Annons

Vattentät låda för dynor

Trädgårdsmöbler

Det är härligt med generösa kuddar i stolar och på bänkar. Men för att slippa bära dem ut och in behövs bra förvaring. Naturligtvis finns det att köpa, men hur snygga är de gröna plastlådorna egentligen?

Annons

Jag tycker inte man ska snåla med mjuka material utomhus. Men för att inte behöva bära dem hit och dit, och för att dynorna ska slippa ligga slängda på hög innanför terrassdörren behövs en bra förvaring som är lättillgänglig. Jag har byggt en praktisk trälåda som dekorerats med lister och ornament. Bygget blev inte svårare än att skruva ihop en möbel från Ikea!

Så här snickrar du trälådan:

Du behöver

- Träskivor, jag köpte limmad furu som var 18 mm tjock.

- Två långsidor 115x42 cm, två kortsidor 42x60 cm, en botten 56,4x115 cm, och ett lock 60x120 cm

- Fyra reglar, 40x40 mm och 42 cm långa

- Dekorationslister och träornament

- Fyra stycken träben, tex små pelare eller annat man kan hitta på brädgården.

- 8 st 8 mm träplugg

- 2 Märkstift 8mm

Annons

- Häftpistol

- Träskruv, ca 70 stycken

- Listnålar

- Gångjärn två stycken

- 3.5 mm stålborr, 8mm träborr

- Skruvdragare

- Hammare

- Måttstock och penna

1. Såga till träskivorna. Det bästa är om du får hjälp på brädgården. Då blir måtten exakta plus att alla sågytorna blir snygga. Förborra sedan kortsidorna med ca 10 cm mellanrum, en knapp cm in från kanten. Använd den tunna stålborren. Skruva ihop dem med långsidorna till en låda. Låt botten ligga i när du gör det.

3. Förborra långsidorna. Ställ reglarna i hörnen och skruva fast dem i lågsidorna. Ställ lådan på sidan och förborra nertill en knapp cm från kanten ca 10 cm emellan och skruva sedan fast botten.

4. Rita ut benen i hörnen under lådan. Borra hål för träpluggen. Sätt i märkstiften och markera hålen i benen, borra. Limma fast träpluggen och sätt sedan fast benen. Skruva eventuellt i en skruv genom botten i lådan ovanifrån i varje ben.

5. Skruva fast gångjärnen.

6. Gersåga listerna och spika fast med nålspik. Träornamenten limmas och spikas fast.

7. Sy "inredningen", och häfta fast på några ställen så den ligger på plats. Måla med utomhusfärg. Jag använde en vanlig fasadlasyr.

Artikeln är uppdaterad juni 2013

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
31 mars 2004

2 Kommentarer

2012-07-06
Mikael
0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Armlänstol i Amerikamodell

Det här Amerikafåtöljen är en både smäcker och mycket stadig stol med god sittkomfort. Stolen är en variant av den s.k. Amerikafåtöljen, populär under...

0

Bygg sommarens finaste altanbord med Snickar-Björn och Maria

Björn Christiernsson och chefredaktör Maria visar hur du bygger finaste altanbordet med bockben, brädor och "korsstygn".

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

Olja möbelben

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Sandlåda med solskydd

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att...

0

Fest i alla väder

Försommartid är festtid. Nu är det dags för studentfester, dop eller bara fest helt enkelt! Med hjälp av parasoller, tält och annat räddar du festen...

0

Soltak till vilstolen

Sol i all ära, men ibland känns det skönt att kunna slappna av med huvudet i skuggan en stund. Händiga Reva visar hur du enkelt snickrar ett litet tak...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons