Annons

Skönare sommar med egen pool

Pool

Gör om din trädgård till en vattenblänkande oas med utrymme för lek och plask. Här följer goda råd för dig som går i pooltankar.

Annons

Pool är inte längre en lyx som bara är få förunnad. I dag finns pooler för i stort sett alla som gillar att bada under bar himmel.


Egen pool är kul både för vuxna och barn. Bilden visar en markpool från Folkpool.

Att äga en egen pool är i dag något som de flesta badsugna villaägare kan unna sig. Har du en swimmingpool slipper du stressen till stranden, det finns motionsförutsättningar på hemmaplan och den kan förvandla den mest trista trädgård till en vattenblänkande oas. Även en mindre pool kan användas för motionering - med ett motströmsaggregat, ofta kallad jet-stream, simmar du helt enkelt på stället! Pooler finns i många olika varianter och prisklasser beroende på storlek, utförande och tillbehör.


En lyxig och inbjudande miljö. Den här markpoolen heter Classic och är 4x8 m och utrustad med trappa. Pris komplett poolpaket från cirka 70 000 kr. (Folkpool)

Markpool eller ovanjordspool?

Man brukar dela in pooler i två olika kategorier, markpool eller ovanjordspool. En markpool gräver du ner i marken, alternativt gjuter och klär med kakel men då blir det genast dyrare. Markpoolen töms inte på vintern och behöver vara stark och tålig för att klara vårt svenska klimat.

Ovanjordspoolen placeras vanligen på fast, plan och utjämnad mark även om även den ofta kan grävas ner i marken. Många väljer att bygga in poolen i en veranda eller altan.

Med poolen ovan jord slipper du dyra markarbeten som sprängning, grävning och schaktning. Ovanjordspoolen behöver inte heller tömmas på vatten inför vintern, det räcker med att istället sänka vattennivån något.

En ovanjordspool kostar från cirka 15 000 kronor och uppåt. Vissa av dessa mindre ovanjordspooler kallar en del tillverkare för småpool och de finns i prislägen från cirka 5 000 kronor.

En ovanjordspool kan stå fristående på marken, grävas ned eller som här, byggas in i en altan. Denna med måtten 7,3 x 3,6 m är 1,22 m djup. Som komplett poolpaket med sandfilter, stege, pump och poolvårdsutrustning kostar den 29 900 kr. (J&J Fritid)

Tillbehör styr priset

Priserna i poolkatalogerna anger oftast bara materialkostnaden vilket innebär att kostnaden för exempelvis montage och markarbeten tillkommer. En fingervisning för en färdigbyggd markpoolanläggning, 4 x 8 m, med enkel markbeläggning, är cirka 120 000-150 000 kr, om själva poolen kostar 75 000 kr. Men det är ofta tillbehören som avgör vad slutnotan hamnar på. Kanske vill du ha en ha en speciell trappa, ett motströmsaggregat, eller en helautomatisk skyddstäckning. Estetiska tillval, som till exempel en mosaikliner, drar självklart också upp priset. Kanske vill du till och med lyxa till det med fiberoptisk belysning - något som är vanligt utomlands men mindre förekommande i Sverige.


Formbar nyhet. Det här är en ny typ av pool som byggs av plastmaterialet polyten. Materialet är ledat och kan formas så att du i princip kan få vilken poolform du vill som passar just för din tomt. Varje led kan ställas från 0-18 graders vinkel. Kostnaden beror på poolens storlek men från cirka 65 000 kr för en pool med omkretsen 25 m. (Formpool)

Spränga och schakta

Att spränga i berg kan bli en dyr historia. Vad markarbetet kostar beror helt på vilken typ av tomt du har, hur långt det är för grävaren att ta sig till dig, hur enkelt det är att ta sig in på tomten med grävmaskinen m.m.

Grävning och återfyllnad, dvs. dränerings- och fyllmaterial, kostar cirka 15 000 kr. Räkna med lika mycket för materialkostnaden.

Annons

Vatten över huvudet

Den vanligaste poolstorleken i Sverige är 4 x 8 m. Att dyka från kant möter inga större problem i de flesta pooler men vill du kunna dyka från trampolin behöver du ha en djupdel på minst 230 cm i mitten av poolen. För vanligt bad och för vattenlekar är ett vattendjup på 110-140 cm idealiskt. Då kan du både simma och stå med huvudet ovanför vattenytan.


Motion. En liten pool kan bli en riktig motionsanläggning med en jet-stream som dessutom kan användas för massage. Denna kosatr cirka 12 500:-. (Folkpool)

Gör-den-sjäv

För den som vill lägga ner lite mer arbete själv finns andra alternativ än att köpa ett komplett poolpaket. Om du vill skaffar du själv virket till poolen och köper resterande produkter från poolfabrikanten. En markpool kostar från cirka 49 900 kr för 4 x 6 m, exkl. virke och markarbete.

Köpställen

Folkpool 08-554 810 00
Formpool 0142-232 00
Lagunpool 08-28 94 55
Poolhuset 011-10 45 58
Trans-Mekano 08-89 41 20
J&J Fritid 0585-316 61
Pool & Hälsa 0300-198 30

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21. maj 2002
 
Annons
Mer om Pool

Lyckas med poolbygget!

Pool Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här. 

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Pool Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

Experternas tips för poolbygget

Pool Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Pool Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du i en badtunna. Så här hittar du en som matchar dina behov.

Töm poolen

Pool När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Ledare: Den sista dopparedan!

Pool Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons