Bada under hösthimlen

Det lilla badet i trädgården har blivit familjen Björssons favoritplats. Där är det alltid varmt. Även den kallaste vinterdag är det härligt att bada här!


40 grader står temperaturen på när man drar av täckningen till badet – och det står 40 grader även om det är minus 15 utomhus! Det är nästan så varmt att man bränner sig, men vad gör det en kulen höstdag.

– Vi byggde ett nytt hus och fick göra om en hel trädgård. Vi hade de rätta förutsättningarna för att göra vad vi ville – och barnens absoluta önskan var ett spabad. Men Christer och jag badar nästan lika ofta som dem. Säkert en gång i veckan året om, säger Eva Björsson.

Eftersom trädgården är en skog- och bergstomt och man fick fylla upp en del av trädgården, så fanns det en naturlig plats att placera spabadet. Det behöver annars grävas ut runtom för isolering.

–Spabadet har blivit familjens nya samlingsplats. Vi sitter ofta nära det på vår uteplats sommartid, kanske barnen och deras kompisar badar och vi vuxna sitter ner och tittar på, om vi inte också badar.

Det härliga med spabadet är att man bara kan sitta still och njuta. Vintertid av mörkret och stjärnhimlen, sommartid av gräset och växterna. I en vanlig pool är det ofta runt 20 grader och det innebär att man måste röra sig för att inte bli kall Ett spabad är verkligen något helt annat.

– Sen har badet alla dessa extra funktioner med olika massagestrålar och bubblor. Det förhöjer upplevelsen ytterligare. Spabad är både kroppslig och mental avkoppling. Efter en stressig dag på jobbet är det perfekt att krypa ner i badet och tömma alla tankar.

I år leder Eva badligan. I snitt används det 3-4 gånger i månaden.

– När barnen och deras kompisar använder det då är de många som är i samtidigt. De badar oftast sent på kvällen (natten). Vi har haft nyårsfest när vi låg i badet vid tolvslaget och kollade på alla fyrverkerier.

Några snabba frågor:

Hur gick montering till?
– Spabadet var färdigmonterat när det kom.

Vad kostar det i värme ungefär?
– Cirka 250 kronor i månaden.

Skötsel?
– En gång i veckan stoppar vi i tabletter och eventuella andra medel om ph-värdet är för lågt eller högt.

Töms det aldrig på vatten?
– Vi byter vatten cirka 2-3 gånger om året.

När/hur byter man vatten?
– Spabadet har en egen pump som kan pumpa ut vattnet. Vill man att det ska gå snabbare kan man sänka ner en pump som gör jobbet på 10 minuter.

Hur många får plats i badet?
– Badet är för 6-8 personer.

Vad kostar det?

– Cirka 150 000 kronor exklusive eventuella grävjobb. Spabadet är ett Hydropool Hot tubs.

Familjens smarta tips för spabadet!

1. Tänk på placeringen. Placera det helst nära huset, för då använder man det oftare. Men gärna också lite hemligt och insynsskyddat.

2. Var försiktig med täckningen. Vår frös fast under vintern och sen när vi skulle dra av den så revs den sönder.

3. Bygg ett trädäck runt om så det inte kommer gräs och annat i vattnet.

4. Välj gärna ett spabad med belysning. Det ger fantastikt ljus om kvällen och tanken med spabadet är att det ska användas året om.

5. Duscha innan du badar. Det tar bort produkter i håret, parfym och hudlotion som ändrar ph-värdet i spabadet. Då behöver du inte byta vatten lika ofta.

Eller kanske i en badtunna?

Även badtunnan är poppis i dag. Den skiljer sig från spabadet genom att den är vedeldad.

Vilken sort? Det finns många olika typer. Ursprungligen var alla badtunnor tillverkade i trä, men under senare år, på grund av hygieniska skäl, så har badtunnor i plast tagit över som det populäraste alternativet. En badtunna värms upp med hjälp av en vedeldad kamin – extern eller integrerad i badtunnan. Fördelen med att ha kaminen på utsidan är att fler får plats i badtunnan, sittytan blir helt enkelt större. Fördelen med en kamin som står i badvattnet är att risken för att den ska frysa sönder vintertid är mindre.

Skötsel? Vanligtvis byter man vattnet efter varje bad. Men en del tillverkare erbjuder reningsverk för den som vill ha kvar vattnet under längre perioder. Det är enklare att rengöra en tunna i plast eller aluminium än en i trä. En tunna i trä har också det problemet att den torkar och börjar läcka om den lämnas utan vatten. Det är därför nödvändigt att ha vatten i den även när man inte använder badet, och sommartid är risken stor att bakterier och alger växer i vatten som blir stående.

Kostnad? En trätunna kostar från cirka 10 000 kronor, bad i plast från cirka 15 000 kronor, medan bad av aluminium tenderar att vara dyrare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar