Säkra pooldrömmen

Att äga en egen pool är en lyx men också förenat med ett stort ansvar. Skydda dig mot onödiga olyckor med ett bra poolskydd.


Om du har en damm eller pool som har ett vattendjup som är mer än 20 centimeter är du, enligt Boverket, skyldig att begränsa riskerna för olycksfall. Detta kan till exempel vara i form av en skyddstäckning eller ett staket runt poolen. Det är du som fastighetsägare som är juridiskt ansvarig för att säkerhetskraven uppfylls. Om du till exempel väljer att ha ett staket runt poolen bör det vara minst 90 centimeter högt. Det ska heller inte inbjuda att klättra på eller vara möjligt att krypa under. Grinden bör vara försedd med ett lämpligt lås som barn inte får upp. Endast pooltäckningar som håller för människor och djur att gå kräver inte kompletterande staket. Poolskydd finns i många olika modeller och typer. Allt från en enkel folie som flyter på ytan och hindrar skräp och avdunstning till avancerade elmotor- eller vattenhydralikdrivna skyddstäckningar.

– I plan- och bygglagen (PBL) framgår att tomter som tas i anspråk för bebyggelse ska anordnas på så sätt att risken för olycksfall begränsas. Bestämmelsen ger möjlighet att exempelvis kräva staket eller andra anordningar vid simbassänger. Om en olycka inträffar kan det bli fråga om åtal, säger Cecilia Lindström, jurist på byggregelenheten på Boverket.

Olika typer av pooltäckningar:

Poolguard är i dag det enda poolskyddet som är godkänt för användning i Sverige, av Boverket och Sitac, ett dotterbolag till Sveriges provnings- och forskningsinstitut. Godkännandet innebär att skyddet uppfyller gällande säkerhets- och funktionskrav. Poolguard: s har ett eget drivsystem som använder poolens vattensystem, ingen el behövs alltså.

Tillverkaren garanterar en livslängd på 20 år under svenska väderförhållanden. En Poolguard kostar, för en normalstor pool på 4 x 8 m, cirka 25 000 kr för en manuell och 44 000 kr för en automatisk.

En annan typ av automatisk pooltäckning är detta motordrivna och upprullningsbara skydd. Poolskyddet är nedsänkt och har inga detaljer ovanför sargen och stjäl heller ingen badyta. Duk av pvc som enligt tillverkaren håller att gå på. En separat elmotor i upprullningsröret som monteras på ena kortsidan driver konstruktionen. Pris för en 4 x 8 meters pool är cirka 50 000 kr. Svenska Poolfabriken. En enkel folie som flyter på ytan ska inte betraktas som ett säkerhetsöverdrag. Solfolien ger i första hand ett bra värme- och avdunstningsskydd och i viss mån hindrar den skräp och insekter från att hamna i poolen. Det finns folier av olika kvalitet och vissa folier fungerar som något av en solfångare som överför solvärme till vattnet. En solfolie kostar cirka 75 kr/kvm. Foto Folkpool Solbåge pooltält är en lite annorlunda pooltäckning. Tältmaterialet består av glesarmerad transparent pvc. Du ser vattnet även när tältet är på. Tältet löper i skenor och kan enkelt dras av poolen. När det är kallt ute badar man under tak i uppvärmd luft. Höjd i centrum är cirka 125 cm över poolkant. Tack vare den välvda formen slipper du regnvatten och skräp som kan åka ner i vattnet på andra typer av överdrag. Solbåge fungerar även som vintertäckning. Pris cirka 40 000 kr för en pool på 4 x 8 m. Folkpool. Poolsafe är ett halvautomatiskt överdrag som täcker poolen med en blå eller transparent duk. Överdraget löper i aluminiumskenor som monteras på poolens sarg. Duken dras ut med hjälp av en draglina och vevas in med upprullningsanordningen. Pris 4 x 8 m cirka 16 000 kr. Folkpool.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar