Annons
Poola! Härligt badliv – snart i en pool nära dig?
Poola! Härligt badliv – snart i en pool nära dig?

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool

Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar. Här får du tips om hur du bygger en pool.

Annons
Poolfakta och byggtips:

Märke: Palmyra rund från Poolmans i Stockholm.
Diameter: 4,60 meter.
Höjd: 1,35 meter.
Utförande: Poolstomme i galvaniserad plåt och liner (duk) i blått. Sandfilter och pump plus olika tillbehör som dammsugare, slangar, kopplingar och säkerhetstäcke ingår i priset.
Pris: 2009 års paketerbjudande cirka 30 000 kronor komplett. Värmepump av märke Pahléns, cirka 29 000 kronor.

  • Plats: Var noga med att välja plats innan du sätter igång! En bra plats är där tomten är så solig, plan och horisontell som möjligt. Helst i ogenerat söderläge, se till att huset inte skuggar poolen.
  • Träd: Undvik att ställa poolen nära träd som skräpar ner vattnet, eller ta ner träden. Lägre träd och buskar som inte når upp till poolens överkant kan sparas då de bidrar till att täcka poolsidorna.
  • Underlag: Var ytterst noga med att få marken plan och horisontell. Poolen väger fylld över 20 ton. En förskjutning av underlaget kan göra att poolväggen ger med sig så att vattnet forsar ut (kanske in till grannen!). Anlita gärna fackman om du känner dig osäker.
  • Uppvärmning: Luft-varmvattenpump rekommenderas. Man kommer upp mot 25-26 grader och förlänger badsäsongen. Den måste stå fritt utomhus. Undvik att placera den nära grannen som kan störas av pumpljudet.

Gör så bygger du en pool!


1. Bestäm platsen för poolen, välj en så plan yta som möjligt – underarbetet kan kosta mycket. Ta bort grästuvor, rotrester och stenar. Märk ut poolens mått på marken. Lägg en grov sandbädd som stampas hårt. Se till att ytterkanten är stabil och inte sjunker. Lägg sedan ett fint lager sand, cirka 4 cm – det måste planas ut ytterst noga och vägas in med vattenpass. 

2. Koppla ihop bottenprofilerna med stödplattor under skarvarna. Se till att cirkeln blir rund. Kontrollera en sista gång att bädd och bottenprofilerna är i våg. Rulla ut poolväggen samtidigt som den sticks ned i bottenprofilernas spår. Man behöver vara två till tre personer för att klara detta. Planera nu med tanke på utloppet och ytvattenrenaren i förhållande till poolväggskarven.

3. Montera stödbenen på bottenprofil- skarvarnas stödplattor – sedan står poolväggen stadigt. Poolväggens ändar skruvas ihop med skruvförbandet och tejpas över med silvertejp på poolväggens insida.

4. När poolväggen står klar i bottenprofilerna bygger man upp en sandkant på insidan så att bottenskenan täcks över för att få en jämn avrundning mellan poolgolv och poolvägg. Ta upp hål för ytvattenrenaren och inloppsmunstycket (se bild 5). Montera poolduken, vik den över poolkanten.

5. När poolduken försiktigt jämnats till runt poolväggen och fästs tillfälligt med klädnypor eller brun list börjar man fylla poolen med ett par dm. Släta ut poolbotten. Fyll på mer vatten och sträck ut sidorna mot väggen. Fyll upp strax under hålet för ytvattenrenaren och inloppet, montera sedan dessa och listerna som låser fast duken.

6. Ytvattenrenaren och poolinloppet i poolväggens sida sett utifrån – var dessa ska stå planerar du redan i steg 2.Sand-filterbehållaren placeras lättåtkomlig på en trall. Upptill på denna sitter flervägsventilen som styr vattenflödet.

7. En fristående pool kan med fördel byggas in i ett däck som gör den mer trivsam och ansluter bättre till omgivningen. Det tryckimpregnerade virket är lagt på en ram i en cirkel runt poolen. De översta listerna ansluter poolen till däcket. Ta upp en lucka ovanför ytvattenrenaren så man kan komma åt filtret, lägga i klorpucken och ansluta dammsugaren.

8. Däckets bärande underkonstruktionen består av tryckvirke som står på gjutna plintar. Upptill ligger horisontella reglar som skruvats ihop. Konstruktionen fungerar även om terrängen är kuperad. Poolväggen kan döljas med träskärmar.

9. För att dölja poolväggen från sidan kan man klä in den med träskärmar och/eller plantera buskar runt om.

Bada och njut i din nya pool!
09. april 2010
 
Annons
Mer om Pool

Lyckas med poolbygget!

Pool Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här. 

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Pool Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

Experternas tips för poolbygget

Pool Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Pool Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du i en badtunna. Så här hittar du en som matchar dina behov.

Töm poolen

Pool När poolen ska vinterbonas är det viktigt att det görs ordentligt, annars finns risk att den går sönder. Syftet att är skydda poolen från frysskador...

9 roliga poolgrejer

Pool Gör mer av din pool med en flytande fåtölj eller varför inte ett golf- eller volleybollspel för poolen?

Ledare: Den sista dopparedan!

Pool Det är fantastiskt att kunna göra i ordning badrummet. Resultatet blir ju oftast så bra.

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons