Annons

Förnya din trädgård

Trädgårdsdesign

När Vi i Villas läsare får bestämma hamnar jobbet att göra om sin trädgård i topp. Så varsågod, här är samlade tips och råd från två trädgårdsdesigners för din nya drömträdgård.

Annons
Drömträdgård. Den här trädgården i Grödinge utanför Södertälje har allt. Här finns damm med karpar och näckrosor, porlande bäck med litet vattenfall, fantastisk gräsmatta, persikoträd, praktisk redskapsbod, syréner, uterum och mängder av växter som blommar över hela säsong

Det finns givetvis inget som är "rätt" eller "fel" när det gäller hur man utformar sin trädgård, så länge man trivs med den. Däremot kan det ibland vara svårt att förverkliga sina drömmar, och kanske till och med att formulera dem. Då kan det vara bra att ta hjälp av en trädgårdsdesigner.

Låt hela familjen bestämma

- Det första jag tittar på när jag kommer till en tomt är hur omgivningarna ser ut, berättar Mimmi Shiebe, trädgårdsmästare som driver designföretaget "Trädgårdstomten" i Nyköping.

Det bästa enligt henne är om så många familjemedlemmar som möjligt kan vara med när man diskuterar trädgården.

- Även om det bara är en i familjen som har ett brinnande intresse, är mitt mål att alla ska vilja vistas där så mycket som möjligt. Därför ber jag alltid mina kunder fundera över vad de vill göra i trädgården. Jag vill helst ha en skalenlig skiss på tomten - beställs hos kommunen eller lantmäteriet.


Renässansinspirerat. Lila allium, buxbom, helgonört, rundklippt syrén. Bild ur boken Drömmen om en trädgård, Semic förlag.

Välkomnande. Läckert med klättrande klockranka på vacker mur. Ur boken Drömmen om en trädgård, Semic förlag.

Tar fram en helhetslösning

John Tizzard, trädgårdsarkitekt i Vänersborg, har jobbar med trädgårdsdesign i över 25 år, både i Sverige och i Storbritannien. Där är det vanligt att man tar hjälp av en designer. Intresset ökar nu även i Sverige, konstaterar John Tizzard. Och det är en god investering att anlita en designer: Du slipper göra dyrbara misstag på egen hand och värdet på huset höjs med en vacker och funktionell trädgård.

- Som designer tar jag fram en helhetslösning, en huvudplan för hela trädgården, så att man undviker små spontanköp och projekt lite här och där. Sedan väljer kunden hur genomförandet ska gå till.

Välj rätt omfattning

Den enklaste konsultationen brukar bestå av en rundvandring i din trädgård då designern delar med sig av goda råd och idéer muntligt. Här tar arkitekten vanligtvis betalt per timme, runt 700 kronor/timme.

Vill du ha lite mer hjälp kan du komplettera med en idéskiss där man ritar in exempelvis stenläggningar, sittplatser, planteringar och så vidare.

En helhetslösning med allt från växtval till typ av belysningsarmaturer och material kostar från cirka 20 000 kronor. Sedan tillkommer anläggningsjobbet, inköp av växter och andra material. Runt 100 000 kronor tror John Tizzard det krävs för att få en riktigt fin tomt, med vacker trädgård och skön uteplats.

- Det är det absolut värt! Tänk på hur mycket pengar villaägarna lägger på sina kök och badrum! Det är ju trädgården som är det viktigaste rummet, det är den som faktiskt är skillnaden mellan att bo i lägenhet och villa.

Annons

Innergård! Ängssalvia, lammöron, gråtimjan, orientalisk vallmo och skär solvända ‘wisley pink’ är vackert mot kalkstensgolvet. Ur boken Drömmen om en trädgård, Semic förlag.

Trädgårdsdesignerns bästa tips

Mimmi Schiebe är utbildad trädgårdmästare och arbetar som trädgårdsdesigner.

  • Planera. Vilka funktioner behöver du? Tänk uteplats, cykelställ, lekyta... Fundera, rita och verkställ.
  • En trädgård ska ha väggar, golv och tak. Skapa rum i din trädgård för de olika funktionerna.
  • Välj växter du gillar. Begränsa dig helst till tre färger i rabatten och variera storbladiga och småbladiga, höga och låga.

Trädgårdsarkitektens trendtips!

John Tizzard är trädgårdsarkitekt med 25 års erfarenhet.

  • Satsa på en "vild trädgård" med landskapsväxter som hassel, fläder och vildrosor. Arbeta MED naturen, inte MOT den.
  • Hämta bra inspiration från exempelvis "The self sustaining garden (the guide to matrix planting)" av Peter Thompson, "How to make a wildlife garden" av Chris Bains och "Beth Chatto's Woodland garden" av Beth Chatto.
  • Även köksträdgården är på väg tillbaka, besök gärna John Tizzards utställningsträdgård på Gunnebo Slott i sommar för inspiration!


John Tizzard hjälpte en familj med trädgården! Före...


... och efter Betongsten, med singel mellan för ett mjukare intryck, blev en praktisk och vacker gång. Växter: rudbeckia, kärleksört och blå anisört. Trädet är ett silverpäron. Totalkostnad cirka 70 000 kronor.

Välj rätt designer


Så här kan en skiss från trädgårdsdesignern se ut.

Allt eftersom efterfrågan på trädgårdsdesign ökat, har även antalet utövare, mer eller mindre kunniga, blivit fler. Be att få referenser och besök gärna tidigare projekt. Försök hitta en designer vars stil motsvarar din egen smak. På www.tradgard.org finns designers godkända av Riksförbundet Svensk Trädgård. Se även www.arkitekt.nu

Lästips

  • Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar av Helena Åhlund, Natur & Kultur, cirka 340 kronor.
  • Trädgårdsdesign för 2000-talet av Terence Conran och Diarmuid Gavin, Forum, cirka 460 kronor.
  • Drömmen om en trädgård av Sanna Töringe, Semic förlag, cirka 210 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 maj 2008

4 Kommentarer

2008-11-27
Ruben
2012-02-15
Martin Siöland
4

Fälla eller inte fälla?

Har du massor av tallar som skuggar altanen? Se upp! Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

0

Kunskap på nät och skiva

Böcker är visserligen svårslagna, men ibland kan det vara kul att förkovra sig i 3D på datorn. Så varsågod, ett urval tips på matnyttig kunskap för...

0

Barnens trädgård

Drömträdgården är väl den där alla kan trivas, stora som små. Där de vuxna kan njuta av kaffet i bersån medan barnen går på upptäcktsfärd, påtar i sitt...

0

Lyckan är en vårträdgård - Nordiska trädgårdar

Nu startar vi vår nya serie Nordiska trädgårdar! I varje nummer möter vi en ny passionerad villaägare som berättar om sin trädgårdshistoria. Först ut...

0

Äppelträd i paradiset! - Nordiska trädgårdar

Med 100 år gamla äppelträd har Hans-Jørgen och Lone komponerat en personlig trädgård. Följ med till Danmark i vår nordiska trädgårdsturné så ser du hur...

0

Formklippt trädgård - Nordiska trädgårdar

Vår nordiska turné har stannat i Sverige. Här bildar det formklippta strukturen. Dofterna, de slingrande gångarna och sittplatserna gör trädgården...

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons