Pool står högt på många villaägares önskelista. 40% önskar sig en pool enligt en undersökning i villapanelen våren 2008. Foto: Folkpool
Pool står högt på många villaägares önskelista. 40% önskar sig en pool enligt en undersökning i villapanelen våren 2008. Foto: Folkpool Foto: Folkpool

10 vanliga frågor om pool

Pool

När solen börjar titta fram på vårkanten vaknar också drömmen om en egen pool. Många pooler kan man bygga i egen regi. Är du händig kan du göra delar av arbetet själv för att hålla nere kostnaderna. Hur du än väljer att göra så gäller det att planera ordentligt. Magnus Holgersson från Folkpool tipsar om tio punkter att tänka på innan du skaffar pool.

Annons

1. Förberedelser

Markpool eller ovanjordspool? Generellt kan sägas att en markpool är en permanent installation som är lättare att integrera i trädgården. Ovanjordspooler har lägre pris men har inte lika lång livstid som en markpool.

Kostanden för en ovanjordspool ligger på cirka 20-40 000 kr och materialet för en markpool (4 x 8 m) går på drygt 100 000 kr. Oftast tillkommer lika mycket till för markarbete och installation. Tänk igenom dina behov innan du bestämmer dig.

2. Val av leverantör

Tänk på att välja etablerade leverantörer som kan hålla med service och underhåll även i framtiden. Sveriges Poolproducenter är en organisation som jobbar för seriositet i branschen. På deras hemsida www.svpp.se kan du hitta anslutna medlemmar.

Samla information om två-tre poolföretag som säljer den typ av pool som du vill ha. Ibland kan det vara svårt att förstå skillnader, men försök att läsa på om företagen så att du får en känsla för vilket som kan passa dig.

3. Planering

Boka hembesök av säljaren så att ni kan gå igenom dina drömmar och önskemål. Det är lättare att se tomtens förutsättningar på plats. En erfaren säljare kan ofta komma med goda råd och tipsa om saker du inte tänkt på. Vid offert ska allt kunna specificeras.

Just nu läser andra: Töm poolen

4. Tidsplan

Ha inte för bråttom! Kanske har du drömt om en pool i flera år och önskar att den redan var på plats, men räkna med att ett projekt för markpool tar ett par månader. En ovanjordspool går i princip att bygga på en helg, men avsätt en månad för markförberedelser och tid att skapa en funktionell miljö runtomkring. Det viktiga är resultatet, se till att det blir bra gjort.

5. Placering

Ofta är en placering given men, om möjligt, tänk på att välja söderläge, skydd från vind och att poolen inte omges av för många stora träd. Skapa en helhetsmiljö där det finns ytor runt poolen. En trevlig poolmiljö används till mer än bad, under sommarmånaderna blir det ett extra rum utomhus för måltider och umgänge.

6. Säkerhet

Ett överdrag som hindrar från ofrivilliga dopp är obligatoriskt på markpooler. Alternativet är ett staket med låsbar grind. Många av ovanjordspoolerna har någon form av skydd men ingår det inte, är det ändå en värdefull investering. Förutom att överdragen skyddar mot olyckor är de positiva ur fler synvinklar. De sparar värme, minskar klorförbrukningen och hindrar skräp från att hamna i poolen.

Just nu läser andra: Dags att köpa pool

7. Uppvärmning

För uppvärmning finns många bra alternativ. Titta på vad huset har för uppvärmning, har man en bergvärmepump som inte fullt utnyttjas under sommaren kan man använda den. Då installeras en poolvärmeväxlare för att föra över värmen.

Ett populärt alternativ är poolvärmepumpar, det är luftvärmepumpar som är utvecklade för att kopplas in direkt mot poolen. I drift ger de 4-5 gånger tillbaka per satsad krona.

Idag finns också solfångare speciellt för pool. De kräver ganska stor yta men kanske finns det plats på hustaket att utnyttja? Det är bra att gå igenom värmeplaneringen med säljaren.

8. Storlek

Den mest populära storleken på pool är 4 x 8 m, det är tillräckligt långt för att kunna simma några tag, även om man får vända ofta. Alltifrån 3 x 6 m till 5 x 10 är vanligt. Lås inte planerna vid en storlek utan planera poolmiljön som helhet.

9. Djup

För vanligt bad, lek och dyk brukar man ha ett baddjup på 1,35 m. Det är lagom för det flesta. Har man barn och vill ha en grundare del i poolen kan det vara en bättre idé att ha en separat barnpool. Ett alternativ är att istället för en stege installera en pooltrappa där barnen kan bada under uppsikt och lära sig simma ifrån.

Pooltrappan förenklar också för äldre och rörelsehindrade att ta sig ett dopp.
Djupdelspool är lite ovanligare men är man dykentusiast och vill ha trampolin kan de flesta i branschen erbjuda detta. Baddjupet bör då ligga på 2,5 m så att man inte skadar sig vid dyk.

Just nu läser andra: Vi byggde egen pool själva!

10. Belysning och detaljer

Markpooler har alltid minst en lampa som standard. Placerar man den på poolens kortsida räcker det oftast, men vill man ha belysning på långsidan kan man installera en extra för mer effekt. En upplyst pool är en stämningshöjare på sensommarkvällarna.

När du planerar poolbygget tänk även på detaljer som att välja färg på poolduken (linern). Blå/turkos är vanligast men idag finns det även några olika mosaikmönstrade liner att välja mellan. Mosaikmönster blir mer och mer populärt, i första hand för det tilltalande utseendet, men också för att det döljer små ojämnheter och smuts som är svårt att helt hålla borta från botten. Tänk på att poolen ska hänga med lång tid framöver, det är viktigt att du trivs med ditt val.

28 april 2008

0 Kommentarer

0

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Drömmer du om en egen pool? Vi i Villa listar 12 helt fantastiska pooler att inspireras och häpnas av!

0

Experternas tips för poolbygget

Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.

0

Lyxigt bubbel i trädgården

En lugn stund och harmonisk avkoppling är en lyxvara för många. Ett bubblande och varmt spa under bar himmel kan alltid stå redo för en trött och stress...

1

Poolvårdguide

Det är inte svårt att sköta om sin pool. Ett bra balanserat vatten är A och O för poolens funktion, driftsekonomi och utrustningens livslängd.

0

Säkra pooldrömmen

Att äga en egen pool är en lyx men också förenat med ett stort ansvar. Skydda dig mot onödiga olyckor med ett bra poolskydd.

0

Det bubblar under ytan

Att köpa bubbelbad är ingen lätt match. Marknaden fullkomligt svämmar över av olika märken, system och funktioner. Goda råd följer här.

0

Pool med fria former

Det tog inte mycket mer än en arbetsdag att få en badklar pool i trädgården med en form helt efter eget huvud. Här följer vi bygget steg för steg.

0

10 snabba svar om pool

Med förra sommarens värme i färskt minne är det många som funderar på en svalkande pool i trädgården. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna...

0

Poolplank som pergola

Med ett rejält plank vid poolen slipper du grannarnas blickar och vinande vind. Den här modellen kan dessutom utformas till en härlig pergola.