Föröka dina växter med sticklingar
Föröka dina växter med sticklingar Foto: Susanna Rosén

Ta sticklingar – så gör du

Trädgård

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är de tio populäraste växterna – inne och ute – att ta sticklingar av!   

Annons

1 Pelargoner

Lätta att föröka. Ta toppskottsticklingar, det vill säga, toppen av unga skott som inte blommar. Klipp precis under ett bladfäste. Bryt bort de nedersta bladen och lämna bara 2–3 blad i toppen. Det är för att minska avdunstningen.   

Ta en topp, plocka bort de nedersta bladen och stick ner i en kruka med såjord.

2 Hibiskus

Vill du ha fler hibiskusar av en speciell planta tar du en toppskottsstickling. Välj en gren utan knoppanlag. Du kan också ta en ledstickling som är en stambit, med en eller två noder (bladfästen) kvar. Klipp precis ovanför bladfästet. Det är i vinkeln mellan stam och blad som vilande anlag sitter.

3 Buxbom

Inte bara buxbom, utan även andra vedartade växter går att sticklingsföröka. Perfekt om du behöver många plantor till exempelvis en låg häck. Ta toppskottsticklingar eller klacksticklingar. För att ta toppskottssticklingar tar du unga skott, och kapar de nedersta bladen. En klackstickling är ett sidoskott som du drar av så att en bit av stammen följer med. Den lilla klacken som hänger med innehåller tillväxthormoner som triggar igång växten att bilda rötter.

Fixa fina häcken med sticklingar. 

4 Fuchsia

Lika lätta att föröka som pelargoner och hibiskus. Ta en toppskottsstickling eller en ledstickling (av stambitar med ett eller två bladfästen). Ta sticklingar från ett skott utan knoppanlag.

Annons

Fuchsior är lätta av föröka med toppsticklingar. 

5 Saintpaulia

Saintpaulia, kornettblomma och begonia förökas med bladsticklingar. Plocka loss ett blad med bladskaftet kvar. Hela bladet sticks ner i en kruka med såjord, med skaftet snett nedstucket, så att bladen ser ut att luta sig mot jordytan. Nya skott bildas då vid bladbasen.

Stick ner ett blad i en kruka och snart växer det upp en ny planta.

6 Murgröna

Ta toppskottssticklingar eller ledskottsticklingar. Stick ner i krukor med såjord eller sätt sticklarna i ett glas med vatten. Ett bra sätt att få många plantor inför säsongen. Murgrönan är perfekt som utfyllnad i sommarens krukor och balkonglådor.

Murgröna kan man aldrig få för mycket av.

7 Ampellilja

Ampellilja förökar du med revsticklingar. Plantan får långa stänglar eller revor med små plantor längst ut. Bryt loss den lilla plantan och plantera i egen kruka.

8 Orkidéer

Ibland, särskilt när en orkidé har stått torrt, bildas en liten planta – så kallad keiki – längst ut på blomstängeln. Det är vanligast bland brudorkidéer. När den lilla plantan har fått ett antal rötter kan du försiktigt bryta loss den från stängeln och plantera den i en egen kruka med orkidékompost.

Lite orkidéplanta längst ut på blomstängeln.

9 Porslinsblomma

Ta en bit av en ranka, en ledstickling. Varje skott ska ha två bladpar men du tar bort det nedre bladen så att det bara blir ett bladpar kvar.

10 Kryddväxter

Vedartade kryddväxter, som rosmarin och kryddsalvia, tar du klacksticklingar från. Många av de kryddväxter du köper i mataffären kan du enkelt få fler plantor av. Du kan också ta toppsticklingar av exempelvis basilika och sätta dem i vatten.

 

Gör så här

Fördelen med att ta sticklingar, till skillnad från att fröså egna växter, är att sticklingen kommer att bli indentisk med moderplantan. Det vanliga är att sätta sticklingen i jord, men du kan också sätta den i ett glas med vatten och vänta tills den har rotat sig.

Jord: Sätt sticklingar i en mager jord. Använd så- och kaktusjord. Blanda gärna i sand, små lecakulor eller perlit i såjorden så att den blir ännu luftigare. I en luftig jord utvecklas rötterna bättre.

Krukor: Man kan använda alla slags krukor – både lerkrukor och plastkrukor. Enklast är alltid fyrkantiga plastkrukor. De tar liten plats och kan ställas tätt. Och så är plats lätt att rengöra.

Placering: Ställ krukorna på en ljus plats – i ett fönster eller under en växtlampa.

Vattning och luftfuktighet: Se till att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. För att jorden inte ska torka upp för snabbt kan du ställa krukorna i miniväxthus, särskilt om de står varmt (värmen gör att jorden avdunstar snabbare). Har du någon enstaka kruka kan du trä över en plastpåse med några lufthål i. Använd aldrig miniväxthus eller plastpåse om krukorna står svalt. När en stickling börjar växa har den rotat sig.

 

27 mars 2017
 
Annons
Mer om Trädgård

Så håller du rådjuren borta

Trädgård Rådjur må vara graciösa, vackra djur som är fina att se på – men också riktiga plågoandar för din trädgård och växtliv. Det finns en uppsjö av produkter som sägs vara bra för att hålla bort de fyrbenta växtätarna, men långt ifrån alla har bevislig effekt. Vi i Villa bestämde sig för att ta reda på hur det egentligen ligger till.

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4 smarta tips som råder bot på problemet. 

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsnigla...

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep!

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda? Vi ger dig tips på hur du bäst skyddar dig mot fästingsjukdomarna.

Biodling - en rolig hobby

Trädgård Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så...

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Trädgård Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...