Föröka dina växter med sticklingar
Föröka dina växter med sticklingar Foto: Susanna Rosén

Ta sticklingar – så gör du

Trädgård

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är de tio populäraste växterna – inne och ute – att ta sticklingar av!   

Annons

1 Pelargoner

Lätta att föröka. Ta toppskottsticklingar, det vill säga, toppen av unga skott som inte blommar. Klipp precis under ett bladfäste. Bryt bort de nedersta bladen och lämna bara 2–3 blad i toppen. Det är för att minska avdunstningen.   

Ta en topp, plocka bort de nedersta bladen och stick ner i en kruka med såjord.

2 Hibiskus

Vill du ha fler hibiskusar av en speciell planta tar du en toppskottsstickling. Välj en gren utan knoppanlag. Du kan också ta en ledstickling som är en stambit, med en eller två noder (bladfästen) kvar. Klipp precis ovanför bladfästet. Det är i vinkeln mellan stam och blad som vilande anlag sitter.

3 Buxbom

Inte bara buxbom, utan även andra vedartade växter går att sticklingsföröka. Perfekt om du behöver många plantor till exempelvis en låg häck. Ta toppskottsticklingar eller klacksticklingar. För att ta toppskottssticklingar tar du unga skott, och kapar de nedersta bladen. En klackstickling är ett sidoskott som du drar av så att en bit av stammen följer med. Den lilla klacken som hänger med innehåller tillväxthormoner som triggar igång växten att bilda rötter.

Fixa fina häcken med sticklingar. 

4 Fuchsia

Lika lätta att föröka som pelargoner och hibiskus. Ta en toppskottsstickling eller en ledstickling (av stambitar med ett eller två bladfästen). Ta sticklingar från ett skott utan knoppanlag.

Annons

Fuchsior är lätta av föröka med toppsticklingar. 

5 Saintpaulia

Saintpaulia, kornettblomma och begonia förökas med bladsticklingar. Plocka loss ett blad med bladskaftet kvar. Hela bladet sticks ner i en kruka med såjord, med skaftet snett nedstucket, så att bladen ser ut att luta sig mot jordytan. Nya skott bildas då vid bladbasen.

Stick ner ett blad i en kruka och snart växer det upp en ny planta.

6 Murgröna

Ta toppskottssticklingar eller ledskottsticklingar. Stick ner i krukor med såjord eller sätt sticklarna i ett glas med vatten. Ett bra sätt att få många plantor inför säsongen. Murgrönan är perfekt som utfyllnad i sommarens krukor och balkonglådor.

Murgröna kan man aldrig få för mycket av.

7 Ampellilja

Ampellilja förökar du med revsticklingar. Plantan får långa stänglar eller revor med små plantor längst ut. Bryt loss den lilla plantan och plantera i egen kruka.

8 Orkidéer

Ibland, särskilt när en orkidé har stått torrt, bildas en liten planta – så kallad keiki – längst ut på blomstängeln. Det är vanligast bland brudorkidéer. När den lilla plantan har fått ett antal rötter kan du försiktigt bryta loss den från stängeln och plantera den i en egen kruka med orkidékompost.

Lite orkidéplanta längst ut på blomstängeln.

9 Porslinsblomma

Ta en bit av en ranka, en ledstickling. Varje skott ska ha två bladpar men du tar bort det nedre bladen så att det bara blir ett bladpar kvar.

10 Kryddväxter

Vedartade kryddväxter, som rosmarin och kryddsalvia, tar du klacksticklingar från. Många av de kryddväxter du köper i mataffären kan du enkelt få fler plantor av. Du kan också ta toppsticklingar av exempelvis basilika och sätta dem i vatten.

 

Gör så här

Fördelen med att ta sticklingar, till skillnad från att fröså egna växter, är att sticklingen kommer att bli indentisk med moderplantan. Det vanliga är att sätta sticklingen i jord, men du kan också sätta den i ett glas med vatten och vänta tills den har rotat sig.

Jord: Sätt sticklingar i en mager jord. Använd så- och kaktusjord. Blanda gärna i sand, små lecakulor eller perlit i såjorden så att den blir ännu luftigare. I en luftig jord utvecklas rötterna bättre.

Krukor: Man kan använda alla slags krukor – både lerkrukor och plastkrukor. Enklast är alltid fyrkantiga plastkrukor. De tar liten plats och kan ställas tätt. Och så är plats lätt att rengöra.

Placering: Ställ krukorna på en ljus plats – i ett fönster eller under en växtlampa.

Vattning och luftfuktighet: Se till att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. För att jorden inte ska torka upp för snabbt kan du ställa krukorna i miniväxthus, särskilt om de står varmt (värmen gör att jorden avdunstar snabbare). Har du någon enstaka kruka kan du trä över en plastpåse med några lufthål i. Använd aldrig miniväxthus eller plastpåse om krukorna står svalt. När en stickling börjar växa har den rotat sig.

 

27 mars 2017
 
Annons
Mer om Trädgård

"Vår problemtomt blev ett paradis"

Trädgård Sigun och Bo Eriksson på Hisingen i Göteborg har förvandlat sin karga, branta tomt till en underskön trädgård med japansk känsla. Här är deras bästa tips för dig som har en utmanande tomt. 

Så eldar du säkert i trädgården

Trädgård Majmånad är en av årets mest branddrabbade månader enligt statistisk från Trygg-Hansa. Här är allt du behöver tänka på när du eldar i trädgården.

Med rätt jord lyckas du i trädgården

Trädgård Vad är hemligheten bakom en vacker trädgård? Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att nå ett lyckat resultat med dina...

Vinnare Stenbolagets byggprojekttävling

Trädgård Här är de lyckliga vinnarna i Stenbolagets byggprojekttävling.

Hon är Sveriges bästa granne!

Trädgård Villapanelen fick svara på frågan vem de helst av allt vill bo granne med. Kan du gissa vem som blev utsedd till Sveriges bästa granne?

Sveriges värsta granne

Trädgård Hon har blivit utsedd till Sveriges värsta granne av Villapanelen. Här är topp 10 de personer vi minst av allt vill bo bredvid.

Guide: Anlägg en gång i trädgården

Trädgård Så här lätt anlägger du en fin gång av stora stenar i din trädgård. 

10 Ikea-hacks för trädgården

Trädgård Förvandla din Ikea-möbel till något unikt att piffa upp trädgården med! Vi i VIlla har samlat 10 stycken härliga Ikea-hacks att inspireras av.

Värsta grannfejderna

Trädgård Sopberg på tomten, fällor i trädgården och rivna hus. Du kanske trodde din granne var hemsk, men det finns dem som har det värre! Här är de sju värsta...