Annons

Ge trädgården sköna former

Trädgårdsdesign

Mjuka gångar och formklippta växter kan göra underverk för en stel tråkig trädgård. Låt dig inspireras här!

Annons

Många svenska trädgårdar har en strikt utformning. Rabatterna har raka kanter precis som gräsmattorna. I trädgårdslanden står varje gröda för sig i prydliga rader. Murar, staket, gångar, häckar och sittplatser har strama linjer. Kvadrater och rektanglar är vanliga former som återkommer flitigt. Visst ger trädgården oftast intryck av ordning och reda, men inte är den särskilt fantasieggande! Ger man däremot utomhusmiljön lite sköna mjuka former, blir den desto roligare att både vistas i och se på.

Formerna i trädgården kan skapas på många olika sätt. Dels med hårda material, d v s plattor och andra stenmaterial, som läggs på ett sådant sätt att de bildar spännande linjer. Även traditionella stenplattor med raka kanter och sidor kan vara mycket användbara. Gångvägen kan anläggas mjukt och slingrande. På håll ger den då intryck av en naturlig stig i skogen. Numera kan man även köpa runda plattor, vilka är mycket lämpliga om man vill ge trädgårdsmiljön en friare utformning. Man kan uppnå dramatiska effekter genom att kombinera raka stenplattor med runda. Har trädgården flera stenbelagda gångstråk kan det ena bestå av runda plattor och det andra av kvadratiska eller rektangulära.
Man kan även skapa intressanta effekter med växter. En grupp blommande perenner eller säsongsblommande växter kan ramas in med buskar som tål formklippning, som exempelvis buxbom. Det bästa är att man kan låta planteringen få i princip vilken form som helst.
Utomhusmiljön blir ännu intressantare om man kompletterar med former på höjden. En mur behöver inte alls ha raka linjer, utan även den kan få lite friare utformning. Det är även vackert att kombinera murar med raka och strikta linjer med slingrande mjuka. Till en rak, lite högre mur kan man ansluta en lägre cirkelformad mur etc.

Fantasifulla planteringar

Istället för skapa en traditionell rektangulär rabatt med blommande växter kan man anlägga den i form av en triangel, cirkel, halvmåne, hästsko, eller varför inte ett hjärta! Det finns inte några som helst begränsningar, utan det hänger enbart på fantasin.
Fantasieggande mönster kan också åstadkommas genom "växtbroderier". Man kan t ex använda olika stenpartiväxter eller blommnde ettårsväxter och plantera dem i form av en figur. Naturligtvis kan man även skapa effekter med planteringskärl i lite annorlunda stil. Istället för att plantera växterna i en fyrkantig låda, kan de placeras i ett kärl som har formen av en båt, bil eller kärra.

Formklippta växter

Ett annat sätt att ge trädgården en mjukare och fantasieggande design är att plantera buskar och träd, som kan klippas till olika figurer. Hit hör exempelvis avenbok, buxbom, måbär, idegran och liguster. Det är roligt att skapa olika fantasifigurer med hjälp av häcksaxen, men man bör ha klart för sig att det tar ett antal år innan de blir som man har tänkt sig.Varför inte plantera en buske eller ett träd vid entrén och formklippa växten till någon rolig figur? Vem skulle inte vilja välkomnas av en grön elefant, påfågel, tjäder eller av någon skojig liten sagofigur... Tycker man att det är för avancerat, kan man kanske nöja sig med att forma växten till en boll eller en kub. Om tomten ramas in av en häck, som tål formklippning, kan man göra en rolig figur i anslutning till ingången e d eller figurer i varje hörn.

Blommande bollar

Det går även bra att skapa fantasifulla former med hjälp av ettårsväxter som flitiga Lisa. Istället för att plantera växterna i lådor och korgar placerar man dem i speciella ståltrådskorgar, s k hanging baskets, eller i växtkuber av hårdplast. När väl flitiga Lisorna har vuxit till sig ordentligt breder de ut sig på alla ledder. Det står inte på innan arrangemanget ser ut som en boll. Växtkuberna kan antingen hängas upp som amplar eller placeras på "käppar" som sticks ner i marken. Vill man ha en verkligt pampig entré, kan man placera bollar av blommande växter på käppar på var sida om gången. Ett annat trevligt alternativ är att sätta flera växtkuber ovanpå varandra och låta växterna bilda en pyramid.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14. januari 2001
 
Annons
Mer om Trädgårdsdesign

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på annat ställe och skapa en ny rabatt för dem när våren kommer.

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

Trädgårdsskötsel ger mig energi

Trädgårdsdesign I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

Vinnarträdgården

Trädgårdsdesign Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

Planera din trädgård

Trädgårdsdesign Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

Inred din trädgård

Trädgårdsdesign Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons