Annons

Förnya din trädgård

Trädgårdsdesign

När Vi i Villas läsare får bestämma hamnar jobbet att göra om sin trädgård i topp. Så varsågod, här är samlade tips och råd från två trädgårdsdesigners för din nya drömträdgård.

Annons
Drömträdgård. Den här trädgården i Grödinge utanför Södertälje har allt. Här finns damm med karpar och näckrosor, porlande bäck med litet vattenfall, fantastisk gräsmatta, persikoträd, praktisk redskapsbod, syréner, uterum och mängder av växter som blommar över hela säsong

Det finns givetvis inget som är "rätt" eller "fel" när det gäller hur man utformar sin trädgård, så länge man trivs med den. Däremot kan det ibland vara svårt att förverkliga sina drömmar, och kanske till och med att formulera dem. Då kan det vara bra att ta hjälp av en trädgårdsdesigner.

Låt hela familjen bestämma

- Det första jag tittar på när jag kommer till en tomt är hur omgivningarna ser ut, berättar Mimmi Shiebe, trädgårdsmästare som driver designföretaget "Trädgårdstomten" i Nyköping.

Det bästa enligt henne är om så många familjemedlemmar som möjligt kan vara med när man diskuterar trädgården.

- Även om det bara är en i familjen som har ett brinnande intresse, är mitt mål att alla ska vilja vistas där så mycket som möjligt. Därför ber jag alltid mina kunder fundera över vad de vill göra i trädgården. Jag vill helst ha en skalenlig skiss på tomten - beställs hos kommunen eller lantmäteriet.


Renässansinspirerat. Lila allium, buxbom, helgonört, rundklippt syrén. Bild ur boken Drömmen om en trädgård, Semic förlag.

Välkomnande. Läckert med klättrande klockranka på vacker mur. Ur boken Drömmen om en trädgård, Semic förlag.

Tar fram en helhetslösning

John Tizzard, trädgårdsarkitekt i Vänersborg, har jobbar med trädgårdsdesign i över 25 år, både i Sverige och i Storbritannien. Där är det vanligt att man tar hjälp av en designer. Intresset ökar nu även i Sverige, konstaterar John Tizzard. Och det är en god investering att anlita en designer: Du slipper göra dyrbara misstag på egen hand och värdet på huset höjs med en vacker och funktionell trädgård.

- Som designer tar jag fram en helhetslösning, en huvudplan för hela trädgården, så att man undviker små spontanköp och projekt lite här och där. Sedan väljer kunden hur genomförandet ska gå till.

Välj rätt omfattning

Den enklaste konsultationen brukar bestå av en rundvandring i din trädgård då designern delar med sig av goda råd och idéer muntligt. Här tar arkitekten vanligtvis betalt per timme, runt 700 kronor/timme.

Vill du ha lite mer hjälp kan du komplettera med en idéskiss där man ritar in exempelvis stenläggningar, sittplatser, planteringar och så vidare.

En helhetslösning med allt från växtval till typ av belysningsarmaturer och material kostar från cirka 20 000 kronor. Sedan tillkommer anläggningsjobbet, inköp av växter och andra material. Runt 100 000 kronor tror John Tizzard det krävs för att få en riktigt fin tomt, med vacker trädgård och skön uteplats.

- Det är det absolut värt! Tänk på hur mycket pengar villaägarna lägger på sina kök och badrum! Det är ju trädgården som är det viktigaste rummet, det är den som faktiskt är skillnaden mellan att bo i lägenhet och villa.

Annons

Innergård! Ängssalvia, lammöron, gråtimjan, orientalisk vallmo och skär solvända ‘wisley pink’ är vackert mot kalkstensgolvet. Ur boken Drömmen om en trädgård, Semic förlag.

Trädgårdsdesignerns bästa tips

Mimmi Schiebe är utbildad trädgårdmästare och arbetar som trädgårdsdesigner.

  • Planera. Vilka funktioner behöver du? Tänk uteplats, cykelställ, lekyta... Fundera, rita och verkställ.
  • En trädgård ska ha väggar, golv och tak. Skapa rum i din trädgård för de olika funktionerna.
  • Välj växter du gillar. Begränsa dig helst till tre färger i rabatten och variera storbladiga och småbladiga, höga och låga.

Trädgårdsarkitektens trendtips!

John Tizzard är trädgårdsarkitekt med 25 års erfarenhet.

  • Satsa på en "vild trädgård" med landskapsväxter som hassel, fläder och vildrosor. Arbeta MED naturen, inte MOT den.
  • Hämta bra inspiration från exempelvis "The self sustaining garden (the guide to matrix planting)" av Peter Thompson, "How to make a wildlife garden" av Chris Bains och "Beth Chatto's Woodland garden" av Beth Chatto.
  • Även köksträdgården är på väg tillbaka, besök gärna John Tizzards utställningsträdgård på Gunnebo Slott i sommar för inspiration!


John Tizzard hjälpte en familj med trädgården! Före...


... och efter Betongsten, med singel mellan för ett mjukare intryck, blev en praktisk och vacker gång. Växter: rudbeckia, kärleksört och blå anisört. Trädet är ett silverpäron. Totalkostnad cirka 70 000 kronor.

Välj rätt designer


Så här kan en skiss från trädgårdsdesignern se ut.

Allt eftersom efterfrågan på trädgårdsdesign ökat, har även antalet utövare, mer eller mindre kunniga, blivit fler. Be att få referenser och besök gärna tidigare projekt. Försök hitta en designer vars stil motsvarar din egen smak. På www.tradgard.org finns designers godkända av Riksförbundet Svensk Trädgård. Se även www.arkitekt.nu

Lästips

  • Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar av Helena Åhlund, Natur & Kultur, cirka 340 kronor.
  • Trädgårdsdesign för 2000-talet av Terence Conran och Diarmuid Gavin, Forum, cirka 460 kronor.
  • Drömmen om en trädgård av Sanna Töringe, Semic förlag, cirka 210 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22. maj 2008
 
Annons
Mer om Trädgårdsdesign

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på annat ställe och skapa en ny rabatt för dem när våren kommer.

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

Trädgårdsskötsel ger mig energi

Trädgårdsdesign I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

Vinnarträdgården

Trädgårdsdesign Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

Planera din trädgård

Trädgårdsdesign Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

Inred din trädgård

Trädgårdsdesign Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons