Börja vårtiden i förtid och förodla hemma
Börja vårtiden i förtid och förodla hemma Foto: Lena Granefelt/Istockphoto

Så förodlar du hemma

Trädgård

Starta våren genom att så några av dina växter redan nu. Här är tipsen som får dig att lyckas!

Annons

Vad innebär det att förodla?

– Vi har ganska kort säsong i Sverige, men mycket av det som vi odlar kommer från länder med längre sommar. Förodla gör du för att få ut så mycket som möjligt av plantorna. Det enklaste är att så fröna i krukor eller sålådor i ett fönster. När plantorna blir tillräckligt stora för att du ska kunna hålla på med dem utan att de går sönder sätter du ut dem i varsin kruka så att de får växa till sig.

Kan jag förodla vad som helst?

– Det står på baksidan av fröpåsen om du behöver förodla eller inte. De plantor som behöver förodlas är sådana som tar längre tid innan de blommar eller sätter frukt, till exempel tomater, chili, kålplantor och rosenskära.

När på året kan jag börja?
– Det står också på fröpåsen. Squash och pumpa växer jättesnabbt, och då räcker det att så i början eller mitten på maj. Tomat och chili växer mycket långsammare och då måste du börja tidigare. När du ska börja beror också på vilka förutsättningar du har. Om du har ett vanligt fönster kanske du börjar i mars, men har du har ett uppvärmt växthus eller växtbelysning kan du börja tidigare.

Vilken typ av jord ska jag använda?

– Helst såjord eftersom vanlig jord innehåller ganska mycket näring, och den kan göra att det gror sämre. Såjord finns i trädgårdshandeln och ibland i större matbutiker.

När är det dags att sätta ut växterna?

– Du planterar ut dem när det inte är någon frostrisk. Det är viktigt att du avhärdar plantorna, alltså vänjer dem vid uteklimatet. Inomhus har de varit skyddade mot temperaturförändringar och stark sol. Låt dem stå ute på dagen och inne på natten i några dygn. Tre, fyra veckor efter omplanteringen är näringen i jorden slut och då behöver du gödsla lite. Då kan du skaffa flytande krukväxtnäring.

Vilket är de vanligaste misstagen vi gör när vi förodlar?

– Det är nog att så för tätt. Det växer inte bättre för att man sätter fler plantor, utan de konkurrerar med varandra och så blir alla klena i stället.

Hur ska jag tänka med vattningen?

– De där små liven är väldigt torkkänsliga eftersom de inte har så mycket till rotsystem. Du får hålla koll varenda dag så att de inte torkar ut. Samtidigt får det inte bli för blött för då kan det bli mögel. Det finns särskilda bevattningsmattor som suger upp vattnet och håller en jämn fuktighet. Har du en sådan behöver du inte titta till plantorna riktigt lika ofta. 

Annons

Andrés tips: fröer att så redan nu

– Tomat och chili, men börjar du så tidigt som i februari måste du ha extra belysning då solen inte är tillräckligt stark. Du ser att det är för lite belysning på att plantorna blir väldigt långa – det blir väldigt långt mellan varje blad. När det gäller blommor att så i februari finns ettåriga klätterväxter som svartöga och Törnrosas kjortel. 

Namn: André Strömqvist.

Ålder: 39 år.Bor: I Kniva utanför Falun.

Gör: Trädgårdsmästare och kulturmiljöspecialist.

Aktuell: Med böckerna Trädgårdsmästarens anteckningar och Odlarens handbok.

 

15 mars 2017
 
Annons
Mer om Trädgård

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4...

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsniglar.

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep!

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda?...

Biodling - en rolig hobby

Trädgård Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så här gick det till när de startade biodling mitt i villakvarteren i Näset, Göteborg.

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Trädgård Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

Krönika Annika Marklund: Naturligt snygg trädgård

Trädgård Att växa naturligt ger inte automatiskt naturlig skönhet. Det har Annika Marklund upptäckt efter första sommaren i huset. Men det finns ett ogräs som...