Poolsommar

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Hjälp kommer här.


Först av allt gäller det att välja placering på tomten. Oftast är placeringen given men ibland finns flera alternativ att välja på. Vill man verkligen få ett resultat där hus och trädgård fint flyter ihop så kan det vara bra att anlita en trädgårdsarkitekt. De har en förmåga att se lösningar man själv inte alltid är kapabel till och kan hjälpa till att ordna en helhetslösning för hela poolmiljön. En erfaren poolsäljare kan också bidra med värdefulla råd på plats.

När det väl kommer till valet av pooltyp så finns det flera varianter att välja på. Frågan är vilken typ som passar dig och ditt hem. Det ska vi försöka hjälpa dig med här.

Bildtext

Läs mer om markpooler!

Bildtext

Läs mer om ovanjordspooler!

Bildtext

Läs mer om hur du badar ute året runt!

6 goda råd för dig som ska bygga pool

1 Bestäm en budget, tänk på att fler kostnadsposter, som till exempel markarbete med mera, än själva poolpaketet tillkommer.

2 Planera poolmiljön som helhet, till exempel altan, solskydd och så vidare.

3 Jämför flera leverantörer.

4 Boka hembesök av säljare.

5 Välj en etablerad leverantör som finns till hands inom rimligt avstånd. Tänk på att du troligtvis kommer att behöva reservdelar och service i framtiden.

6 Ha inte för bråttom.

Checklista

Form på poolen
Kanske du faller för en klassisk rektangulär form, en åttkantig eller en som ser ut att platsa i Beverly Hills. Eller ska du satsa på ett så kallat spabad för utebad året runt? Kanske du vill ha en del av poolen lite djupare och en del så grund så barnen kan stå där?

Värmesystem
Du kan välja mellan elvärme, värmeväxlare, poolvärmepump eller solfångare hos de flesta pooltillverkare.

Täckning
Ett poolöverdrag bör man ha som skydd mot ofrivilliga dopp för barn och djur. Detta sparar även värme och klorförbrukning och ser till att inte skräp hamnar i poolen. Det finns allt ifrån enkla funktionella modeller till helautomatiska.

En populär mellanvariant som är lätt att använda löper i skenor. Den dras ut över poolen och vevas in manuellt på en upprullningsanordning.

Rent vatten
Cirkulationssystemet till en privatpool ska vara dimensionerat för att kunna omsätta vattenvolymen fyra gånger per dygn genom reningsverket. Sandfilter är lättskött och mest populärt. Utöver filtrering så krävs desinficering. Vanligast och mest effektivt är klor. Nu finns även klorfria alternativ som aktivt syre och Baquacil. Med hjälp av en saltgenerator tillverkas underklorsyra av salt direkt i cirkulationssystemet.

Hur mycket fix?
Poolen ska rengöras och sedan måste man ha koll på kemikalienivån.

Klor doseras en till två gånger i veckan och vattnet ska testas en gång i veckan. Det görs snabbt och enkelt med så kallade teststickor som doppas ner i vattnet. Läs av och räkna ut hur mycket du ska dosera. Dammsug poolen en gång i veckan under högsäsong. Det finns automatisk poolstädare som sköter dammsugarjobbet åt en. Vårstart och vinterskötsel tar några timmar i anspråk vår och höst.

Vad kostar underhållet?
Kemikalier till poolen kostar cirka 1000 – 1 500 kronor per år.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar