Annons
Det är kul att bubbla tycker Alma och Alfred som gärna badar flera gånger i veckan. Bubbelbadet kommer från Jacuzzi, textilier från Badrummet.
Det är kul att bubbla tycker Alma och Alfred som gärna badar flera gånger i veckan. Bubbelbadet kommer från Jacuzzi, textilier från Badrummet.

Det bubblar under ytan

Pool

Att köpa bubbelbad är ingen lätt match. Marknaden fullkomligt svämmar över av olika märken, system och funktioner. Goda råd följer här.

Annons

Fler och fler svenskar väljer att byta ut det traditionella badkaret mot ett med bubblor. Och varför inte - priserna har sjunkit de senaste åren och visst är det underbart att ha ett bubblande massagebad på hemmaplan. Men i takt med en ökad efterfrågan har också utbudet blivit större. I dag har de flesta badkarstillverkare bubbel med mer eller mindre massageverkan i sitt sortiment. Vilket kar man bör välja beror ju som så mycket annat på vad man har för behov.

Provsitt innan köp

Funktioner i all ära, men innan du väljer ditt bubbelbad - be att få provbada eller åtminstone provsitta så att formen och baddjupet passar din kropp. Själva karen kan tillverkas på två sätt. Antingen formpressas de ur ett stycke eller byggs upp kring en form. Kar som är uppbyggda kring en form är lättare att ge större djup vilket man bör tänka på, speciellt om man är lång. Akryl är ett vanligt använt material och sidtjockleken på badkarsskalet bör vara minst 5 mm enligt rekommendationerna från branschen. Är karet tunnare finns risk att du kan trampa igenom det. Välj ett kar som är CE-märkt och eventuellt även Semko-märkt. Det innebär att tillverkaren följt de europeiska och svenska normerna och säkerhetskraven. El-föreskrifterna för bubbelbad gäller fast installation i våtutrymmen och ska utföras av behörig elektriker.

Flera olika system

Bottensystemet på massagebadkaren kallas till exempel luftsystem, softmassage eller blomatic-system. Små hål eller mindre munstycken i karets botten släpper igenom tusentals luftbubblor. Detta system ger en mild massageverkan och finns ofta som tillval.

Det är däremot jetsystemet som ger själva massageeffekten. En vattenpump suger in vatten som blandas med luft och pumpas ut i karet genom munstycken som är placerade utefter sidorna. På karets ovansida kan man reglera lufttrycket och styrkan i massagestrålarna.

Ryggmassage är ofta ihopkopplat med jetsystemet. Vissa tillverkare har det som tillval och andra som standard. Sedan finns en mängd andra finesser som vattenfall, infällda munstycken, olika sargblandare och belysning, till exempel i form av ljusterapi.

När du väl har köpt ditt bubbelbad kostar det inte mycket mer att driva än ett vanligt badkar. Pumpen drar ungefär 0,8 kW-1,2 kW per timme. Om du har en värmare som bibehåller värmen under hela badet drar denna lite extra energi. Det är heller inte värre att rengöra ett bubbelbadkar än ett vanligt. Det ska skötas på samma sätt förutom att du lägger i ett speciellt rengöringsmedel några gånger per år beroende på hur ofta du använder det. Moderna bubbelbad bör vara självdränerande med automatisk avrinning, vilket innebär att inget vatten som kan ge dålig lukt finns kvar i munstycken och rör efter tömning.

Budgetbubbel, priser mellan cirka 10-20 000 kr.

De billigaste bubbelbaden har i regel endast massagemunstycken som sprutar vatten (hydromassage) i karets sidor och saknar luftsystem i botten. Har ofta ett bottendjup på cirka 40-45 cm och är alltså inte djupare än ett vanligt badkar.

Miami är en nyhet från Westerbergs. Här utrustat med 8 jetmunstycken i sidorna med elektronisk styrning med touchkontroll, inbyggd värmare och nivåsensor. Pris från 14 995 kr. Westerbergs.

Annons

Mellanklassbubbel, priser mellan cirka 20-30 000 kr.

För lite mer pengar får du både sido- och bottensystem. Antal munstycken, design och utformning avgör priset. Kar i det här prisläget har också ofta lite större djup.

Ametist XL heter det här rektangelformade karet. 12 jetmunstycken i karets sidor varav 6 roterande bakom ryggpartiet. Elektronisk styrning med två vred för vatten/luftblandning. Finns även med 14 jetmunstycken varav 8 roterande. Sittbricka i oljad ek finns som tillbehör.
Pris cirka 20 000 kr i standardutförande. Svenska Neptun.

Lyxbubbel, priser från cirka 30 000 kr.

Har ofta samma funktioner som kar i mellanprisklassen men i regel med fler antal massagemunstycken. Kanske vill du ha en sargblandare där du fyller på vattnet genom jetmunstyckena eller genom ett vattenfall. Detaljerna samt designen kostar.

Hedvig är anpassat för att ge höft- och ryggmassage. Elektroniskt styrd vattenmassage med roterande jetmunstycken samt luftmunstycken i botten. En luftkompressor på 700W med extra varm steglös hastighet samt touchkontroll får du på köpet. Pris för detta utförande 33 900 kr. Crystal bad.

Terminologi:

Roterande munsstycken
Munstycken som roterar för att höja massageeffekten.

Pneumatisk styrning
Startreglage som regleras med lufttryck när karet inte har elektronisk styrning. Detta är ett billigare och enklare system. Vill man ha fler funktioner väljer man ett elektroniskt styrt kar.

Elektroniskt system
Du har fler möjligheter att reglera pumpar, luftblåsare med mera - du får ett mer tekniskt massagebad.

Booster
Trycker in luften från bottenstystemet i jetsytemet. Ger extra kraft och möjlighet att reglera trycket på båda systemen. Du kan även få ställbar massageeffekt med en booster.

Ozonsystem
Är ett rengöringssystem utan kemikalier som ofta används till exempel i vattenautomater. En speciell lampa slår sönder vattenmolekylerna och renar vattnet medan du badar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 oktober 2003

0 Kommentarer

0

Lyckas med poolbygget!

Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här.

0

10 vanliga frågor om pool

När solen börjar titta fram på vårkanten vaknar också drömmen om en egen pool. Många pooler kan man bygga i egen regi. Är du händig kan du göra delar...

0

Bubbla, bada, basta – så skapar du ditt eget hemmaspa!

Vem vill inte krypa in i ett varmt litet rum när hösten stökar där ute? Men ska du satsa på ett hemmaspa måste du också satsa på dig själv. Och ge dig...

0

Vilken sörja!

Nu är det vår och kanske börjar du bli sugen på en pool? Det blev jag också en gång i tiden. Och det höll på att sluta med katastrof.

0

Duschkabiner för slott och koja

En dusch kan vara att snabbt skölja av sig efter arbetet eller träningen. En dusch kan även vara en spa-liknande upplevelse med massage, ångor, ljus...

0

En skön plats vid poolen

När solen skiner och temperaturen stiger är poolen en ovärderlig tillgång. Turkost glittrande vatten, en skön vilstol på trädäcket och barn som badar...

0

"Vi byggde ett eget hamam"

Lasse och Petra Björkeson var på semester i Spanien. Där hittade de inspiration till sitt nya badrum. Ett hamam skulle det bli. "Nu startar vi ofta...

0

Bada under hösthimlen

Det lilla badet i trädgården har blivit familjen Björssons favoritplats. Där är det alltid varmt. Även den kallaste vinterdag är det härligt att bada...

0

Guide: Pool med grönt samvete

Gärna plask i pool och bubbel i spa. Men hur bada med grönt samvete?

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons