Annons
Ett rejält trädäck minskar risken för att gräs och jord hamnar i vattnet. Små ljuslyktor och keramikkrukor kommer från Tinas importfirma Flake.
Ett rejält trädäck minskar risken för att gräs och jord hamnar i vattnet. Små ljuslyktor och keramikkrukor kommer från Tinas importfirma Flake.

Familjemys i naturskönt spa

Pool

Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Annons
Det är härligt att bada på sommaren även om det är varmt, tycker husets tonåringar när de hoppar i det 39 gradiga vattnet. Men det är framförallt på vintern, när det är mörkt och kallt, som det är riktigt mysigt att bada i det ångande, bubblande vattnet. Utlandsresor och vintriga spa-bad i Åre födde drömmen om ett eget spa för cirka sex år sedan.

Härligt att bada i 39 gradigt vatten, trots att det är varmt i luften, tycker Lisa, Mimmi och pojkvännen Jocke.

Stort trädäck i nivåer

Trädäcket som omger badet är stort och byggt i nivåer på den lutande grässlänten, med gott om plats för solstolar och stora krukor med blommor efter säsong.

Att familjen bott utomlands, och senast i Vietnam märks tydligt. Buddha-huvudet i sten och terrakottalyktorna som vitmålats är resefynd som skapar stämning. Lotuslyktor med sidenskärmar för värmeljus är några av de hantverksprodukter som Tina importerar och som gör sig mycket fint i den svenska sommaren.


Buddha-staty från Vietnam och natursten från hela världen...

Sköna solstolar med färgglada matchande handdukar.

Så här gjorde vi:

  • Olle jämnade till marken och lade markisolerande block för att minska värmeförlusten. Det är inte ett krav, men det sparar en hel del energi. Sedan lades en bädd med sand och över det, en stor trätrall som är bra för att undvika att gräs och jord kommer ner i badet. Det är viktigt att man håller smuts och trädgårdsskräp borta. Ett lock som är värmeisolerande och levereras med badet är ett måste. För att hålla rent i vattnet används syrebildande tabletter i stället för klor. Att de inte luktar simbassäng är en stor fördel, tycker Olle.
  • Viktigt och bra att tänka på: Duscha och tvätta håret före badet, det blir 200 gånger mer smuts i filtren om det varma vattnet löser upp hårvax och hårspray. Undvik att ställa spa-badet under ett träd, då faller blad och skräp ner i vattnet. Placera spa-badet skyddat för insyn.
  • Skötsel: I början är det lite klurigt att blanda reningsvätskorna. Det gäller att hitta en balans beroende hur många och hur ofta man badar. Bayrol använder syre istället för klor, och är en ny produkt. Den är lättare att använda än andra rengöringsprodukter med klor och luktar inte. Två rengöringstabletter före och efter bad, en gång i veckan är bra balans för just Olles och Tinas spa-bad. Filter tvättas i en hink, vattnet byts två gånger om året. Annars sköter badet sig själv.

Stenar och berget blir skärgårdsmiljö tillsammans.
Vitmålad terrakottalykta – ett av många minnen från Vietnam.

Fakta om spa-badet

Märke: Sunrise (Finns på bland andra Europool i Saltsjö Boo, Hot Spring i Bromma, Neptun i Helsingborg).

Rymmer: 1 800 liter, vatten fylls med trädgårdsslang – eller från tankbil om man inte har tillgång till eget vatten.

El behövs för värmeaggregatet, det tar cirka ett dygn för att få rätt vattentemperatur. Favorittemperatur här är 39 grader.

Poolnyheter:


Pool med stomme i galvaniserat stål kräver bara att gropen är 0,5 meter större än poolen. Det blir billigare att gräva, forsla bort och återfylla. Poolstomme galv kostar i den här versionen cirka 90 300 kronor. PoolKungen.

Marknadens första miljöpool är här – med en stomme av återvunnen polyeten (PET flaskor). Soluppvärmd och med saltklorinator istället för klor. Pris från 95 300 kronor. PoolKungen.

Plats för pool finns inte alla gånger. Men spa-baden är lätta att placera och kan användas året om! Aurora med plats för upp till 6 personer och med fyrtiosex munstycken ger skön massage. Pris 64 995. Skånska Byggvaror.
Zabra poolskydd är rejält men ändå lätthanterligt. Taket är isolerat (U-värde 2,2) vilket sparar energi. Poolskydden sys på beställning och finns i flera färger. Pris från 44 000 kronor för en 4 x 8 meter pool. Zabra.

Spa-bad med skön form. Två kaptenssäten plus ett öppet säte med plats för två vuxna eller tre barn ger ett rymligt spa. Nordic Retreat har måttet 178x203x87 cm. Introduktionspris 56 900 kronor. Folkpool.

Rengörarroboten RoboCleaner städar poolens botten automatiskt och har en separat pump och inbyggd filterpåse. Pris från 5 990 kronor. Folkpool.

Köpinformation

Folkpool 08-554 810 00 www.folkpool.se
Poolkungen 031 - 91 98 00 www.poolkungen.se
Skånska Byggvaror 042 - 25 30 00 www.skanskabyggvaror.se
Zabra 0481-314 44 www.zabra.se

Annons
9 april 2010

2 Kommentarer

2014-07-12
Marine1
2014-07-12
Marine1
0

Lyckas med poolbygget!

Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här.

0

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

0

Experternas tips för poolbygget

Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

4

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du...

0

Töm poolen

När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

0

9 roliga poolgrejer

Gör mer av din pool med en flytande fåtölj eller varför inte ett golf- eller volleybollspel för poolen?

0

Bygg en pool på 30 dagar!

Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

0

Ledare: Den sista dopparedan!

Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

0

Slarva inte med poolskyddet!

Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons