Annons

Skaffa en egen pool

Pool

Många tror att en pool är dyr att anlägga, och vågar inte ens tänka tanken att köpa en. Men det finns pooler för alla plånböcker.

Annons

Det blir allt vanligare med pooler i våra villaträdgårdar. Men jämfört med Frankrike och Spanien är vi fortfarande ett "u-land" när det gäller pooltäthet.

Fast egentligen borde det vara tvärtom. Vi tycker alla det är kul att bada, och där nere har man ett gynnsamt klimat med varmt vatten i hav och sjöar. Vi stackare däremot måste göra något aktivt för att få badsommaren längre än de få veckor som attentemperaturen är dräglig. Svaret är en uppvärmd pool på hemmaplan, på hotellet eller campingplatsen. Klaga inte på att sommaren är kort - gör någonting åt den!

Många tror att en pool är dyr att anlägga, och vågar inte ens tänka tanken att köpa en. Självklart är allting relativt, men med det utbud som finns i Sverige i dag, finns pooler för alla plånböcker.

Det finns enklare ovanmarkspooler för ca 5000:- - 30 000:-. Nästa segment av pooler kan kosta mellan 30 000: och 100.000:-, beroende på storlek och kvalitet. Dessa levereras ofta med en generösare garanti och kan utrustas med all möjlig extrautrustning. Ser man en poolanläggning, som har stått sig i flera decennier, är det oftast en ur detta mellansegment. Det går givetvis också att bygga en för flera hundratusen kronor, allt efter tycke och smak. Till kostnaden för själva poolen kommer sedan schakt, återfyllning och montage. Mycket av arbetet kan man göra själv med bifogade instruktioner, eller så anlitar man personal för uppförandet, företrädelsevis från det företag som sålt poolen.

Att finansiera ett poolköp är idag inte heller svårt. Det vanligaste sättet är att poolspekulanten tar kontakt med sin bank och ökar villalånet. Med dagens ränteläge blir den löpande månadskostnaden mycket liten. Drift och underhåll är mycket enklare och billigare än man tror, så glöm bort tanken på att en inhyrd skötare behövs för din pool.

Driftskostnaden för en normal villapool på ca 40 - 50 m3 med poolskydd är ca 5000:- per år, om man håller ca +25°C. Det avser el för uppvärmning och kemikalier. De som satsat på solfångaranläggning reducerar kostnaden till ca 1500:- per år och kan erhålla en högre genomsnittstemperatur.

Livsglädje i fyra månader -eller hela året?

I Sverige har poolföretagen en branschförening, SVP, och via deras hemsida www.svp.a.se går det lätt att få kontakt med företagen och rekvirera deras kataloger. Vill man sen bygga en billig eller dyr pool, i en bergsslänt eller i strandkanten går det bra. Pooler görs i många olika material och kan anpassas till alla typer av trädgårdar.

En utomhuspool brukar i Sverige nyttjas från maj t o m augusti. Väljer man att bygga in den kan den nyttjas under årets alla månader. Tittar man på andra produkter som ska ge livsglädje, samvaro, hälsa etc för en hel familj finns få alternativ.

En husvagn används normalt 4 veckor per år och kostar avsevärt mycket mer, en båt likaså. Ett uterum kostar ungefär lika mycket. Alla är bra val, men en pool är ett tänkbart alternativ. Vårt favoritexempel är givetvis rökaren, som spenderar mer pengar på sin last än vad poolägaren gör för att glädja hela familjen.

Annons

Rent, varmt och ljust i poolen

Självklart ska vattnet vara gnistrande klart och rent. Det är ju det som en del av den estetiska tjusningen med en pool. Utöver badglädjen ger poolen nämligen ögat en fröjd, trädgården får ett lyft och det brukar klia i fingrarna på den händige när han inser vilka möjligheter till trädgårdsplanering poolen ger. Och eftersom poolerna oftast har egen undervattensbelysning går det att skapa en arkitektur, som även mörka augustikvällar ger trädgården liv. Den tekniska utvecklingen har lett dithän att dagens pooler är väldigt lättskötta.

Till dem finns självklart pump och filter, som håller smutsen borta. Därtill blir det allt vanligare med automatiska bottendammsugare, som städar bort löv och andra partiklar. Pooltält och andra överdrag hjälper härvidlag också till, utöver att dessa håller värmen kvar i vattnet och skyddar småbarnen.

Men vattenkvaliteten då, säger några som sett de mest fasansfulla exempel på igengrott vatten. Den är väl både svår och jobbig att hålla fason på? Också här finns automatik, t o m speciella maskiner som håller bakterier och alger borta med poolens eget lätt saltade vatten. Inte ens klor behöver köpas! Man behöver inte lämna över poolskötseln till grannar under semesterresan.

Dagens vattentestset är för övrigt enkla mätstickor - doppa och läs av mot färgskala på förpackningen. På ett ögonblick ser man om något är galet, och t ex felaktigt pH-värde är enkelt att åtgärda med preparat i pulverform.

En pool förses också med fördel med solfångare, som är oerhört effektiva när det gäller att värma vatten till 25 - 30 grader. Och billigt blir det också. Med dubbeltermostat och motoriserad trevägsventil sköter en solfångaranläggning sig själv. Du och familjen behöver bara koncentrera er på att njuta.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 mars 2001

1 Kommentarer

2013-06-02
Håkan
0

Lyckas med poolbygget!

Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här.

0

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

0

Experternas tips för poolbygget

Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

4

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du...

0

Töm poolen

När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

0

Bygg en pool på 30 dagar!

Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

0

Ledare: Den sista dopparedan!

Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

0

Slarva inte med poolskyddet!

Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

2

Familjemys i naturskönt spa

Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons