Annons

Pool - mycket mer än bara bad

Pool

En poolmiljö kan vara så mycket mer än bad. Här visar arkitekt Leif Qvist två härliga miljöer, både för bad, relax och umgänge och hur du bygger ett trädäck runt poolen.

Annons

Det är många av oss som drömmer om pool. Oftast kanske man då mest fokuserar på själva badmöjligheten, men en poolmiljö kan vara så mycket mer. Här visar arkitekt Leif Qvist två härliga miljöer, både för bad, relax och umgänge.

Här kan familjen Nord verkligen njuta av sommaren. Det åttkantiga lusthuset har plats för åtta personer, vid det öppna grillköket bredvid sköts matlagningen. Eftersom även en bastu finns i anslutning till poolen, badar man utomhus även långt in på hösten.

Anledningar och argument för att skaffa pool är många. När jag som arkitekt får i uppdrag att skapa en poolmiljö på en villatomt, har familjen oftast länge gått i pooltankar. De har diskuterat olika typer, läge, ekonomi, tillbehör och drömt om turkosblått vattenglitter.

Poolen i sig är en sak, men en riktigt bra poolmiljö ska inte bara vara utöver badandet skall poolen vara trädgårdens centrum, en trevlig plats för fest och umgänge, grillning, dans och lek både på dagar och kvällar hela sommaren!

Välj pooltyp noga

Själva poolen kan byggas på många sätt. Ovan mark med en väggstomme av tryckimpregnerat trä eller rostfritt stål och invändigt klätt med en s.k. liner av vinylplast. Det kan vara ett bra alternativ för en kuperad tomt eller när schaktmassor finns för att återfylla och dölja poolvolymen. Den kan även vara nergrävd i mark eller nedsprängd i berg, vilket kräver stora ingrepp. En sådan pool kan helkaklas. Schaktmassorna kan användas för att bygga om en platt tomt.

En pool kan vara rund, oval, rektangulär eller månghörnig. Marken runt poolen kan vara en del av altangolvet. Det kan byggas av trä, klinker, sten eller tegel.

Att tänka på

De poolmiljöer jag visar i den här artikeln, är byggda för två vitt skilda tomter/hus. Den ena är dessutom en något mer exklusiv variant. Men båda familjerna hade samma önskemål:

- Det ska vara nära mellan hus och pool.

- Man vill ha en vacker poolutsikt från huset, både på dagen och i kvällsbelysning.

- Poolvolymen ska vara gömd.

- Den ska ligga insynsskyddad från gata och grannar.

Annons

- Placeringen ska vara soligt söderläge.

- Det ska vara vindskyddat lä.

- I anslutning ska finnas en uteplats med tak.

Exklusivt uppe på berget

Christina och Hans Nord har en solig, högt belägen bergstomt på c:a 1200 m2. De ville ta hem sommarnöjet på tomten. De önskade en poolmiljö som skulle ersätta både skärgårdshus, segelbåt och medelhavslägenhet. Enligt Hans är driftskostnaderna för polen betydligt lägre än bara resekostnader till och från skärgårdshuset.

Lusthusmiddag under kristallkrona

Poolen med mått 4 x 8 x 2 - 1,6 m sprängdes ner i den böljande bergssluttningen. Upp mot gatan i sydost rensades berget från jord och vegetation. Det stora trädäcket runt poolen konturanpassades mot berget. Från husets befintliga uteplats byggdes en trappa ner till pooldäcket. I däcket andra ände placerades ett färdigt åttkantigt lusthus med spröjsade fönster.

Det har plats för åtta sittande middagsgäster och en kristallkrona hänger över det runda bordet i mitten. Lusthuset och det vackra gula 20-talshuset inspirerade till en lång insyns- och vindskyddande skärmvägg i trä.

Den är glasad med spröjsade fönster. Den samtidigt byggda bastun i villan, ger också möjlighet till att i kyliga höstmörkret simma på rygg i poolen och titta på stjärnorna efter bastubadet. Det är en verklig njutning.

Bambu för skärgårdskänsla

Mot parkmarken i sydväst planterades en gräsyta mot trädäckets långsida och buskar i ca 2 m höjd. Närmast berget planterades bambu i höjd ca 175 cm för att ge lite skärgårdskänsla ihop med bergsklipporna. På norrsidan av trädäck och lusthus är en 70 cm hög slänt byggd som övergång mellan trädäcket och den lägre gräsplanen. Hela slänten är planterad med Rododendronbuskar och stenpartier. Pooldäcket har generösa ytor för solstolar, sittgrupper och grillkök.

Hela miljön kan avnjutas från bostadshusets vardagsrum och ovanliggande balkong. Speciellt vackert är det på kvällen när undervattenbelysningen och den låga avskärmade växtbelysningen är tänd. Allt teknisk installation är inbyggt i bostadshusets källardel.

Köpinformation

Poolleverantör: Ivab poolkonsult.
Leverantör av lusthus och möbler, Ekerö Möbler
Byggentreprenör: Kjell Brink Bygg
Landskapsarkitekt: S O Hagman Mark o Landskapskonsult AB
Markentreprenör: Stockholms Tomt och Gårdsentr.
Arkitekt: Leif Qvist

Kostnader:

Poolsystem med styrutrustning och poolguard (skydd för ytvärmeförluster och småbarn) ca 150.000:-,
Lusthus, altan och övriga snickerier ca 150. 000:-,
Markarbete, schaktning, växter och jord samt konsultarvode cirka 220 000:-
Totalt ca 520 000:-

Tvärsektion av den nedsprängda poolen.

Poolen ovanpå marken, med trädäck runt poolen.


Gäster som övernattar i lusthuset kan kliva rakt ut på trädäcket runt poolen för ett svalkande morgondopp.

Helene och Jesper Thureson passade på att slå ihop poolbygget med en helrenovering av den nyinköpta villans trädgård. Tomten är ca 700 m2 och villan är placerad i norvästra tomthörnet mot vägarna. Den har ett uppbyggt trädäck på ca 12 m2 åt söder. I öster höjer sig tomten ca 2 m upp till samma nivå som trädäcket. Östra delen har många höga träd.

Markutfyllnad döljer poolvolymen

För den här tomten blev en ovanmarkspool bästa lösningen.
Omliggande trädäck knyter an till det befintliga trädäcket och sträcker sig mot öster där det avslutas med en större sammanhängande yta. Där placerades ett lusthus direkt på mark, i samma nivå som trädäcket. Två stora markutfyllningar gjordes på trädäckets båda långsidor, för att dölja poolvolymen.

Mot båda gatorna planterade 170 cm höga insynsskyddande häckar. I södra tomthörnet, där gatan höjer sig planterades en grupp spireabuskar som ytterligare insynsskydd. Mot granne i söder har däckets kryssräcke en förhöjd pergola-del som skall bära insynsskyddande klätterväxter.

På norra sidan av poolen har den nya markslänten planterats med blommor och buskar för säsongslång färg och doft. Denna del av trädgården får också en liten köksträdgård och avröjda gräsytor till lek och spel. Här finns också bilangöring med stensatta ytor, mot en ny entrètrappa, i samma utförande som trädäcket runt poolen. Lusthuset målades i samma ljusgrå nyans som bostadshuset.

Inget bygglov behövs

Jesper har tillbringat barndomens somrar i Ålänska skärgården och ville återskapa en miljö där man från frukostuteplatsen kan dyka direkt i vattnet. De unga sönerna Andreas och Sebastian kan övernatta i lusthuset och kliva rakt ned i vattnet för ett morgondopp.

Den här typen av pool ovan mark kostar ungeför 60.000 kr att köpa. För det får man själva bassängkonstruktionen med väggar och stöttor.
Den snickarkunnige kan själv bygga resten och trädäcket runt poolen.

Den här poolanläggningen krävde grannarnas skriftliga godkännande av ritningen men inte formellt bygglov. Den andra poolanläggningen krävde däremot bygglov, p.g.a av sprängning och schaktning samt att bygget gränsade mot parkmark.

Köpinformation

Poolleverantör: Miamipool
Byggentreprenör: Dennis Karlsson, Solna Byggentreprenad AB
Markentreprenör: Falks Skog och Trädgårdsservice.
Arkitekt: Leif Qvist

Kostnader:

Poolsystem med styrutrustning och poolguard (skydd för ytvärmeförluster och småbarn) ca 100.000:-,
Lusthus, altan och övriga snickerier ca 150. 000:-,
Markarbete, schaktning, växter och jord samt konsultarvode cirka 150 000:-
Totalt ca 400 000:-

Tvärsektion av poolen.


Lusthuset på 10m2, är målat i samma färg som bostadshuset. Det har heltäckande fasadribbverk och indragna hörn. Fönster på båda sidorna. Placerat på trädäcket runt poolen.

Att tänka på:

De poolmiljöer jag visar i den här artikeln är byggda för två vitt skilda tomter/hus.
Den ena är dessutom en något mer exklusiv variant.
Men båda familjerna hade samma önskemål:

Det ska vara nära mellan hus och pool.

Man vill ha en vacker pool med fin utsikt från huset, både på dagen och i kvällsbelysning.

Poolvolymen ska vara gömd.

Poolen ska ligga insynskyddad från gata och grannar.

Placeringen ska vara soligt i söderläge.

Det ska vara vindskyddat lä.

I anslutning ska finnas en uteplats med tak.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03. april 2001
 
Annons
Mer om Pool

Lyckas med poolbygget!

Pool Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här. 

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Pool Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

Experternas tips för poolbygget

Pool Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Pool Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du i en badtunna. Så här hittar du en som matchar dina behov.

Töm poolen

Pool När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Ledare: Den sista dopparedan!

Pool Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons