Föröka dina växter med sticklingar
Föröka dina växter med sticklingar Foto: Susanna Rosén

Ta sticklingar – så gör du

Trädgård

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är de tio populäraste växterna – inne och ute – att ta sticklingar av!   

Annons

1 Pelargoner

Lätta att föröka. Ta toppskottsticklingar, det vill säga, toppen av unga skott som inte blommar. Klipp precis under ett bladfäste. Bryt bort de nedersta bladen och lämna bara 2–3 blad i toppen. Det är för att minska avdunstningen.   

Ta en topp, plocka bort de nedersta bladen och stick ner i en kruka med såjord.

2 Hibiskus

Vill du ha fler hibiskusar av en speciell planta tar du en toppskottsstickling. Välj en gren utan knoppanlag. Du kan också ta en ledstickling som är en stambit, med en eller två noder (bladfästen) kvar. Klipp precis ovanför bladfästet. Det är i vinkeln mellan stam och blad som vilande anlag sitter.

3 Buxbom

Inte bara buxbom, utan även andra vedartade växter går att sticklingsföröka. Perfekt om du behöver många plantor till exempelvis en låg häck. Ta toppskottsticklingar eller klacksticklingar. För att ta toppskottssticklingar tar du unga skott, och kapar de nedersta bladen. En klackstickling är ett sidoskott som du drar av så att en bit av stammen följer med. Den lilla klacken som hänger med innehåller tillväxthormoner som triggar igång växten att bilda rötter.

Fixa fina häcken med sticklingar. 

4 Fuchsia

Lika lätta att föröka som pelargoner och hibiskus. Ta en toppskottsstickling eller en ledstickling (av stambitar med ett eller två bladfästen). Ta sticklingar från ett skott utan knoppanlag.

Annons

Fuchsior är lätta av föröka med toppsticklingar. 

5 Saintpaulia

Saintpaulia, kornettblomma och begonia förökas med bladsticklingar. Plocka loss ett blad med bladskaftet kvar. Hela bladet sticks ner i en kruka med såjord, med skaftet snett nedstucket, så att bladen ser ut att luta sig mot jordytan. Nya skott bildas då vid bladbasen.

Stick ner ett blad i en kruka och snart växer det upp en ny planta.

6 Murgröna

Ta toppskottssticklingar eller ledskottsticklingar. Stick ner i krukor med såjord eller sätt sticklarna i ett glas med vatten. Ett bra sätt att få många plantor inför säsongen. Murgrönan är perfekt som utfyllnad i sommarens krukor och balkonglådor.

Murgröna kan man aldrig få för mycket av.

7 Ampellilja

Ampellilja förökar du med revsticklingar. Plantan får långa stänglar eller revor med små plantor längst ut. Bryt loss den lilla plantan och plantera i egen kruka.

8 Orkidéer

Ibland, särskilt när en orkidé har stått torrt, bildas en liten planta – så kallad keiki – längst ut på blomstängeln. Det är vanligast bland brudorkidéer. När den lilla plantan har fått ett antal rötter kan du försiktigt bryta loss den från stängeln och plantera den i en egen kruka med orkidékompost.

Lite orkidéplanta längst ut på blomstängeln.

9 Porslinsblomma

Ta en bit av en ranka, en ledstickling. Varje skott ska ha två bladpar men du tar bort det nedre bladen så att det bara blir ett bladpar kvar.

10 Kryddväxter

Vedartade kryddväxter, som rosmarin och kryddsalvia, tar du klacksticklingar från. Många av de kryddväxter du köper i mataffären kan du enkelt få fler plantor av. Du kan också ta toppsticklingar av exempelvis basilika och sätta dem i vatten.

 

Gör så här

Fördelen med att ta sticklingar, till skillnad från att fröså egna växter, är att sticklingen kommer att bli indentisk med moderplantan. Det vanliga är att sätta sticklingen i jord, men du kan också sätta den i ett glas med vatten och vänta tills den har rotat sig.

Jord: Sätt sticklingar i en mager jord. Använd så- och kaktusjord. Blanda gärna i sand, små lecakulor eller perlit i såjorden så att den blir ännu luftigare. I en luftig jord utvecklas rötterna bättre.

Krukor: Man kan använda alla slags krukor – både lerkrukor och plastkrukor. Enklast är alltid fyrkantiga plastkrukor. De tar liten plats och kan ställas tätt. Och så är plats lätt att rengöra.

Placering: Ställ krukorna på en ljus plats – i ett fönster eller under en växtlampa.

Vattning och luftfuktighet: Se till att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. För att jorden inte ska torka upp för snabbt kan du ställa krukorna i miniväxthus, särskilt om de står varmt (värmen gör att jorden avdunstar snabbare). Har du någon enstaka kruka kan du trä över en plastpåse med några lufthål i. Använd aldrig miniväxthus eller plastpåse om krukorna står svalt. När en stickling börjar växa har den rotat sig.

 

27 mars 2017

0 Kommentarer

0

13 vackra marktäckare

Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

0

Dela med dig av din trädgård!

Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar...

0

Lättskött trädgård – så gör du

Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

0

Barnsäkra trädgården

Låt de yngsta i familjen springa fritt (under viss uppsikt) i sommar. Så här gör du tomten till en barnvänlig plats!

0

10 tips – så fixar du bästa grillfesten i sommar!

Ska du bjuda på grillfest hemma i trädgården? Här är 10 härliga tips som fixar sommarens bästa fest.

2

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

0

Påsklilja – plantering och skötselråd

Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

Annons

Stor guide: Allt du behöver tänka på när du ska köpa en studsmatta

Funderar du på att köpa en studsmatta i sommar? Det finns mycket att tänka på, speciellt säkerhetsaspekten är viktig att komma ihåg. Studsexperten...

0

11 helt fantastiska trädgårdar vi drömmer om just nu

Vattenfall, rosa blomfält och labyrinter. Inspireras av de här 11 helt fantastiska trädgårdarna som finns runt om i världen. Kanske finns det någon...