Artikeln är ett samarbete med Stenbolaget
Natursten är lika fin inomhus som utomhus Bild: Stenbolaget 1/6
Skapa en unik vägg med natursten Bild: Stenbolaget 2/6
Sjösten är den vanligaste stenen man hittar i svenska trädgårdar Bild: Stenbolaget 3/6
Vackert stengolv från Stenbolaget Bild: Stenbolaget 4/6
Natursten ger en mer naturnära känsla Bild: Stenbolaget 5/6
Stenbolaget har ett stort utbud av natursten för utomhusmiljöer Bild: Stenbolaget 6/6

Så väljer du rätt natursten

Trädgård

Natursten är en elegantare sten som ger en mer naturnära känsla. Karaktären hos naturstenen är unik, slitstark och vacker, och den är lika fin inomhus som utomhus. Är du osäker på vilken natursten som passar ditt projekt? Här kartlägger vi de vanligaste naturstenarna och fördelarna med att använda natursten. 

Annons

Eftersom naturstenen är skapad av naturen är ingen sten den andra lik, till skillnad från fabrikstillverkade stenar som exempelvis klinker.

– Att köpa natursten är lite dyrare än att köpa fabrikstillverkade stenar men ger en helt annan känsla än vad gjuten sten gör. Den naturnära känslan ger ett spännande inslag som suddar ut gränserna mellan inne och ute, säger Erik Andersson, webbansvarig på Stenbolaget.

Stenbolaget är marknadsledande inom försäljning av natursten, både för inomhus- och utomhusmiljöer, och har ett stort utbud av granit, kalksten, marmor, skiffer och sjösten att välja mellan.

Här ger vi dig en guide som kan hjälpa dig när du ska välja natursten:

Granit utmärkt val för stengolv

Granit är en av de vanligaste bergarterna på jorden och kännetecknas av att vara ett hårt och tåligt material som lämpar sig bra som byggprodukt.

Användningsområden: Granitsten används ofta som kantsten, gatsten, trappor och stengolv.
Fördelar: Om du är ute efter ett stengolv är granit ett mycket bra val då hårdheten och den låga absorptionsförmågan gör att ditt golv inte blir lika känsligt för repor och fläckar som andra typer av stengolv kan vara. Hos Stenbolaget hittar du Sveriges största utbud av granit och flera olika färger att välja emellan.

Kalksten ger ditt golv ett unikt utseende

Kalksten är en vacker natursten som till huvudsak består av mineralen kalkspat och bildas av kalkslem och olika rester av fossiler och skal.

Användningsområden: Kalkstenen har många användningsområden och används oftast i inomhusmiljöer, främst som golv. Kalkstenen passar även bra utomhus och finns som stenplattor och kantsten för utomhusbruk. Det som kan vara bra att veta är att kalksten är känsligare för repor än många andra stenar.
Fördelar: Fossilen i stenen gör att ingen yta är den andre lik, vilket gör att du får ett unikt golv.

Marmor populärt i badrum

Marmor är en metamorf bergart som påminner om kalksten men är hårdare. Tack vare sitt tilltalande utseende har marmor använts som byggmaterial i tusentals år.

Användningsområden: Marmor används både i torra och våta utrymmen och den är vanligast i badrumsmiljöer, som golv eller vägg. Klassiska marmorsorter är den italienska Carrara och svenska Brännlyckan och Ekeberg.
Fördelar: Marmor ser väldigt elegant ut.

Sjösten vanligaste stenen i svenska trädgårdar

Sjöstenar, eller sjösingel som de också kallas är stenar som hämtats upp från havets botten.

Användningsområden: sjöstenar används ofta för att dölja den fula dräneringen längs huset eller för att göra trädgårdsrabatten snyggare. Sjösten är den vanligaste stenen man hittar i svenska trädgårdar och den finns i två olika färger och i tre olika storlekar.
Fördelar: Sjösten är lätt att använda och lätt att rengöra.

Unik vägg med skiffer

Skiffer är en vacker bergart med livfulla nyanser som passar både utomhus och inomhus. Det finns i huvudsak två typer av skiffer: lerskiffer och glimmerskiffer. Glimmerskiffer är betydligt hårdare och tåligare än lerskiffer.

Användningsområden: Tack vare sin hårdhet är skiffer en populär natursten i trädgården och hemmet.
Fördelar: Skiffer kan även användas för att skapa en unik vägg eller för takbeläggning.

Annons

EcoStone en populär nyhet

En nyhet hos Stenbolaget för i år är deras rektifierade granatkeramik EcoStone - en kompositplatta som innehåller upp till 41.73procent återvunna material, och består av 99procent kvarts och 1 procent bindemedel. Granitkeramik är en tillverkad sten som efterliknar natursten. Eftersom EcoStone innehåller kvarts är ytan både slittålig och tät. Tidigare användes granitkeramik främst till inomhusmiljöer, men tack vare en utökad tjocklek passar den nu lika bra för utomhusbruk. Varje produkt trycks med flera olika bilder vilket gör att man får en variation på sina plattor. Stenen är lätt att hålla ren, missfärgas inte med tiden och är frostsäker. Det här är en sten som är utmärkt att lägga runt poolen.


Trender natursten

I Sverige har naturstenen inte slagit lika stort inomhus som utomhus i jämförelse med övriga Europa. Granit och skiffer fortsätter att vara populära stenar för utomhusbruk och plattor i större format fortsätter att öka i popularitet.

– Man skulle kunna spå en trend att vi svenskar gillar små och stora format, inte lagom, säger Erik Andersson på Stenbolaget.

Skötselråd natursten

Beroende på val av sten till ditt stengolv så finns det olika skötselråd. Kalksten och marmor kan vara känsliga för sura vätskor och salt, och suger lätt åt sig vätskor som kan skapa fläckar. Marmor kan dock impregneras. Vid rengöring av golven ska du använda naturliga rengöringsmedel som grön- eller gul såpa. Skiffer och granit är betydligt tåligare naturstenar och klarar av rengöring med surare rengöringsmedel.

Är du osäker på vilken sten som passar till ditt projekt så kan Stenbolagets experter hjälpa dig. Stenbolaget har god erfarenhet av natursten och hjälper dig med råd och tips när du ska köpa nytt stengolv eller lägga ny uteplats. Läs mer på Stenbolagets hemsida.

Tävla med ditt trädgårdsprojekt - vinn 50 000 kr från Stenbolaget 

Läs även:
10 steg: så lägger du marksten i trädgården
4 juni 2015

0 Kommentarer

0

Magnoliaträd – den vackra trädgårdsplantan

Det vackra magnoliaträdet blommar under våren. Här är allt du behöver veta om skötseltips och magnolians blomningsperioder.

3

Rhododendron – plantering och skötselråd

Busken Rhododendron ger med sina starka färger och stora buskage en härlig medelhavskänsla under maj och juni när den blommar. Prydnadsbusken håller...

0

9 DIY-tips: Så odlar du på ett udda sätt

Undrar du hur du ska odla på roligare vis? Vi har lösningen. Här får du 9 DIY-tips på hur du enkelt skapar dig annorlunda odlingar, både inomhus och i...

0

Så dekorerar du en läskig trädgård inför Halloween

Kom i stämning med en kuslig trädgård, nu är det hög tid att pynta inför Halloween! Här är nio tips på hur du skrämmer såväl granne som brevbärare....

2

Smarta fallfruktsplockaren – plocka äpplen snabbt och enkelt!

Orkar du inte ta hand om all fallfrukt i din trädgård? Spana in den här smarta äppelplockaren som Hans Olsson uppfunnit!

0

Gjut i betong: fågelbad och ljuslyktor

Att gjuta i betong är ett roligt projekt som varken är tidskrävande eller svårt. Så här skapar du personliga, vackra blickfång för både uterum och...

0

"Vår problemtomt blev ett paradis"

Sigun och Bo Eriksson på Hisingen i Göteborg har förvandlat sin karga, branta tomt till en underskön trädgård med japansk känsla. Här är deras bästa...

0

"Funkian är vår stora favorit i trädgården"

Klassikern funkia vinner ständigt nya fans. Anna Gille och Rickard Carlsson i Ängeltofta har planterat över 300 olika sorter i böljande, runda rabatter....

0

Granguide: Välj rätt julgran i jul

En julgran som barrar lite, en som doftar mycket eller kanske en mindre gran? Granproffset Anna Benson guidar till Sveriges vanligaste granar i jul.