Annons
 Fria former. Skapa din egen pool med fria former. Formpool Kidney kostar från cirka 110 000 kronor. Folkpool. Markpool
Fria former. Skapa din egen pool med fria former. Formpool Kidney kostar från cirka 110 000 kronor. Folkpool. Markpool Foto: Magnus Selander

Poolsommar - Markpool

Pool

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Här kan du läsa mer om olika sorters markpooler.

Annons

Den här modellen är den vanligaste på marknaden. De säljs i paket där allt som behövs ingår och är oftast bättre utrustade än ovanjordspoolen. Den händige kan bygga en markpool själv men många väljer att anlita en fackman för byggnationen eller åtminstone vissa delar av bygget. En markpool går också att bygga även där trädgården kanske inte har de perfekta förutsättningarna. Genom olika lösningar som stödmurar och uppfyllnad kan man ordna problem med höjdskillnader på tomten. Vanligast är rektangulär form, fördelen med den är att all standardutrustning är anpassad för denna form, till exempel är det enkelt att ordna ett hel- eller halvautomatiskt poolöverdrag.

Det finns andra typer av markpooler: helt formbara och mycket påkostade. 

Formpool

Önskar du en pool där du helt bestämmer formen själv? Idag finns möjlighet till detta. Formpoolen är en pooltyp som byggs med ny teknik som gör det möjligt att forma poolen hur man vill.

Den här typen av pool byggs av speciella ”plankor” i polyetenplast som är ledade. Därför kan poolen formas så att du i princip kan få vilken form du vill, helt anpassat för din tomt och önskemål. En pool med helt fria former kräver en liner som ”svetsas” på plats, vilket kostar lite mer än en färdigkonfektionerad liner till en pool i standardstorlek.


Drömläge. Här en pool i måtten 4 x 6 meter med stomme i rostfritt. Oval pooltrappa, manuellt poolskydd som löper i skenor. Pris från 117 600 kronor. Svenska Poolfabriken.


Snyggt inbyggt i trädäcket.
Rektangulär markpool i måtten 4 x 8 meter. Rektangulär 4080, pris cirka 81 700 kronor exklusive poolskydd Miami Cover, pris cirka 15 000 kronor. Miami Pool.

Lyxpool

Vill du ha filmstjärnestatus bland grannar och vänner? Då finns det egentligen bara ett alternativ, en mosaikklädd lyxpool i betong. Som alternativ till de prefabricerade poolerna gjuts poolstommen i betong och kläs med kakel och mosaik. Det innebär i sin tur att man ska göra en geoteknisk undersökning eftersom poolstommen är tung och inte alls flexibel. En sättning i marken kan därför vara förödande.

Den här typen av poolbygget kostar från en knapp miljon och uppåt. Utrustning i övrigt är densamma som till de prefabricerade markpoolerna med liner.

Plus och minus med markpool

+ En rejäl, permanent pool med lång livslängd som kan integreras elegant i poolmiljön med omgivande marksten eller trätrall. Det finns många olika former att välja mellan och mer utrustningsalternativ som poolöverdrag, poolsarger, inbyggnadstrappor och jetstream med mer.

- Dyrare, mer tidskrävande byggprojekt.

Säker pool

I Sverige är det lag på att poolen ska täckas med ett barnsäkert överdrag. Poolöverdrag har flera fördelar, bland annat så sparar det värme och klor samt skyddar från att skräp blåser ner i poolen.
Säkerheten kan även ordnas med staket runt poolen. Detta ska vara minst 90 centimeter högt och ej klättringsbart och försett med låsbar grind.

Annons

Fakta

Stomme: Oftast en prefabricerad stomme av tryckimpregnerat trä, plåt eller plast. Stommen kan även muras med lecasten eller gjutas i frigolitblock.

Reningsverk: Vanligast är sandfilter, men diatomitfilter och patronfilter förekommer ibland.

Värmare: Oftast ingår elvärmare i poolpaketen. Flera andra värmesystem kan väljas.

Överdrag: Till markpooler finns flest varianter av överdrag från enkla manuella till helautomatiska varianter.

Byggnation: Här krävs stora insatser för markarbete och bygge. Anlita helst en fackman som bygger poolen. Om du är händig och har gott om tid klarar du hela eller delar av bygget själv. Markarbete och elanslutning måste köpas in av fackfolk.

Markarbete: En kunnig markentreprenör krävs för schaktning och dränering. Om man stöter på berg krävs sprängning.

Beräknas kosta: Komplett poolpaket 4 x 8 meter kostar från cirka 100 000 kronor. Här är det inte bara själva poolen som kostar utan man får räkna med en hel del för markarbetet. En tumregel är att bygge och markarbete kostar lika mycket som själva poolpaketet.

Underhåll: Städning och klorering tar cirka 20-30 minuter per vecka. För vintervård och vårstart krävs några timmars arbete höst och vår.

Vintervård: En markpool med liner töms inte på vatten vintertid, men reningsverk, värmare och eventuell annan utrustning utomhus töms på vatten för att undvika frysskador.

Köpinformation

Folkpool, www.folkpool.se
Miami Pool AB, www.miamipool.se
Svenska Poolfabriken, www.svenskapoolfabriken.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
24 april 2007

1 Kommentarer

2008-04-23
pooltankar
I samarbete med Poolkungen

7 frågor och svar för dig som ska köpa spabad

Ska du köpa ett spabad? En värmande pool på terrassen är perfekt så här under kyliga vinterdagar. Christian Nordlander, verksamhetsansvarig på Poolkunge...

0

Renovera badrummet

Ska du renovera badrummet? Peter Bratt svarar på de vanligaste frågorna om badrumsrenovering!

0

Bubbla, bada, basta – så skapar du ditt eget hemmaspa!

Vem vill inte krypa in i ett varmt litet rum när hösten stökar där ute? Men ska du satsa på ett hemmaspa måste du också satsa på dig själv. Och ge dig...

1

Poolsommar - Spabad ute året runt

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då spabadet får stå för nöjet. Men vilket spabad ska man välja? Här kan du...

1

Poolsommar - Ovanjordspool

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Här kan du...

0

Poolsommar

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Hjälp kommer...

0

"Vi byggde ett eget hamam"

Lasse och Petra Björkeson var på semester i Spanien. Där hittade de inspiration till sitt nya badrum. Ett hamam skulle det bli. "Nu startar vi ofta...

0

Bada under hösthimlen

Det lilla badet i trädgården har blivit familjen Björssons favoritplats. Där är det alltid varmt. Även den kallaste vinterdag är det härligt att bada...

0

Slarva inte med poolskyddet!

Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons