Annons
Poola! Härligt badliv – snart i en pool nära dig?
Poola! Härligt badliv – snart i en pool nära dig?

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool

Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar. Här får du tips om hur du bygger en pool.

Annons
Poolfakta och byggtips:

Märke: Palmyra rund från Poolmans i Stockholm.
Diameter: 4,60 meter.
Höjd: 1,35 meter.
Utförande: Poolstomme i galvaniserad plåt och liner (duk) i blått. Sandfilter och pump plus olika tillbehör som dammsugare, slangar, kopplingar och säkerhetstäcke ingår i priset.
Pris: 2009 års paketerbjudande cirka 30 000 kronor komplett. Värmepump av märke Pahléns, cirka 29 000 kronor.

  • Plats: Var noga med att välja plats innan du sätter igång! En bra plats är där tomten är så solig, plan och horisontell som möjligt. Helst i ogenerat söderläge, se till att huset inte skuggar poolen.
  • Träd: Undvik att ställa poolen nära träd som skräpar ner vattnet, eller ta ner träden. Lägre träd och buskar som inte når upp till poolens överkant kan sparas då de bidrar till att täcka poolsidorna.
  • Underlag: Var ytterst noga med att få marken plan och horisontell. Poolen väger fylld över 20 ton. En förskjutning av underlaget kan göra att poolväggen ger med sig så att vattnet forsar ut (kanske in till grannen!). Anlita gärna fackman om du känner dig osäker.
  • Uppvärmning: Luft-varmvattenpump rekommenderas. Man kommer upp mot 25-26 grader och förlänger badsäsongen. Den måste stå fritt utomhus. Undvik att placera den nära grannen som kan störas av pumpljudet.

Gör så bygger du en pool!


1. Bestäm platsen för poolen, välj en så plan yta som möjligt – underarbetet kan kosta mycket. Ta bort grästuvor, rotrester och stenar. Märk ut poolens mått på marken. Lägg en grov sandbädd som stampas hårt. Se till att ytterkanten är stabil och inte sjunker. Lägg sedan ett fint lager sand, cirka 4 cm – det måste planas ut ytterst noga och vägas in med vattenpass. 

2. Koppla ihop bottenprofilerna med stödplattor under skarvarna. Se till att cirkeln blir rund. Kontrollera en sista gång att bädd och bottenprofilerna är i våg. Rulla ut poolväggen samtidigt som den sticks ned i bottenprofilernas spår. Man behöver vara två till tre personer för att klara detta. Planera nu med tanke på utloppet och ytvattenrenaren i förhållande till poolväggskarven.

3. Montera stödbenen på bottenprofil- skarvarnas stödplattor – sedan står poolväggen stadigt. Poolväggens ändar skruvas ihop med skruvförbandet och tejpas över med silvertejp på poolväggens insida.

4. När poolväggen står klar i bottenprofilerna bygger man upp en sandkant på insidan så att bottenskenan täcks över för att få en jämn avrundning mellan poolgolv och poolvägg. Ta upp hål för ytvattenrenaren och inloppsmunstycket (se bild 5). Montera poolduken, vik den över poolkanten.

5. När poolduken försiktigt jämnats till runt poolväggen och fästs tillfälligt med klädnypor eller brun list börjar man fylla poolen med ett par dm. Släta ut poolbotten. Fyll på mer vatten och sträck ut sidorna mot väggen. Fyll upp strax under hålet för ytvattenrenaren och inloppet, montera sedan dessa och listerna som låser fast duken.

6. Ytvattenrenaren och poolinloppet i poolväggens sida sett utifrån – var dessa ska stå planerar du redan i steg 2.Sand-filterbehållaren placeras lättåtkomlig på en trall. Upptill på denna sitter flervägsventilen som styr vattenflödet.

7. En fristående pool kan med fördel byggas in i ett däck som gör den mer trivsam och ansluter bättre till omgivningen. Det tryckimpregnerade virket är lagt på en ram i en cirkel runt poolen. De översta listerna ansluter poolen till däcket. Ta upp en lucka ovanför ytvattenrenaren så man kan komma åt filtret, lägga i klorpucken och ansluta dammsugaren.

8. Däckets bärande underkonstruktionen består av tryckvirke som står på gjutna plintar. Upptill ligger horisontella reglar som skruvats ihop. Konstruktionen fungerar även om terrängen är kuperad. Poolväggen kan döljas med träskärmar.

9. För att dölja poolväggen från sidan kan man klä in den med träskärmar och/eller plantera buskar runt om.

Bada och njut i din nya pool!
9 april 2010

0 Kommentarer

0

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

0

Experternas tips för poolbygget

Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

0

Lyxigt bubbel i trädgården

En lugn stund och harmonisk avkoppling är en lyxvara för många. Ett bubblande och varmt spa under bar himmel kan alltid stå redo för en trött och stress...

1

Poolvårdguide

Det är inte svårt att sköta om sin pool. Ett bra balanserat vatten är A och O för poolens funktion, driftsekonomi och utrustningens livslängd.

0

Säkra pooldrömmen

Att äga en egen pool är en lyx men också förenat med ett stort ansvar. Skydda dig mot onödiga olyckor med ett bra poolskydd.

0

Det bubblar under ytan

Att köpa bubbelbad är ingen lätt match. Marknaden fullkomligt svämmar över av olika märken, system och funktioner. Goda råd följer här.

0

Pool med fria former

Det tog inte mycket mer än en arbetsdag att få en badklar pool i trädgården med en form helt efter eget huvud. Här följer vi bygget steg för steg.

0

10 snabba svar om pool

Med förra sommarens värme i färskt minne är det många som funderar på en svalkande pool i trädgården. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna...

0

Poolplank som pergola

Med ett rejält plank vid poolen slipper du grannarnas blickar och vinande vind. Den här modellen kan dessutom utformas till en härlig pergola.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons