Annons
 Fria former. Skapa din egen pool med fria former. Formpool Kidney kostar från cirka 110 000 kronor. Folkpool. Markpool
Fria former. Skapa din egen pool med fria former. Formpool Kidney kostar från cirka 110 000 kronor. Folkpool. Markpool Foto: Magnus Selander

Poolsommar - Markpool

Pool

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Här kan du läsa mer om olika sorters markpooler.

Annons

Den här modellen är den vanligaste på marknaden. De säljs i paket där allt som behövs ingår och är oftast bättre utrustade än ovanjordspoolen. Den händige kan bygga en markpool själv men många väljer att anlita en fackman för byggnationen eller åtminstone vissa delar av bygget. En markpool går också att bygga även där trädgården kanske inte har de perfekta förutsättningarna. Genom olika lösningar som stödmurar och uppfyllnad kan man ordna problem med höjdskillnader på tomten. Vanligast är rektangulär form, fördelen med den är att all standardutrustning är anpassad för denna form, till exempel är det enkelt att ordna ett hel- eller halvautomatiskt poolöverdrag.

Det finns andra typer av markpooler: helt formbara och mycket påkostade. 

Formpool

Önskar du en pool där du helt bestämmer formen själv? Idag finns möjlighet till detta. Formpoolen är en pooltyp som byggs med ny teknik som gör det möjligt att forma poolen hur man vill.

Den här typen av pool byggs av speciella ”plankor” i polyetenplast som är ledade. Därför kan poolen formas så att du i princip kan få vilken form du vill, helt anpassat för din tomt och önskemål. En pool med helt fria former kräver en liner som ”svetsas” på plats, vilket kostar lite mer än en färdigkonfektionerad liner till en pool i standardstorlek.


Drömläge. Här en pool i måtten 4 x 6 meter med stomme i rostfritt. Oval pooltrappa, manuellt poolskydd som löper i skenor. Pris från 117 600 kronor. Svenska Poolfabriken.


Snyggt inbyggt i trädäcket.
Rektangulär markpool i måtten 4 x 8 meter. Rektangulär 4080, pris cirka 81 700 kronor exklusive poolskydd Miami Cover, pris cirka 15 000 kronor. Miami Pool.

Lyxpool

Vill du ha filmstjärnestatus bland grannar och vänner? Då finns det egentligen bara ett alternativ, en mosaikklädd lyxpool i betong. Som alternativ till de prefabricerade poolerna gjuts poolstommen i betong och kläs med kakel och mosaik. Det innebär i sin tur att man ska göra en geoteknisk undersökning eftersom poolstommen är tung och inte alls flexibel. En sättning i marken kan därför vara förödande.

Den här typen av poolbygget kostar från en knapp miljon och uppåt. Utrustning i övrigt är densamma som till de prefabricerade markpoolerna med liner.

Plus och minus med markpool

+ En rejäl, permanent pool med lång livslängd som kan integreras elegant i poolmiljön med omgivande marksten eller trätrall. Det finns många olika former att välja mellan och mer utrustningsalternativ som poolöverdrag, poolsarger, inbyggnadstrappor och jetstream med mer.

- Dyrare, mer tidskrävande byggprojekt.

Säker pool

I Sverige är det lag på att poolen ska täckas med ett barnsäkert överdrag. Poolöverdrag har flera fördelar, bland annat så sparar det värme och klor samt skyddar från att skräp blåser ner i poolen.
Säkerheten kan även ordnas med staket runt poolen. Detta ska vara minst 90 centimeter högt och ej klättringsbart och försett med låsbar grind.

Annons

Fakta

Stomme: Oftast en prefabricerad stomme av tryckimpregnerat trä, plåt eller plast. Stommen kan även muras med lecasten eller gjutas i frigolitblock.

Reningsverk: Vanligast är sandfilter, men diatomitfilter och patronfilter förekommer ibland.

Värmare: Oftast ingår elvärmare i poolpaketen. Flera andra värmesystem kan väljas.

Överdrag: Till markpooler finns flest varianter av överdrag från enkla manuella till helautomatiska varianter.

Byggnation: Här krävs stora insatser för markarbete och bygge. Anlita helst en fackman som bygger poolen. Om du är händig och har gott om tid klarar du hela eller delar av bygget själv. Markarbete och elanslutning måste köpas in av fackfolk.

Markarbete: En kunnig markentreprenör krävs för schaktning och dränering. Om man stöter på berg krävs sprängning.

Beräknas kosta: Komplett poolpaket 4 x 8 meter kostar från cirka 100 000 kronor. Här är det inte bara själva poolen som kostar utan man får räkna med en hel del för markarbetet. En tumregel är att bygge och markarbete kostar lika mycket som själva poolpaketet.

Underhåll: Städning och klorering tar cirka 20-30 minuter per vecka. För vintervård och vårstart krävs några timmars arbete höst och vår.

Vintervård: En markpool med liner töms inte på vatten vintertid, men reningsverk, värmare och eventuell annan utrustning utomhus töms på vatten för att undvika frysskador.

Köpinformation

Folkpool, www.folkpool.se
Miami Pool AB, www.miamipool.se
Svenska Poolfabriken, www.svenskapoolfabriken.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
24 april 2007
 
Annons
Mer om Pool
Medlems-
innehåll

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Njut av pool hemma!

Pool Går du i pooltankar? Vad gäller? Hur gör man? Här får du bästa tipsen för skön sommarsvalka med en helt egen pool i trädgården!

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Pimpa pool-området!

Pool Vi har samlat alla de härligaste nyheterna du behöver för att skapa ett riktigt paradis vid din pool!

Så blir pooldrömmen sann

Pool En pool är ett härligt sätt att smygstarta sommaren, men den innebär också en hel del förberedelser, underhåll och ansvar. Här får du bästa tipsen för...

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi byggde egen pool själva!

Pool Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.

Senaste nytt från poolbranschen!

Pool Poolvärmepumpar och skjutbara pooltak som förlänger säsongen. Till detta väljer vi gärna mosaikmönstrat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons