Skaffa en egen pool

Pool

Många tror att en pool är dyr att anlägga, och vågar inte ens tänka tanken att köpa en. Men det finns pooler för alla plånböcker.

Det blir allt vanligare med pooler i våra villaträdgårdar. Men jämfört med Frankrike och Spanien är vi fortfarande ett "u-land" när det gäller pooltäthet.

Fast egentligen borde det vara tvärtom. Vi tycker alla det är kul att bada, och där nere har man ett gynnsamt klimat med varmt vatten i hav och sjöar. Vi stackare däremot måste göra något aktivt för att få badsommaren längre än de få veckor som attentemperaturen är dräglig. Svaret är en uppvärmd pool på hemmaplan, på hotellet eller campingplatsen. Klaga inte på att sommaren är kort - gör någonting åt den!

Många tror att en pool är dyr att anlägga, och vågar inte ens tänka tanken att köpa en. Självklart är allting relativt, men med det utbud som finns i Sverige i dag, finns pooler för alla plånböcker.

Det finns enklare ovanmarkspooler för ca 5000:- - 30 000:-. Nästa segment av pooler kan kosta mellan 30 000: och 100.000:-, beroende på storlek och kvalitet. Dessa levereras ofta med en generösare garanti och kan utrustas med all möjlig extrautrustning. Ser man en poolanläggning, som har stått sig i flera decennier, är det oftast en ur detta mellansegment. Det går givetvis också att bygga en för flera hundratusen kronor, allt efter tycke och smak. Till kostnaden för själva poolen kommer sedan schakt, återfyllning och montage. Mycket av arbetet kan man göra själv med bifogade instruktioner, eller så anlitar man personal för uppförandet, företrädelsevis från det företag som sålt poolen.

Att finansiera ett poolköp är idag inte heller svårt. Det vanligaste sättet är att poolspekulanten tar kontakt med sin bank och ökar villalånet. Med dagens ränteläge blir den löpande månadskostnaden mycket liten. Drift och underhåll är mycket enklare och billigare än man tror, så glöm bort tanken på att en inhyrd skötare behövs för din pool.

Driftskostnaden för en normal villapool på ca 40 - 50 m3 med poolskydd är ca 5000:- per år, om man håller ca +25°C. Det avser el för uppvärmning och kemikalier. De som satsat på solfångaranläggning reducerar kostnaden till ca 1500:- per år och kan erhålla en högre genomsnittstemperatur.

Livsglädje i fyra månader -eller hela året?

I Sverige har poolföretagen en branschförening, SVP, och via deras hemsida www.svp.a.se går det lätt att få kontakt med företagen och rekvirera deras kataloger. Vill man sen bygga en billig eller dyr pool, i en bergsslänt eller i strandkanten går det bra. Pooler görs i många olika material och kan anpassas till alla typer av trädgårdar.

En utomhuspool brukar i Sverige nyttjas från maj t o m augusti. Väljer man att bygga in den kan den nyttjas under årets alla månader. Tittar man på andra produkter som ska ge livsglädje, samvaro, hälsa etc för en hel familj finns få alternativ.

En husvagn används normalt 4 veckor per år och kostar avsevärt mycket mer, en båt likaså. Ett uterum kostar ungefär lika mycket. Alla är bra val, men en pool är ett tänkbart alternativ. Vårt favoritexempel är givetvis rökaren, som spenderar mer pengar på sin last än vad poolägaren gör för att glädja hela familjen.

Rent, varmt och ljust i poolen

Självklart ska vattnet vara gnistrande klart och rent. Det är ju det som en del av den estetiska tjusningen med en pool. Utöver badglädjen ger poolen nämligen ögat en fröjd, trädgården får ett lyft och det brukar klia i fingrarna på den händige när han inser vilka möjligheter till trädgårdsplanering poolen ger. Och eftersom poolerna oftast har egen undervattensbelysning går det att skapa en arkitektur, som även mörka augustikvällar ger trädgården liv. Den tekniska utvecklingen har lett dithän att dagens pooler är väldigt lättskötta.

Till dem finns självklart pump och filter, som håller smutsen borta. Därtill blir det allt vanligare med automatiska bottendammsugare, som städar bort löv och andra partiklar. Pooltält och andra överdrag hjälper härvidlag också till, utöver att dessa håller värmen kvar i vattnet och skyddar småbarnen.

Men vattenkvaliteten då, säger några som sett de mest fasansfulla exempel på igengrott vatten. Den är väl både svår och jobbig att hålla fason på? Också här finns automatik, t o m speciella maskiner som håller bakterier och alger borta med poolens eget lätt saltade vatten. Inte ens klor behöver köpas! Man behöver inte lämna över poolskötseln till grannar under semesterresan.

Dagens vattentestset är för övrigt enkla mätstickor - doppa och läs av mot färgskala på förpackningen. På ett ögonblick ser man om något är galet, och t ex felaktigt pH-värde är enkelt att åtgärda med preparat i pulverform.

En pool förses också med fördel med solfångare, som är oerhört effektiva när det gäller att värma vatten till 25 - 30 grader. Och billigt blir det också. Med dubbeltermostat och motoriserad trevägsventil sköter en solfångaranläggning sig själv. Du och familjen behöver bara koncentrera er på att njuta.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 mars 2001
Mer om Pool
Medlems-
innehåll

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Pool Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du...

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Pimpa pool-området!

Pool Vi har samlat alla de härligaste nyheterna du behöver för att skapa ett riktigt paradis vid din pool!

Så blir pooldrömmen sann

Pool En pool är ett härligt sätt att smygstarta sommaren, men den innebär också en hel del förberedelser, underhåll och ansvar. Här får du bästa tipsen för...

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi byggde egen pool själva!

Pool Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.

Senaste nytt från poolbranschen!

Pool Poolvärmepumpar och skjutbara pooltak som förlänger säsongen. Till detta väljer vi gärna mosaikmönstrat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.