Vi byggde egen pool själva!

Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.


<!– –>Redan då villan stod färdigbyggd 1992 hade familjen Olofsson tankar på att anlägga en pool. Dock valde de att vänta ett tag och skälen var två; de ville se trädgården mer uppväxt och de tyckte att barnen skulle bli lite äldre. Därför var poolen på plats först år 2001. Placeringen var given, en del av trädgårdens utkant som ingen beträdde speciellt ofta. Nu är det tvärtom – den mest använda.

– Många väljer att lägga sin pool i blickfånget, till exempel utanför vardagsrumsfönstret. Men en pool är ingen vacker syn då den måste var övertäckt under en stor del av året, säger Tord.

Att välja form på poolen kan vara svårt, det finns ju en del att välja på. Familjen Olofsson kom ändå ganska snabbt fram till att det var en rektangulär med måtten 6 x 4 meter som passade bäst in på deras tomt.

– Man bör inte välja en pool som är smalare än så, eftersom det är bra om det ges möjlighet att hoppa i och dyka från alla håll, menar Tord.

När poolen skulle installeras valde familjen bara att få hjälp med själva grävningen och bortforslingen av jordmassorna. Poolen kom som en byggsats och den satte de själva ihop. På detta sätt kunde de dra ner rejält på kostnaderna.

Uppvärmningen av vattnet sker helt automatiskt med hjälp av en solfångare som sitter på garagetaket. Både ett praktiskt och billigt alternativ att värma upp vattnet på. En 25 gradig värme är lätt att hålla med solfångaren vid fint väder, från maj–september. När hösten kommer är det dags att städa ur ordentligt, stänga av reningsverket och slutligen dra över poolskyddet. Därefter kan poolen lugnt gå in i sin välbehövliga vintervila.

Poolen anlades i en oanvänd del av trädgården. Nu är den istället familjens samlingspunkt!

Under badsäsongen är det förstås viktigt att sköta sin pool noga, till exempel bör botten ”dammsugas” varje vecka med en så kallad bottensug.

– Denna uppgift går inte att skynda på eller stressa fram, det tar den tid det tar och numera tycker jag det känns som ett riktigt behagligt och avkopplande arbete, säger Tord.

Varje vecka måste också skyddet mot bakterier och alger kollas upp.

– Vi använder inte klor eftersom vi inte tycker om lukten. I stället har vi valt kemikaliemedlet Baquacil som ger samma effekt.

Det blir mycket badande i den Olofssonska poolen, men miljön runt omkring inbjuder också till annat. En avkopplande lässtund med vattnet svagt porlande i bakgrunden eller som en samlingsplats för drinken när man bjudit vännerna på middag.

– En swimmingpool får en att tänka på ledighet och semester. Dessutom höjer den känslan för hela trädgården, menar Tord.

Fakta

Här bor: Tord Olofsson, arkitekt, Annika, planeringschef, döttrarna Anna och Elvira.
Huset: Uniqhus som Thord själv ritat. Detta är ett av de först byggda, nu finns flera hundra i Sverige www.uniqhus.se
Var: I utkanten av Malmö.
Tomt: 570 kvm.
Pool: ”Miamipool” 6 x 4 meter, 1,50 djup. www.miamipool.se
Kostnad: Totalentreprenad inklusive allt cirka 200 000 kronor.

Marklov kan behövas

Boverket ställer egentligen inga krav på själva poolbygget. Du behöver inget bygglov. Marklov kan däremot behövas ”om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt”. Bygganmälan kan krävas om du ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet. Närhet till dricksvattentäkt och liknande kan också spela roll. Därför är det viktigt att kontakta byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller i just ditt fall – innan du börjar bygga. Kommunerna avgör vad som krävs, och detta kan skilja sig åt mellan olika kommuner.

Håll vattnet fräscht

Vattnet i poolen måste förstås hålla rätt pH-värde och renas från tillväxt av skadliga bakterier. Detta kan göras på olika sätt. pH regleras med kemikalier. Bakterierna hålls vanligtvis i schack med klor. Den som vill undvika klor kan istället välja saltgenerator eller UV-lampa. Eller Baquacil, som är en organisk biocid.

Var rädd om barnen

Boverkets regler för egen swimmingpool är skrivna framförallt för att undvika barnolycksfall. Poolers skarpa kanter och omedelbara djup är särskilt farliga för små barn. Av säkerhetsskäl måste man ha ett staket, minst 90 centimeter högt, eller ett poolskydd som täcker hela poolen. Detta gäller alla typer av bassänger där vattendjupet är mer än 20 centimeter. Läs mer på www.boverket.se

Tips!

Vill du göra vattnet extra glittrande? Nature 2 Pro G+ är ett hjälpmedel som gör att du kan sänka klorhalten men ändå få ett kristallklart vatten, 6 950 kronor. Poolkungen.se

Motionssimma hemma! Med Jetstream skapas ett motstånd i vattnet för den som vill motionssimma men inte har så stor pool. Från 12 500 kronor. Folkpool.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar