Annons

Lyxigt bubbel i trädgården

Pool

En lugn stund och harmonisk avkoppling är en lyxvara för många. Ett bubblande och varmt spa under bar himmel kan alltid stå redo för en trött och stressad kropp.

Annons

Fötternas favorit

Spabadet Arena rymmer upp till sju personer och har 16 massagemunstycken och säten i olika djup. Ett extra kraftigt jetmunstycke i botten ger massage för trötta fötter. Energiförbrukningen är cirka 200-250 kWh per månad om du badar varannan dag vid + 38°C i vattnet. Detta om årsmedeltemperaturen är +7°C. Arena kostar 96 000 kr och kommer från Dimension One Spas som marknadsförs av Folkpool.

Den moderna spa-kulturen hade sitt genombrott på 80-talet då många hälsohem med spa-verksamhet öppnade. I dag har spa-anläggningarna flyttat in i våra hem, antingen inomhus eller i trädgården.

- Vi ser en markant uppåtgående trend i försäljningen av spa, berättar Peter Sjöberg på Aquapool som marknadsför företaget Jacuzzi i Sverige.
- I USA har spa för hemmet varit stort länge och Norge är säkert åtta år före oss, men Sverige och övriga Europa kommer med stormsteg, fortsätter han.

Ett eldrivet spa som ska placeras utomhus är ett fullt isolerat badkar med termolock som klarar väder och vind, året om. Det placeras på önskad plats i trädgården och elkabeln grävs oftast ned till frostfritt djup i marken eller isoleras. Någon anslutning till vatten och avlopp behövs inte. Vattnet fylls på med en trädgårdsslang och när du ska tömma karet, cirka fyra gånger per år, ansluter du en slang till en snabbkoppling på bottenventilen och tappar ur vattnet i närmaste dagvattenbrunn.

En jacuzzi

Avslappning för alla, sommar som vinter. Santorini är Jacuzzis största spa och är anpassat för fem till sex personer. 33 riktbara massagemunstycken ger lyxig massage och 14 luftstrålar i botten gör vattnet bubbligt. Santorini finns i sju olika färger och behållare för doftessenser och undervattensbelysning med dimmer ingår. Jacuzzi.
Pris från cirka 149 900 kr.

Tål strömavbrott

- Vattnet i ett spa bör vara mellan 35 och 37 grader. Badar man varmare finns risk för illamående och stora påfrestningar för kroppen. Temperaturen hålls konstant om du inte valt att till exempel under semestern ställa termostaten på en lägre temperatur för att spara energi, säger Peter Sjöberg.

Eftersom ett spa står utomhus utsätts det för naturens nycker och ibland riktigt sträng kyla.

- Vid ett strömavbrott mitt i kalla vintern tar det flera dagar innan den stora vattenmängden i ett spa fryser. Innan dess har förhoppningsvis strömmen kommit tillbaka och ingen skada är skedd, säger Peter Sjöberg.

Annons

Om spabadet ändå fryser, vilket är mycket ovanligt, kan det bli skador på framför allt pumpen enligt Peter Sjöberg. Att byta pump eller reparera pumphus kostar några tusenlappar. Därför kan det vara klokt att kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid en eventuell skada. Detta är särskilt viktigt om du till exempel placerar ditt spa vid fritidshuset där du inte har daglig uppsikt.

- Om anläggningen går sönder ersätts inte själva spa-anläggningen. Däremot ersätter försäkringsbolagen skador på den maskinella utrustningen. Blir det fråga om en stor frysskada kan det bli en dyr affär för villaägaren. Självrisken är tio procent av skadekostnaden, dock lägst den vanliga självrisken för villaförsäkringen. De flesta försäkringsbolag har en självrisk på max 10 000 kronor för frysskador, säger Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Prisvärt bubbel


Nordic Crown II är ett spa med plats för upp till fem personer. Badet har inbyggd ozonrening och 20 separat justerbara massagemunstycken. Flödet kan regleras på varje massagemunstycke, dessutom kan luftinblandningen i strålen ställas steglöst för att få en hårdare och mjukare massagestråle. Pris från 57 000 kr i enkelt utförande upp till 65 000 kr fullt utrustat. Folkpool.

Två typer av massage

Ett spa brukar definieras av att det har två typer av massagesystem.
Det ena systemet fungerar genom att vattnet cirkulerar genom munstycken i karets väggar. Genom så kallad injektorverkan sprutas luft ut genom munstyckena och ger hydromassage. Enkelt uttryckt kan man säga att ju högre lufttryck och ju fler munstycken, desto mer massage får du. Det andra systemet bygger på att en luftpump pumpar ut luftstrålar genom hål i karets botten. Med detta luftblåsar-system går det inte att få någon punktmassage utan det ger endast bubblor och en ökad friktion i vattnet.

Spabad - ett rent nöje

Man kan ju tycka att varmt, stillastående vatten borde bli ohälsosamt men en cirkulationspump ser till att vattnet renas genom kraftiga filter, 24 timmar om dygnet. Dessutom tillförs ozongas som effektivt renar vattnet och efter varje bad bör man också stödklorera med exempelvis klortabletter. Man ska däremot inte hälla oljor och annat i vattnet. Vissa modeller har speciella hållare där man kan lägga doftampuller eller liknande så att doften följer med vattenångan.

Köp klokt

Ett spa för utomhusbruk kostar från cirka 60 000 kronor och uppåt. I de lägre prisklasserna kan det vara mindre isolerat eller ha färre munstycken. Att köpa ett spa är en stor investering och därför är det viktigt att välja ett fabrikat som är pålitligt och som förväntas finnas kvar i många år. Du vill ju kunna få service och reservdelar levererade under lång tid framöver.
Ett spa är nästan en lika stor investeringskostnad som en pool, men med fördelen att det kan användas året runt - och dessutom kan du ju ta med dig ditt spa om du flyttar!

Snabba fakta om spa

Vattnet i ett spa med hydromassage bör vara ungefär 37 grader och byts cirka fyra gånger per år beroende på hur ofta du badar.
Att driva ett spa utomhus i ett år, (med 3-4 vattenbyten och cirka 3-5 bad i veckan) kostar cirka 3 000 - 4 000 kronor enligt Peter Sjöberg.
Ett spa för trädgården behöver bara anslutas till elnätet, inte till vatten och avlopp. Det finns generellt två typer av massagesystem i ett spa, jetmunstycken i karets sidor eller luftpump som pumpar luft genom hål i karets botten.

Köpinformation

Folkpool, 08-554 810 00
Hydropool, 08-556 521 30
Jacuzzi/Aquapool 08-544 435 35
Bad & Spaspecialisten 08-758 84 77
Svenska Poolfabriken 0921-726 80

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

11 april 2003
 
Annons
Mer om Pool
Medlems-
innehåll

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Njut av pool hemma!

Pool Går du i pooltankar? Vad gäller? Hur gör man? Här får du bästa tipsen för skön sommarsvalka med en helt egen pool i trädgården!

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Pimpa pool-området!

Pool Vi har samlat alla de härligaste nyheterna du behöver för att skapa ett riktigt paradis vid din pool!

Så blir pooldrömmen sann

Pool En pool är ett härligt sätt att smygstarta sommaren, men den innebär också en hel del förberedelser, underhåll och ansvar. Här får du bästa tipsen för...

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi byggde egen pool själva!

Pool Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.

Senaste nytt från poolbranschen!

Pool Poolvärmepumpar och skjutbara pooltak som förlänger säsongen. Till detta väljer vi gärna mosaikmönstrat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons