Annons
Att ha en egen pool på tomten är en dröm för många – att kunna ta sig ett dopp närhelst man behagar.
Att ha en egen pool på tomten är en dröm för många – att kunna ta sig ett dopp närhelst man behagar. Foto: Anette Åberg

Vi byggde egen pool själva!

Pool

Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.

Annons
Redan då villan stod färdigbyggd 1992 hade familjen Olofsson tankar på att anlägga en pool. Dock valde de att vänta ett tag och skälen var två; de ville se trädgården mer uppväxt och de tyckte att barnen skulle bli lite äldre. Därför var poolen på plats först år 2001. Placeringen var given, en del av trädgårdens utkant som ingen beträdde speciellt ofta. Nu är det tvärtom – den mest använda.

– Många väljer att lägga sin pool i blickfånget, till exempel utanför vardagsrumsfönstret. Men en pool är ingen vacker syn då den måste var övertäckt under en stor del av året, säger Tord.

Att välja form på poolen kan vara svårt, det finns ju en del att välja på. Familjen Olofsson kom ändå ganska snabbt fram till att det var en rektangulär med måtten 6 x 4 meter som passade bäst in på deras tomt.

– Man bör inte välja en pool som är smalare än så, eftersom det är bra om det ges möjlighet att hoppa i och dyka från alla håll, menar Tord.

När poolen skulle installeras valde familjen bara att få hjälp med själva grävningen och bortforslingen av jordmassorna. Poolen kom som en byggsats och den satte de själva ihop. På detta sätt kunde de dra ner rejält på kostnaderna.

Uppvärmningen av vattnet sker helt automatiskt med hjälp av en solfångare som sitter på garagetaket. Både ett praktiskt och billigt alternativ att värma upp vattnet på. En 25 gradig värme är lätt att hålla med solfångaren vid fint väder, från maj–september. När hösten kommer är det dags att städa ur ordentligt, stänga av reningsverket och slutligen dra över poolskyddet. Därefter kan poolen lugnt gå in i sin välbehövliga vintervila.


Poolen anlades i en oanvänd del av trädgården. Nu är den istället familjens samlingspunkt!

Under badsäsongen är det förstås viktigt att sköta sin pool noga, till exempel bör botten ”dammsugas” varje vecka med en så kallad bottensug.

– Denna uppgift går inte att skynda på eller stressa fram, det tar den tid det tar och numera tycker jag det känns som ett riktigt behagligt och avkopplande arbete, säger Tord.

Varje vecka måste också skyddet mot bakterier och alger kollas upp.

– Vi använder inte klor eftersom vi inte tycker om lukten. I stället har vi valt kemikaliemedlet Baquacil som ger samma effekt.

Det blir mycket badande i den Olofssonska poolen, men miljön runt omkring inbjuder också till annat. En avkopplande lässtund med vattnet svagt porlande i bakgrunden eller som en samlingsplats för drinken när man bjudit vännerna på middag.

– En swimmingpool får en att tänka på ledighet och semester. Dessutom höjer den känslan för hela trädgården, menar Tord.

Annons

Fakta

Här bor: Tord Olofsson, arkitekt, Annika, planeringschef, döttrarna Anna och Elvira.
Huset: Uniqhus som Thord själv ritat. Detta är ett av de först byggda, nu finns flera hundra i Sverige www.uniqhus.se
Var: I utkanten av Malmö.
Tomt: 570 kvm.
Pool: ”Miamipool” 6 x 4 meter, 1,50 djup. www.miamipool.se
Kostnad: Totalentreprenad inklusive allt cirka 200 000 kronor.

Marklov kan behövas

Boverket ställer egentligen inga krav på själva poolbygget. Du behöver inget bygglov. Marklov kan däremot behövas ”om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt”. Bygganmälan kan krävas om du ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet. Närhet till dricksvattentäkt och liknande kan också spela roll. Därför är det viktigt att kontakta byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller i just ditt fall - innan du börjar bygga. Kommunerna avgör vad som krävs, och detta kan skilja sig åt mellan olika kommuner.

Håll vattnet fräscht

Vattnet i poolen måste förstås hålla rätt pH-värde och renas från tillväxt av skadliga bakterier. Detta kan göras på olika sätt. pH regleras med kemikalier. Bakterierna hålls vanligtvis i schack med klor. Den som vill undvika klor kan istället välja saltgenerator eller UV-lampa. Eller Baquacil, som är en organisk biocid.

Var rädd om barnen

Boverkets regler för egen swimmingpool är skrivna framförallt för att undvika barnolycksfall. Poolers skarpa kanter och omedelbara djup är särskilt farliga för små barn. Av säkerhetsskäl måste man ha ett staket, minst 90 centimeter högt, eller ett poolskydd som täcker hela poolen. Detta gäller alla typer av bassänger där vattendjupet är mer än 20 centimeter. Läs mer på www.boverket.se

Tips!


Vill du göra vattnet extra glittrande? Nature 2 Pro G+ är ett hjälpmedel som gör att du kan sänka klorhalten men ändå få ett kristallklart vatten, 6 950 kronor. Poolkungen.se

Motionssimma hemma! Med Jetstream skapas ett motstånd i vattnet för den som vill motionssimma men inte har så stor pool. Från 12 500 kronor. Folkpool.
7 april 2011

0 Kommentarer

I samarbete med Poolkungen

7 frågor och svar för dig som ska köpa spabad

Ska du köpa ett spabad? En värmande pool på terrassen är perfekt så här under kyliga vinterdagar. Christian Nordlander, verksamhetsansvarig på Poolkunge...

0

Renovera badrummet

Ska du renovera badrummet? Peter Bratt svarar på de vanligaste frågorna om badrumsrenovering!

0

Bubbla, bada, basta – så skapar du ditt eget hemmaspa!

Vem vill inte krypa in i ett varmt litet rum när hösten stökar där ute? Men ska du satsa på ett hemmaspa måste du också satsa på dig själv. Och ge dig...

1

Poolsommar - Spabad ute året runt

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då spabadet får stå för nöjet. Men vilket spabad ska man välja? Här kan du...

1

Poolsommar - Ovanjordspool

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Här kan du...

0

Poolsommar

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Hjälp kommer...

0

"Vi byggde ett eget hamam"

Lasse och Petra Björkeson var på semester i Spanien. Där hittade de inspiration till sitt nya badrum. Ett hamam skulle det bli. "Nu startar vi ofta...

0

Bada under hösthimlen

Det lilla badet i trädgården har blivit familjen Björssons favoritplats. Där är det alltid varmt. Även den kallaste vinterdag är det härligt att bada...

0

Slarva inte med poolskyddet!

Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons