Annons
Foto Flisby AB.
Foto Flisby AB.

Funkis i trädgården

Trädgårdsdesign

Avskalat och sparsmakat är ledorden för en funkisträdgård. Här får du veta hur du skapar en funkisträdgård, oavsett i vilken växtzon du bor.

Annons

Funktionalismen hade sina glansdagar på 20- och 30-talen och så kallade funkisvillor är i dag populära objekt på bostadsmarknaden. Men trädgårdarna går sällan i samma stil som husen och en romantisk ”mormorsstil” passar inte speciellt bra till den strikta sparsmakade och rena arkitekturen. A och O när man skapar trädgården runt funkishuset är att reducera synintrycken till ett minimum så att mer fokus istället läggs på byggnaden. Man gör en så kallad minimalistisk trädgård.

Med grus och sten skapar du en perfekt funkismiljö.

- Grundbegreppet för miljön runt ett funkishus är avskalat, sparsmakat och strikt utan att trädgården för den skull blir en japansk trädgård, säger Ylva Landerholm, trädgårdstekniker och trädgårdsrådgivare.

- Någon slags stenbeläggning är ett måste, till exempel en stengång med gårdssingel omkring stenarna, eller en helt renodlad stengång. Det viktiga är att den inte framhäver sig, utan bara finns. Det är huset och dess detaljer som istället får visa sig i all sin enkelhet och skönhet. Välj inte en krattad singel- eller grusgång. Då uppfattas det oftast som japanskt, eller en riktning mot den gamla allmogeträdgården, den med krattade gångar.

Så här skapar du en funkisträdgård:

Belysning
Höga smideslyktor är bannlysta i en funkisträdgård, det passar helt enkelt inte in i denna miljö enligt Ylva Landerholm. Välj hellre låga pollare på cirka en meter. Placera gärna belysningen som en axel ut från husets entré eller hörn, det ger en fin klar linje.
Strama träd kan belysas underifrån så att raka uppåtgående ljuspunkter ser ut att leda mot huset, det är fint och blir en stilfull linje.

Träd
På samma sätt kan träd placeras, raka, smala och strama linjer. Undvik träd som är för dominerande i utseende eller växtsätt, de mer strikta träden får istället på ett fint sätt visa på huset och dess funkisstil.

Lämpliga träd:
Pelarkörsbär (zon 5) eller pelarasp (zon 8)
Pelaravenbok och pelarbok, till exempel blodbok (zon 4) eller pelarek (zon 6)

Överhuvudtaget har smalare träd ett striktare växtsätt, och här finns flera fina alternativ, gör ett besök i någon av våra större plantskolor, där ser man träden ute på fält, i en luftigare miljö och kan se både formspråk och användningssätt tydligare.

Smala träd.
Avenbok.

Träd.
Fina pelarträd till funkisträdgården. Se den kala avskalade miljön och i bakgrunden de karga tallarna, en fin start för en minimalistisk trädgård.

Gräs
Alla former av gräs är tacksamma att använda i en funkissträdgård, och utbudet av sorter har ökat. Gräs växer långt upp i Sverige och kan kombineras med andra växter eller användas för sig på ett harmoniskt sätt.

Buskar
Använd gärna vissa bärbuskar, kanske till och med uppstammade, de kan många gånger göra sig fint i en funkisträdgård.
Andra tips är pärlbuske, lagerhägg, pelarberberis, många sorter av olvon och azaleor, samt häggmisplar, bambu, rönn, rönnsumak, och till och med tall.

Perenner
Välj fritt! En lite mer bångstyrig perenn eller en riktig färgklick kan tonas ner av den i övrigt strikta miljön, här är några tips som generellt passar i en funkismiljö: jättekungsljus, malört, stranddrift, tjärblomster, astilbe, lammöron, kransveronica, samt rosenstav.

 - Minimalistiska trädgårdar är ofta väldigt lättskötta. Kanske är det på grund av avsaknad av alla mormorsrabatter, alla odlingsytor eller felplacerade buskar som i sig försvårar skötseln - en sådan trädgård får man lägga bra många fler timmar på i onödan, säger Ylva.

Trädgårdskarta.
Så här skulle en typisk funkisträdgård kunna se ut. Illustration Ylva Landerholm.

Har du ett funkishus, eller står i begrepp att skaffa ett – med rätt planering kommer inte trädgården att bli en börda utan till glädje både för dig och förbipasserande.

Funkishus.
Se till att inte dölja ett hus som detta med för mycket växtlighet, lyft istället fram det med hjälp av belysning, stilrena krukor av betong och strikta prydnadsgräs. Foto Ylva Landerholm.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 september 2005

0 Kommentarer

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

1

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

0

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

1

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

0

Trädgårdsskötsel ger mig energi

I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

0

Planera din trädgård

Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

0

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons