Formklipp dina buskar

Trädgårdsdesign

Många som har börjat forma sina växter säger att de har svårt att sluta. Med tiden blir det mesta klippt eftersom det är så roligt.


Den här välmående figuren har en grönfärgad metalltråd snörd om midjan. Skulle något parti bli skadat får en kvist plastbuxbom fylla ut så länge. Det syns inte om man inte vet vad man ska leta efter.

Bara för att man formklipper behöver trädgården för den skull inte se strikt ut om du inte vill. Det är många arter och sorter som går att forma. Figurerna kan ge intryck av lekfullhet, de kan vara organiskt böljande och de kan understryka det rufsiga och vilda.

Verktyg och material som är bra att ha till hands

vanlig sax
sekatör
grensax
häcksax
grensåg
tunna trådar och snören av metall och hampa
tjock aluminiumtråd och armeringsjärn

Klipp i stora drag

Vill du göra stora rena former utan detaljer finns det många växter att välja bland; nästan alla de vedartade och till och med gräset bambu passar för detta. Tänk på att du går miste om mycket av blomningen om du klipper till exempel syren. Om du utgår från en ung planta klipper du den redan från början grovt i den form du tänkt dig. Klipp ungefär en tredjedel av nytillväxten varje år. Detta för att formen ska bli så tät som möjligt.

Har du ett stort exemplar att utgå ifrån, gör du först formen mindre än den ska bli. På det sättet åstadkommer du också en bra förgrening.


Plantor på rad brukar men måste inte formas rakt. Varför inte olika former på häckens krön eller som här, rundade ändar?

Vänta inte för länge

En ordentlig klippning strax före midsommar brukar fungera bra. Vänta inte med frostkänsliga växter till efter augusti. De behöver hämta sig innan vintern kommer. Resten av tillväxtperioden kan du gå och frisera till formerna lite när det behövs.

För att klippa jämnt finns det flera metoder. Om du valt en rundad form kan du börja med att klippa kanaler i form av ett kors och sedan med ledning av det klippa mellanpartierna. En hjälpställning av metall som du tillfälligt trycker ner i busken är ett annat hjälpmedel. För att få kuber och andra rätlinjiga former perfekta sticker du ner pinnar som du binder snören
emellan.

Klipp detaljer

Grundprinciperna ovan gäller även när du vill klippa fram detaljer men
växtvalet är då inte lika stort. Ju tätare växten förgrenar sig naturligt, desto mer lämpad är den. Buxbom passar förstås bra. Idegran, vintergrön liguster, vingbenved och helgonört (för små figurer och bör övervintras frostfritt), är andra exempel på växter som är lätta att formklippa.

Om du vill ha två former ovanpå varandra med en stamdel emellan ser du redan från början till att det finns ett kraftigt skott mitt i den undre formen.

Detta får växa upp och klipps när det fått önskad höjd. En övre form som ligger direkt på den undre formas lättast av flera skott. På samma sätt gör man med sidoformer.

Klipp och bind

Tar du till inte bara sax utan också tråd, exempelvis av grönfärgad metall, blir det ännu lättare att forma detaljer. Du kan använda tråden till att snöra ihop yviga former, leda grenar till glesa partier, böja och leda samman grenar till att exempelvis bilda ringar. Det är mycket lättare att göra ett hål, till exempel ett fönster, i en grön vägg genom att leda grenar än genom att få upprättstående sådana att förgrena sig ovanför öppningen. På så sätt blir listan av användbara växter också mycket längre.

Vid formningen av häckar kan metalltråd eller snören också komma väl till pass. Häcken bör ju vara bredast nertill för att solen ska komma åt att göra växten tät. Om den ändå blir gles kan du tynga ner några grenar genom att hänga dit stenar på tråd.


Det mesta går att forma. Enar formas lätt med tråd och sax. Vill du ha en enda topp binder du ihop toppskotten i stället. Här en nalle av buxbom.

Armera

Ett sätt att hålla formen är att sätta en ställning över en liten planta som får växa i den. Det blir lätt att klippa, och armeringen hindrar formen att falla isär. Också klättrare som murgröna och klätterbenved kan formas på det här sättet. Då klipper du bara bort det överflödiga. Ställningar finns att köpa.

En pyramid kan du lätt tillverka själv av armeringsjärn och najtråd av metall.

Tryck ner armeringsjärnen i jorden, surra samman dem i toppen med najtråd och vira tråd till ett rutnät mellan dem. Mer komplicerade former gör du med hjälp av tjock metalltråd. Den sega aluminiumtråden är lätt att böja.

Lämpliga växter är klättrare som småbladig murgröna. Varför inte göra två eller flera former i olika färger? Eller kanske en enda tvåfärgad figur? Murgröna finns ju i många varierade och helgröna sorter.

Såga fram luftiga granar

Granen blir lätt risig vid basen, tar stor plats och skymmer ljuset. Den får en helt annan karaktär om du "klipper upp" den. Såga helt enkelt bort grenar till önskad stamhöjd. Stammen kan du klä med en klätterväxt. Om denna blommar uppe i den mörkgröna toppen har du fått ett helt annat träd än det ursprungliga.

En gran kan du också få att bilda en krona, som ett lövträd. Kapa stammen i önskad höjd. Flera huvudgrenar kommer att bilda en rundad krona. Om du vill klippa in granens kvistar, tänk på att bara klippa i ung grön ved. Då växer det ut nya och fler skott.

Foto: Maria Hansson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 april 2002
 
Mer om Trädgårdsdesign

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på annat ställe och skapa en ny rabatt för dem när våren kommer.

Att göra i sommar (kanske...)

Trädgårdsdesign Tips på vad du kan hitta på i sommar. Om du vill...

Mina blommor lyser i skymningen - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign På Sirkka Luomanperäs gårdstun i Helsingfors prunkar rosorna i ett vitt och rosa blomsterhav. Färgskalan är vald för att synas också på kvällen.

Vinnarträdgården

Trädgårdsdesign Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Trädgård med många hemligheter

Trädgårdsdesign Efter en brant stigning på en slingrig och bergig liten väg välkomnar en grind med portal. Först verkar det som en ganska vanlig tomt, men den överraska...

Vi målar fram vår trädgård!

Trädgårdsdesign Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna odlare som använder konsten som inspiration.

Vårens bästa trädgårdsböcker!

Trädgårdsdesign Uträtta fixiga gör-det-självprojekt, anlägg harmonierande perennrabatter eller insup inspiration för hängmattan… Vi har botaniserat och valt ut de...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.