Frågor och svar om pool

Att ha en egen pool står för lyx, lättja och sommar. Vem vill inte ha det så? Här får du svar på de vanligaste frågorna som rör pool.


 En markpool ger större frihet när du ska välja form men kräver ett gediget markarbete.

1. Var på tomten är det bäst att placera poolen?
Börja med att ta fram en skalenlig ritning över hus och trädgård. Samla sen familjen och börja drömma. Men tänk på detta: Poolen bör helst placeras i söderläge. Mycket sol ger lägre uppvärmningskostnader och sen så är det härligare att bada i sol.

Var i trädgården finns det bästa vind- och insynsskyddet? Eller planerar ni att bygga ett sånt också? Kontrollera att det inte finns ledningar för el, vatten eller telefon i marken där grävning ska göras. Kontakta Telia och ditt lokala elbolag för utmärkning av ledningar om du är osäker. Undvik om möjligt att placera poolen på ett ställe där grundvattennivån är hög. Undvik också närbelägna buskar och träd som kan skugga och skräpa ner vattnet. De flesta poolföretagen erbjuder även kostnadsfria hembesök för att tillsammans med er diskutera utformning och placering.

2. Behöver jag bygglov?
Bygglov behövs bara i speciella fall. Till exempel om poolen kommer att placeras nära tomtgräns eller när man förändrar marknivån. Det är alltid säkrast att ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få klara besked. Inom stadsplan krävs oftast ett marklov för grävning.

3. Vad ska man ha för material runt poolen?
Det vanligaste är trätrall eller stenplattor. Man kan även gjuta ett däck runt poolen och sedan lägga trall eller plattor utanför gjutningen. Tänk på att det ska vara skönt att gå på – det är också smart att ha något där det inte samlas massa jord och gräs under blöta fötter. Allt detta hamnar ju sen i poolen.
Utrymmet runt poolen bör också vara väl tilltaget för att rymma utemöbler som solstolar och sittgrupper. Poolområdet blir ofta en central punkt i villaträdgården där det ska vara trivsamt att vara.

4. Vad är bäst, markpool eller ovanjordspool?
Markpoolerna anses vara lite exklusivare och ger samtidigt större frihet i val av form. Friformspoolen har oändliga möjligheter och kan passas in i vilken miljö som helst. En markpool kan även passa i sluttningstomter om det finns utrymme för uppfyllnad eller genom att bygga stödmurar. Denna typ av pool kräver ett gediget markarbete, bra material i stommen samt ordentlig utrustning för vattenrening och uppvärmning. Vanligast på den svenska marknaden är den rektangulära markpoolen med måtten 4 x 8 meter.

Ovanmarkspoolen är en pool ovan mark, oftast lite mindre och enklare utrustad. Den används med fördel då man vill undvika grävning eller sprängning. Poolens totalpris blir ofta lägre då schaktkostnaden till stor del utgår. Nackdelen kan vara att det är svårt att montera in en trappa eller poolöverdrag i skena. Det finns dock ett flertal olika kategorier av ovanjordspool. Från den enklaste badleksaken för några tusenlappar till en pool med lika lång livslängd som en riktig markpool för allt från 40 000-50 000 kronor och uppåt.

Även en ovanjordspool kräver markarbete och packad grusbädd för att få en bra grund att stå på. För längre livslängd och enklare skötsel krävs bra material i stommen och ett ordentligt reningsverk.
Stommarna görs i betong, mursten, plast, trä och i galvat eller rostfritt stål. Generellt delas de in i tunga och stela eller lätta och flexibla konstruktioner. Populärast i Sverige är en lätt och flexibel pool tillverkad i trä.

5. Vad kostar det?
Den tiden är förbi när en pool var en ouppnåelig lyx. I dag får man en nergrävd pool för cirka 45 000 kronor men då tillkommer grävning och eget arbete. Men som sagt, beroende på önskemål och förutsättningar så kan det också bli mycket dyrare. Den vanligaste storleken 4 x 8 meter kostar cirka 90 000 kronor i paket, då ingår allt som behövs men inget extra. Viktigt att tänka på är drift, service och underhåll.

För självbyggaren gäller att man kan hantera både byggnation och reparation då livslängden för en normal pool ofta är över 30 år.
Anlitar man ett poolföretag för byggnation är det viktigt med en lokal förankring då de snabbt ska vara på plats om något går snett och senare finnas till hands för framtida service och underhåll.

6. Hur sköter man sin pool?
En pool är som vilken byggnadskonstruktion som helst. Den kräver löpande underhåll och skötsel. För den dagliga driften gäller att hålla vattnet rent och behagligt. Desinfektion görs vanligtvis med klor, mekanisk rening med filter och pooldammsugare. Mycket görs relativt enkelt och snabbt men det är ändå av stor vikt att vattenvärdena kontrolleras med jämna mellanrum. Har man en utomhuspool tar också vinterstängning och vårstart några timmar i anspråk vår och höst.

7. Hur värmer man poolen och vad kostar det?
För att värma upp vattnet använder man oftast elvärme eller värmeväxlare. På senare tid har poolvärmepump och solfångare blivit väldigt populära. Dessa möjliggör en temperatur på 27-28 grader för runt 1 000 kronor i månaden då poolen är i drift. Tillsammans med de kemikalier som behövs får man räkna med cirka 1 500 kr i månaden för en normalstor pool.

8. Kan man bygga poolen själv?
Ja, de flesta pooler kan man faktiskt bygga själv. Men beroende på val av pool och utrustning kan jobbet bli stort, det är inget litet jobb – kom ihåg det! Det kan innebära stora markarbeten. Oftast erbjuder de olika poolföretagen hjälp med montering. Kostnaden varierar beroende på förutsättningarna.

Till monteringen tillkommer nästan alltid en elektrisk installation som ska göras av elektriker. Poolleverantören har ofta någon lokal elektriker att rekommendera som är van att arbeta med poolinstallationer. Bygger man poolen själv kan det vara bra att få hjälp med monteringen av liner samt en översyn av reningsverk och rördragningar. En uppstart och genomgång av vattenkemin kan också vara väl spenderade pengar för ett lyckat poolköp.

9. Vilket ytskikt ska man välja, plast, kakel eller stål?
Den vanligaste beklädnaden i pooler i Sverige är poolduk, så kallad liner. Men man kan välja annat. För en riktigt exklusiv pool där inte pris och underhåll är avgörande kanske mosaik väljs. Och numera går det även att köpa en pool i rostfritt stål. Allt har sina fördelar och nackdelar men kortfattat så gäller följande:

Liner passar det svenska klimatet eftersom det innebär att man inte behöver tömma poolen vintertid vilket man behöver göra om man har kakel. Kakel är ett vanligare alternativ i varma länder. Stål som ytskikt i en pool är än så länge ganska ovanligt. Mycket av den utrustning som säljs idag görs mer och mer i plast och titan för att garantera en lång livslängd. Linern är prisvärd och lätt att underhålla. Blir den för ful eller sliten är den lätt att byta ut. Kakel är ganska lätt att sköta men svår och dyr att reparera. Generellt gäller således linern för en svensk privatpool.

10. Vilket poolskydd är bäst?
Enligt plan- och bygglagen ska poolen omges av ett staket eller förses med någon typ av poolskydd som förhindrar att någon ramlar ned i poolen. Poolskyddet minskar även förbrukningen av kemikalier och vattenförbrukningen (avdunstning och backspolning). Värmekostnaden minskar med minst 50 procent om du har poolen täckt när den inte används och skyddet hindrar skräp från att blåsa ned i poolen.

Det vanligaste är standardskyddet som ligger och flyter på vattenytan och fästs i poolsargen eller pooldäcket. Detta skydd är det enda som kan användas vintertid. Nästa variant av poolskydd är de med upprullning. Dessa skydd ligger delvis på vattenytan men glider i en skena som monteras på poolsargen. Tredje varianten är helautomatisk. De kan ligga på vattenytan eller hänga några centimeter ovanför.

På senare år har även skjutbara poolhus blivit vanligare. Dessa består av 4-5 sektioner som löper i skenor och möjliggör en längre badsäsong. Tar man de exklusivaste och största modellerna fås ståhöjd runt poolen och möjlighet att placera möbler under tak i anslutning till poolen.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Pool. Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Pool. Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Pool.

Bild 1. Lite härligt motions-simmande kan man fixa även i den minsta poolen med en Jet-Stream. Pris från cirka 14 000 kronor.

Bild 2. Vill du ha trappan i hörnan av poolen? Eller kanske en bred som löper längs hela kort-sidan? Nu kan du få en invändig trappa som byggs helt efter dina egna önskemål. Pris beroende på mått. Poolhuset.

Bild 3. Välj form, färg och mönster på linern (duken) i poolen. Du kan få mönster som mosaik eller carrara, turkos, ljusblått, mörk-blått, vitt eller sand-färgat. Riktpris för mönstrad liner 4×8 meter är cirka 16 000 kronor. Poolhuset.

Köpinformation:

• Folkpool 08-554 810 00 www.folkpool.se
• Poolhuset 011-10 45 58 www.poolhuset.se
• Poolkungen AB 031-91 98 00 www.poolkungen.se
• Svenska poolfabriken 0920-20 34 70   www.svenskapoolfabriken.com
• Steelpool 016-14 99 30 www.steelpool.se
• Sveriges Pool producenter www.svp.a.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar