Annons

Trädgård på höjd

Trädgårdsmöbler

Genom att odla på höjden, som i våra praktiska odlingslådor, blir odlingsytan större och skördarna rikare.

Annons

När vårens och försommarens solstrålar värmer upp både humöret och jorden, vaknar odlar-lusten till liv igen. Genom att odla på höjden, som i våra praktiska odlingslådor, blir odlings-ytan större och skördarna rikare.

Här har vi låtit oss inspireras av kung Nebukadnezar i Babylon (500 f.Kr.) som lät anlägga de "Hängande trädgårdarna i Babylon". De kom att betraktas som ett av antikens sju underverk.

Lådkonstruktionen den bygger på, tillverkar du enkelt själv med hjälp av skissen här intill. Beroende på hur stor plats man har, kan man bygga en eller flera sektioner. Du får plats med dubbelt så många växter på samma markyta genom att odla i två plan. Varför inte bygga flera sektioner intill varandra, och skapa en prunkande oas intill sittplatsen!

Blommande ettårsväxter och jordgubbar

Fyll lådorna med färgsprakande blommande växter och nyttiga grönsaker. Låt slingrande ettårsväxter, som exempelvis blomman för dagen, klockranka, spanska flaggan och slingerkrasse välla ner över lådkanterna. Hängpetunior, hängfuchsior och hänglobelior i framkant täcker också effektivt in lådkanterna, och förstärker intrycket av en lummig oas. I översta avdelningen passar det bra med lite högre plantor, det gör att hela konstruktionen ser pampigare ut. Naturligtvis kan man skapa ett eget litet "smultronställe" genom att plantera både jordgubbar och smultronplantor i någon av lådsektionerna. Jordgubbar och smultron är alltid roligt att odla. Placera jordgubbsplantorna lite längre in i lådan och dekorera kanterna med smultronplantor.

Byggbeskrivning:

Material:

Vår konstruktion för att odla i flera plan består av stabila träkonstruktioner. Dessa är byggda i ett modulsystem med 1 x 1 meter stora lådor som grund.

Det här är en tämligen enkel konstruktion där tre virkesdimensioner används:1. 95 x 16 mm till sidor och botten på lådorna. Eventuell vattenfast plywood till botten.

2. 45 x 45 mm till lådornas hörnreglar.
3. 45 x 95 mm till stolpar, bärlinor och
stödreglar.

Allt virke ska vara tryckimpregnerat.

Lådor:

Vill man vara riktigt noga kan man kapa sidobrädornas ändar i 45° vinkel innan de spikas mot hörnreglarna. Ett enklare alternativ är att montera brädorna omlott i hörnen. Kom ihåg att använda varmförzinkad spik, för att de inte ska rosta utomhus.

När hörnreglarna kapas till ska de vara 16 mm kortare än lådans höjd för att botten ska döljas av lådans sidor. Om plywood används till botten ska hörnreglarnas längd minskas med plywoodens tjocklek.

Annons

I stället för att hänga upp botten i lådans kanter, låter vi här stödreglarna under lådan ta upp belastningen från den tunga jorden. Det är viktigt att stödreglarna går ända ut till lådans kant för att de även ska ta upp belastningen från lådans sidor. Stödreglarna skruvas fast genom botten och in i reglarna. Naturligtvis ska botten fästas mot nederkanten av lådans sidor med skruv eller spik.

Ställning:

Ställningen tillverkas helt i 45 x 95 mm virke. Bärlinor och stolpar skruvas ihop med varmförzinkad vagnsbult som en främre och en bakre "stege", enligt bilden. Lådorna ställs nu på bärlinorna och skruvas fast i stolparna. Använd 95 mm lång försänkt varmförzinkad träskruv. Förborra och skruva igenom stolparna och in i lådornas hörnreglar högst upp och längst ner i varje lådas hörn. Lådornas sidor skapar nu en så kallad "skiveffekt", vilket gör att arrangemanget blir mycket stabilt.

Ställningen kan naturligtvis byggas i flera sektioner och i olika höjder för att få ett spännande och intressant arrangemang. Vill man ha två sektioner (för fyra lådor) förlänger man bara bärlinan och kompletterar med två stolpar till.

Höjdskillnaderna förstärks ytterligare om man ställer någon låda direkt på marken.

Flera smarta idéer för dig som vill odla mera:

Jordgubbar på höjden

Kan det bli enklare att odla jordgubbar än så här? Tunnan är tillverkad av terracottafärgad plast, 60 cm hög och 43 cm bred. Kärlet rymmer 80 liter jord och har plats för 32 jordgubbsplantor. I mitten av tunnan sitter ett praktiskt bevattningsrör varifrån ett skyddsnät, som håller objudna gäster borta, är fäst. Förutom till jordgubbsodling kan tunnan även fungera som planteringsbädd för smultronplantor eller odling av kryddväxter. Cirkapris 395:-. Återförsäljare: Willab Trädgård, Tel. 0431 - 686 00.

Potatis i tunna

I den här tunnan sägs det gå alldeles utmärkt att odla potatis. Placera tunnan på en varm plats i växthuset, uterummet eller på balkongen så kommer potatisen igång att växa snabbare. Potatistunnan är 60 cm hög och 43 cm bred. Cirkapris 349:-.
Återförsäljare: Willab Trädgård, Tel. 0431 - 686 00.

Pyramid av blommor

I odlingsstapeln "Sippa" kan man odla blommor, grönsaker, kryddväxter, smultron osv. Det går att bygga på stapeln med upp till fem koner. Varje planteringsbehållare är 40 cm hög och 50 cm i diameter.
Cirkapris: En planteringskon 179:-,
Tre planteringskoner 495:-
Återförsäljare: Willab Trädgård, tel. 0431 - 686 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons