Foto: Helene Bévengut-Lasson

"Vår problemtomt blev ett paradis"

Trädgård

Sigun och Bo Eriksson på Hisingen i Göteborg har förvandlat sin karga, branta tomt till en underskön trädgård med japansk känsla. Här är deras bästa tips för dig som har en utmanande tomt. 

Annons

Ön Hisingen i Göteborg består inte bara av tung industri och betong, här finns också natursköna platser. Som på Krabbelyckan, hemma hos Sigun och Bo Eriksson. De flyttade hit i början av 1970-talet. 

– Då var trädgården nästan 40 år gammal, säger Sigun.

Trädgården var dock inte första prioritet – de började med att renovera huset. Men eftersom båda har ett stort trädgårdsintresse var det svårt för dem att hålla fingrarna i styr. Dessutom yrkesarbetade de båda två, och tyckte att trädgårdsjobbet var avstressande. 

Tomten är 1 450 kvadratmeter stor, och delar av den lutar 35–40 grader.

– Vi behöver inte gå på gym. Att knata upp och ner ger oss tillräckligt med motion, säger Sigun.

"Utmaningarna var bara ett nöje", tycker Bo och Sigun.

Mellan husets framsida och gatan ligger tomtens enda plana yta och även den enda gräsmattan, där barnbarnen kan spela fotboll. Här finns också en grönskande rabatt. Mot norrsidan har Sigun och Bo låtit sig inspireras av japanska trädgårdar. Hit når inte solens strålar, så de valde växter som gillar skugga. Här finns bland annat ginko, klätterhortensia, kopparlönn och paraplyblad.

Den branta ytan, och den största delen av trädgården, finns vid sidan av huset. För att göra den odlingsbar fick paret flytta på en hel del sten – stora bumlingar. De använde spett, spade, tälja och domkraft.

– Innan du flyttar en sten måste du veta vart den ska ta vägen, du måste ha ett mål. Sedan är det inte alltid det går som du vill, men det gäller att inte ge upp och hittills har vi inte misslyckats, säger Bo.

Just nu läser andra: Barnens trädgård

Bygg på höjden! Men börja nerifrån med trapporna.

Annons

För att få en altan och skapa en plan yta på den branta delen har de sprängt i berget. Nu kan de sitta här och njuta av växter, fåglar och insekter, till exempel de trollsländor som trivs vid de båda dammarna framför altanen. De är gjutna i natursten och har gummidukar i botten. Vattnet leds ner från hustaket och dammen på baksidan får sitt vatten på samma sätt.  

Framför dammarna står två minikiwis, som lockar till sig traktens katter – av någon anledning älskar de dessa träds rötter. 

Den här platsen har verkligen varit en utmaning. Vad tyckte ni var svårast? 

– Det har bara varit roligt! Vi har sett alla utmaningarna som ett nöje. Det är bara nyttigt om det är lite besvärligt ibland, säger Sigun och Bo. 

Vem är det som kommer med idéerna?

– Det brukar börja med att Sigun vill hitta en plats för en speciell växt. Sedan börjar vi leta och flytta stenar för att få en skreva att lägga jord i, säger Bo. 

För att ta sig runt i trädgården har de skapat små stigar, som både går längs med branten och uppför den. På vissa ställen har de lagt fin gatsten. Där det är för brant har de byggt trappor av trä, natursten och gatsten, och lagt ut slipers. Här och var dyker det upp en liten mysig sittplats, totalt ett tiotal.

Just nu läser andra: I brasans trygga sken

Klematis blommar blått i slänten.

Högst uppe på tomten har de en vildvuxen yta som de bara klipper, och som ger en fingervisning om hur det har sett ut en gång i tiden. Här står också komposten och en sittplats med fantastisk utsikt över i princip hela Göteborg. Under årens lopp har Sigun och Bo prövat sig fram till vilka växter som fungerar. 

– Det måste vara växter som tål karga miljöer, säger Sigun. 

Trädgården ligger i zon 3–4, men precis vid huset står ett tulpanträd och trivs, för just där är det zon 1. Sigun och Bo har satsat på barrbuskar och olika typer av taklökar. Rhododendron, azalea och olika klätterväxter trivs också utmärkt här. Högt upp i trädgården står ett gäng Cotoneasterbuskar – en är klippt som en fågel, de övriga kallas för ”familjen”, eftersom Sigun och Bo har klippt buskarna som avbilder av sig själva. 

Bakom den gamla lekstugan har de planterat taklökar i en gammal stolsits. 

– Det viktiga med en trädgård är att man skapar den för sig själv och att man gör det i sin egen takt, säger Sigun. 

 

Välj tåliga växter

Här är 4 goda råd för dig som har en brant och/eller bergig trädgård:

1. Välj växter som tål karga miljöer, gärna barrväxter och perenner.

Just nu läser andra: Trädgårdslykta av spikplåt

2. Skapa nya platser, och se alla platsers möjligheter.

3. Du får vara beredd på att det blir mycket spring upp och ner.

4. Vill du göra trappor? Börja nerifrån och upp.

 

Bo och Sigun Eriksson

Bor: Krabbe-lyckan på Hisingen, Göteborg. 
Trädgården: 1  450 kvm, zon 3—4 utom på ett ställe, som har zon 1. Trädgårdens lutning är som mest 35—40 grader.
Gör: Pensionärer som älskar att jobba i trädgård.

 

Bo och Siguns bästa tips:

  • Hitta din egen trädgårdsstil.
  • Låt dig inte stressas av arbetet i trädgården.
  • Var inte rädd för att prova och göra fel, och bli inte för besviken om något misslyckas.
  • Be gärna andra om råd.
  • Blanda inte för många olika material.
3 oktober 2016

0 Kommentarer

0

Magnoliaträd – den vackra trädgårdsplantan

Det vackra magnoliaträdet blommar under våren. Här är allt du behöver veta om skötseltips och magnolians blomningsperioder.

0

Så dekorerar du en läskig trädgård inför Halloween

Kom i stämning med en kuslig trädgård, nu är det hög tid att pynta inför Halloween! Här är nio tips på hur du skrämmer såväl granne som brevbärare....

2

Smarta fallfruktsplockaren – plocka äpplen snabbt och enkelt!

Orkar du inte ta hand om all fallfrukt i din trädgård? Spana in den här smarta äppelplockaren som Hans Olsson uppfunnit!

0

Gjut i betong: fågelbad och ljuslyktor

Att gjuta i betong är ett roligt projekt som varken är tidskrävande eller svårt. Så här skapar du personliga, vackra blickfång för både uterum och...

0

"Funkian är vår stora favorit i trädgården"

Klassikern funkia vinner ständigt nya fans. Anna Gille och Rickard Carlsson i Ängeltofta har planterat över 300 olika sorter i böljande, runda rabatter....

0

Granguide: Välj rätt julgran i jul

En julgran som barrar lite, en som doftar mycket eller kanske en mindre gran? Granproffset Anna Benson guidar till Sveriges vanligaste granar i jul.

0

Varde ljus!

I sommar ska jag jobba mycket i trädgården. Det ska bli jättekul eftersom resultatet blir så fint. Det finns två skäl till satsningen på trädgårdsjobb:...

0

Rekordåret!

Tack alla läsare — nu har Vi i Villa slagit rekord igen!

0

Jag & huset: Bo Rappne

Bo Rappne. Aktuell med: Slottsträdgården Ulriksdal och Äntligen Hemma.