Annons

Trädgård på höjd

Trädgårdsmöbler

Genom att odla på höjden, som i våra praktiska odlingslådor, blir odlingsytan större och skördarna rikare.

Annons

När vårens och försommarens solstrålar värmer upp både humöret och jorden, vaknar odlar-lusten till liv igen. Genom att odla på höjden, som i våra praktiska odlingslådor, blir odlings-ytan större och skördarna rikare.

Här har vi låtit oss inspireras av kung Nebukadnezar i Babylon (500 f.Kr.) som lät anlägga de "Hängande trädgårdarna i Babylon". De kom att betraktas som ett av antikens sju underverk.

Lådkonstruktionen den bygger på, tillverkar du enkelt själv med hjälp av skissen här intill. Beroende på hur stor plats man har, kan man bygga en eller flera sektioner. Du får plats med dubbelt så många växter på samma markyta genom att odla i två plan. Varför inte bygga flera sektioner intill varandra, och skapa en prunkande oas intill sittplatsen!

Blommande ettårsväxter och jordgubbar

Fyll lådorna med färgsprakande blommande växter och nyttiga grönsaker. Låt slingrande ettårsväxter, som exempelvis blomman för dagen, klockranka, spanska flaggan och slingerkrasse välla ner över lådkanterna. Hängpetunior, hängfuchsior och hänglobelior i framkant täcker också effektivt in lådkanterna, och förstärker intrycket av en lummig oas. I översta avdelningen passar det bra med lite högre plantor, det gör att hela konstruktionen ser pampigare ut. Naturligtvis kan man skapa ett eget litet "smultronställe" genom att plantera både jordgubbar och smultronplantor i någon av lådsektionerna. Jordgubbar och smultron är alltid roligt att odla. Placera jordgubbsplantorna lite längre in i lådan och dekorera kanterna med smultronplantor.

Byggbeskrivning:

Material:

Vår konstruktion för att odla i flera plan består av stabila träkonstruktioner. Dessa är byggda i ett modulsystem med 1 x 1 meter stora lådor som grund.

Det här är en tämligen enkel konstruktion där tre virkesdimensioner används:1. 95 x 16 mm till sidor och botten på lådorna. Eventuell vattenfast plywood till botten.

2. 45 x 45 mm till lådornas hörnreglar.
3. 45 x 95 mm till stolpar, bärlinor och
stödreglar.

Allt virke ska vara tryckimpregnerat.

Lådor:

Vill man vara riktigt noga kan man kapa sidobrädornas ändar i 45° vinkel innan de spikas mot hörnreglarna. Ett enklare alternativ är att montera brädorna omlott i hörnen. Kom ihåg att använda varmförzinkad spik, för att de inte ska rosta utomhus.

När hörnreglarna kapas till ska de vara 16 mm kortare än lådans höjd för att botten ska döljas av lådans sidor. Om plywood används till botten ska hörnreglarnas längd minskas med plywoodens tjocklek.

Annons

I stället för att hänga upp botten i lådans kanter, låter vi här stödreglarna under lådan ta upp belastningen från den tunga jorden. Det är viktigt att stödreglarna går ända ut till lådans kant för att de även ska ta upp belastningen från lådans sidor. Stödreglarna skruvas fast genom botten och in i reglarna. Naturligtvis ska botten fästas mot nederkanten av lådans sidor med skruv eller spik.

Ställning:

Ställningen tillverkas helt i 45 x 95 mm virke. Bärlinor och stolpar skruvas ihop med varmförzinkad vagnsbult som en främre och en bakre "stege", enligt bilden. Lådorna ställs nu på bärlinorna och skruvas fast i stolparna. Använd 95 mm lång försänkt varmförzinkad träskruv. Förborra och skruva igenom stolparna och in i lådornas hörnreglar högst upp och längst ner i varje lådas hörn. Lådornas sidor skapar nu en så kallad "skiveffekt", vilket gör att arrangemanget blir mycket stabilt.

Ställningen kan naturligtvis byggas i flera sektioner och i olika höjder för att få ett spännande och intressant arrangemang. Vill man ha två sektioner (för fyra lådor) förlänger man bara bärlinan och kompletterar med två stolpar till.

Höjdskillnaderna förstärks ytterligare om man ställer någon låda direkt på marken.

Flera smarta idéer för dig som vill odla mera:

Jordgubbar på höjden

Kan det bli enklare att odla jordgubbar än så här? Tunnan är tillverkad av terracottafärgad plast, 60 cm hög och 43 cm bred. Kärlet rymmer 80 liter jord och har plats för 32 jordgubbsplantor. I mitten av tunnan sitter ett praktiskt bevattningsrör varifrån ett skyddsnät, som håller objudna gäster borta, är fäst. Förutom till jordgubbsodling kan tunnan även fungera som planteringsbädd för smultronplantor eller odling av kryddväxter. Cirkapris 395:-. Återförsäljare: Willab Trädgård, Tel. 0431 - 686 00.

Potatis i tunna

I den här tunnan sägs det gå alldeles utmärkt att odla potatis. Placera tunnan på en varm plats i växthuset, uterummet eller på balkongen så kommer potatisen igång att växa snabbare. Potatistunnan är 60 cm hög och 43 cm bred. Cirkapris 349:-.
Återförsäljare: Willab Trädgård, Tel. 0431 - 686 00.

Pyramid av blommor

I odlingsstapeln "Sippa" kan man odla blommor, grönsaker, kryddväxter, smultron osv. Det går att bygga på stapeln med upp till fem koner. Varje planteringsbehållare är 40 cm hög och 50 cm i diameter.
Cirkapris: En planteringskon 179:-,
Tre planteringskoner 495:-
Återförsäljare: Willab Trädgård, tel. 0431 - 686 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons