Annons
En egen pool blir riktig vardagslyx i sommar! Men ha inte för bråttom utan tänk långsiktigt när du väljer pool.
En egen pool blir riktig vardagslyx i sommar! Men ha inte för bråttom utan tänk långsiktigt när du väljer pool. Foto: Kristian Pohl

Njut av pool hemma!

Pool

Går du i pooltankar? Vad gäller? Hur gör man? Här får du bästa tipsen för skön sommarsvalka med en helt egen pool i trädgården!

Annons
Tio längder före frukost. Tokglada barn som hoppar bomben. Eller ett festligt poolparty med vännerna… Det finns många anledningar till att en egen pool är en (våt) dröm för många. Och även om du har en sluttande eller bergig tomt ska du inte låta dig avskräckas – drömmen om en pool går att förverkliga i de flesta trädgårdar. Däremot styr tomtens egenskaper i mångt och mycket om man bör välja en nedgrävd, mellanmarkpool eller pool ovan mark.

– En plan tomt är idealisk, men det mesta går att lösa. En sluttningstomt kan åtgärdas med en stödmur i slänten. Berg som är i vägen kan sprängas. Men om marken är väldigt sank kan arbetet försvåras. Högt grundvatten eller lerjord kräver ett bra markarbete och en bra dränering, berättar Magnus Holgersson på Folkpool.

Solvärme är det miljövänligaste sättet att värma vattnet. En solfångaranläggning kan höja temperaturen i poolen flera grader en solig dag. Normalt klarar poolsolfångare cirka 80 procent av värmebehovet från mitten av maj till och med augusti. En solig sommar räcker solvärmen gott och väl, men branschen rekommenderar den som vill vara säker på att ha varmt vatten att komplettera med annan värmare.

–Poolvärmepump ger också mycket god driftsekonomi och är idag det mest populära sättet att värma poolen. Eftersom poolen ska värmas när det är varmt ute har poolvärmepumpen bästa möjliga förutsättningar att ge bra verkningsgrad. De ger ofta 4-5 gånger mer än de drar i energi, säger Magnus Holgersson. För den som vill bada tidig vår och sen höst är värmeväxlare ett alternativ. Förutsättningen är panna i villan. Värmeväxlaren kan också kopplas till husets värmepump om kapaciteten är tillräcklig.

I de flesta linerpooler som är helt nedgrävda behåller man vattnet under vintern. Alla ledningar, pumpar och filter töms däremot på vatten.

Välj rätt pooltyp

Plaskpool: Enkel pool som placeras på marken. Med eller utan reningsverk.

Ovanmarkspool: För självbyggaren. Monteras på marken, oftast i plåt. Innehåller reningsverk och stege. Värmare, belysning och överdrag kan väljas till.

Mellanmarkpool: Permanent pool för montage i marken, som linerpool och glasfiberpool. Paket där reningsverk, värmare, stege, överdrag, kemikalier och poolvård ingår. Flera tillval brukar finnas.

Gjuten pool: Dyrast. Gärna klädd med mosaik.

Notera: Köp helst din pool från ett företag som är medlem i Sveriges Poolproducenter (SvPP), för att vara säker på att säljaren har erfarenhet och kunskap inom sitt område. SvPP är en branschorganisation inom Pool - och Spabadsindustrin. Läs mer på www.svpp.se

Poolguide

Budget


Storpool Delux

Annons

Flexibel placering

Mått & material: Oval 6,1 x 3,6 meter – 10,1 x 5,5 meter eller rund 3,6 – 7,3 meter. Vattendjup 1,32 meter. Galvaniserad stålplåt med vinylgummiliner.
Vad ingår? Poolstomme, liner, skimmer, slangar, sandfilter med pump, poolstege, reningspaket och skyddstäcke.
J&F Fritid AB
Från 11 900 kr


Gardenpool

Pool för kuperad trädgård

Mått & material: Från 3,9 meter i diameter till oval 3,6x6,6 meter. Vattendjup 1,2 meter. Trä NTR A.
Vad ingår? Komplett poolstomme med liner, poolsarg, belysning, reningsverk, värmare, stege, rör och kopplingar, poolcentral, överdrag, poolvårdsutrustning.
Folkpool
Från 60 000 kr


Miamipool 4576

Stor pool till bra pris

Mått & material: 7,6 meter lång, 4,5 meter bred. Vattendjup 1,35 meter. Stomme i galvad 2 mm plåt. Liner 0,75.
Vad ingår? Se www.miamipool.se
Miamipool
Från 82 600 kr

Mellan


Flexipool

Enkel att bygga

Mått & material: 4x8 meter, stomhöjd 1,5 meter. Vattendjup cirka 1,4 meter. Polyetenplast.
Vad ingår? Komplett poolpaket.
Pool Store Sverige AB
95 000 kr

 


Omega

Markpool i rostfritt

Mått & material: Valfritt mått ned till 25 cm steg. Vattendjup 1,4 m. Rostfritt stål.
Vad ingår? Komplett poolpaket. Allt som behövs vid montering ingår: Underliggare, poolsarg, maskinutrustning, gängtejp för kopplingar.
Svenska Poolfabriken
Från 113 500 kr

 


Rektangulär pool

Stabil markpool

Mått & material: Mått 4x8 meter. Vattendjup 1,4 meter (stomme 1,5 meter). Galvaniserat stål alternativt polyeten.
Vad ingår? Poolstomme, över- och underliggare, formsvetsad blå poolliner, bottenmatta, poolöverdrag, reningsverk, värmare, stege, kopplingspaket.
PoolKungen
Från 114 900 kr

Lyx


Folkpool Classic Termoplast 4x8 Deluxe

Pooltak ingår!

Mått & material: 4x8 meter. Vattendjup 1,35 meter. Återvunnen polyetenplast.
Vad ingår? Komplett pool. 17 produkter ingår, bland annat stensarg i granit, pooltak, saltgenerator, värmepump.
Folkpool
Komplett 319 245 kr (Finns från 110 000 kr)

 


Overflow-Pool

Vattnet rinner över kanten...

Mått & material: 4x8 meter. Vattendjup 1,5 meter. Stålkonstruktion.
Vad ingår? Stomme, liner, overflow-ränna, stensarg, balanstank, pump, filter, kopplingspaket, bräddavlopp, inlopp, lampa, polyetenslang. Kemi och pool-vårdspaket.
Poolspecialisterna BN Bygg AB
220 000 kr

 


Stockholm Glasfiberpool från San Juan

Både djup och grund

Mått & material: 8 x 4 meter. Grund botten i ena delen, djup botten med sittplats i andra. Vattendjup 1,75 meter. Glasfiber.
Vad ingår? LED-belysning med fjärrkontroll, cirkulationspump, trappa, reningsfilter, kopplingar, manuell dammsugare, säkerhetsöverdrag. Frakt.
Nordiska Kvalitetspooler AB
299 000 kr

Köpinformation

Folkpool, tel 08-554 810 00, www.folkpool.se
Miamipool, tel 060-515050, www.miamipool.se
PoolKungen AB, tel 031-919800, www.poolkungen.se
Nordiska kvalitetspooler AB, tel 026-2222350, www.nordiskakvalitetspooler.com
J&F Fritid, tel 0585-31661, www.jf-fritid.se
Poolbyggarna, tel 08-58166633, www.poolbyggarna.se
Pool Store Sverige AB, tel 08-51175910, www.poolstore.se
Apool, tel 042-22 75 55, www.apool.se
Poolspecialisterna BN Bygg AB, tel 021-66055, www.poolis.se

7 april 2011

0 Kommentarer

0

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

0

Experternas tips för poolbygget

Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

0

Lyxigt bubbel i trädgården

En lugn stund och harmonisk avkoppling är en lyxvara för många. Ett bubblande och varmt spa under bar himmel kan alltid stå redo för en trött och stress...

1

Poolvårdguide

Det är inte svårt att sköta om sin pool. Ett bra balanserat vatten är A och O för poolens funktion, driftsekonomi och utrustningens livslängd.

0

Säkra pooldrömmen

Att äga en egen pool är en lyx men också förenat med ett stort ansvar. Skydda dig mot onödiga olyckor med ett bra poolskydd.

0

Det bubblar under ytan

Att köpa bubbelbad är ingen lätt match. Marknaden fullkomligt svämmar över av olika märken, system och funktioner. Goda råd följer här.

0

Pool med fria former

Det tog inte mycket mer än en arbetsdag att få en badklar pool i trädgården med en form helt efter eget huvud. Här följer vi bygget steg för steg.

0

10 snabba svar om pool

Med förra sommarens värme i färskt minne är det många som funderar på en svalkande pool i trädgården. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna...

0

Poolplank som pergola

Med ett rejält plank vid poolen slipper du grannarnas blickar och vinande vind. Den här modellen kan dessutom utformas till en härlig pergola.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons