårdar

Nu startar vi vår nya serie Nordiska trädgårdar! I varje nummer möter vi en ny passionerad villaägare som berättar om sin trädgårdshistoria. Först ut...

0

Äppelträd i paradiset! - Nordiska trädgårdar

Med 100 år gamla äppelträd har Hans-Jørgen och Lone komponerat en personlig trädgård. Följ med till Danmark i vår nordiska trädgårdsturné så ser du hur...

0

Formklippt trädgård - Nordiska trädgårdar

Vår nordiska turné har stannat i Sverige. Här bildar det formklippta strukturen. Dofterna, de slingrande gångarna och sittplatserna gör trädgården...

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons