”Vi byggde ett eget hamam”

Lasse och Petra Björkeson var på semester i Spanien. Där hittade de inspiration till sitt nya badrum. Ett hamam skulle det bli. "Nu startar vi ofta våra fester här! Först bad, sedan middag".

Det var i Alhambra i södra Spanien som Lasse och Petra fann stilen till sitt badrum. Där byggde för tusen år sedan morerna sina hamam där de umgicks och badade.

– I hamamet ska det finnas något svalt, något varmt och något hett. Ångbastun är het, duschen är sval och bassängbadet är varmt, säger Lasse.

Dessutom fanns symboler för hela livet i väggarnas mosaik och det gör det även hos familjen Björkeson. Grönt står för det egna och nära, fält, skog och familj. Gult står för det ofattbara. Det är öken och obruten horisont. Blått står för tankar och kunskap med handel och information. Svart – det står för människorna som knyter ihop alla delar.

Familjens bassäng är nästan en halvmeter djup och ligger nedbyggd i bjälklaget. För man ska kliva ner i en bassäng i ett hamam, inte över en kant som i ett badkar. Väl där är stillheten viktig. Inget bubbel, ingen musik eller speciella ljussättningar. Man ska ligga still och titta upp mot det runda takfönstret som står för himlen.

Bassängen håller alltid 36 grader. Det är samma vatten som filtreras och värms. Reser man bort ser man dock alltid till att tömma den, sen fylls på den med nytt vatten. Vattnet renas hela tiden, en gång i veckan måste man kolla av vattenkvaliteten.

– Vi har ofta middagar som börjar i hamamet. Vi ber gästerna ta med en baddräkt så startar festen med bastu, bad och bubbel. Det blir ofta långa, trevliga kvällar!

Ångbastun är platsbyggd och väggarna av härdat glas är specialbeställda. Den är tillräckligt stor för att få plats med två vuxna personer.

– Det enda vi skulle gjort annorlunda om vi byggt badrummet nu, är kanske en något större ångbastu.

Smarta tips!

1. Anlita en arkitekt. Det blir bra diskussioner och lättare att hitta den rätta känslan. Låt arkitekten också hjälpa till med upphandling av byggprojektet. Det sparar dig pengar och frustration.

2. Låt planeringen ta tid. Se till att ha alla ingående delar framme till byggstart – att bestämma efterhand kan stoppa byggprocessen.

3. Kolla bjälklaget. Ofta behöver detta förstärkas vid badrumsbyggen med tunga bassänger. Be en byggkonstruktör räkna om du är osäker.

4. Överväg ångbastu som alternativ till vanlig (torr)bastu. Yteffektivt, snabbt och skönt.

5. Ta in flera offerter. Låt hantverkarna få samma underlag att räkna på. Se till att firman har våtrumsbehörighet (BBV/SäkerVatten).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar