Det är kul att bubbla tycker Alma och Alfred som gärna badar flera gånger i veckan. Bubbelbadet kommer från Jacuzzi, textilier från Badrummet.
Det är kul att bubbla tycker Alma och Alfred som gärna badar flera gånger i veckan. Bubbelbadet kommer från Jacuzzi, textilier från Badrummet.

Det bubblar under ytan

Pool

Att köpa bubbelbad är ingen lätt match. Marknaden fullkomligt svämmar över av olika märken, system och funktioner. Goda råd följer här.

Fler och fler svenskar väljer att byta ut det traditionella badkaret mot ett med bubblor. Och varför inte - priserna har sjunkit de senaste åren och visst är det underbart att ha ett bubblande massagebad på hemmaplan. Men i takt med en ökad efterfrågan har också utbudet blivit större. I dag har de flesta badkarstillverkare bubbel med mer eller mindre massageverkan i sitt sortiment. Vilket kar man bör välja beror ju som så mycket annat på vad man har för behov.

Provsitt innan köp

Funktioner i all ära, men innan du väljer ditt bubbelbad - be att få provbada eller åtminstone provsitta så att formen och baddjupet passar din kropp. Själva karen kan tillverkas på två sätt. Antingen formpressas de ur ett stycke eller byggs upp kring en form. Kar som är uppbyggda kring en form är lättare att ge större djup vilket man bör tänka på, speciellt om man är lång. Akryl är ett vanligt använt material och sidtjockleken på badkarsskalet bör vara minst 5 mm enligt rekommendationerna från branschen. Är karet tunnare finns risk att du kan trampa igenom det. Välj ett kar som är CE-märkt och eventuellt även Semko-märkt. Det innebär att tillverkaren följt de europeiska och svenska normerna och säkerhetskraven. El-föreskrifterna för bubbelbad gäller fast installation i våtutrymmen och ska utföras av behörig elektriker.

Flera olika system

Bottensystemet på massagebadkaren kallas till exempel luftsystem, softmassage eller blomatic-system. Små hål eller mindre munstycken i karets botten släpper igenom tusentals luftbubblor. Detta system ger en mild massageverkan och finns ofta som tillval.

Det är däremot jetsystemet som ger själva massageeffekten. En vattenpump suger in vatten som blandas med luft och pumpas ut i karet genom munstycken som är placerade utefter sidorna. På karets ovansida kan man reglera lufttrycket och styrkan i massagestrålarna.

Ryggmassage är ofta ihopkopplat med jetsystemet. Vissa tillverkare har det som tillval och andra som standard. Sedan finns en mängd andra finesser som vattenfall, infällda munstycken, olika sargblandare och belysning, till exempel i form av ljusterapi.

När du väl har köpt ditt bubbelbad kostar det inte mycket mer att driva än ett vanligt badkar. Pumpen drar ungefär 0,8 kW-1,2 kW per timme. Om du har en värmare som bibehåller värmen under hela badet drar denna lite extra energi. Det är heller inte värre att rengöra ett bubbelbadkar än ett vanligt. Det ska skötas på samma sätt förutom att du lägger i ett speciellt rengöringsmedel några gånger per år beroende på hur ofta du använder det. Moderna bubbelbad bör vara självdränerande med automatisk avrinning, vilket innebär att inget vatten som kan ge dålig lukt finns kvar i munstycken och rör efter tömning.

Budgetbubbel, priser mellan cirka 10-20 000 kr.

De billigaste bubbelbaden har i regel endast massagemunstycken som sprutar vatten (hydromassage) i karets sidor och saknar luftsystem i botten. Har ofta ett bottendjup på cirka 40-45 cm och är alltså inte djupare än ett vanligt badkar.

Miami är en nyhet från Westerbergs. Här utrustat med 8 jetmunstycken i sidorna med elektronisk styrning med touchkontroll, inbyggd värmare och nivåsensor. Pris från 14 995 kr. Westerbergs.

Mellanklassbubbel, priser mellan cirka 20-30 000 kr.

För lite mer pengar får du både sido- och bottensystem. Antal munstycken, design och utformning avgör priset. Kar i det här prisläget har också ofta lite större djup.

Ametist XL heter det här rektangelformade karet. 12 jetmunstycken i karets sidor varav 6 roterande bakom ryggpartiet. Elektronisk styrning med två vred för vatten/luftblandning. Finns även med 14 jetmunstycken varav 8 roterande. Sittbricka i oljad ek finns som tillbehör.
Pris cirka 20 000 kr i standardutförande. Svenska Neptun.

Lyxbubbel, priser från cirka 30 000 kr.

Har ofta samma funktioner som kar i mellanprisklassen men i regel med fler antal massagemunstycken. Kanske vill du ha en sargblandare där du fyller på vattnet genom jetmunstyckena eller genom ett vattenfall. Detaljerna samt designen kostar.

Hedvig är anpassat för att ge höft- och ryggmassage. Elektroniskt styrd vattenmassage med roterande jetmunstycken samt luftmunstycken i botten. En luftkompressor på 700W med extra varm steglös hastighet samt touchkontroll får du på köpet. Pris för detta utförande 33 900 kr. Crystal bad.

Terminologi:

Roterande munsstycken
Munstycken som roterar för att höja massageeffekten.

Pneumatisk styrning
Startreglage som regleras med lufttryck när karet inte har elektronisk styrning. Detta är ett billigare och enklare system. Vill man ha fler funktioner väljer man ett elektroniskt styrt kar.

Elektroniskt system
Du har fler möjligheter att reglera pumpar, luftblåsare med mera - du får ett mer tekniskt massagebad.

Booster
Trycker in luften från bottenstystemet i jetsytemet. Ger extra kraft och möjlighet att reglera trycket på båda systemen. Du kan även få ställbar massageeffekt med en booster.

Ozonsystem
Är ett rengöringssystem utan kemikalier som ofta används till exempel i vattenautomater. En speciell lampa slår sönder vattenmolekylerna och renar vattnet medan du badar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 oktober 2003
 
Mer om Pool
Medlems-
innehåll

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Njut av pool hemma!

Pool Går du i pooltankar? Vad gäller? Hur gör man? Här får du bästa tipsen för skön sommarsvalka med en helt egen pool i trädgården!

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Pimpa pool-området!

Pool Vi har samlat alla de härligaste nyheterna du behöver för att skapa ett riktigt paradis vid din pool!

Så blir pooldrömmen sann

Pool En pool är ett härligt sätt att smygstarta sommaren, men den innebär också en hel del förberedelser, underhåll och ansvar. Här får du bästa tipsen för...

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi byggde egen pool själva!

Pool Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.

Senaste nytt från poolbranschen!

Pool Poolvärmepumpar och skjutbara pooltak som förlänger säsongen. Till detta väljer vi gärna mosaikmönstrat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.