Foto: Caroline Andersson, Istockphoto

Odla din egen mat

Trädgård

Vad kan vara bättre än att plocka egenodlade, färska primörer? Trädgårdsexperten Lena Israelsson tipsar om hur du kommer i gång med din köksträdgård!

Morötter, timjan och pelargoner – i en köksträdgård kan du odla både nyttoväxter och grönsaker, men också sommarblommor.

– Välj en plats för köksträdgården där du har många soltimmar och där det inte är några trärötter i marken – gärna nära huset. När jag var barn gömde mamma köksträdgården på tomten, men om den ligger nära skördar man oftare, säger trädgårdsexperten Lena Israelsson.

När på året är det bäst att sätta i gång med en köksträdgård?

– Ska du ha ett riktigt grönsaksland ska du börja gräva på hösten. Pallkragar är det bara att ställa ut. Börja gödsla när jorden har rett sig, alltså när den har börjat torka upp och smula sig efter den slaskiga vintern. Är du osäker kan du stoppa ner en termometer i jorden, fem grader är ett bra mått för de grönsaker jag tipsar om för nybörjare.

Annons

I södra Sverige är det ungefär i början av april, medan det är i slutet av månaden i norr. Lägg på en fiberbädd, även om det är jättefint dagen du gödslar så kan det komma en köldknäpp senare.

Hur djup ska jorden vara?

– Om du har ett riktigt land är 50 centimeter bra, det ger dessutom upphöjda bäddar. Odlar du i pallkrage bör du ha två kragar på varandra.

Hur ofta ska jag vattna?

– Vattna när jorden börjar torka på ytan. I pallkragar har man köpejord som innehåller väldigt mycket torrmull, den torkar i kanterna utan att du ens märker det. Även om den ser fuktig ut efter vattning bör du kolla kanterna med en planteringsspade. Är den torr måste du luckra den och vattna ännu mer i hörnen. Det är därför det är så bra att marktäcka jorden – då får du en jämnare fuktighet.

Hur skyddar jag köksträdgården från skadedjur?

– Odlar du i pallkragar så klarar du dig bättre från sniglar. Det finns metallskydd att montera på kanterna: sniglarna tycker inte om att vara på dem. Det finns även ett ekologiskt godkänt snigelmedel som heter Snigelfritt. Mot rådjur hjälper det bara att sätta upp något slags nät. Nylonnät är det bästa, tycker jag.

Läs mer: Odla potatis – så lyckas du!

Om Lena

Namn: Lena Israelsson.

Ålder: 68 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Stefan och hunden Sally, utflyttade barn.

Gör: Är journalist och författare.

Aktuell: Med boken Handbok för köksträdgården.

13 juni 2018
Annons
Mer om Trädgård

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite kärlek så ska du se att din gräsmatta kommer stormtrivas.

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala trädgårdstrenderna just nu.

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...

Inspireras av naturskönt vattenhål

Trädgård I den här trädgården görs alla anläggningsarbeten med mycket improvisation och känsla, allt eftersom idéerna kläcks. Här finns inga krav på perfektionis...