• Bild:
  Under trädkronornas tak har Lone och Hans-Jørgen en skön uteplats.

 • Bild:
  I växthuset finns både skön sittplats och doftande tomatplantor.

 • Bild:
  Krukor med kryddväxter är ett måste på terrassen.

 • Bild:
  Ljudet av dammens porlande vatten ger en avkopplande känsla.

 • Bild:
  Lone och Hans-Jørgen har skapat en unik trädgård.

Annons

Två stora äppelträd på över 100 år är denna trädgårds stolthet. De står som vackra skulpturer med krokiga tjocka stammar och breda kronor. Dessa träd sätter också stämningen i hela Lone och Hans-Jørgen Lykkesboes trädgård: kronorna bildar ett tak för den lilla runda stenterrassen och skärmar av mot vägen så att trädgården ligger ostörd.  Dessutom skapar skuggan från träden perfekta förutsättningar för tomtens praktfulla rhododendronbuskar.

De gamla äppelträden har fått styra från dag ett, men Lone och Hans-Jørgen har lyckats förändra mycket i trädgården under de 30 år de har bott här. Bland annat har en tråkig taggbuske blivit utbytt mot en vacker bokhäck. Och nästa projekt har redan tagit form i tankarna: den södervända entrésidan av tomten ska nu användas till att odla grönsaker, vilket annars är lite svårt på denna tomt som till största del vätter mot norr. Planen är att anlägga upphöjda rabatter för odling av bland annat spenat och rädisor.

Återigen är det alltså äppelträden som visar vägen. Då de planterades var den tidens trend att trädgårdar främst skulle vara till nytta – och nu kompletteras alltså denna äppelträdgård även med egenodlade grönsaker.

På nästa sida delar Lone och Hans-Jørgen med sig av sina bästa trädgårdstips och de berättar om sitt största misstag.

#br

Våra bästa trädgårdstips!

Skapa olika trädgårdsrum med olika stämning.

Beskär stora träd så att trädkronorna kan bli tak över en sittplats.

Undvik att anlägga en fyrkantig gräsmatta. Låt den istället flyta ut i trädgården – likt vatten.

Låt vacker natursten och grus bryta av mot gräsmattan.

Anlägg en smal stig längs häcken runt trädgården och gå på trädgårdsvandring hos dig själv!

Vårt värsta trädgårdsmisstag!

Vi ska aldrig mer använda en folieduk av plast för att anlägga en damm. Det blir lätt hål och vattnet sipprar ut. En ny dammskål i hårdplast har hållit i tio år nu.

Annons
03 februari 2012
 
Annons
Mer om Trädgårdsdesign

Trädgårdsformgivarens egen dröm - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign I sitt dagliga arbete hjälper hon andra att förverkliga sina trädgårdsdrömmar. Det här är trädgårdsformgivaren Karina Adolfsson Hörbergs egen trädgård i Gävle.

Just nu i trädgården - april

Trädgårdsdesign Aristoteles ska en gång ha sagt ”Den som äger en trädgård och en boksamling saknas intet”, och hur rätt han hade. En trädgård rymmer det mesta man kan...

Barnens trädgård

Trädgårdsdesign Drömträdgården är väl den där alla kan trivas, stora som små. Där de vuxna kan njuta av kaffet i bersån medan barnen går på upptäcktsfärd, påtar i sitt...

Trädgård med tre teman: Ingen trädgård utan vattenblänk

Trädgårdsdesign En vattenspegel berikar trädgården, om det så bara är ett litet fågelbad.

Sitt vackert

Trädgårdsdesign En stunds vila i planteringsarbetet, favoritplatsen för fikastunden eller bästa platsen för att bara sitta och njuta av trädgårdens skönhet. Varje...

Kul i trädgården

Trädgårdsdesign Se till att det blir kul för barnen i trädgården i sommar. Och tänk på att vuxna människor också behöver odla barnasinnet för att må bra!

Piffa upp i trädgården

Trädgårdsdesign Det är roligt att släppa loss sin kreativitet bland blommor och blad. Du kan göra mycket bara med en färgburk, pensel och fantasi!

Trädgårdar för alla smaker!

Trädgårdsdesign På Nordiska trädgårdsmässan finns det något för alla smaker. Allt ifrån lökar och frön till godisremmar och däremellan rosa gräsklipparmaskiner.

Perenner och buskar för en parklik känsla - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign I serien Nordiska trädgårdar har vi nu kommit till Varkaus i Finland. Denna sköna trädgård får en parklik känsla med runda buskplanteringar och perenner...