Bada under stjärnorna

Pool

Har du en gång prövat är du fast. Tänk att året om kunna bada utomhus i härligt varmt vatten - även om termometern visar minusgrader.

Ett dopp under en stjärngnistrande himmel eller som i en pool i sommarvärmen går lika bra.


Bjud in familj och vänner i tunnan, massagebadet eller uppvärmda bubbelpoolen. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Det var för några år sedan det hela började. Allt fler spa-, turist-, vildmarks- och konferensanläggningar gav fem - tio personer i taget möjlighet att bada i en stor vedeldad träbalja eller eldriven bubbelpool under bar himmel.

På köpet fick de en riktig kick. Kombinationen långbad och gemenskap visade sig vara en upplevelse som gav mersmak. Och ett varmt bad i utomhusmiljö blev ett måste för trötta och stressade själar. Idag upplever hälsobaden runt om i landet en renässans.

Att åka på spa-weekend är i högsta grad inne, och entusiastiska rapporter från badäventyren i träkar, massagebad och relaxavdelningar lockar undan för undan nya gäster. Inte så underligt då att man vill återskapa litet av spa-känslan på hemmaplan. Spa är latin och ordet är en förkortning för "hälsa genom vatten".

Nu skaffar allt fler egna utebad till villatomten, särskilt norröver. Men intresset ökar även i de södra delarna av landet.

Mysig gemenskap

Bada med familjen och förstärk familjegemenskapen. Man får tid för varandra och kopplar av i lugn och ro. Det brukar inte vara något problem med att få barnen i säng efteråt?

Bjud också in dina vänner, i tunnan, massagebadet eller uppvärmda bubbelpoolen kan ni diskutera hobbies och livsgåtorna så länge och så ofta ni vill. Badstunderna blir veckans höjdpunkter med god mat och dryck därtill. Det gäller framför allt att dricka i samband med badet, man förlorar en hel del vätska när man blir varm.

Avslappning i varmvattnet

Vattentemperaturen kan varieras upp till 45 grader eller mer, men vedeldar du i kamin bör du stänga spjället kring 36 - 37 grader. Bada inte i temperaturer över 40 grader C!

Använd gärna en träpaddel eller bräda och rör då och då upp det kallare bottenvattnet mot ytan under uppvärmningen. Du badar så länge du vill, men de flesta ligger i mellan tre kvart och en och en halv timme. Man blir behagligt avslappad, men kan bli lätt yr när blodtrycket sjunker.

Många som blir slöa efter ett bastubad känner sig uppiggade efter utomhusbadet, för här andas man hela tiden friskluft. Förhöj gärna upplevelsen med doftande badoljor eller -salt i vattnet.

Regn och snö kan till och med förstärka upplevelsen. Är det snö och frost ute blir du ändå så uppvärmd i kroppen att du inte känner av kylan omkring dig efteråt.

Vedeldade bad


En mysig vrå i trädgården från cirka 13 000 kronor. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Vedeldade bad finns av flera fabrikat och i olika storlekar och former, från ca 1,6 till tre meter i diameter. Vi har besökt en tillverkare utanför Stockholm, och där säger man att nio av tio väljer deras tvåmeterstunna, där man kan vara upp till tio personer.

Vattnet värms upp av en vedeldad undervattenskamin av aluminium eller rostfritt, och efter ett par timmars eldning är vattnet lagom varmt. Någon skillnad på uppvärmningstid mellan de olika materialen är det inte.

Första gången du fyller på vatten läcker det säkert, men det är inget fel, utan läckorna tätar sig snabbt själva när träet sväller. Se till att det hela tiden finns litet vatten på botten, så att tunnan inte torkar ut.

Helt tätt från början är däremot en annan tillverkares sexkantiga bad, för det är av rostfri plåt, eventuellt inklätt med träpanel. Det tar upp till sju personer. Det finns också sex- och åttkantiga bad på marknaden, liksom träbadkar. Fyll på vatten varje gång du ska bada (om du inte har reningsverk) och töm ut det efteråt. Se då till att kaminen är släckt.

Vad kostar det?

Den nämnda tvåmeterstunnan av linolje- och tjärbehandlad tätvuxen furu kostar inklusive kamin och bänkar ca 30 000 kr. Man kan också bygga den själv för drygt halva priset, men då är handlar det om något tunnare granvirke och annat i utformningen skiljer också en del. Två normalhändiga personer sätter ihop den på en dag.

Andra tillverkare har byggsatser som är ännu enklare att montera på egen hand i prislägen från ca 13 000:-, men man får titta på vad man får för pengarna och sedan bestämma vad man vill ha. Ett billigare bad behöver inte vara sämre än ett dyrare. Den som vill välja annat virke, till exempel lärk- eller cederträ, eller en egen modell, kan få det också, men då kostar det förstås mer. De flesta har också olika tillbehör som lock, hyllor, avlastningsbord, extrabänkar, trappsteg och skyddsstaket.

Vill du inte köpa finns det möjlighet att hyra en tunna som är fastmonterad på släp för en dryg tusenlapp för en dag eller närmare två och en halv för tre dagar.

Smart med reningsverk

Det går åt mycket vatten vid ett bad, ca 2 500 liter i en tvåmeterstunna och en halv kubikmeter till i det rostfria alternativet. Allt det ska tappas ur och gäller det tunnan ska den såpskuras eller högtryckstvättas efter varje bad.

Kompletterar du med ett reningsverk för några tusenlappar kan du använda samma vatten i en månad utan att kvaliteten försämras. Till 2,5 m3 vatten går det bara åt några gram klor, så det är försumbart.

Spa, massagebad och bubbelpooler för utebruk


Ett glatt par i den skara som gärna badar också när det är riktigt kallt. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Du som vill lägga till en massagefunktion har också en hel del att välja på. Det finns till exempel bubbelpooler av akryl, harts och glasfiber med förstärkningar på utsatta ställen och inklädda med en dekorativ sarg av cederträ.

Till skillnad mot bubbelbadkar inomhus handlar det om fullt isolerade badkar med termolock för utomhusbruk året om. Det finns även andra avgörande skillnader mot ett bubbelbadkar, där man tappar upp ett par hundra liter vatten varje gång. Ett spa däremot står alltid redo. Hela idén är att det ska vara lätt att använda. Det enda man behöver göra är att ansluta el och fylla på vatten.

Inbyggd reningsanläggning gör att man bara viker undan termolocket, slår på massagen , sjunker ner i det varma vattnet, kopplar av och bara njuter. Det finns eluppvärmda massagebad som klarar 60 minusgrader och som kan stå en månad utan ström utan att frysa sönder. Vattnet behöver inte bytas mer än en till tre gånger om året.

Några kostnader för installationen tillkommer inte så länge man har ett uttag i närheten. Vattnet fyller man på med en slang.

Paket för livslång njutning

Ett spabad kan man som regel placera direkt på backen till skillnad mot en swimmingpool. Spa säljs som färdiga paket i storlekar avpassade för mellan två och nio personer, och i prisklasser från 60 000 till 150 000 kronor. De enklare varianterna är i första hand "njutningsmaskiner", medan de mer utvecklade har avancerade massagefunktioner.

Då djupet är större än i ett "vanligt" bubbelbadkar sitter man inte på botten, utan i ergonomiskt utformade säten, där vinklar och utformning ger perfekta förutsättningar för massage.

Använder man sitt spa året om med en konstant temperatur på +38 °C, blir energikostnaden inte mer än 1200 till 3000 kronor per år. Eftersom det handlar om en livsinvestering är det viktigt att köpa av en pålitlig leverantör, som åratal framöver kan väntas ge bra service och leverera tillbehör.

Går att bygga in

Har du en altan, veranda eller ett uterum kan du fälla in utebadet i golvet. Men är det av trä går det inte att gräva ner det i marken, då förstörs virket. Det går också att bygga ett litet tak eller en hel paviljong över det, men en del av tjusningen är ju att bada med himlen som tak


Ett spabad kan man som regel placera direkt på marken till skillnad mot en swimmingpool. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Vedeldade bad:

Botnia Bygg & Bastu 0910-78 17 80
Bygg och fritid i Bjurholm 0932-109 80
Cheops snickeri & idé 08-448 68 66
Driftec AB 08-741 11 05
Firewood Pool 0650-132 82
Foba (träbadkar) 048-29 39 90
Holmsvattnets såg och hyvleri 0910-78 50 43
Hot Spring Massagebad 08-704 00 77
Pool & Hälsa (Hot-Tub) 0300-198 30
Sipano AB 08-510 260 87
Sotarn 0935-410 00
Vaxmora Handels AB 08-623 65 90
Önskanprodukter AB 0660-585 90

Elvärmda bubbelpooler och massagebad:

AquaPro AB 08-26 55 00
Crystal Bad AB 031-57 48 00
Folkpool AB 08-554 810 00
Hot Spring Massagebad 08-704 00 77
Hydropool, spas och massagebad 08-556 521 30
Pool & Hälsa (bubbelpool) 0300-198 30
PoolStar 040-15 54 88
Sol å Pool 042-931 19
Svenska Pool-Fabriken 0921-726 80

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

13 juni 2002
Mer om Pool
Medlems-
innehåll

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Värmande källor – att välja rätt badtunna

Pool Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du...

Bygg en pool på 30 dagar!

Pool Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar....

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.

Pimpa pool-området!

Pool Vi har samlat alla de härligaste nyheterna du behöver för att skapa ett riktigt paradis vid din pool!

Så blir pooldrömmen sann

Pool En pool är ett härligt sätt att smygstarta sommaren, men den innebär också en hel del förberedelser, underhåll och ansvar. Här får du bästa tipsen för...

Familjemys i naturskönt spa

Pool Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.

Vi byggde egen pool själva!

Pool Familjen Olofsson längtade i många år efter egen pool. Nu njuter de hela sommaren av semesterkänsla hemma i trädgården.

Senaste nytt från poolbranschen!

Pool Poolvärmepumpar och skjutbara pooltak som förlänger säsongen. Till detta väljer vi gärna mosaikmönstrat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.