Annons

Formklipp dina buskar

Trädgårdsdesign

Många som har börjat forma sina växter säger att de har svårt att sluta. Med tiden blir det mesta klippt eftersom det är så roligt.

Annons


Den här välmående figuren har en grönfärgad metalltråd snörd om midjan. Skulle något parti bli skadat får en kvist plastbuxbom fylla ut så länge. Det syns inte om man inte vet vad man ska leta efter.

Bara för att man formklipper behöver trädgården för den skull inte se strikt ut om du inte vill. Det är många arter och sorter som går att forma. Figurerna kan ge intryck av lekfullhet, de kan vara organiskt böljande och de kan understryka det rufsiga och vilda.

Verktyg och material som är bra att ha till hands

vanlig sax
sekatör
grensax
häcksax
grensåg
tunna trådar och snören av metall och hampa
tjock aluminiumtråd och armeringsjärn

Klipp i stora drag

Vill du göra stora rena former utan detaljer finns det många växter att välja bland; nästan alla de vedartade och till och med gräset bambu passar för detta. Tänk på att du går miste om mycket av blomningen om du klipper till exempel syren. Om du utgår från en ung planta klipper du den redan från början grovt i den form du tänkt dig. Klipp ungefär en tredjedel av nytillväxten varje år. Detta för att formen ska bli så tät som möjligt.

Har du ett stort exemplar att utgå ifrån, gör du först formen mindre än den ska bli. På det sättet åstadkommer du också en bra förgrening.


Plantor på rad brukar men måste inte formas rakt. Varför inte olika former på häckens krön eller som här, rundade ändar?

Vänta inte för länge

En ordentlig klippning strax före midsommar brukar fungera bra. Vänta inte med frostkänsliga växter till efter augusti. De behöver hämta sig innan vintern kommer. Resten av tillväxtperioden kan du gå och frisera till formerna lite när det behövs.

För att klippa jämnt finns det flera metoder. Om du valt en rundad form kan du börja med att klippa kanaler i form av ett kors och sedan med ledning av det klippa mellanpartierna. En hjälpställning av metall som du tillfälligt trycker ner i busken är ett annat hjälpmedel. För att få kuber och andra rätlinjiga former perfekta sticker du ner pinnar som du binder snören
emellan.

Klipp detaljer

Grundprinciperna ovan gäller även när du vill klippa fram detaljer men
växtvalet är då inte lika stort. Ju tätare växten förgrenar sig naturligt, desto mer lämpad är den. Buxbom passar förstås bra. Idegran, vintergrön liguster, vingbenved och helgonört (för små figurer och bör övervintras frostfritt), är andra exempel på växter som är lätta att formklippa.

Om du vill ha två former ovanpå varandra med en stamdel emellan ser du redan från början till att det finns ett kraftigt skott mitt i den undre formen.

Detta får växa upp och klipps när det fått önskad höjd. En övre form som ligger direkt på den undre formas lättast av flera skott. På samma sätt gör man med sidoformer.

Klipp och bind

Tar du till inte bara sax utan också tråd, exempelvis av grönfärgad metall, blir det ännu lättare att forma detaljer. Du kan använda tråden till att snöra ihop yviga former, leda grenar till glesa partier, böja och leda samman grenar till att exempelvis bilda ringar. Det är mycket lättare att göra ett hål, till exempel ett fönster, i en grön vägg genom att leda grenar än genom att få upprättstående sådana att förgrena sig ovanför öppningen. På så sätt blir listan av användbara växter också mycket längre.

Vid formningen av häckar kan metalltråd eller snören också komma väl till pass. Häcken bör ju vara bredast nertill för att solen ska komma åt att göra växten tät. Om den ändå blir gles kan du tynga ner några grenar genom att hänga dit stenar på tråd.


Det mesta går att forma. Enar formas lätt med tråd och sax. Vill du ha en enda topp binder du ihop toppskotten i stället. Här en nalle av buxbom.

Annons

Armera

Ett sätt att hålla formen är att sätta en ställning över en liten planta som får växa i den. Det blir lätt att klippa, och armeringen hindrar formen att falla isär. Också klättrare som murgröna och klätterbenved kan formas på det här sättet. Då klipper du bara bort det överflödiga. Ställningar finns att köpa.

En pyramid kan du lätt tillverka själv av armeringsjärn och najtråd av metall.

Tryck ner armeringsjärnen i jorden, surra samman dem i toppen med najtråd och vira tråd till ett rutnät mellan dem. Mer komplicerade former gör du med hjälp av tjock metalltråd. Den sega aluminiumtråden är lätt att böja.

Lämpliga växter är klättrare som småbladig murgröna. Varför inte göra två eller flera former i olika färger? Eller kanske en enda tvåfärgad figur? Murgröna finns ju i många varierade och helgröna sorter.

Såga fram luftiga granar

Granen blir lätt risig vid basen, tar stor plats och skymmer ljuset. Den får en helt annan karaktär om du "klipper upp" den. Såga helt enkelt bort grenar till önskad stamhöjd. Stammen kan du klä med en klätterväxt. Om denna blommar uppe i den mörkgröna toppen har du fått ett helt annat träd än det ursprungliga.

En gran kan du också få att bilda en krona, som ett lövträd. Kapa stammen i önskad höjd. Flera huvudgrenar kommer att bilda en rundad krona. Om du vill klippa in granens kvistar, tänk på att bara klippa i ung grön ved. Då växer det ut nya och fler skott.

Foto: Maria Hansson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 april 2002

0 Kommentarer

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

1

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

0

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

1

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

0

Trädgårdsskötsel ger mig energi

I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

0

Planera din trädgård

Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

0

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons