Annons

Trygga trampolinhopp i vår!

Trädgårdsmöbler

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på de stora sviktande gummidukarna. Det är både kul och nyttigt – men att hoppa trampolin kan också ha sina risker om man är en vanlig motionär.

Annons

Filmproduktionsföretaget Varicat HK, Kenny Andersson har i samarbete med sveriges elit i trampolinhoppning samt Gymnastikförbundet producerat en säkerhetsfilm/instruktionsfilm för att bidra till att sänka den ökande mängden olyckor vid användande av trädgårdsstudmattor.

Sedan 1990 är trampolin också en OS-gren inom gymnastiken. Gymnastikförbundet utbildar både instruktörer och gymnaster. Här ger Gymnastikförbundets experter några enkla råd och tips om hur man ökar säkerheten på trädgårds-trampolinerna.

Trampolin – kul lek, bra motion

Trampolinhopp är jättebra motion. Du tränar balans, koordination, smidighet, styrka och kondition på en gång. Stora muskelgrupper får arbeta – ben, mage, rygg och axlar. Kul är det också.

Men säkerheten är viktig! Hittar du en kurs där du – eller barnen – kan lära dig grunderna är det bra. Först några säkerhetsregler

Trampolinen ska stå på ett stadigt underlag med minst tre meter fri yta runt om och minst sex meter fritt utrymme ovanför.

Underlaget ska vara så mjukt som möjligt, till exempel en gräsmatta. Om den sätts upp på asfalt ska det finnas stötdämpande material kring dem.

Det får inte finnas hinder som till exempel väggar, trädgrenar, andra hobbyredskap eller elledningar vare sig under, bredvid eller ovanför trampolinen.

Fall från trampolinen kan förhindras med skyddsnät som monteras kring trampolinen

Det bör absolut finnas kantskydd på trampolinens fjädrar, krokar och ram.

Inga barn eller husdjur under trampolinen!

Lär dig först stanna och starta på ett säkert sätt och träna på att hoppa lågt mitt på trampolinen

Om du kommer för nära kanten, stanna och börja om

Hoppa aldrig av trampolinen. Stanna först och gå av

Annons

Bara en åt gången på trampolinen! Farliga situationer uppstår bland annat när flera hoppar samtidigt på trampolinen och studsar mot varandra

Låt aldrig barn hoppa utan att en vuxen har uppsikt.

Landa aldrig på bara knäna (händer och knän går bra)

Landa inte med hakan mot mattan, det är farligt för nacken.

De som gör kullerbyttor eller volter kan landa på huvudet eller nacken på trampolinen vilket kan leda till allvarliga skador.

Några enkla övningar att börja med:

RAKA HOPP. Börja med det enklaste, raka hopp upp och ner och lär dig att stanna på en enda studs.

GRUPPERING. Hoppa upp och dra upp knäna mot magen och hål händerna om knäna. Sträck ut och landa på fötterna.

GREK. Hoppa upp, sträck benen framåt/uppåt. Sträck armarna mot tårna (som i ’Fame’). Landa på fötter med benen ihop.

SITTSTUDS. Hoppa upp med raka ben och landa på rumpan med benen i 90 grader. Ta stöd med handflatorna när du landar för att inte falla bakåt. Upp igen: tryck ifrån med händerna, räta upp kroppen och landa på fötterna.

FYRFOTA – MAGE. Stå på alla fyra med vågrät överkropp. Gunga försiktigt och börja studsa. Sträck ut benen (kasta dig inte framåt!) och fall ned på mage. Håll armarna plant med händerna under hakan. Studsa upp på fyrfota igen.

Här finns gymnastikföreningar som tränar med trampolin:

Akrobatik IF, Tågarp
Bergs GF Svenstavik
Blidö IF Blidö
Bromma KFUK-KFUM Bromma
Camp Active Sports Club Lidköping
Femöre SK Oxelösund
FK Falken Falköping
FK Tor Stehag
Föreningen Sölvesborgsgymnasterna Sölvesborg
GF Björnen Sveg
GF Näset Höllviken
GK Frivolten Herrljunga
GK Värmdö Ingarö
Huddinge GF Huddinge
Jazzgymnasterna Nyköping
Kalmar GF Kalmar
Karlskoga FK Karlskoga
KFUM Gymnastikavdelningar Stockholm
KFUM Uppsala Trampolin, Uppsala
Motala FK, Motala
Norrtälje GF Norrtälje
Sjövalla FK Mölnlycke
Stockholms TK Åkersberga
Strömsunds GF Strömsund
Trosa FK Trosa
TK Levo Lidköping
Umeå TF Holmsund
Upplands Väsby GK Upplands Väsby
Uppsala GF Uppsala
Västra Frölunda TK Göteborg
Öjersjö GF Öjersjö
Örebro FKÖrebro
Östersunds GF Östersund
Österåkers TF Åkersberga

Källa:www.gymnastik.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 mars 2007

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons