Annons
 Fria former. Skapa din egen pool med fria former. Formpool Kidney kostar från cirka 110 000 kronor. Folkpool. Markpool
Fria former. Skapa din egen pool med fria former. Formpool Kidney kostar från cirka 110 000 kronor. Folkpool. Markpool Foto: Magnus Selander

Poolsommar - Markpool

Pool

Nu är vi beredda. Bara sommarens värme kommer dånande så ska detta bli året då poolen får stå för svalkan. Men vilken pool ska man välja? Här kan du läsa mer om olika sorters markpooler.

Annons

Den här modellen är den vanligaste på marknaden. De säljs i paket där allt som behövs ingår och är oftast bättre utrustade än ovanjordspoolen. Den händige kan bygga en markpool själv men många väljer att anlita en fackman för byggnationen eller åtminstone vissa delar av bygget. En markpool går också att bygga även där trädgården kanske inte har de perfekta förutsättningarna. Genom olika lösningar som stödmurar och uppfyllnad kan man ordna problem med höjdskillnader på tomten. Vanligast är rektangulär form, fördelen med den är att all standardutrustning är anpassad för denna form, till exempel är det enkelt att ordna ett hel- eller halvautomatiskt poolöverdrag.

Det finns andra typer av markpooler: helt formbara och mycket påkostade. 

Formpool

Önskar du en pool där du helt bestämmer formen själv? Idag finns möjlighet till detta. Formpoolen är en pooltyp som byggs med ny teknik som gör det möjligt att forma poolen hur man vill.

Den här typen av pool byggs av speciella ”plankor” i polyetenplast som är ledade. Därför kan poolen formas så att du i princip kan få vilken form du vill, helt anpassat för din tomt och önskemål. En pool med helt fria former kräver en liner som ”svetsas” på plats, vilket kostar lite mer än en färdigkonfektionerad liner till en pool i standardstorlek.


Drömläge. Här en pool i måtten 4 x 6 meter med stomme i rostfritt. Oval pooltrappa, manuellt poolskydd som löper i skenor. Pris från 117 600 kronor. Svenska Poolfabriken.


Snyggt inbyggt i trädäcket.
Rektangulär markpool i måtten 4 x 8 meter. Rektangulär 4080, pris cirka 81 700 kronor exklusive poolskydd Miami Cover, pris cirka 15 000 kronor. Miami Pool.

Lyxpool

Vill du ha filmstjärnestatus bland grannar och vänner? Då finns det egentligen bara ett alternativ, en mosaikklädd lyxpool i betong. Som alternativ till de prefabricerade poolerna gjuts poolstommen i betong och kläs med kakel och mosaik. Det innebär i sin tur att man ska göra en geoteknisk undersökning eftersom poolstommen är tung och inte alls flexibel. En sättning i marken kan därför vara förödande.

Den här typen av poolbygget kostar från en knapp miljon och uppåt. Utrustning i övrigt är densamma som till de prefabricerade markpoolerna med liner.

Plus och minus med markpool

+ En rejäl, permanent pool med lång livslängd som kan integreras elegant i poolmiljön med omgivande marksten eller trätrall. Det finns många olika former att välja mellan och mer utrustningsalternativ som poolöverdrag, poolsarger, inbyggnadstrappor och jetstream med mer.

- Dyrare, mer tidskrävande byggprojekt.

Säker pool

I Sverige är det lag på att poolen ska täckas med ett barnsäkert överdrag. Poolöverdrag har flera fördelar, bland annat så sparar det värme och klor samt skyddar från att skräp blåser ner i poolen.
Säkerheten kan även ordnas med staket runt poolen. Detta ska vara minst 90 centimeter högt och ej klättringsbart och försett med låsbar grind.

Annons

Fakta

Stomme: Oftast en prefabricerad stomme av tryckimpregnerat trä, plåt eller plast. Stommen kan även muras med lecasten eller gjutas i frigolitblock.

Reningsverk: Vanligast är sandfilter, men diatomitfilter och patronfilter förekommer ibland.

Värmare: Oftast ingår elvärmare i poolpaketen. Flera andra värmesystem kan väljas.

Överdrag: Till markpooler finns flest varianter av överdrag från enkla manuella till helautomatiska varianter.

Byggnation: Här krävs stora insatser för markarbete och bygge. Anlita helst en fackman som bygger poolen. Om du är händig och har gott om tid klarar du hela eller delar av bygget själv. Markarbete och elanslutning måste köpas in av fackfolk.

Markarbete: En kunnig markentreprenör krävs för schaktning och dränering. Om man stöter på berg krävs sprängning.

Beräknas kosta: Komplett poolpaket 4 x 8 meter kostar från cirka 100 000 kronor. Här är det inte bara själva poolen som kostar utan man får räkna med en hel del för markarbetet. En tumregel är att bygge och markarbete kostar lika mycket som själva poolpaketet.

Underhåll: Städning och klorering tar cirka 20-30 minuter per vecka. För vintervård och vårstart krävs några timmars arbete höst och vår.

Vintervård: En markpool med liner töms inte på vatten vintertid, men reningsverk, värmare och eventuell annan utrustning utomhus töms på vatten för att undvika frysskador.

Köpinformation

Folkpool, www.folkpool.se
Miami Pool AB, www.miamipool.se
Svenska Poolfabriken, www.svenskapoolfabriken.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
24 april 2007

1 Kommentarer

2008-04-23
pooltankar
0

Lyckas med poolbygget!

Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här.

0

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

0

Experternas tips för poolbygget

Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

4

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du...

0

Töm poolen

När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

0

Bygg en pool på 30 dagar!

Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

0

Ledare: Den sista dopparedan!

Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

0

Slarva inte med poolskyddet!

Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

2

Familjemys i naturskönt spa

Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons