Börja vårtiden i förtid och förodla hemma
Börja vårtiden i förtid och förodla hemma Foto: Lena Granefelt/Istockphoto

Så förodlar du hemma

Trädgård

Starta våren genom att så några av dina växter redan nu. Här är tipsen som får dig att lyckas!

Annons

Vad innebär det att förodla?

– Vi har ganska kort säsong i Sverige, men mycket av det som vi odlar kommer från länder med längre sommar. Förodla gör du för att få ut så mycket som möjligt av plantorna. Det enklaste är att så fröna i krukor eller sålådor i ett fönster. När plantorna blir tillräckligt stora för att du ska kunna hålla på med dem utan att de går sönder sätter du ut dem i varsin kruka så att de får växa till sig.

Kan jag förodla vad som helst?

– Det står på baksidan av fröpåsen om du behöver förodla eller inte. De plantor som behöver förodlas är sådana som tar längre tid innan de blommar eller sätter frukt, till exempel tomater, chili, kålplantor och rosenskära.

När på året kan jag börja?
– Det står också på fröpåsen. Squash och pumpa växer jättesnabbt, och då räcker det att så i början eller mitten på maj. Tomat och chili växer mycket långsammare och då måste du börja tidigare. När du ska börja beror också på vilka förutsättningar du har. Om du har ett vanligt fönster kanske du börjar i mars, men har du har ett uppvärmt växthus eller växtbelysning kan du börja tidigare.

Vilken typ av jord ska jag använda?

– Helst såjord eftersom vanlig jord innehåller ganska mycket näring, och den kan göra att det gror sämre. Såjord finns i trädgårdshandeln och ibland i större matbutiker.

När är det dags att sätta ut växterna?

– Du planterar ut dem när det inte är någon frostrisk. Det är viktigt att du avhärdar plantorna, alltså vänjer dem vid uteklimatet. Inomhus har de varit skyddade mot temperaturförändringar och stark sol. Låt dem stå ute på dagen och inne på natten i några dygn. Tre, fyra veckor efter omplanteringen är näringen i jorden slut och då behöver du gödsla lite. Då kan du skaffa flytande krukväxtnäring.

Vilket är de vanligaste misstagen vi gör när vi förodlar?

– Det är nog att så för tätt. Det växer inte bättre för att man sätter fler plantor, utan de konkurrerar med varandra och så blir alla klena i stället.

Hur ska jag tänka med vattningen?

– De där små liven är väldigt torkkänsliga eftersom de inte har så mycket till rotsystem. Du får hålla koll varenda dag så att de inte torkar ut. Samtidigt får det inte bli för blött för då kan det bli mögel. Det finns särskilda bevattningsmattor som suger upp vattnet och håller en jämn fuktighet. Har du en sådan behöver du inte titta till plantorna riktigt lika ofta. 

Annons

Andrés tips: fröer att så redan nu

– Tomat och chili, men börjar du så tidigt som i februari måste du ha extra belysning då solen inte är tillräckligt stark. Du ser att det är för lite belysning på att plantorna blir väldigt långa – det blir väldigt långt mellan varje blad. När det gäller blommor att så i februari finns ettåriga klätterväxter som svartöga och Törnrosas kjortel. 

Namn: André Strömqvist.

Ålder: 39 år.Bor: I Kniva utanför Falun.

Gör: Trädgårdsmästare och kulturmiljöspecialist.

Aktuell: Med böckerna Trädgårdsmästarens anteckningar och Odlarens handbok.

 

15 mars 2017

0 Kommentarer

0

11 helt fantastiska trädgårdar vi drömmer om just nu

Vattenfall, rosa blomfält och labyrinter. Inspireras av de här 11 helt fantastiska trädgårdarna som finns runt om i världen. Kanske finns det någon...

0

Så eldar du säkert i trädgården

Majmånad är en av årets mest branddrabbade månader enligt statistisk från Trygg-Hansa. Här är allt du behöver tänka på när du eldar i trädgården.

0

9 DIY-tips: Så odlar du på ett udda sätt

Undrar du hur du ska odla på roligare vis? Vi har lösningen. Här får du 9 DIY-tips på hur du enkelt skapar dig annorlunda odlingar, både inomhus och i...

0

Växthus – ett uterum att odla i

Funderar du på att bygga ett växthus? Då finns det en del beslut och regler att ta hänsyn till. Här är en guide med det du behöver veta för att komma...

0

Påsklilja – plantering och skötselråd

Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

1

Vi i Villa gillar – 11 snygga växthus

Går du i växthusdrömmar nu när våren är på ingång? Det finns många fina att välja mellan – inspireras av våra 11 favoriter här.

3

Rhododendron – plantering och skötselråd

Busken Rhododendron ger med sina starka färger och stora buskage en härlig medelhavskänsla under maj och juni när den blommar. Prydnadsbusken håller...

0

Ta sticklingar – så gör du

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är...

0

Vi i Villa gillar – 11 snygga spabad och badtunnor

Går du och drömmer om ett lyxigt spabad? Vi har listat 11 spabad och badtunnor från budget till lyx!