Annons

Ge trädgården sköna former

Trädgårdsdesign

Mjuka gångar och formklippta växter kan göra underverk för en stel tråkig trädgård. Låt dig inspireras här!

Annons

Många svenska trädgårdar har en strikt utformning. Rabatterna har raka kanter precis som gräsmattorna. I trädgårdslanden står varje gröda för sig i prydliga rader. Murar, staket, gångar, häckar och sittplatser har strama linjer. Kvadrater och rektanglar är vanliga former som återkommer flitigt. Visst ger trädgården oftast intryck av ordning och reda, men inte är den särskilt fantasieggande! Ger man däremot utomhusmiljön lite sköna mjuka former, blir den desto roligare att både vistas i och se på.

Formerna i trädgården kan skapas på många olika sätt. Dels med hårda material, d v s plattor och andra stenmaterial, som läggs på ett sådant sätt att de bildar spännande linjer. Även traditionella stenplattor med raka kanter och sidor kan vara mycket användbara. Gångvägen kan anläggas mjukt och slingrande. På håll ger den då intryck av en naturlig stig i skogen. Numera kan man även köpa runda plattor, vilka är mycket lämpliga om man vill ge trädgårdsmiljön en friare utformning. Man kan uppnå dramatiska effekter genom att kombinera raka stenplattor med runda. Har trädgården flera stenbelagda gångstråk kan det ena bestå av runda plattor och det andra av kvadratiska eller rektangulära.
Man kan även skapa intressanta effekter med växter. En grupp blommande perenner eller säsongsblommande växter kan ramas in med buskar som tål formklippning, som exempelvis buxbom. Det bästa är att man kan låta planteringen få i princip vilken form som helst.
Utomhusmiljön blir ännu intressantare om man kompletterar med former på höjden. En mur behöver inte alls ha raka linjer, utan även den kan få lite friare utformning. Det är även vackert att kombinera murar med raka och strikta linjer med slingrande mjuka. Till en rak, lite högre mur kan man ansluta en lägre cirkelformad mur etc.

Fantasifulla planteringar

Istället för skapa en traditionell rektangulär rabatt med blommande växter kan man anlägga den i form av en triangel, cirkel, halvmåne, hästsko, eller varför inte ett hjärta! Det finns inte några som helst begränsningar, utan det hänger enbart på fantasin.
Fantasieggande mönster kan också åstadkommas genom "växtbroderier". Man kan t ex använda olika stenpartiväxter eller blommnde ettårsväxter och plantera dem i form av en figur. Naturligtvis kan man även skapa effekter med planteringskärl i lite annorlunda stil. Istället för att plantera växterna i en fyrkantig låda, kan de placeras i ett kärl som har formen av en båt, bil eller kärra.

Formklippta växter

Ett annat sätt att ge trädgården en mjukare och fantasieggande design är att plantera buskar och träd, som kan klippas till olika figurer. Hit hör exempelvis avenbok, buxbom, måbär, idegran och liguster. Det är roligt att skapa olika fantasifigurer med hjälp av häcksaxen, men man bör ha klart för sig att det tar ett antal år innan de blir som man har tänkt sig.Varför inte plantera en buske eller ett träd vid entrén och formklippa växten till någon rolig figur? Vem skulle inte vilja välkomnas av en grön elefant, påfågel, tjäder eller av någon skojig liten sagofigur... Tycker man att det är för avancerat, kan man kanske nöja sig med att forma växten till en boll eller en kub. Om tomten ramas in av en häck, som tål formklippning, kan man göra en rolig figur i anslutning till ingången e d eller figurer i varje hörn.

Blommande bollar

Det går även bra att skapa fantasifulla former med hjälp av ettårsväxter som flitiga Lisa. Istället för att plantera växterna i lådor och korgar placerar man dem i speciella ståltrådskorgar, s k hanging baskets, eller i växtkuber av hårdplast. När väl flitiga Lisorna har vuxit till sig ordentligt breder de ut sig på alla ledder. Det står inte på innan arrangemanget ser ut som en boll. Växtkuberna kan antingen hängas upp som amplar eller placeras på "käppar" som sticks ner i marken. Vill man ha en verkligt pampig entré, kan man placera bollar av blommande växter på käppar på var sida om gången. Ett annat trevligt alternativ är att sätta flera växtkuber ovanpå varandra och låta växterna bilda en pyramid.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

4

Fälla eller inte fälla?

Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

0

Kunskap på nät och skiva

Böcker är visserligen svårslagna, men ibland kan det vara kul att förkovra sig i 3D på datorn. Så varsågod, ett urval tips på matnyttig kunskap för...

0

Barnens trädgård

Drömträdgården är väl den där alla kan trivas, stora som små. Där de vuxna kan njuta av kaffet i bersån medan barnen går på upptäcktsfärd, påtar i sitt...

0

Lyckan är en vårträdgård - Nordiska trädgårdar

Nu startar vi vår nya serie Nordiska trädgårdar! I varje nummer möter vi en ny passionerad villaägare som berättar om sin trädgårdshistoria. Först ut...

0

Äppelträd i paradiset! - Nordiska trädgårdar

Med 100 år gamla äppelträd har Hans-Jørgen och Lone komponerat en personlig trädgård. Följ med till Danmark i vår nordiska trädgårdsturné så ser du hur...

0

Formklippt trädgård - Nordiska trädgårdar

Vår nordiska turné har stannat i Sverige. Här bildar det formklippta strukturen. Dofterna, de slingrande gångarna och sittplatserna gör trädgården...

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons