Annons

En pooldröm

Pool

Hur är det egentligen att äga en pool? Hur ska man sköta den? Det får du veta här.

Annons

Hur är det egentligen att äga en pool? Hur ska man sköta den? Är det mycket jobb? Vad gör man under vintern?

En anledning till att köpa pool för många är ofta tidigare poolupplevelser. Kanske hade du en som barn, eller så fick du tillfälle att bada hos någon bekant eller granne. Tidigt uppstod tanken att "när jag blir stor så ska min familj ha en pool i trädgården". Men då poolen tidigare har haft en lyxstämpel på sig, har många väntat med köpet till dess att ekonomin tillåtit det. Ofta alldeles för länge, då poolen faktiskt inte är så dyr och dessutom är enkel att sköta själv.

För lek och motion

Att äga en pool har många fördelar. Merparten av svenska pooler ägs av barnfamiljer, och under det långa sommarlovet utnyttjas de intensivt. Poolen är också populär som centralpunkt för familjens fester, t ex grillparty med dopp. Man ska heller inte glömma de miljömässiga fördelarna. Poolen är ett vackert inslag i trädgården och ett tacksamt objekt att skapa miljö kring.

Poolen är till för lek och motion. Det finns en uppsjö av speciella vattenleksaker att köpa eller att rigga upp själv. Ett enkelt snöre tvärs över poolens mitt, vips har du ett nät för vattenvolleyboll. När barnen har kalas tar jublet aldrig slut när föräldrarna spelar clowner och druttar i vattnet Med några bekväma flytfåtöljer som har behållare för svalkande läsk känns det som om man är på sydliga breddgrader, under gassande sol.
Simning är också en av de bästa motionsformerna. Skonsam för muskler och leder, då kroppen är lättare i vatten än i luft. Och det finns inte någon motionsform som slår simning när det gäller effektivitet och välbefinnande. Även en mycket liten pool kan ha en Jet-Stream, så man kan simma på stället mot en kraftig vattenstråle.

Poolen bör vara integrerad med uteplats, grill, lusthus och vad man nu har i trädgården. Det inger lustkänsla att sitta vid "poolside" och se solglittret i vattenytan. Kvällstid är poolen naturligtvis upplyst av undervattensbelysning, bättre fond än så kan man inte ha vid kräftkalaset.

Hur håller man badvattnet varmt?

Allteftersom har kravet på badtemperatur stigit. Och det är för att vi använder poolerna mer och till annat än ren avsvalkning. 25-30 grader bör badvattnet hålla, och uppvärmning kan i och med det vara den dyraste delen av årskostnaden. Men den kan hållas nere, först och främst genom att poolen förses med ett värmeöverdrag, som används nattetid. Solfångare är nästa geniala uppfinning, som installeras i ökad utsträckning. De kan ändå kompletteras med elvärmare, som håller en underhålls-temperatur när vädret inte är det bästa, men hur som helst, reduceras driftskostnaden.

Även om det är lätt att hålla poolen öppen med varmt vatten under en lång säsong så är det inte många entusiaster som nyttjar den möjligheten. Poolen har ungefär samma användningstid som båtar och husvagnar, d v s från början av maj till mitten av september, när också luften är varm.

Jobbigare än så här blir det inte!

Den mest avgörande faktorn för hög badkomfort är vattnet i poolen. Är den inte välskött uppstår snabbt algtillväxt och skador på själva poolen. Men med dagens moderna utrustning är det lätt att sköta den. Nedan följer de vanligaste skötselråden för olika perioder under året.

Annons

Start efter installation

När poolen är nyinstallerad och startas för första gången är det viktigt att skapa ett balanserat vatten. Med poolen följer en skötselinstruktion och oftast ett komplett paket av kemikalier. Säljare eller montör bistår med genomgång av skötseln och ser till att din pool får det balanserade vatten den ska ha. Med detta menas att vissa värden, pH, kalkhalt etc, anpassas till en för bad lämplig nivå. När dessa är uppnådda tillsätts de preparat som ska desinficera poolen.

Under säsongen

I princip ska poolen hållas ren och vattnet desinficeras. Vill du ha så litet manuellt arbete som möjligt finns det automatiska bottensugare och desinfektionsapparater. Alternativet är att någon gång i veckan tillsätta klor och bottensuga. Besök poolbranschens egen hemsida ww.svp.a.se och hoppa därifrån vidare till de olika företagens hemsidor. Hos några av dem kan du få bra poolskötselanvisningar, speciellt vad gäller vattenkemi.
Att testa pH-värde (och även klorhalt och andra intressanta parametrar för god vattenkvalitet) är idag mycket lätt med hjälp av "teststrips" som bara doppas i vattnet, varefter resultatet läses av mot en färgskala.

Ytterligare en innovation i poolvärlden, som på senare tid har vunnit insteg och underlättar skötseln, är flockningsmedel i påsar, som läggs i bräddavloppet och där sakta löses upp. Vitsen är att de hjälper sandfiltret att fånga upp mineralpartiklar i vattnet.

Ett reningsverk (med reningsverk menas pump och filter) styrt av regleringsur bör gå dygnet runt under den varmaste årstiden, i övrigt kan man reducera gångtiden.

Beroende på graden av nedsmutsning från luften och de badande ska sandfiltret backspolas (med backspolning menas att föra poo

Vinteravstängning

Allt det roliga har sitt slut, så även badsommaren. När man ska sluta är naturligtvis en smaksak, men när det är dags så finns det några saker att tänka på.

Normalt brukar man stänga av värmen när kostnaden för den dividerad med badtillfällena känns för hög. Rening och desinficering får fortsätta ett tag till, dock kan man reducera antalet gångtimmar.

Innan pumpen stängs av sätter du till algbekämpningsmedel, som då kommer att fördelas jämt i poolen. Gör se´n en sista bottensugning och tvätta vattenlinjen. Returspola så reningsverket rejält. Stäng av pumpen och förbered vintersäkringen av elektrisk materiel.

Enklast är om pump, värmare, elcentral m m har monterats i garage eller tvättstuga, då kanske ingenting behöver göras. Elektriska saker som står utomhus kan däremot drabbas av kondens och korrosion, så det är inte dumt om dessa har anslutits med Europahandskar för enkelt montage och demontage.

Detaljer som innehåller vatten ska tömmas, så att de inte fryser sönder. Filtertank m m har alltid löstagbara dräneringspluggar, glöm ej heller manometern (filtrets tryckmätare). Lösa detaljer i bräddavlopp och inlopp tas in, och utgångarna pluggas (via bräddavloppet går vattnet till reningsverket för att sedan åter komma till poolen via inloppen). Lejdaren skruvas bort. Undervattenslampan får sitta kvar, om du inte sänkt vattennivån så långt att glaset riskerar att sprängas av isbildning.
Vintertäckningen (ofta någon form av plåttäckning) läggs på och poolen tillönskas God Jul.

Vårstart

Så fort isen har tinat bör du få igång poolen. I en modern pool byter man inte vatten år för år, så det är viktigt att få vattnet i rörelse och undvika algtillväxt, även om det ännu inte känns badvänligt. Man inleder säsongen enklast så här:

Ta bort vintertäckning och rengör vattenlinjen på poolen. Höj sen vattennivån till mitten av poolens bräddavlopp. Tag bort pluggar för bräddavlopp och inlopp. Sätt sen tillbaka dräneringspluggar i filter och pump, sen får man förstås inte glömma manometern.

Öppna ventiler och provstarta pumpen. Om pumpen är placerad över poolens vattennivå måste man vid första start hälla en skvätt vatten i grovfiltret, så pumphjulet har något att börja arbeta med. Har du tidur till reningsverket, kan detta gärna för den första perioden ställas in på 24 timmars gångtid.

Kontrollera pH-värdet, reglera detta och chockklorera vattnet även om du inte ska börja bada nu. pH-kontrollen är viktig - även om värdet var bra förra hösten kan vintersnö och regn ha påverkat detta. Desinficering med elektrolytiska system, t ex saltgeneratorer fungerar inte innan vattnet blivit ungefär 18 grader.

Om det finns löv och annat skräp på botten ska det sugas bort. Vänta inte för länge med detta, organiskt material är en bra grogrund för bakterier och algers tillväxt.

Om du inte ska börja bada än på ett tag finns ingen orsak att sätta igång elvärmaren, marken är fortfarande kall och uppvärmning av denna kommer att kosta mycket. Har du däremot solvärme kan denna få komma igång så tidigt som möjligt. Speciellt under tidig vår, när det är varmt i luften och kallt i vattnet ger denna ett oerhört gott värmeutbyte, du kan tidigarelägga säsongen flera veckor utan att det kostar något.

Kommentar

Sammanfattningsvis kan man säga att arbetet med att sköta en pool kanske ligger på någon timme i veckan. Vattentest, klorering, pH-reglering, bottensugning och backspolning. Vårstart och vinterstängning görs lätt under en dag. Men glöm aldrig bort att vitsen med att ha en pool är att bada i den, för att bada i den krävs ett bra vatten. Detta uppnås med enkelhet om ovanstående instruktioner följs.
Som sagt, besök oss på ww.svp.a.se och dröm dig bort för en stund.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08. mars 2001
 
Annons
Mer om Pool

Lyckas med poolbygget!

Pool Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här. 

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Pool Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

Experternas tips för poolbygget

Pool Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Pool Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du i en badtunna. Så här hittar du en som matchar dina behov.

Töm poolen

Pool När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Ledare: Den sista dopparedan!

Pool Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons