Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård

Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Picotee Pink är en zonalpelargon men sortens blomställningar för tankarna till hortensian och är unik för pelargonsläktet. Juryn som utser årets modell var rörande överens och John Taylor berättade på tillkännagivadet att det är hans nya favorit. Årets pelargon samordnas via Blomsterfrämjandet.

Vill flytta ut i maj

Picotee Pink är lättskött och passar på fönsterbrädan för att sedan få flytta ut från maj fram tills frosten kommer.

Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad, som har odlat fram årets vinnare ger här sina bästa skötselråd för pelargoner.

Så sköter du bäst om dina pelargoner:

Plantera om. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Välj en kruka med stor volym och jord av bra kvalitet.

Viktigt med näring. Blanda gärna långtidsverkade näring i jorden alternativt vattna med svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Vattna rikligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av vatten varje dag. Vattna helst på moronen så att de hinner torka upp under dagen. Kvällen fungerar också, men undvik att vattna mitt på dagen då vattnet då avdunstar direkt.

• Älskar ljus och vill stå luftigt. Gör du en samplantering tänk på att inte plantera växterna för tätt, de komemr att växa ihop med tiden ändå.

Utvecklas bäst utomhus. Årets pelargon 2018 Picotee Pink utvecklas allra bästa utomhus i kruka, ampel eller balkonglåda när våren kommit. Plantera den gärna med den vita och skira snöflingan Sutera cordata.

 

Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad.

Foto: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

23 mars 2018
 
Mer om Trädgård

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala trädgårdstrenderna just nu.

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...

Så håller du rådjuren borta

Trädgård Rådjur må vara graciösa, vackra djur som är fina att se på – men också riktiga plågoandar för din trädgård och växtliv. Det finns en uppsjö av produkter...

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsnigla...