Annons

Slänten - bästa stället i trädgården

Trädgårdsdesign

Har du en slänttomt är du lyckligt lottad. Glöm att det skulle vara problemområdet i trädgården – tvärtom kan slänten ge karaktär och det där lilla extra som får förbipasserande att stanna upp och beundra din trädgård. Vår trädgårdsexpert Ylva Landerholm ger här goda råd till alla med slänt.

Annons

Förr i tiden byggde man sina hus på kullar för att skona ängs- och åkermarken runt omkring. Dessutom är högre belägen mark är bättre ur grundläggnings- och fuktsynpunkt. I dag gör vi konstlade slänter för att skapa insynsskydd eller för att få avstånd till exempelvis en väg. Man strävar alltid efter så plana ytor som möjligt på ett bygge och lutar tomten fylls den ut och en slänt skapas. Många upplever att slänten är ett problem oavsett om det är dags att anlägga trädgården eller om det gäller en befintlig, det är svårjobbat att arbeta när marken lutar och man vet helt enkelt inte vad man ska göra med den. Det första du ska bestämma dig för är vilken funktion din slänt har. Är det en gångyta, ett insynsskydd eller en något du har utsikt över från ditt hus?

Vattenglimt gör underverk för din slänt.


En mur är en snygg avslutning på en slänt. Den bör dock aldrig vara högre än 90 cm.

Om din slänt har en gångfunktion, till exempel en trappa eller lagda plattor kan det bli väldigt vackert och funktionellt med belysning, kanske en belysningsbrunn och några träd så att slänten blir en vacker bild i sig.

Bildtext

Har din slänt funktionen av insynsskydd kan du förstärka detta genom att bygga en spaljé med en överliggare in mot tomten (se ill.). Skapa en riktig oas genom att ”klä in” spaljén med växter som har generös blomning hela sommaren.


Är din slänt också en yta som syns från ditt hus är det extra viktigt att den blir så vacker som möjligt. Överst på slänten kan du sätta ett staket eller en smal häck. Detta ramar in slänten och ger en ombonad känsla. Plantera sedan växter som inte behöver så mycket omvårdnad i en vacker kombination, till exempel lagerhägg, tuja, låg tall kombinerat med bergsros och ginnalalönn.


Ylva Landerholm ritar och planerar trädgårdar för privatpersoner över hela Sverige.

Planteringstips

Hur du bäst planerar din slänt beror lite på vilken lutning den har.

Annons

Markduk och täckbark gör att ogräset hämmas och skötseln blir enklare.

;Lutning 1:3-1:4

Klä in marken med svart markduk. Skär upp kryss i duken och plantera buskar med cirka 1-1,5 meters mellanrum. Markduken gör att ogräset hämmas och slänten kommer inte att kräva så mycket skötsel.

Några exempel på oömma buskar som inte behöver en ökad mullhalt från fallande löv är spirea, kornell och snöbär. Lägg sedan på bark eller tegelkross som fungerar bra på lutande mark.

Lutning 1:2

Lägg istället för markduk en kokosmatta (finns på byggvaruhus) och spika fast den med träspik. Både matta och spik förmultnar efter cirka sex år. Plantera på samma sätt som vid en flackare lutning.

Fyll på med en lättare sandblandad jord som snabbt blir varm.

Ett tips är att bygga etage av byggtimmer för köksväxtodling eller rosor. Använd inte slipers – dessa innehåller arsenik!

Har du ängsmark runt tomten? Då finns det förmodligen sork som kan ställa till problem för dig. Fräs upp ett land i närheten av slänten med jordfräs – då håller sig förhoppningsvis sorkarna borta.

Vill du stenlägga din slänt använder du först markduk som sedan täcks med sten i olika storlekar, från 5 cm storlek och uppåt. Placera ut belysning – det är effektfullt, funktionellt och ger karaktär till trädgården.

Om du väljer att avsluta slänten med en mur bör den inte vara högre än 90 cm. Det är viktigt att muren byggs rätt. En kallmur som låser sig själv är ett bra alternativ.

Tung lera genererar ogräs. Använd markduk.

Inkarnatklöver med röda toppiga ax är en bra växt att använda när du anlägger din slänt. Den samlar kväve och håller jorden på plats. Den är 2-3-årig och då den försvinner har slänten etablerat sig.

Genom att gräva ner cementrör på höjden skapar du smarta planteringskärl.

Slutet på en slänt kan vara en perfekt plats för en liten bäckfåra.

Gräv in en sittplats i form av en berså i slänten. Plantera växter du tycker om i bersån.

Säg aldrig: Det går inte!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20. december 2004
 
Annons
Mer om Trädgårdsdesign

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på annat ställe och skapa en ny rabatt för dem när våren kommer.

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

Trädgårdsskötsel ger mig energi

Trädgårdsdesign I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

Vinnarträdgården

Trädgårdsdesign Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

Planera din trädgård

Trädgårdsdesign Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

Inred din trädgård

Trädgårdsdesign Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons