Annons
Foto Flisby AB.
Foto Flisby AB.

Funkis i trädgården

Trädgårdsdesign

Avskalat och sparsmakat är ledorden för en funkisträdgård. Här får du veta hur du skapar en funkisträdgård, oavsett i vilken växtzon du bor.

Annons

Funktionalismen hade sina glansdagar på 20- och 30-talen och så kallade funkisvillor är i dag populära objekt på bostadsmarknaden. Men trädgårdarna går sällan i samma stil som husen och en romantisk ”mormorsstil” passar inte speciellt bra till den strikta sparsmakade och rena arkitekturen. A och O när man skapar trädgården runt funkishuset är att reducera synintrycken till ett minimum så att mer fokus istället läggs på byggnaden. Man gör en så kallad minimalistisk trädgård.

Med grus och sten skapar du en perfekt funkismiljö.

- Grundbegreppet för miljön runt ett funkishus är avskalat, sparsmakat och strikt utan att trädgården för den skull blir en japansk trädgård, säger Ylva Landerholm, trädgårdstekniker och trädgårdsrådgivare.

- Någon slags stenbeläggning är ett måste, till exempel en stengång med gårdssingel omkring stenarna, eller en helt renodlad stengång. Det viktiga är att den inte framhäver sig, utan bara finns. Det är huset och dess detaljer som istället får visa sig i all sin enkelhet och skönhet. Välj inte en krattad singel- eller grusgång. Då uppfattas det oftast som japanskt, eller en riktning mot den gamla allmogeträdgården, den med krattade gångar.

Så här skapar du en funkisträdgård:

Belysning
Höga smideslyktor är bannlysta i en funkisträdgård, det passar helt enkelt inte in i denna miljö enligt Ylva Landerholm. Välj hellre låga pollare på cirka en meter. Placera gärna belysningen som en axel ut från husets entré eller hörn, det ger en fin klar linje.
Strama träd kan belysas underifrån så att raka uppåtgående ljuspunkter ser ut att leda mot huset, det är fint och blir en stilfull linje.

Träd
På samma sätt kan träd placeras, raka, smala och strama linjer. Undvik träd som är för dominerande i utseende eller växtsätt, de mer strikta träden får istället på ett fint sätt visa på huset och dess funkisstil.

Lämpliga träd:
Pelarkörsbär (zon 5) eller pelarasp (zon 8)
Pelaravenbok och pelarbok, till exempel blodbok (zon 4) eller pelarek (zon 6)

Överhuvudtaget har smalare träd ett striktare växtsätt, och här finns flera fina alternativ, gör ett besök i någon av våra större plantskolor, där ser man träden ute på fält, i en luftigare miljö och kan se både formspråk och användningssätt tydligare.

Smala träd.
Avenbok.

Träd.
Fina pelarträd till funkisträdgården. Se den kala avskalade miljön och i bakgrunden de karga tallarna, en fin start för en minimalistisk trädgård.

Gräs
Alla former av gräs är tacksamma att använda i en funkissträdgård, och utbudet av sorter har ökat. Gräs växer långt upp i Sverige och kan kombineras med andra växter eller användas för sig på ett harmoniskt sätt.

Buskar
Använd gärna vissa bärbuskar, kanske till och med uppstammade, de kan många gånger göra sig fint i en funkisträdgård.
Andra tips är pärlbuske, lagerhägg, pelarberberis, många sorter av olvon och azaleor, samt häggmisplar, bambu, rönn, rönnsumak, och till och med tall.

Perenner
Välj fritt! En lite mer bångstyrig perenn eller en riktig färgklick kan tonas ner av den i övrigt strikta miljön, här är några tips som generellt passar i en funkismiljö: jättekungsljus, malört, stranddrift, tjärblomster, astilbe, lammöron, kransveronica, samt rosenstav.

 - Minimalistiska trädgårdar är ofta väldigt lättskötta. Kanske är det på grund av avsaknad av alla mormorsrabatter, alla odlingsytor eller felplacerade buskar som i sig försvårar skötseln - en sådan trädgård får man lägga bra många fler timmar på i onödan, säger Ylva.

Trädgårdskarta.
Så här skulle en typisk funkisträdgård kunna se ut. Illustration Ylva Landerholm.

Har du ett funkishus, eller står i begrepp att skaffa ett – med rätt planering kommer inte trädgården att bli en börda utan till glädje både för dig och förbipasserande.

Funkishus.
Se till att inte dölja ett hus som detta med för mycket växtlighet, lyft istället fram det med hjälp av belysning, stilrena krukor av betong och strikta prydnadsgräs. Foto Ylva Landerholm.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 september 2005

0 Kommentarer

4

Fälla eller inte fälla?

Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

0

Kunskap på nät och skiva

Böcker är visserligen svårslagna, men ibland kan det vara kul att förkovra sig i 3D på datorn. Så varsågod, ett urval tips på matnyttig kunskap för...

0

Barnens trädgård

Drömträdgården är väl den där alla kan trivas, stora som små. Där de vuxna kan njuta av kaffet i bersån medan barnen går på upptäcktsfärd, påtar i sitt...

0

Lyckan är en vårträdgård - Nordiska trädgårdar

Nu startar vi vår nya serie Nordiska trädgårdar! I varje nummer möter vi en ny passionerad villaägare som berättar om sin trädgårdshistoria. Först ut...

0

Äppelträd i paradiset! - Nordiska trädgårdar

Med 100 år gamla äppelträd har Hans-Jørgen och Lone komponerat en personlig trädgård. Följ med till Danmark i vår nordiska trädgårdsturné så ser du hur...

0

Formklippt trädgård - Nordiska trädgårdar

Vår nordiska turné har stannat i Sverige. Här bildar det formklippta strukturen. Dofterna, de slingrande gångarna och sittplatserna gör trädgården...

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons