Påsklilja – plantering och skötselråd

Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel. 


Svenskt namn: Påsklilja, Narciss

Vetenskapligt namn: Narcissus

Familj: Amarylidaceae

Påskliljans ursprung

Påskliljan är en lökväxt som härstammar från västra Europa och tillhör familjen amaryllisväxter. Minipåskliljan är en hybrid, som är en korsning mellan Narcissus cyclamineus och tazetta. Påskliljan finns i cirka 6000 olika sorter och 13 000 hybrider. 

Säsong för påskliljor

Påskliljans stora gula blomma sitter ensam i toppen och ger en svag doft. Liljornas blomstersäsong är mellan april och maj och växten blomstrar normalt över påsk. Det var så växten fick sitt namn, påsklilja.

Du kan hitta påskliljan i närheten av bebyggelse, tomtmark, längs vägkanter eller skogsbryn där marken är naturaliserad och har en något fuktig jord. Det finns olika namnsorter som kan skilja sig i både form och färg från varandra.

Påskliljans egenskaper

Påskliljan är den mest populära blomman över påsk och du känner igen den genom dess härligt gula och vackra stjärnformade huvudkrona som kallas för kalk. Huvudkronan omsluts av en trumpetliknande bikrona/krage, vars namn är trumpeten. Den stora blomman sitter ensam på en stjälk som kan bli upp till cirka 50 centimeter hög. Stjälken omges av gröna upprättade och smala blad, som båda innehåller slem. Påskliljan växter normalt i klungor och växtens alla delar är giftiga. Du kan med fördel även använda påskliljan som snittblomma. 

Populära arter

Du hittar andra arter som exempelvis King Alfred, Salmon Trout och Golden Ducat i familjen amarylidaceae. Dessa hittas oftast i krukform, men kan efter blomning med fördel planteras utomhus. Dock är det viktigt att temperaturen inte överstiger +0 grader, för att blomman ska överleva.

Odla påsklilja

Plantera påskliljelökarna under hösten så att de har en chans att etablera ett mindre rotsystem innan vintern kommer. Löken ska grävas ner på ett djup som är cirka 10-20 centimeter djupt och ha ett avstånd på cirka 12-18 centimeter mellan varandra.

Tänka på att jorden måste vara väldränerad, rik på organiskt material och neutral. Det är viktigt att lökarna du planterar är friska, de får inte vara torra och ju större lökar, desto bättre och fler blommor får du. Se till att plantera löken så snabbt som möjligt efter inköp. 

Visar löken tecken på svamp, brunt/svart lampa skal eller är skadad eller mjuk ska du inte använda den. Skadade plantor är i allmänhet mer mottagliga för sjukdomar och insektsangrepp och sannolikheten att de infekterar de övriga liljorna är ganska stor.

Så lyckas du med påskliljor

Se till att odla påskliljan där solen skiner, den trivs även i ett halvskuggat område. När liljan växer kräver den mycket vattning, se till att jorden aldrig blir torr. När de sedan blommat ut bör den dock stå torrt och varmt. Vinterskydda dina liljor från kalla och torra vindar.

Om dina påskliljor inte vill växa kan du spreja lite gödsel i planteringshålet för löken. Använd dig av gödsel som är rik på kaliumklorid. 

Påskliljans stora hot är:

  • Stora påskliljeflugan
  • Påskliljeflugans larver
  • Kvalster
  • Lökkvalster
  • Rundmaskar
  • Sniglar
  • Gråmögel 

Om påskliljan blir angripen ser du symptom som att blomman får en hämmad tillväxt, minskad blomning, mörka fläckar på bladen och så vidare.  Du bör i dessa fall gräva upp och sedan kasta eller bränna löken.

Omplantering av lökväxten

Du bör med fem till tio års mellanrum dela varje lök, att föredra i början av sommaren när den fått ett nytt liv. Ta bort sidolökarna och planterar dem sedan 12-18 centimeter under jorden.  För övrigt delar du bara de blommor som försämrats. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar