Annons

Trädgård om barnet själv får välja

Trädgårdsmöbler

Studsmatta, pool eller sandlåda – vad står högst upp på barnens egen önskelista till trädgården? Kanske det är det allra enklaste – en stor grön gräsmatta med plats för mycket spring i benen.

Annons

Vare sig ni äger den gränslösa trädgården med alla möjligheter eller sitter på en fin radhustäppa så ska hela familjen dela på dess utrymme. Men vad vill egentligen barnen ha om de själva får välja? Troligtvis är de inte intresserade av rosenrabatter och kantade stengångar, nej, här gäller gröna gräsmattor för mycket spring och hemliga gömställen där man får vara ifred från nyfikna vuxna.

Här ger vi några goda råd för en trädgård åt barn i alla åldrar.

Som om hela Sverige var fyllt av privata helikopterplattor ser det ut från luften. Ja, för snart finns en trampolin på var mans tomt. En kvalitetstrampolin kostar mellan 4–5 000 kronor, denna från Trampolinspecialisten.

För de minsta

Sandlådan är en klassiker. Den håller i många år, är enkel att bygga själv men finns också att köpa i små färdiga varianter på de flesta byggvaruhus och välsorterade järnaffärer. När sandlådan gjort sitt kan formen omvandlas till stommen till ett eget trädgårdsland.

Är det långt till lekparken? Lekställningar i olika utföranden med gungor, rutschkana och klätterväggar finns att köpa på välsorterade byggvaruhus. En enkel gunga i ett träd räcker också långt.

Uppblåsbara pooler för varma lata sommardagar är roligt långt upp i åldrarna, men kom ihåg att aldrig lämna små barn ensamma i poolen! En liten lekstuga med små stolar och spis är bra som lekplats på sommarhalvåret och kan dessutom utnyttjas till förvaringsplats för trädgårdsmöblerna på vintern.

4-8 åringar

Nu börjar vi närma oss trampolinåldern – ja, för den står högst upp på önskelistan för de flesta barn. En bra trampolin ska ha bra fjädrar, kraftig rörstomme och ett bra kantskydd som täcker fjädrarna. Var aldrig mer än två åt gången på trampolinen. Barn under sex år ska alltid ha tillsyn när de hoppar.

Efter trampolinen kommer poolen om barnen själva får välja. Det behöver inte vara en ”riktig” pool. En enklare uppblåsbar, eller en lite större barnpool räcker långt.

Ett hett önskemål är ett eget husdjur. En egen kanin eller marsvin med bur på tomten står högt upp på barnen önskelistan långt upp i åldrarna.
Nu börjar också fixaråldern när barn gillar att hålla på med egna små projekt. Ett eget trädgårdsland kan ge sysselsättning en hel sommar. Och varje trädgård behöver en koja, eller en lekstuga, där man kan få vara i fred. Har ni lyckan att ha ett hängande träd någonstans i trädgården? Då har barnen redan hittat sitt gömställe.

8 år och uppåt

En trampolin i ena hörnan av trädgården och en pool i den andra. Sen vet ni med säkerhet var grannskapets alla barn är i sommar. Men en trädgård för barn behöver egentligen varken vara kostsam eller komplicerad. Stora härliga gräsmattor ropar efter barnaspring. Mycket gräsyta ger plats för fotboll, badminton och krocket.

Efter bad och bus är det skönt med vila. En härlig hängmatta är en mysig plats för eftersnack och mys. Kanske det är dags att hitta på något helt nytt, som en egen minigolfbana på trädgården. Hemliga klubben behöver alltid en plats att hålla till på. Kojan förflyttar sig uppåt bland trädgrenarna. Och plötsligt kommer den hederligt asfalterade garageuppfarten till användning för mer än bilparkering. Här kan större barn åka skateboard, cykla och spela basket.

Barnens 10 i topp 4-10 år

1. Trampolin
2. Pool
3. Husdjur
4. Gömställe/koja
5. Stor gräsmatta
6. Egen minigolfnbana
7. Lekställning
8. Trädgårdsland
9. Sandlåda
10. Lekstuga


Även busiga barn behöver lugn och ro. En hängmatta ger plats för avkoppling både för stora och små. Satsa på en rejäl för familj- och kompismys. Hängmatta Matriamanio från Stora Famnen Hängmattor, 820 kronor exkl. frakt.

Annons


Kojan har varit barnens bästa lekplats i alla tider. Gör en i pil tillsammans med barnen. När pilen tätnar blir den allt hemligare. Pilkoja från Lillöpil, 1,5 meter i diametern, 600 kronor exklusive frakt.


Är det långt till en offentlig lekpark får man göra en egen lekpark i trädgården. Här en för de minsta barnen, Hags Lake Placid från Hags, cirka 14 800 kronor.


Pool och bassäng står högt på barnens önskelista. Stativbassänger finns från en tusenlapp och uppåt. Denna från Brio.

Köpställen:

Hags 0380-473 00, www.hags.com
Lillöpil, 044-21 21 44, www.lillopil.com
Stora Famnen, 08-15 81 24, www.storafamnen.nu
Trampolinspecialisten, 08-792 10 70, www.trampolinspecialisten.se
Brio Konsument, 020-49 49 50, www.brio.net

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 juni 2005

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons