Annons
Att ha en egen pool på tomten är en dröm för många – att kunna ta sig ett dopp närhelst man behagar.
Att ha en egen pool på tomten är en dröm för många – att kunna ta sig ett dopp närhelst man behagar. Foto: Anette Åberg

Vi byggde egen pool själva!

Pool

Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.

Annons
Redan då villan stod färdigbyggd 1992 hade familjen Olofsson tankar på att anlägga en pool. Dock valde de att vänta ett tag och skälen var två; de ville se trädgården mer uppväxt och de tyckte att barnen skulle bli lite äldre. Därför var poolen på plats först år 2001. Placeringen var given, en del av trädgårdens utkant som ingen beträdde speciellt ofta. Nu är det tvärtom – den mest använda.

– Många väljer att lägga sin pool i blickfånget, till exempel utanför vardagsrumsfönstret. Men en pool är ingen vacker syn då den måste var övertäckt under en stor del av året, säger Tord.

Att välja form på poolen kan vara svårt, det finns ju en del att välja på. Familjen Olofsson kom ändå ganska snabbt fram till att det var en rektangulär med måtten 6 x 4 meter som passade bäst in på deras tomt.

– Man bör inte välja en pool som är smalare än så, eftersom det är bra om det ges möjlighet att hoppa i och dyka från alla håll, menar Tord.

När poolen skulle installeras valde familjen bara att få hjälp med själva grävningen och bortforslingen av jordmassorna. Poolen kom som en byggsats och den satte de själva ihop. På detta sätt kunde de dra ner rejält på kostnaderna.

Uppvärmningen av vattnet sker helt automatiskt med hjälp av en solfångare som sitter på garagetaket. Både ett praktiskt och billigt alternativ att värma upp vattnet på. En 25 gradig värme är lätt att hålla med solfångaren vid fint väder, från maj–september. När hösten kommer är det dags att städa ur ordentligt, stänga av reningsverket och slutligen dra över poolskyddet. Därefter kan poolen lugnt gå in i sin välbehövliga vintervila.


Poolen anlades i en oanvänd del av trädgården. Nu är den istället familjens samlingspunkt!

Under badsäsongen är det förstås viktigt att sköta sin pool noga, till exempel bör botten ”dammsugas” varje vecka med en så kallad bottensug.

– Denna uppgift går inte att skynda på eller stressa fram, det tar den tid det tar och numera tycker jag det känns som ett riktigt behagligt och avkopplande arbete, säger Tord.

Varje vecka måste också skyddet mot bakterier och alger kollas upp.

– Vi använder inte klor eftersom vi inte tycker om lukten. I stället har vi valt kemikaliemedlet Baquacil som ger samma effekt.

Det blir mycket badande i den Olofssonska poolen, men miljön runt omkring inbjuder också till annat. En avkopplande lässtund med vattnet svagt porlande i bakgrunden eller som en samlingsplats för drinken när man bjudit vännerna på middag.

– En swimmingpool får en att tänka på ledighet och semester. Dessutom höjer den känslan för hela trädgården, menar Tord.

Annons

Fakta

Här bor: Tord Olofsson, arkitekt, Annika, planeringschef, döttrarna Anna och Elvira.
Huset: Uniqhus som Thord själv ritat. Detta är ett av de först byggda, nu finns flera hundra i Sverige www.uniqhus.se
Var: I utkanten av Malmö.
Tomt: 570 kvm.
Pool: ”Miamipool” 6 x 4 meter, 1,50 djup. www.miamipool.se
Kostnad: Totalentreprenad inklusive allt cirka 200 000 kronor.

Marklov kan behövas

Boverket ställer egentligen inga krav på själva poolbygget. Du behöver inget bygglov. Marklov kan däremot behövas ”om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt”. Bygganmälan kan krävas om du ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet. Närhet till dricksvattentäkt och liknande kan också spela roll. Därför är det viktigt att kontakta byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller i just ditt fall - innan du börjar bygga. Kommunerna avgör vad som krävs, och detta kan skilja sig åt mellan olika kommuner.

Håll vattnet fräscht

Vattnet i poolen måste förstås hålla rätt pH-värde och renas från tillväxt av skadliga bakterier. Detta kan göras på olika sätt. pH regleras med kemikalier. Bakterierna hålls vanligtvis i schack med klor. Den som vill undvika klor kan istället välja saltgenerator eller UV-lampa. Eller Baquacil, som är en organisk biocid.

Var rädd om barnen

Boverkets regler för egen swimmingpool är skrivna framförallt för att undvika barnolycksfall. Poolers skarpa kanter och omedelbara djup är särskilt farliga för små barn. Av säkerhetsskäl måste man ha ett staket, minst 90 centimeter högt, eller ett poolskydd som täcker hela poolen. Detta gäller alla typer av bassänger där vattendjupet är mer än 20 centimeter. Läs mer på www.boverket.se

Tips!


Vill du göra vattnet extra glittrande? Nature 2 Pro G+ är ett hjälpmedel som gör att du kan sänka klorhalten men ändå få ett kristallklart vatten, 6 950 kronor. Poolkungen.se

Motionssimma hemma! Med Jetstream skapas ett motstånd i vattnet för den som vill motionssimma men inte har så stor pool. Från 12 500 kronor. Folkpool.
07. april 2011
 
Annons
Mer om Pool

Lyckas med poolbygget!

Pool Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här. 

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Pool Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

Experternas tips för poolbygget

Pool Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Pool Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du i en badtunna. Så här hittar du en som matchar dina behov.

Töm poolen

Pool När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Ledare: Den sista dopparedan!

Pool Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons